Dobrý deň mamičky , syn bude mať o 3 týždne 2 roky a už dlhšie na ňom pozorujem že je v niektorých veciach je iný ako detičky v jeho veku. Je toho viac napríklad sám sa nenaje lyžica, príbor to neexistuje do ruky vziať a svojimi holými rukami to už vôbec iba maximálne tak chrumku , piškóty ináč nič. Ináč zje takmer všetko len nie sám. Blaboce si vie povedať mama , baba , dada , tata to je asi tak všetko, veľmi málo takmer vôbec po nás neopakuje slová ani ťapy ťap ale zase rozumie keď poviem ideme papať hneď uteká k svojej stoličke na kŕmenie alebo keď poviem ideme sa kúpať uteká do kúpeľne občas keď poviem prines hračku ktorá sa u nás doma vola kamarát prinesie s úsmevom na tvári . Rád pozerá rozprávky miluje keď mu spievame zbožňuje autíčka ale nefixuje sa na kolieska iba celkovo na autíčka , nezoraďuje neukladá len ich má rád. Očný kontakt má ale stane sa že niekedy je slabší zareaguje až na tretie oslovenie ale čo má desí najviac je že rád trepoce rúčkami aj sa rád točí dokola keď sa teší ale už to robí aj keď sa v ten moment neteší iba tak pri jedle , pri pozeraní rozprávky hocikedy hocikde. Kombinuje chôdzu na špičkách ale aj normálnu. Detičky ešte veľmi nevníma pozoruje ich ale radšej sa pohraje sám má sesterničku 4mesacnu a zatiaľ je nechce vôbec vo svojej blízkosti priam ju odmieta. Som už zúfalá či ho len prehnane sledujem.Mamičky prosím poraďte. Google má desí až až. Ďakujem
nie som odbornik,a le kazde diet a,a neico, deti nei su rovnake, preto este nemozeme taketo dieta povazovat za autisticke.
moja sa vlemi dlho nenajedla sama. ani za svet.
moja rozpravala sice dobre, ale synovec zacal teraz skoro v 5r s logopediou, lebo neskoro zacal hovorit a stale hovori dost zle. ma oneskoreny vyvon reci, nei ej autista.
toci sa? ked som nemala deti, deti v mojom okoli som chytila a tocila ako na kolotoci. deti tocenie zvycajne miluju. moj synovec na otocnom kresle. im sa ten pocit paci.
ze nezareaguje an teba? no ved moze byt zamysleny, zabraty do toho, co robi.
ze sa nehra s inymi detmi? male dieta sa s inymi demti nevie hrat. takuto socialnu interakciu nema automaticky, ta sa vyvija, to pride casom. dokonca su deti, ktore sa este v skolke v prvych rocnikoch s inymi nehraju.
Iba k tomu točeniu: isté veci si vyžaduje mozog, a toto je jednou z nich. Skoro každé dieťa má obdobie, že sa točí a točí a točí.... Pomáha to mozgu. Je ešte malinký, bude sa vyvíjať a robiť ešte
rôzne veci.
Zdieľa pozornosť? Keď ho niečo zaujme, ukáže na to prstom a pozrie na teba, či to tiež vidíš?
Znie mi to ako normálne dieťa 🙂
Na tomto opise mi nepríde nič zvláštne. Moje dieťa rukami nikdy nejedla, jej sa to hnusilo mat lepkavé ruky. Rozprávať začala až v škôlke, rozumela ale buď len ukazovala alebo podala, išla. Reakcia na meno tiež môže súvisieť ako je dieťa “zaneprázdnené”, popripade môžeš dať skontrolovať ušká. S točením skúsenosť nemám, ale všetky deti sa točia…
@lenlienka v prvom rade, vypnu telku, nepustaj mu videa. Batola na rozvoj reci potrebuje aktivnu komunikaciu, pozerat na tvoje usta, nie na blikajuce obrazovky. Negativne to vplyva na jeho mozog a naozaj to nepotrbuje, nie je jediny dovod.
Tam by som zacala 🙏
Ak mu nevadi jest piskoty a chrumky sam, tao to je len o tom, ze taketo chutovky a hluposticky si da s radostou a potom nepotrebuje jest normalne jedlo, nema motivaciu, a uz vobec nie sam. Na piskotku mu urcite tecu slinky a tesi sa, tak to vie. Vedel by aj ine, ale nemusi, nie je motivacia.
V2r je spickovanie a trepanie rucickami este jemne bezne, ak to bude pokracovat dalej, urcite ries. Je to znak nezrelej CNS a nie je to v poriadku napriklad vo veku 3r. Pre istotu s objednaj so synom na neurologiu, len kym zacnes riesit, uisti sa, ze nie je stimulovany telkou, blikajucim meniacim sa obrazom, brzdi sa tym vyvoj mozgu, ovolyvnuje zrenie CNS a podobne.
Porozumenie neskusaj beznymi vecami ako ideme papat, ideme von..
Skus ho poziadat aby priniesol napriklad oteckovu ciapku. Vie? Alebo vlacik, ktory je polozeny v kuchyni na stolicke (poloz ho tam vopred a zadaj doslovne takto instrukciu). 2r dieta musi mat velmi bohatu oasivnu zasobu, ak s nim rodicia zivo komunikuju, citaju, rozpravaju na neho v kociku a podobne.
Ak to nedokaze, moze mat problem bud s porozumenim, alebo s tym, ze jednoducho to nevie, lebo ho taku slovnu zasobu nikto nenaucil. Cize postupne by som.
Zdiela radost? Ked leti lietadlo, alebo prebehne macka, otoci sa na teba s radostou? Chce ti to ukazat?
@lenlienka Úplne bežné dieťa.
@lenlienka presne tak len prehnane pozorujes… este aj v jaslich 2,5 rocne krmia , je to normalne , kazdy ma ine tempo vo vsetkom. Mas zdrave normalne dieta. Ako by sa mal hrat so 4 mesacnou sesternicou? 🙂 ved to je male babatko vacsinou na rukach.. chodime s rovesnikom synom ako je tvoj ku kamoske co ma 5 mesacnu trosku ju pohladka a neriesi ju dalej. Len sa tes zo synka 🍀
@thereisabear Prstom neukazuje vôbec, keď niečo chce príde a chytí nás za našu ruku a dovedie k tomu čo chce
Nepreháňas...varovné príznaky tam sú.. nie je od veci navštíviť odborníka....
Akoby si pisala o nasom synovi...VFA...
Nepreháňaš, obráť sa na odborníkov, nemáš na čo čakať.
Ďakujem za vaše reakcie . 😊
Ináč je to náš mojkáčik rád sa túli , má rád babku dedka a zbytok rodiny, vždy sa teší z ich prítomnosti. Zdieľa krásne radosť s nami keď je niečo zaujímavé hneď si to skontroluje s nami či to aj my vidíme 😊 Dúfam že to je len obdobie a bude sa ďalej rozvíjať a vyrastie s neho šikovní a hlavne zdraví chlapček 💙
@thereisabear riešili sme to s našou dr a zatiaľ sa vraj nič nedeje ale bude ho sledovať hlavne či sa k tomu špičkovaniu a trepotaniu rúčkami nič nepridá. Onedlho máme opäť kontrolu
@lenlienka Ahoj, ako píše rachel... nejaké znaky tam sú. Môj syn je asperger, hoci to bolo moje prvé dieťa, intuitívne som asi od jeho roka cítila, že je iný. Okrem iných neobvyklostí, tiež točil, mával, trepotal rukami, ale inak ako bežné deti, tak kŕčovito, s grimasou v tvári, keď sa tešil, keď ho niečo zaujalo. Tiež sa točil, ale hlavne pobehoval po izbe, mavajuc a točiac rukami v zápästiach. Rukami máva a trepoce doteraz a v rovnakej miere, a to bude mať 9 rokov.
Čiže ak sa Ti niečo nezdá, sleduj ho, viac sa to prejaví aj po nástupe do kolektívu. Ja som nikomu nič nehovorila, lebo však reakcie okolia by boli asi také ako čítam aj tu. A moje tušenie bolo správne.
@maxik24 rozprávame sním stále všetko čo robíme kde ideme všetko komentujeme opisujeme. Má rád knižky listovať v nich . Reaguje na obľúbené pesničky básničky . Napríklad náš starší syn v 2 rokoch poznal zvieratá, vedel povedať ako sa volá, časti tela . Proste je o dosť pozadu v porovnaní s bratom v jeho veku ...
má niektoré prvky autizmu ,ale zas len podľa toho určovať diagn. sa nedá...
ešte počkaj a ak sa to nezlepší - vyhľadaj odb. pomoc.
@deti95060810 uz som veru pocula aj nazor, ze prvky autizmu by sme nasli u kazdeho dietata. presne ako hovoris, na zaklade tohos a neda urcit autizmus.
@lenlienka moj syn bol taký istý ..do dva a pol roka som bola na 100perc presvedčená že je autista ,,.chodili sme po doktoeoch ani oni nevedeli na 100perc povedať či je alebo nie je autista ..nehovoril nič vôbec ..keď mal dva a 8 mesiacov nastúpil do skolky všetky priznaky zmizli ..je úplne ok a ústa sa mu nezatvoria
a kde tam vidis autizmus? za mna ak vidis u 2rocneho autizmus, v prvom rade treba sledovat mentalne postihnutie, nakolko vyrazne auti rysy v tomto veku suvisia najma s menatalnym postihnutim... avsak ja tam nic autisticke nevidim podla tvojho opisu
Vo väčšine takýchto diskusií odporúčam mamičke aplikáciu ASDetect - vyberieš vekovú kategóriu a podľa nápovedných videí vyplníš dotazník. Výsledok ti príde mailom. Ak by tam bolo podozrenie na PAS, odporúčam kontaktovať CVI (centrum včasnej intervencie) v okolí.
Existujú deti s PAS, ktoré majú krásny a funkčný zrakový kontakt. Ktoré obľubujú dotyky a mojkanie. Ktoré netočia kolieskami a nezoraďujú hračky. Ktoré rozprávajú. Atď. Na základe pár viet v diskusii ti nik nepovie, či dieťa má alebo nemá PAS. To si nedovolí ani drvivá väčšina odborníkov po prvom sedení. Pozoruj, sleduj, ale prehnane nestresuj. Všímaj si, ako žiada, čo chce. Ako plní pokyny. Ako reaguje na požiadavky. Akceptuje 'nie'? vie čakať? ako sa správa v novom prostredí? vadia mu zmeny? hluk? je vyberavý v jedle? ako sa správa v kolektíve iných detí? na ihrisku? aká je úroveň jeho sebaobsluhy? ako dokáže imitovať? tých oblastí, v ktorých sa dieťa s PAS líši od neurotypických rovesníkov, je veľmi veľa..... preto sa mu hovorí 'spektrum' 😉
@lia2929 zase to, ze v jasliach krmia 2,5r deti, je zanedbany rozvoj k samostatnosti z domu, a nie standard, voci ktoremu porovnavame.. To uz su velke deti a je smutne, ze ich rodicia nevedu k samostatnosti, ale ich este stale krmia. Cize vobec by som to neporovnavala. U nas v skolke krmia niektore 3r deti a to za mna uz teda je hanba, ze ti nevedia. Nie oni, ale ze ich to rodicia nenaucili. Cize ak ma @lenlienka pocit, ze v coskoro 2r ma urcite veci vediet inak, je to len skvele, ze synceka vnima, a je si vedoma toho, ze by to mohlo byt inak. A kedze vsetko vieme ovplyvnit my rodicia (a to aj v pripade diagnozy, lebo vcasna praca s dietatom je zaklad a klucova), je fajn, ked si zisti co najviac, necha vysetrit neurologom, a podobne. Lebo kym dostane termin, bude mat syncek 2 a stvrt.
...prehnane ho sleduješ, Google vypni 🙄