Môžu to byť kiahne?

brigita2
2. júl 2015

Dobry den mamicky. Poradte tie ktore ste uz zazili kiahne u vasich deticiek. U mojho syna som vcera vecer pri kupani zistila ze ma par vyrazok. Zatial ho to len svrbi teploty nemal. Natrela som mu tie vyrazky fenistil gelom. Mal dokopy asi 4 na dneska ich ma okolo 7. Na hlave ich nema. Len na ruke bruchu chrbatiku. Mozu to byt kiahne alebo len alergicka reakcia na nejake jedlo?

ichbinich
2. júl 2015

@brigita2
Ci su to ovcie kiahne zistis tak, ze sa na druhy-treti den naplnia tekutinou: to su potom na 100% kiahne.
Takze tie najstarsie musis sledovat, ze ci sa naplnili.
Horucka alebo nie, to je jedno. Nie vsetky deti maju horucku. Syn nemal, dcera mala velmi vysoke.
Na hlave sa nespravia hned, mojim detom sa spravili neskor.
Pre istotu odporucam karantenu, aby ste nenakazili inych, a zajtra navstevu lekara.
Vsetko dobre prajem a najma priebeh bez komplikacii!

darina1952
2. júl 2015

@brigita2 ahoj, súhlasím s @ichbinich ...odporúčam návštevu lekárky dnes/zajtra. Hlavne po príchode do čakárne upozorni svoju sestričku/lekárku na to že máš podozrenie na kiahne - mali by ťa dať čakať do infekčnej čakárne a tam aj vyšetriť, aby sa zabránilo prenosu infekcie na zdravé deti, resp. deti ktoré toto ochorenie ešte neprekonali 🙂

brigita2
autor
2. júl 2015

Dakujem za rady hned ako sa dcerka zobudi ideme k doktrorke. Bude to ,,sranda'' ked to budu ozaj kiahne ;( nemala som ani ja a mam tu este 10 mesacnu dcerku ;( drzte palceky

ichbinich
2. júl 2015

@brigita2
Nechcem ta strasit, ale psychicky sa priprav na to, ze vas to chyti do radu...
V kazdom pripade ako som uz pisala, prajem priebeh bez komplikacii a pevne nervy v domacom vazeni... Ja som bola doma cely maj ☹

tomasko27
2. júl 2015

@brigita2 Ahoj dcera doniesla kiahne zo skolky ako 5rocna a syn ich nedostal ale ja ano,tak ja ako 27rocna som mala kiahne a poviem ti ak ich uz dostanes,tak si zozen niekoho kto bude pri detoch,lebo ja som bola nevladna,som sa ani pohnut nemohla co ma tak vsetko bolelo a ak ich nedostanes daj sa asi zaockovat,ja som v tej dobe uvazovala ze sa dam zaockovat a za dva tyzde som ich mala.

ichbinich
2. júl 2015

Ak sa potvrdia kiahne, suhlasim s @tomasko27, uvazuj o ockovani. Ale pozor, to musi byt v priebehu 72 hodin. Vela casu nemas 😉
Keby som vedela, aky priebeh budu mat u dcery, bezala by som ju zaockovat...

sissy27
2. júl 2015

@ichbinich
@darina1952 s kiahňami sa k lekárovi nechodí - lieky na to ešte nevymysleli a hlavne nie, že nakazíte iných, ale ešte tvoj syn má momentálne oslabený organizmus, tak nepotrebuje nachytať nejaký "bonus" ... stačí zavolať a informovať, aby si to zapísal do karty a dal inštrukcie... všetko potrebné z lekárne je voľnopredajné (lieky na teplotu, antihistaminiká proti svrbeniu, tanno herbal, hypermangán...)
alergický výsyp vyzerá inak, takže skôr tie kiahne...

darina1952
2. júl 2015

@sissy27 práveže je som lekárke volala a chcela malého vidieť 😉

simsalabim
2. júl 2015

@sissy27 myslim, ze vacsina s kiahnami k lekarovi chodi, uz koli OCR a potvrdeniu diagnozy. U nas sa zvykne zatelefonovat a dr. povie, kedy prist, aby dieta nebolo v cakarni s inymi. So starsou sme boli 2x u dr. a 2 razy bola doktorka u nas - mala velmi zly priebeh, skoncila virostatikach. S mladsou ib a pre potvrdenie diagnozy a OCR.

brigita2
autor
2. júl 2015

A mozu ma ockovat ked kojim? Doktorka mi vravela ze nech uz dneska nechodim ( najprv som jej pre istotu volala) lebo teraz uz maju poradnu pre babetka uz maju vsetko vydezinfikovane... ze sa mam zajtra prihlasit a sledovat vyrazky... a tie ktore mal ako prve uz vyskrabal, ale tie co ma nove vyzeraju ako pluzgiere. Snazim sa mu vysvetlit nech sa neskrabe ale marne...

ichbinich
2. júl 2015

@sissy27 U nas podobne ako u @simsalabim:
Najma kvoli potvrdeniu 😉
Ale nas lekar aj tak vzdy chce, aby sme zatelefonovali pred prichodom, a sestricka povie, kedy mam prist. V pripade kiahni jasne instrukcie: prist autom, ostat v aute, iba zavolat alebo vybehnut, ze sme tam, a lekar pride dole do auta...
S dcerou nas potom zastupujuca lekarka poslala do nemocnice, nastasite si nas tam nenechali, atie tiez skoncila na virostatikach a inom lieku proti horucke (ibuprofen-nureflex, co som mala doma, nezaberal, dostala mexalen, kde je paracetamol, ten potom zabral).
Ale suhalsim, ze ist lekarovi kazit ine deti a chytat ine choroby, keby nebolo dieta v izolacke, tak to samozrejme nie.

ichbinich
2. júl 2015

@brigita2
Na to skrabanie by mal pomoct fenistil alebo ine antihistaminikum. Zevraj aj tie vsetky tekute pudre, masticky a pod., ktore sa odporucaju, maju mat chladivy a protiskrabaci ucinok. Ale zase kazdy lekar ti povie nieco ine: na Slovensku sa kupe v hypermangane, mne v Rakusku lekar zakazal deti davat do vody. Mne kazal davat TannoSynt na tie vyrazky, co vysusuje a chladi. Ale tie nenatrete vyrazky (na tvari) sa hojili tak isto ako tie natrete... O tom sa vedu vojny, co a ako na kiahne. Ale ten Fenistil by mal pomoct.
Kvoli ockovaniu neviem, porad sa s lekarom. Ja som kiahne prekonala ako dieta, tak som sa o toto nezaujimala.

sissy27
2. júl 2015

@ichbinich u nás nie, u nás len po telefóne a teda samozrejme pre potvrdenie áno, ale bez dieťaťa - stačí, ak sa preto zastaví niekto druhý a potom na kontrolu podľa dohody (ku koncu)...resp. ak je to nejaký ťažší stav, tak si kontrolu nejak dohodnú, ale pri relatívne bezproblémovom priebehu nie... možno aj kvôli tomu, že na rovnakej chodbe sú ďalšie tri detské ambulancie a asi by bolo nemožné dohodnúť taký čas, kedy tam nie je nikto iný, neviem...izolačku tam síce majú, ale opäť spoločnú pre celú chodbu...

ichbinich
2. júl 2015

@sissy27
Tak to je potom jasne, ze iba telefonicky, ked je taka velka spolocna chodba... Nas ma tiez izolacku, ale ten isty vstup... U lekara, kde chodia netere, ma izolacka vlastny vstup...
Ked sa inak neda, tak sa neda 😉
Ked su uz iba chrasty, tak pre potvrdenie do skolky 😉 A pri dcere potom lekar vytasil fotak, ze ci si ju moze odfotit... a to uz vyzerala dobre 😀

tomasko27
2. júl 2015

Ako som pisala vyssie dcera doniesla zo skolkyy a ja som od nej dostala.V utorok rano mala zopar vyrazok a tak som ju nedala do skolky a do hodiny bola sama bodka a tak sme sli autom k lekarovi,a ma normaalny vchod ale hned v prvej chodbicke ma dvere do izolacky a potom dalsia chodba a az potom cakaren,a nemal tam nikoho vtedy a som sla po neho a on hned jo vole to su kiahne(on je cech).Syn ich dostal vlani na jar,on ma inu lekarku v meste v Ziline (dcera ma nasu dedinsku)a tam je dole na chodbe izolacka ale tiez jeden vchod.Tam som ho nechala a som sla po lekarku,vysetrila napisala mu cosik a sme sa sli liecit

brigita2
autor
2. júl 2015

Dneska co som sledovala syna rano mal tie nove vyrazky take ako pluzgiery. Poobede uz trochu akoby sa vstrebala ta tekutina ale vyrazka tam ostala. Na noc ho to velmi svrbi cez den si to ax tak nevsima ma 100 aktivit pri ktorom na to nema cas... suseda vravela ze to vyzera na kiahne manzelova sesternica tiezz ucitelka na 1. Stupni v skolke bola dneska u nas vravela ze to asi budu kiahne a ze vraj ked to dostanem aj ja musim ratat s tym ze budem mat 40 ky horucku a kojit nebudem moct len do 38.5 horucky???? To fakt?? Co som citala doteraz tak pisali ze kojit sa moze aj ked je vyssia horucka... chapem keby niekto bral silne tabletky atd ale pro kiahnach???

jajka01988
2. júl 2015

A baby na tvary sa vyrazky nenatieraju?

pe
2. júl 2015

@brigita2 ak by ho to velmi svrbelo, davaj mu fenistil kvapky, ale napr. mojmu synovi to bolo slabe, mal silny priebeh, jemu az dithiaden zaberal a este nieco - ale neviem si spomenut co, tiez to bol nejaky liek na upokojenie - bolo to na predpis, natierala som mu to tym mlieckom v modrej krabicke asi tanno hermal sa to volalo, ale aj take rozne chladive pudre su, aj to je dobre, a mojej dcere pocas kiahni strasne chutilo mlieko, vkuse ho pila a mala lepsi priebeh a potom som niekde citala, ze mlieko je dobre proti kiahnam, takze treba skusit 🙂

liebling98
2. júl 2015

@brigita2 mne sa to veľmi podobá na kiahne. Presne takto pred rokom ich mali moji všetci traja synovia. Najmladší ešte nemal 6 mesiacov, ale znášal ich najlepšie, nemal ani teplotu, vyrážok menej. Asi preto, že bol plne kojené bábo. Najviac sa bodky vyzúrili na prostrednom synovi, mal 40 horúčky, kiahni toľko, že už nebolo miesto na nové. Natierala som bielou vodičkou Anaesthesulf (dostala som z Nemecka), účinná látka Macrogollaurylether, nesvrbelo a rýchlejšie vyschlo.
Držím palce!

evittam
3. júl 2015

@brigita2 Ahoj, vyzerá to na kiahne, počkaj či sa vyhádže ešte viac a ak sa vyrážky naplnia tekutinou tak potom sú to kiahne. K lekárke by som nešla - je to úplne zbytočné - stačí zavolať - do telefónu ti pekne povie čo treba robiť....Ja som tak urobila a potom sme boli len na kontrole po 10 dňoch. Lieky na teplotu nepodávam skôr kým nemajú deti viac než 38,5, prečo by si nemohla kojiť netuším - počujem prvý raz - možno ale ani nebude chcieť papať ak bude mať takú vysokú teplotu....Čo sa týka ošetrovania - ja som na 3.deň od výsypu začala večer kúpať v hypermangáne a natierať tannohermalom - toto som robila 3 dni večer a na 4.som okúpala v harmančeku a potom už vôbec nič, ani som nenatierala. Niekde som čítala, že ani sa neodporúča natierať, nakoľko tie vyrážky potrebujú "dýchať" a všetky tie mliečka a podobne ich len "dusia" a prasknú tak či tak.....A určite nepoužívať púder. Teraz tak isto postupujem pri dcérke. A ešte dávam teda fenistil vnútorne aby nesvrbelo. Inak syn mal perfektný priebeh - vyhádzal sa síce dosť (ale čo som pozerala fotky iných - tak sme dopadli úplne super) a teploty vôbec žiadne - teda len prvý večer 37,2. Dcérka zatiaľ podobne, ešte menej vyhádzaná a akurát včera mala teplotu 38,6 ale dnes už je dobre - klop,klop, ale idú jej aj zúbky.....A mladšie deti mávajú väčšinou ľahší priebeh. Držím pršteky. 😉

ichbinich
3. júl 2015

@jajka01988
Ja som nenatierala, aby si to nerozmazali a nedali do oci... Na tom mojom "mliecku", ktorym som ich natierala, bolo varovanie, ze sa nesmie dostat do oci. Tak pre zicher nie. Potom, ked uz boli iba chrasty, som natrela sem-tam Bepanthene plus.

@brigita2:
To ze v horucke nemozes kojit som tiez este nepocula. ALE mne napriklad dcera naozaj nechcela pit, ked som mala anginu a vysoku horucku. To si cucla, divno sa na mna pozrela a hotovo. Potom pila az o dost neskor, ked uz bola fakt hladna a unavena na poobedne spanie. Mala vtedy 9 mesiacov.
(Inak penicilin sa moze aj popri kojeni, keby niekto nahodou niekedy potreboval atb... Na kiahne samozrejme nie 😉)

jajka01988
3. júl 2015

Dakujem mne si to mala neroztiera 🙂 chvala bohu

brigita2
autor
3. júl 2015

Boli sme u doktorky.vravela ze to vyzera na kiahne ale mal by mat aspon 1 vyrazku aj na hlave ale on nema len pod trickom a na rukach. Dala nam tekuty puder mentolovy. Teplotu teraz nema len zvysenu 37 ale to moze byt aj z tepla. A vravela ze pokym sa mu tvoria nove ze by sa nemal ani kupat ani sprchovat. To si neviem predstavit v takom teple!!! Ze neist s nim na slnko... a na vecer bud fenistil alebo dithiaden aby sa neskrabal.. mne sa objavili na rukach 2 bodky a na nohe 1.... moze to byt uz tak skoro aby som to tiez dostala.. ???

ichbinich
3. júl 2015

@brigita2
S tym nesprchovanim v tomto horku to bude zaujimave 😉 Ale da sa to prezit... Umyjes opatrne umyvatkom, ze iba krkr, zadok a nohy...
S tymi vyazkami na hlave je to tak, ze to je ultimativny dokaz, ze su to ovcie kiahne.

No, vonku nesmie ist aj tak, takze slnko ti bude suma fuk. Absolutna karantena! V nemcine sa volaju WINDpocken, teda veterne kiahne. Virus prezije aj 15 metrovy "let" vzduchom. Ziadne navstevy (maximalne ludia, ktori uz kiahne mali) a domace vazenie. Pre tehotne a male babatka mozu kiahne koncit tragicky! A nikdy nevies, ci ti nepojde na ulici niekto oproti, kto kiahne este nemal alebo tehotna zena.

Je mozne, ze sa tvoria uz aj tebe. Nezabudaj, ze vela chorob, aj kiahne, su nakazlive uz dlho pred tym, ako sa objavia symptomy, v tomto pripade teda vyrazky. Inkubacna doba je 4-21 dni, ak sa dobre pamatam. Takze asi aj teba syn nakazil uz skor, ale prejavilo sa to az teraz. Dcere sa prejavili na 14-ty den od prvej synovej vyrazky. V jasliach mi jedna opatrovatelka hovorila, ze u jej deti bol rozdiel 20 dni.

Ten tekuty puder ma okrem toho chladiaceho a vysusujuceho ucinku aj vyhdou, ze vlastne "znackujes" tie vyrazky. Mas prehlad, ktore su stare (lebo su uz biele) a ktore su nove.

Pozor, kiahne su nakazlive, az kym sa nespravia chrasty aj na poslednje vyrazke. Dovtedy mate domace vazenie ☹
Ja som bola doma cely maj ☹

tomasko27
3. júl 2015

@brigita2 Ahoj nam sa kiahne tvorili takym stylom ze na kozi cervene koliesko a stoho bola do hodiny/hodin vyrazka.Syn ani vo vlasoch tusim nemal kiahne.Dcera sa vysypala v utorok,vo stvrtok a piatok som mala 40 teploty a v piatok vecer dve vyrazky na tvari,v sobotu rano som bola sama vyrazka a celu sobotu som prelezala a nebola som schopna ani na wc prejst.Potom to bolo lepsie ale este dlho potom som sa citila stoho mizerne

jajka01988
3. júl 2015

Mne dr vravela ze ten tekuty puder s mentolom sa uz nedava a dala nam tanno-hermal

tin007
3. júl 2015

@brigita2 Moj syn mal kiahne minuly rok prave v takomto obdobi (bol jun a teploty okolo 30), ked som dojcila dceru. Ona nic nechytila a maly ich prekonal za 5 dni. Natierali sme ich cajovnikovym olejom; nesvrbeli ho potom, dokonca mnohe z nich sa ani nedostali do stadia, aby sa objavil pluzgier, ale zacali sa vstrebavat. Cajovnik je dobry aj kvôli jeho antibakterialnym ucinkom, pod tekutym pudrom nedokazu vyrazky "dychat". Mne pediater odporucal urcite dceru kojit a s malym chodit von do tiena, nie na ostre slnko (co sme aj robili - skoro rano, alebo neskoro vecer). A umyvanie len ruky, nohy a pohlavie, aby sme zbytocne nenamocili vyrazky. Davala som mu vela ovocia a zeleniny a obcas prepasovala trochu C vitaminu do dzusu, to bolo vsetko.

zuzmor002
3. júl 2015

@brigita2 inkubačná doba je tak 2-3 týždne, takže ak si sa nenakazila vtedy kedy malý, tak je skôr pravdepodobné, že ich dostaneš až o nejaké tie 2-3 týždne, ale je možné aj že ich nedostaneš vôbec, moja sestra ich nemala ako malá, nedostala ich ani odo mňa keď som ich mala a ani od jej vlastných detí keď mali kiahne a to s nimi bola stále. Zostáva ti už len čakať a sledovať situáciu a potom sa podľa toho zariadiť. Prajem Ti nech ťa to obíde a nech ste čoskoro v pohode. 😉

marthuska
3. júl 2015

Co je to za kravinu radit mamicke, ktorej dieta ma asi kiahne, aby sla k doktorovi?? Ak to kiahne nebudu, potom ok, nech ide. Ake ak to kiahne su, co zajtra (dnes) stopro budete vediet, nech niekto z tvojej rodiny skoci po recept k doktorke n dithiaden- aby sa maly neskriabal. Treba kupit trebars tannohermal a potierat. Ziadne navstevy preboha a chodenie do obchodu a pod

cristal777
3. júl 2015

Nemusíš mať ani vôbec teploty. Mladší súrodenec to tiež určite dostane. Moj syn mal 8mesiacov keď dostal kiachne od staršej sestričky a bol kojeny. Našťastie nemali vôbec teploty. Pridávam krásnu fotku. Veľa trpezlivosti a skoré uzdravenie.