Ahojte. Začala som si všímať viac v poslednej dobe synovo správanie. Ma 15 mesiacov. Bojím sa, či je toto správanie v poriadku, alebo mam s tým osloviť pediatričku. Ešte napíšem, že sa obavám autizmu.
Ide o to, že syn máva ak nie je po jeho často výbuchy zlosti, ani nie že place, ale začne škriekať až pokým mu nevyhovieme, ide často však o veci, ktoré robiť nemôže, sú mu nebezpečne a teda samozrejme že ho nemôžeme nechať, aby bolo ,,po jeho”. Povedala by som, že su to také výbuchy zlosti, lebo veľakrát mu ani žiadnu slzu nevidím.
Za ďalšie, nevie sa poriadne hrať so žiadnymi hračkami, respektíve vie tak minútu dve a už odchádza preč. Hračky si viac menej len obzerá, ale nehrá sa ,,naplno”.
Energie ma na rozdávanie, začal cez deň odmietať akýkoľvek spánok, max keď pospi tak je to do 30 minút za celý deň.
Od cca 10-11 mes začal veľmi zle papať. Skoro nič nechce. Viem že to môžu byt aj zúbky, ale tak všimla som si aj tuto zmenu.
Niekedy pozerá tak ako keby ,,do blba”. Pozerá pohľadom, ale na nič konkrétne.
K deťom na ihrisku ísť veľmi nechce, rad sa hra sám so svojimi formickami atd. (Tu som si všimla, že sa vie zahrať sám- jedine tu)… ale nehrá sa štýlom že by napríklad naberal kamienky do taktovky, ale len tak že napr. Naberie kamienky na lopatku a vyhodí preč…..Iné deti len pozoruje, ale zase na druhu stranu na ihrisku vždy vidím väčšie deti, ktoré už su napríklad samé na kolotoči a ich rodičia sedia napr na lavičke dosť ďaleko. Vydrží sa takto hrať ale len chvíľu, čo počúvam iné mamičky, tie vydržia sedieť na ihrisku aj 3-4 hodiny a len dávajú pozor na svoje deti, ale deti sa im hrajú takúto dobu.
Nikdy som ho nevidela, žeby hral nejakú hru formou predstierania. Napríklad nikdy nechcel akože nakŕmiť macka alebo podobne.
Ale, toto mi na autizmus nesedí:
- vyžaduje neustále pozornosť. Nemôže byt nikde a nikdy sám. Ináč neskutočne place a neskončí, až dokym k nemu neprídeme. Aj na tom ihrisku sa síce pohra chvíľočku sám, ale neustále kontroluje či naňho pozerám a musí byt blízko mňa.
- očný kontakt sa mi zdá, že ma dobrý. Pozerá sa mi často do oči, aj keď mu hocičo ukazujem tak pozerá aj na mňa aj na danú vec. Pozerá do oči aj iným ľudom z rodiny.
- s prstom ukazuje. Ukazuje ale na hocičo, často bez významu alebo ako to poviem. Minule sedel v jedálenskej stoličke a už mal dojedene. A začal ukazovať na stôl prstom, všetky veci zo stola som mu postupne začala podávať a rozprávať sa s ním, že čo by chcel. Avšak pri každej z veci, keď som mu ich podala, začal kývať s hlavou, že nenene.
- rad sa so mnou obijima. Veľakrát príde za mnou, rozprestrie ruky a chce sa obijimat.
- jednoduchším pokynom, ako napríklad ,,dáš mi kocku?”, rozumie.
Ja už neviem čo s nim, ale začínam sa obávať. Čo si myslite vy? Ešte by som dodala že v 12 mesiacoch som mu vypĺňala dotazník na AS DETECT, tam nám vyšlo že by ho mať nemal. Ale aj tak sú mi niektoré veci čudne.
akoze podla mna normalne batola, ale nie som odbornik. sam sa neprehra, s tebou sa vydrzi hrat, ked nejaku hru vedies, udrzujes?
Akoze ja neviem ale 15m nemusi mat imaginarnu hru,ani sa hrat s inymi detmi, a hnevat sa je normalne. Proste ok chapem ze sa bojis ale konkretne toto su uplne take nevypovedajuce charakteristiky…
Nirmalne dieťa, ktoré pochopilo že revaniˇ dokáže vybojovať čo chce
@simonka1701 prečo si si robila test už v 12 m?
Nič sa mi nezdá čudné len to, že sa nehrá bežne s hračkami.Ked mu dáš auto, kocky stavia vežu, posúva auto, naráža do niečoho?
Je ešte malý na ihrisku sa správa normálne neporovnavaj ho ...ja som mala v škôlke autistu, ktorý vyhľadával deti, objímal, aj reagoval na meno ak onny kontakt a aj tak bol...nie všetky znaky sedia na každého.
Nemusí "kŕmiť" macka, ale napr s autom bude jazdiť, kocky bude ukladať, stavať, v knižke bude listovať, auto nebude len držať v ruke a 10 min krútiť kolieskami.
Pokecaj s pediatrom ale kludne moze byt obdobie vzdoru a separacna uzkost. To ze sa este nevie moc zahrat je vzhladom na vek uplne normalne. Ak je to tvoje prve dieta je sanca ze ho len moc pozorujes nemas skusenost a hladas diagnozu. ( bez urazky) ale kludne moze byt ze ju mà ale v 15m to je moc skoro ju urcit.
@deti95060810 autíčko, také zvukové, to v pohode stláča a počúva tie melódie. Autíčko menšie napríklad si len najskôr prezerá, potom mi ho poda. Ja ho šulgnem dopredu, do pohybu. A potom to urobí aj on.
@simonka1701 ja tu velmi nevidim zatial dovod na autizmus. Moja dcera bude mát 15 mes, a ano teraz zacina mat obdobie ze chce vsetko a ked nedostane zacne plakat,mne sa zda ze je to normalne. To ze nepapa a nespi velmi dobre to je tiez nic vynimocne. Nasa s tym akurat nema problem ale ked zdiela pozornost udrzuje ocny kontakt a rozumie ti, tak by som to neriesila. Je este maly, ma cas na samostnu hru. Moja tiez nedokaze venovat viac ako 5 min hre. Klud, ja si myslim ze je ok 🙂
@simonka1701 ak sa nezaoberá len kolieskami , ale autíčkom tak je to OK....
@zabina27 chvíľu vydrží, ale napríklad čo máme také krúžky, ktoré sa dávajú na seba akoby do vezicky, tak tam tlači aj úplne iné veci z inej hračky. Ale vie, ktoré tri krúžky tam patria.
@luccija v knižkách listuje. 🙂 a robila som preto ten test v 12m, lebo to je zložené z 3 testov. Prvý sa robí v 12m, druhý v 18, a tretí v 24. To je nejaká nová aplikácia na včasné zachytenie autizmu, ale či je spoľahlivá to neviem. Mňa skôr len zaujali tie otázky, aby som vedela čo mam všetko sledovať, nakoľko mam prvé dieťa.
V 15. mesiacoch by mohol byť viditeľný len ťažší autizmus. A dieťatko s autizmom by nerozumelo pokynu " daj mi kocku" . Je to zdravý chlapček, veď je to ešte len také väčšie miminko, hádam nečakáš, že ho na ihrisku vypustíš a on sa pôjde hrať s deťmi na stavbárov, alebo naháňačku ...
Mas nejake dieta v rodine v jeho veku ktore je popredu a porovnavas ? Moja dcera mala obdobie vzdoru od 14m .. syn ho nemal nikdy.. v 15m ju bavilo tancovat jeho bavilo skladat puzzle kocky hrat sa vedel.. ale mal vyhodu ze mal starsieho surodenca a vela odpozoroval. 15m sa nevedia moc socializovat s cudzimi detmi. Ja mam skor pocit ze ty moc sledujes a hladas.
@miadi nehľadám nič, ako sa povie - nasilu. Ktorá matka by už len chcela z nudy niečo hľadať. Len sa bojím. Ide o moje prvé dieťa. A ak by sa to zdalo viac ženám zvláštne, tak to riešim s pedi.🙂
@simonka1701 je to úplne normálne 15m dieťa.
@simonka1701 veď skúma, skúša čo sa dá navliecť na tu tycku.Bud v kľude.Gulaj s ním loptu niektoré deti treba naučiť sa "hrať" je ešte malý.Deti vyhľadávajú iné deti na hru od 3-4 r dovtedy si vystačia samé a rodič.Aj v škôlke sa 3 r najradšej hrajú samé až od 4-5 r na "mamu, policajta"...rolove hry
Ženy nemám žiadny konkrétny dôvod ho sledovať, len som chcela vedieť či sa vám to zdá normálne. V tehotenstve som mala dosť problémy, možno preto radšej viac sledujem. Dokonca sa nám riesi aj genetika, čakáme na jej výsledky, vzhľadom na tie moje problémy v tehotenstve.
Každopádne ďakujem za vaše názory, aspoň som o niečo kludnejsia.
Prepac ale v 12m na nejakej appke hladat priznaky? Ved to je extra hladanie z tvojej strany. Ved chodite na kontrolou k pediatricke a tam su vyvojove otazky.. tie schopnosti su rozne a okolo 3+ rokov sa vyrovnaju .. moje deti vedeli v 6m povedat mama dada baba nono nana - mena clenov rodiny a ine deti co su uplne v poriadku ani v 2r tolko nepovedia. Niektore deti sa vedia super zahrat same ine az v skolke sa naucia hrat. Hlavne klud mà na vsetko cas.
@miadi tak v tej aplikácii ma zaujali otázky, čo si všímať z oblasti vyvinu. Vyšlo to dobre v tom 12m. Sama od seba by som napríklad ani nevedela, kedy ma dieťa už ukázať prstom na objekt. Ja som to vyplnila na to, aby som vedela približne aké zručnosti by mal syn mať, nie na to aby som hľadala autizmus.
Tieto moje obavy, o takých veciach v tej aplikácii nebola žiadna otázka. To som si začala všímať pomimo nej. 🙂
@simonka1701 jedna expertka na autizmus raz povedala ze vsetci sme viac menej autistic.. urcite crty mozes najst u kazdeho. Ono tebe sa moze zdat ze dieta ti pozera len tak do vzduchu a Ono sa zamyslelo. Casom ako zacne viac verbalne komunikovat sa mozno tvoje obavy vytratia. To neber ako kritiku je normalne ak mas traumu z problemov co si mala v teho. Ze to ovplivnilo to ako sa na dietatko pozeras. Dietatko moze byt uplne ok len ty mas nejake uzkosti ktore sa takto prejavuju. Alebo ozaj mà diagnozu a ty to citis vies .. ale je mozne ze len vela citas a potom to vsade vidis .
Na to skriekanie ked nieco chce by si nemala reagovat vzdy ze mu vyhovies len nech je ticho. Nechaj nech si vresti nauci sa ze to nema ziadny efekt ze nic tym nedosiahne a prestane to robit. Tym ze mà 15m vie chodit dietatko si chce vydobit viac slobody nezavislosti chce si presadit svoje. A teraz len zacina vychova. Zacina sa ucit kde su hranice toho co moze a co nemoze Lebo ty to nedovolis Aj ked nechape preco nechape mozne nasledky ktore su nebezpecne. Teraz je obdobie ked sa musite obaja naucit ze ked raz mama povedala nie =nie ..
Uplne vsetko, co si povedala, sedi aj na mojho syna, a autista nie je. V lete bude mat dva roky, skrieka a hadze sa o zem niekedy. Rovnako sa nerad hra s detmi, strani sa ich. S hrackami chvilku, nic ho dlho nebavi. Normalne male dieta😀 zaroven vsak pekne rozprava, s dospelymi miluje debatovat, vyhladava kontakt, kognitivne tiez napreduje
@simonka1701 akoze neprecitala som to cele, ale akoze co cakas od 15 mesacneho dietata?
pozri na facebooku videa s nazvom "early sings of autism" a bude ti to jasnejsie.
Moja sestra má dvojičky chlapcov 15 mesačných, a robia upne presne to isté, čo si napísala. Ani by nám nenapadlo v ich správaní hladať črty autizmu. Podla mna, sú to normálne prejavy detí v ich veku.
@simonka1701 Ja som donedávna strašne stresovala, či malý nie je autista, lebo neukazoval prstom dlho, atď. Bola som aj u odborníčky psychologičky dokonca a tá mi hovorila, že malý bude len veľký introvert, že vôbec nemá správanie autistu. Prestala som sa na to toľko sústrediť a malý už aj ukazuje prstom, skrátka musel na niektoré veci dozrieť. Aj on sa strašne hnevá, keď nie je po jeho vôli, ale tak už sa nebojím toľko autizmu.
Mas normalne dieta. A kazde dieta sa zlosti, niektore viac, niektore menej. A s hrackami treba dieta oboznamit- co ktora hracka dokaze, ako sa s nou hrat. Hlavne ak nema starsieho surodenca. Mena odkial vediet vyuzit vsetky moznosti hracky.
Deti do troch rokov sa vacsinou hraju presne ako tvoj maly - len pozoruju ostatne deti, ale nehraju sa s nimi. A aj to, ze iba tak kratucko ho zaujmu hry je uplne normalne. Mozno by som ti odporucila inspirovat sa montessori pristupom - ked rada studujes, precitaj si o senzitivnych obdobiach.
Ak dietatko ma na nieco senzitivne obdobie a ak sa ti podari vypozorovat na co, podsuvaj mu take aktivity a uvidis, ze vydrzi pri nich lho, dlhsie ako pri hrackach, ktorym zatial nerozumie a nema taku predstavivost.
Priklad povedala si, ze v piesku sa zahra, prehazduje lopatkou. Zriad mu doma velku plastovu krabicu s ryzou, kde sa dieta moze hrat ako v piesku - s formickami, lopatkami, autickami, cimkolvek... presypat si, nakladat do auta. Preto, ze ho bavi presypanie a ma na to senzitivne obdobie. Vo vani, ked sa kupka daj mu hracky, pohariky, nech prelieva - dieta sa velmi dobre nauci odhadovat a nalievat, to su dolezite veci 🙂 Ty budes moc byt pozorovatel, vacsinou taketo hry dietatko tak pohltia 🙂 Niekedy ti nazaci, aby si mu doplnila veci, alebo, aby si sa pridala.
Hladaj si namety na sensory play - to najdes spustu obrazkov 🙂
No hej, mohol by byt doma trosku neporiadok z toho, ale zase aj dieta vyhrane, aj ty trosku viac casu.
Mne to vôbec ako autizmus nepríde a to ho mám doma.
ako sa hrá s autíčkom? netočí len kolieskami? skús odpozorovať túto hru.