Možný torticollis

ivuka
27. aug 2016

ahojte mamičky, náhodou som na internete natrafila na tento pojem a mám obavu, že naša malá ma tento problém s názvom Torticollis. Hlavičku otoči do oboch strán ale keď ju má položenú rovno a leží na chrbatiku tak sa mi zdá, že ju má naklonenu doprava. Viete mi poradiť pokiaľ pôjdeme na poradňu a opýtam sa na to pediatrická? Ďakujem

nanka3
27. aug 2016

@ivuka ano, je mozne, ze sa jedna o torticolis, dobra pediatricka by si daco take mala vsimnut aj bez upozornenia mamicky, ta vas pravdepodobne posle k neurologicke a ta este moze posunut dalej k fyzioterapeutke. Neboj, nie je to nic, co by sa nedalo dat doporiadku, urcite to bude ok, moja mala tiez po narodeni, ale ona to mala uvedene uz v prepustacej sprave z porodnice, na fyzio nam ukazali nejake cviky a po kratkom case to bolo OK.

ivuka
autor
27. aug 2016

@nanka3 my už mame 8 týždňov a zatiaľ nikto noc a ja by som tiež tomu nezačala venovať pozornosť pokiaľ by som si nevšimla, ze ma hlávku naklonenu na jednu stranu pri tej polohe. Ved to sa čudujem, ze naša doktorka si nič nevšimla lebo je už mnoho rokov na tom poste a ešte aj mne bola doktorka od detstva. Tak budem čakať a o týždeň sa uvidí keď pôjdeme na očkovanie co nám povie ale hádam to nebude tak zle keď otočiť hlávku sa jej dá v pohode do oboch strán len ten naklon ma trapi

nanka3
27. aug 2016

@ivuka moja tiez otacala hlavu v pohode do stran, pediatricka skonstatovala, ze je to ok, mne sa vsak nezdalo, sli sme na neuro, tam som dr. ani nevravela, co jej je, iba som ju polozila a ona sama vravi, ze ma torticolis a ze preco sme prisli....

ivuka
autor
27. aug 2016

aha no pekne a to stačí ísť na klasickú neurologiu alebo? treba aj sprievodný lístok, ci nie?

nanka3
27. aug 2016

@ivuka postrebujes sprievodny listok, my sme boli pri detskej neuro, inak vymazalo mi spravu, co som ti pisala, ja som malu polohovala tak, ze som dala k bocnici maly vankusik a malu som on ciastocne oprela tak, aby nelezala uplne na chrbte, ale ani na boku, a striedavo som ju ukladala do postielky, raz hlavou k oknu a raz k dveram, aby bola nutena natahovat svaly na krku, lebo ako sama pises, otacat hlavou vie, ale ked moze, tak skloni hlavku k jednemu pliecku, prosto viac ju zo taha tym smerom

nanka3
27. aug 2016

@ivuka neboj, mozno aj dr. videla, ze ma lahky torticolis a schvalne ti nic nepovedala, lebo veri, ze sa jej to postupne upravi same, len treba zatazovat obe strany krku, niektore deti su na to tak, ze hlavu do jednej strany neotocia vobec, co uz je tazsia forma....

ivuka
autor
27. aug 2016

jaaj, ďakujem že radu teda a nemusím hneď v utorok utekať k doktorke stačí keď pôjdem o týžden keď budeme mať poradňu, ci načo to predlžovať?
takže ju mam ukladať ako keby mala byť hlavkou dolu kopcom keď lezka na boku?

nanka3
27. aug 2016

@ivuka jasne, ze staci, aj pri najblizsej poradni, nie dolu kopcom, len tak aby lezala kvazi naboku, cize v tejto polohe aby mala hlavu len na jednu stranu otocenu, aby si ju svojvolne neotacáa na opacnu, ako ked si das ty za chrbat paplon, prosto aby nelezala na chrbte, ale zaroven aby nelezala az tak na bolu, aby sa nahodou neprevratila na brusko, snad som napisala zrozumitelne, pocas dna striedat tak, aby raz lezala na pravom a raz na lavom boku

ivuka
autor
27. aug 2016

aha no jasne, myslela som to tak len som sa zle vyjadrila resp napísala. ešte raz ďakujem a som zvedavá čo zistíme u doktorky

elenajezova
27. aug 2016

Moj syn mal presne to iste už od narodenia. Aj my sme boli do roka sledovaní na neurologii, potom ho vyradili. A cvičili sme Vojtovku. Od malička. A vdaka nej bool taký rozcvičený, že už v piatich mesiacoch sa mi obracal z chrbátika na bruško. A eraz má už 16 rokov a všetko je OK.

ivuka
autor
27. aug 2016

@elenajezova hádam aj my to budeme mat v poriadku. uvidíme čo nám povedia na poradni a radšej to riešiť pokiaľ nie je neskoro