Možný autizmus u 25-mesačného chlapca

10. sep 2024

Ahojte chcem sa poradit. Mam chlapca má 25 m. Myslim ze ma autizmus. Nerozprava len taku svoju hatlaninu, chodi po spickach ale ked poviem stupal na celu nohu rozumie. Na veci neukazuje iba mojou rukou. Ked ho volam niekedy nezareaguje hned ale ked zvysim hlas tak sa pozrie. Ked mu nieco poviem aby urobim urobi to. Ocny kontakt má ale len obcas. Smeje sa bez priciny ked je v postelke. Doteraz sa som nad autizmom neuvazovala ale ako mal 2 r zmenil sa. Neviem ci je to obdobim vzdoru alebo nie. Teraz asi 2 tyzdne zacalo obdobie ze ked nieco nedostane hodí sa o zem a zacne plakat.

sissy27
10. sep 2024

k rozprávaniu - 2r dieťa nemusí plynulo rozprávať, niektoré sú šikovnejšie, niektoré menej. Nemá krátku uzdičku?
chodenie po špičkách - smer ortopéd, zrejme skrátené šľachy, treba s tým pravidelne cvičiť, niekedy sa musí operovať. Nestačí povedať, aby sa postavil na celú nohu a už vôbec to nie je znak autizmu
niekedy nereaguje, až keď zvýšiš hlas - sluch je v poriadku? nemá napr. mazovú zátku v uchu, zväčšenú nosovú mandlu?
očný kontakt nemusí byť stále
smeje sa bez príčiny - to sa len tebe zdá, že bez príčiny. On má dôvod sa smiať, pre teba možno bizarný, ale deti majú iné dôvody na smiech ako dospelí...
ano, okolo 2r býva obdobie vzdoru a deti sa hádžu o zem, revú za kadejakú hlúposť a skúšajú hranice...
Netreba za všetkým nasilu hľadať vážnu diagnózu.

deti95060810
10. sep 2024

jedine čo ma zaujalo bolo že ukazuje tvojou rukou - áno toto robia autisti...
len zas na základe jedného príznaku hovoriť o autizme je asi troška prehnané...
vyhľadaj centrum včasnej intervencie .... sú tam odborníci, ak niečo bude tak ťa nasmerujú.

autor
10. sep 2024

@sissy27 chodi aj po celych nohach to len niekedy ide po spickach . Ortopedovi sme uz objednany.

andulka1988
10. sep 2024

@sissy27 špičkovanie je jednen z príznakov autizmu

andulka1988
10. sep 2024

V 25 mesiacoch už vidieť znaky autizmu. Ťažko povedať či má, existujú testy alebo formuláre nájdeš aj na nete. Ale asi by som zašla za pediatrom a ten by mal vedieť usúdiť či ide o PAS a pošle vás k odborníkom. Nás najprv poslali za neurológom a ten ďalej kde bolo treba

sissy27
10. sep 2024

@andulka1988 aj skrátených šliach. Najprv by som vylúčila všetky jednoduchšie možné príčiny a neupínala sa hneď na autizmus, lebo som vyštudovala "google university" ...

andulka1988
10. sep 2024

@sissy27 to nie len vyvraciam tvoje tvrdenie, neurológ hneď po vyšetrení mi oznámil že špičkovanie patrí ku príznakom autizmu.

joesvk
10. sep 2024

Matka vidí často skôr, že dieťa je iné, než lekár. Keďže je s dieťaťom nonstop.
Teraz aj tak veľa nespravíš.
Vychovávaj ho normálne.
Snaž sa ho naučiť na rôznu stravu, aby si nezvykol len na minimálny počet jedál. Strava tiež veľmi ovplyvňuje dozrievanie a vývin mozgu.
Nedaj mu prístup ku žiadnym mobilom a tabletom.
Snaž sa s ním budovať schopnosť očného kontaktu,veľa ho objimaj, stískaj...

A buď pokojná mama. Aj keby mal akýkoľvek stupeň autizmu/čo v dnešnej dobe je skoro v každej aj bežnej triede a skoro v každej škole /,tak konkrétne veci budeš riešiť, keď by prišli. Tento zbytočný strach z budúcnosti ti nič neprinesie.

domiklik
10. sep 2024

V určitej fáze života chodia po špičkách všetky deti. Skúšajú.

domiklik
10. sep 2024

@joesvk bože, co je toto za názor, ze teraz veľa nespravíš.... Čím skôr PAS pod chytíš, tým lepšie sú celkové vyhliadky dieťaťa na zivot. O tom, ako dlho sa čaká na vyšetrenie ku klinickému psychológovi (lebo len ten môže potvrdiť alebo vyvrátiť pas) radšej po mlčím.

thereisabear
10. sep 2024

Určite by som nečakala a riešila to. Príznaky tam sú.

andulka1988
10. sep 2024

@domiklik ku klinickemu psychológovi potrebuje odporučenie a ten dáva pedopsychiater, aspoň zatiaľ som s vo väčšine stretla s tým

joesvk
10. sep 2024

@domiklik Hovorím z vlastnej skúsenosti.
Dieťa v predškôlkárskom veku,ktoré má len poruchu autistického spektra je skoro nemožné diagnostikovať a už mu zaradiť diagnózu. To ukáže čas,či ide len oneskorený vývoj alebo poruchu.
A akú pomoc odborníkov si predstavujete v tomto veku?
Koľkokrát do týždňa?Koľko rokov?Väčšinou to riešia súkromné centrá, takže koľko tu bude stáť. A aký pokrok čakáme?
Ak je normálna výchova, kde sú hranice,jednoznačné pokyny,bez mobilov a iných technológií ,kde sa dieťaťu prejavuje láska, tak je celá starostlivosť o dieťa v poriadku.
Nesúhlasím s tým, že matke niekto niečo vyčíta-aby teda rýchlo riešila odborníkov, lebo inak nie je dosť dobrá matka.

thereisabear
10. sep 2024

@joesvk tak nie je matka ako matka. Niektorá má ten vhodný prístup v sebe, iná sa ho potrebuje naučiť. Nám skoré terapie určite pomohli.

taktotedanie
10. sep 2024

Tak pleties obdobie vzdoru s niecom inym
toto nieje typicke spravanie 2 rocneho dietata
Ries s pediatrom

pininka1
10. sep 2024

@joesvk pracujem s autistami v škôlke a je obrovský rozdiel keď príde maličké dvoj,trojročné dieťa a keď príde 6, 7rocne s ktorým sa nič nerobilo,lebo sa čakalo. Mnohé matky vidia veľmi skoro ze to nieje ok a odborníci si netahaju tie diagnózy z vrecka. Je správne ze jej radia aby čím skôr vyhľadala odborníka ktorý sa na to pozrie aby sa dieťaťu čím skôr dalo pomôcť. Láskyplny prístup ma každý rodič, ale s autistom treba čím skôr cielene a správne pracovať.

joesvk
10. sep 2024

@pininka1 OK.Beriem.
Len to vôbec nie je také jednoduché. Aj diagnostikovať. Aj nájsť niekoho kompetentného.
Aj reálne nájsť vhodný spôsob práce s konkrétnym dieťaťom.

autor
10. sep 2024

@taktotedanie tak doteraz som podozrenie na autizmus nemala. Len teraz v poslednej dobe sa dost zmenil ,preto ma napadlo ci to nemoze byt obdobie vzdoru.

thereisabear
10. sep 2024

A predtým prstom ukazoval? Lebo to je dosť podstatná vec, dieta by to malo do 18m robiť. Samozrejme, nie každé, ktoré neukazuje, je automaticky autista...

autor
10. sep 2024

@thereisabear nie neukazoval ani predtym.

taktotedanie
10. sep 2024

Poradila by som sa s pediatrom aby sa dieta diagnostikovalo cim skor ak by nieco

margotka17
10. sep 2024

@andulka1988 môj sused chodil po špičkách od malička a vôbec nie je autista, mal skrátené šľachy od chodacky a bol na operácii nožičiek v Žiline. Vyrástol z neho zdravý fesny mládenec, šikovný, vzdelaný.

vahcaac
10. sep 2024

Toto bohužiaľ nie je v poriadku. Treba vyhľadať odborníka

andulka1988
11. sep 2024

@margotka17 netvrdím že musí byť hneď autista ale že špičkovanie patrí ku príznakom autizmu. Po rokoch špičkovania u našej malej vzniklo skrátenie achilovej šľachy ale pred dvoma rokmi bola nôžka v poriadku ale špičkovanie mala ako zlozvyk ktorý vyústil. A taktiež tvrdím treba navštíviť odborníkov aby našli dôvod prečo nieje niečo v poriadku. Mňa skôr prekvapuje keď sa niekto s takýmto niečím nestratol a len Googlil, dáva rady, potom takého ako mňa nazve google lekár/medik.
Netvrdím že si to bola ty. Nerozumiem keď sa niekto s týmto nestretne chce radiť.
Príklad: mám,,kamarátku " ktorá má rovnako staré dieťa ale zdravé ja zas dieťa s autizmom a mentálnou retardaciou, dokáže mi povedať že keby som sa jej venovala vie toho viac.
Nechcem tým povedať že nechce niekto pomôcť len nevedomosť o trápení s tým dieťaťom dokáže pochopiť len človek ktorý tým prešiel a prechádza. Takže stále tvrdím že ak nieje ortopedicko - neurologický problém hľadám inde ale špičkovanie patrí ku jedným z mnoha znakov autizmu resp.PAS - porucha autistického spektra.

oktober3
11. sep 2024

Skúste dať vyšetriť aj sluch

majulka159
22. sep 2024

Mam pre vás otázky, ktoré by vám v tomto mohli pomôcť. Ak chcete, kontaktujte ma prosím správou. Ďakujem

nikaeli
22. sep 2024

@pininka1 súhlasím, mám to rovnako. Tento rok ku mne prišli dvaja predškoláci, ktorí doteraz nikde neboli, plus jeden 'odložený' predškolák navštevujúci bežnú MŠ 1 hodinu do týždňa a nechcem napísať, že je to katastrofa, ale je. Zbytočne stratili čas. Keby tie detičky prišli v 3-4 rokoch, boli by kdesi úplne inde. Teraz je to iba 'boj' a agresia za každé moje 'nie'.

Autorka skús aplikáciu ASDetect. Nájdeš tam presný postup a vysvetlenie ako vyplniť dotazník v danej vekovej kategórii. A potom skús kontaktovať centrum včasnej intervencie, tam ťa už nasmerujú.