Ahojte chcela by som poradiť ktoré mamina mate takéto detičky mam malého ma vyše 2 rokov hneď od narodenia keď už tak vnímal si nikdy nechcel obliecť nič cudzie žiadne ponozky bundu a podobne keď mu kúpim niečo nové nechce si to obliecť plače a do konca sme chceli kúpiť zimne topanky sa hádzal o zem... ale keď už ich pár dní vidí tak už nemá problém napríklad keď poviem ze ideme von ale hneď ze by si niečo na prvý krát oblúk alebo obliekol neexist až po čase... ukladá autíčka úplne do rovná akoby mal pravítko... ale zas s hračkami novými problém nemá tak neviem... ešte keď mu idem dat na noc mliečko tak jedine ja alebo muž skúšala mu dat sestra a nechcel si zobrať.... keď sme na návšteve tak vydrží maximálne hodinu všade a už nás ťahá domov ... chcela by som poradiť ze ci to môže byť autizmus nikdy som sa s takým niečím nestretla tak ma nebuďte prosím ze to pripisujem tomu . Ďakujem
môže byť...
@mara2010 žiaden autizmus to nieje. Moje krsniatko bolo tiež také, žiadnu inu vec si neobliekol, len svoju. Veci si poznal. Problem bol vždy keď vyrástol z veci a trebalo nové alebo pri sezónnych zmenach. Na jar nechcel dať dole zimusne rukavice, mame video keď je v maji v rukaviciach 😀 a v zime si ich nechcel ani za svet obliecť kým si na ne zvykol. To iste bolo v lete keď trebalo nosiť kratasy, alebo na jeseň keď trebalo nosiť už dlhé nohavice. Alebo keď dostal nové väčšie topánky, nedajbože žeby boli nejakej farby, ktorá mu nelahodila, napr cervene neobul ani za svet, len modré alebo zelene, čierne. Alebo nechcel nosiť mikinu s mackom, iba s bagrom, traktorom. Časom resp. vekom sa to zmiernilo. Neni to autizmus ani náhodou.
Pri autizme je suhrn znakov. Poznam viacero ludi (niektori uz dospeli), co mali rovnake spravanie v tomto a autisti nie su. Skor si vsimaj interakcie, zdielanie, vnimanie reci.
@mara2010 Môj doteraz vymýšľa, ak si má obliecť niečo nové alebo zmeniť topánky, vetrovku, tričko...
Čo sa týka ukladania autíčok do rovna, robil to tiež a robil to aj syn kamarátky a videla som to u viacerých chalanov (neviem, či to nie je nejaké vývojové obdobie)... Ani za svet sa toho nemohol nikto dotknúť, nedajbože zobrať z radu autíčko, prisunúť. Hneď si všimol, že chýba....
Tiež mal v tom čase aj obdobie, že všetko, čo sa týkalo jeho som mohla urobiť len ja a nikto iný, ani tata...
Na návštevu som ho mala problém dostať vôbec cez dvere...
Vyrástol z toho, oblečenie a topánky sú problémom doteraz 🤷
Ak však máš podozrenie a zlý pocit z jeho správania, spomeň to pediatrovi, resp. nájdi detského psychológa alebo kontaktuj centrum včasnej intervencie...
Toto čo popisuješ platí na každé druhe dieťa. Ak chceš objednaj k psychologické alebo do nejaké centra napr Andreas, alebo CVI, ale fakt nepopisala si nič take čo by sedelo až tak veľmi
@mara2010 môže a nemusi, toto nie sú úplne zásadné príznaky autizmu. Môj autista oblečenie riešil až oveľa neskôr, hral sa s hocijakými hračkami a neukladal si nič do radu. A to že chce dieťa zaspávať pri rodičoch je úplne normálne.
Pri autizme ide hlavne o komunikáciu, porozumenie, sociálne interakcie, spôsob hry a pod.
@mara2010 autizmus sa prejavuje v prvom rade problemom v socialnej interakcii. Cize nesleduj, ci si dieta sklada auticka do radu, alebo mu vadia materialy na obleceni, ale skor veci ako ocny kontakt, ci zakyva spat na pozdrav, ci ta napodobni, ci hra tzv. „akoze“ hru a napriklad dava babike jest, ci ti prinesie loptu, ak ho o to poziadas, ci ukazuje prstom a ci rozprava ca. 25-50 slov.
@eternity24 no prestne toto iste pri prechode období robí aj môj 🙂 ja som si aj myslela ze to skôr není ale ma to len tak zaujímalo. 🙂
@mara2010 S tym oblecenim to by som sa vobec netrapila, moj otec napriklad autista vobec nie je a s oblecenim to ma takto cely zivot. Uz hadam 20 rokov nosi zasadne uplne rovnake gate, ma ich niekolko, ale vsetky su rovnake a ked sa niektore rozpadnu, kupi si take iste. Je proste konzervativny. Ma to aj svoje vyhody, lebo vacsinou ked to ma chlap takto, tak rovnako to ma aj so zenami, je proste verny jednej cely zivot 🙂
S tymi navstevami to moze byt aj ze je maly introvert a proste ho to unavuje. Moj maly je tiez taky.
Ono je na diagnostiku ozaj skoro, ale teda mne to nepripada nejake znepokojive.
Skús si urobiť mchat dotazník na zistenie možného rizika autizmu (PAS). Je dostupný na nete. https://acva.sk/m-chat/
@mara2010 to oblečenie prejavom vôbec nemusí byť ja mám autistku a tej je jedno čo jej oblečiem nemá problém s ničím,len s tím že nohy musia byť hole ,keď ma ponožky dá ich dole ,ale teraz je zima dala som pančušky a problém nemá v prejavoch autizmus je dôležité či rozumie či rozpráva ako reaguje na pokyny moja je autistka nerozpráva vôbec ,nerozumie veľa veciam a hračky nikdy neukladála za radom jednoducho ich rozhadze najradšej sa hráva s hrkalkami ,lyžičkami vecami čo najviac búchajú a to čo robí tvoja robí veľa normálnych zdravých detí takže neboj sa bude určite ok
@eternity24 ďakujem za takúto odpoveď. Toto je presne opísaný môj syn... Do bodky. Dnes som už bola zúfalá... Svitla mi nádej 😁
Ahoj, maminka. Je skvelé, že takto zavčasu riešiš aj túto možnosť. Autizmus to môže aj nemusí byť. Môže byť len skrátka precitlivený na niektoré materiály a podobne. Na internete určite nediagnostikuj. Môžeš skúsiť aplikáciu ASDetect, vyklikať si test. Ale určite ani toto neber ako smerodajné na stanovenie diagnózy. Najlepšie je pohľadať CPPaP, dobrého psychológa a dať zhodnotiť vývin dieťaťa. Od kiaľ si? Kľudne napíš správu. Mám 6 ročného syna s Aspergerovým syndrómom, momentálne prvák v bežnej triede pre deti s normo a vyšším intelektom, na škole pre autistov. Ak by bolo v prípade Tvojho synčeka opodstatnené podozrenie, môžem Ťa nasmerovať, poradiť, čo a ako. 😉
Tak každý autista je uuupne iny. Môže a nemusí to byť. Skôr mi príde že nie. Ale súhlasím, vsimaj si či sa pozrie do očí, či rozumie jednoduchým inštrukciami, či niečo rozpráva, či keď mu ty niečo ukážeš tak sa tam pozrie. Ale to tiež neznamená že autizmus má.
@mara2010 Nie je to pravda.
Kazdy autista je iny. Mne kedysi povedali ze autista nema rad mojkanie a tulenie
Nie je to pravda. Treba vyhladat odbornika. Mne tieto priznaky pridu " autisticke " dost avsak si Vam nedovolim napisat ze mate autistu doma.
Ano kazdy autista je iny a male deti rychlo dozrievaju maju vselijake nezvyčajne spravania ktore myznu .Ja mam autistku ťažku a veľa veci zmyzlo a veľa veci pribudlo.Dieťa sa pozoruje dlhodobo ,aby sa vylučil Pas ,alebo potvrdil.Poznam deti co sa naucili rozpravať v 4rokoch a dovtedy mali autisticke priznaky ktore zmyzli keď sa rozpravať naučili.Sleduj dalej spravanie a v pripade ,ze tvoje pocity budu ďalej take objednaj sa na vysetrenie.
A ako je s rečou? Ak primerane veku s porozumením, bola by som v kľude. Ak to hapruje aj s rečou, mohli by to byt príznaky... 🍀
@mara2010 budem úprimná mám syna 4 ročného z diagnózou detsky autizmus. Toto čo hovoríš robí môj syn do teraz a potvrdili mu autizmus pred rokom. Poradím ti mne súkromný lekári povedali že rodič ak si všimne že dieťa nechce spolupracovať zapájať sa,opakovať, a hlavne nemá očný kontakt a nevníma na svoje meno je to náznak autizmu. Ja som to nevedela do kim mi to lekári nepovedali. Navštívte lekárku svoju obvodnu nech vám dá výmenný lístok k lekárom ktorý vám pomôžu a posunu vás ďalej. Veľa šťastia prajem a dobre správy hlavne
Ako to ma s prstekom- ukazuje? Ked mu ty ukazes - pozri auto, vtacik, lietadlo- pozrie sa tym smerom? Ked a ho opytas kde je mama ukaze?
@mara2010 mám autistu,toto je jeden z mnohých vecí čo robia autisti. napr.neukazuje prstom,neudrzuje očný kontakt,nerozumie pokynom, nerozpráva funkčne tzn.nevie povedať že je hladný,chce piť.... A mnoho ďalších
@mara2010 toto vyzerá ako normálne obdobie dieťaťa, skoro všetky deti toto majú, zrazu niečo obľúbené co nechce dať dole, napr. Ponozky musia byt, alebo prisla zima a na zimnu bundu boki zvyknuty, tak chcu stale tricko, topánky obúvať len mama, sú zabehnutý v rutine a niečo nové je proste nové, potrebujú si zvyknúť. Naša dcéra robí to isté a kopec ďalších deti ktoré poznám. Autimizmus sa skôr pozoruje v komunikácii dieťaťa, či udržiava očný kontakt s vami, či rozpráva, opakuje, či sa nakrúti nezmyselné dookola, ci si len tak netlieska samo od seba v kuse a pod. Tvoj popis vôbec neprislucha autizmu. Aspergerov syndróm sa pozoruje ako perfekcionizmus u detí, alebo majú nadpriemerne radi pismena a je toho veľa, ale podla mňa máš zdravé dieťa 🙃
@mara2010 cpp = centrum prevencie a poradenstva. Ozvi sa v okoli, dohodni termin. Nerob diagnostiku "cez internet". Al by sa potvrdila, pozri skupinky tu al na fb. Drzim palce