Možné vedľajšie účinky sirupu Aerius

agrimonia
25. apr 2012

Ahoj, som tu nova a chcela by som poprosit o radu, resp. skusenost, ak niekto nejaku ma v suvislosti s uzivanim Aerius sirupu. Mam 2,5 r. synceka, ktoremu pre dlhsie trvajuci kasel indikovali zmieneny sirup. Po takmer mesacnom uzivani (s vynimkou 6-dnovej pauzy z dovodu odberu krvi) zacal byt nepokojny, nasledne naopak ospaly - aj cez den, v noci sa zobudi a zase nemoze zaspat...chvilami sa nam s manzelom zda az zmateny..., hovori, ze ho bolia nozicky. Ja som to pripisovala tomu, ze zacal chodit v uplynulom tyzdni do "miniskolky" a kedze v ziadnom kolektive este nebol a je naviazany na dospelych a na ihrisku ho deti tiez az tak nezaujimaju, tak som si myslela, ze je to tou zmenou v rezime. Lenze pokial viem deti ked odidu zo skolky domov alebo do znameho prostredia vsetko je v poriadku. Co ja teda povedat nemozem. Manzelovi napadlo, ci to nemoze byt ako vedlajsi ucinok sirupu. Po precitani moznych vedlajsich ucinkov sirupu som tam niektore zo spominanych symptomov nasla, hoci podla pribaloveho letaku sa vyskytovali velmi zriedka.Sestrin 9 r. syn Aerius uziva dlhodobo a znasa ho dobre a internet tiez uvadza, ze ospalost nesposobuje.
Budem vdacna, ked sa podelite o vase skusenosti.

halienka
26. apr 2012

@agrimonia aj moja dcérka ho užívala niečo cez mesiac, už neviem presne, ale tie príznaky čo opisuješ nemala. Asi by som na tvojom mieste zašla za lekárkou a či by malému neporobila ešte nejaké vyšetrenia, môže byť z tej dlhej choroby vyčerpaný, môžu mu chýbať nejaké vitamíny, železo, minerály, proste ono to fakt možno nemá súvis s tým sirupom. Ale ťažko povedať, asi by sa to zistilo len keby ste ho vysadili úplne a videli by ste či sa to zlepšilo. No určite sa treba poradiť s lekárkou. Inak je tu téma https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/dakujeme-strapco-orl-rady/ kde radí ORL lekárka má nick strapco, viem že tento sirup často dávajú aj ORL lekári, tak skús sa aj jej spýtať, či sa s niečím podobným nestretla a či ti dačo neporadí, je veľmi milá 🙂 Zatiaľ držím palčeky, nech to čoskoro prejde 😉 🙂

miskakyska
26. apr 2012

@agrimonia
@halienka mojej dcére predpísala krčná Aerius na zápal prínosovych dutín a zabral..nemala žiadne komplikacie..a je vhodný vôbec pre také malé dieťa?..neviem prečo,ale mne sa čosi marí,že to boli ATB..a tie sa dlhodobo neuživaju..

agrimonia
autor
8. máj 2012

Halienka dakujem za info aj za link. Cely nepokoj a "zvlastne" spravanie nasho drobca suviselo so skolkou. Naozaj bol z toho v strese, uz tam nechodi, takze je vsetko zase v poriadku. Az na to, ze musim ist do prace a syncek do skolky (to predtym ani nebola skolka, ale pani, kt. ma u seba doma 5 deti) - dufam, ze teraz sa lahsie adaptuje, snazime sa mu s manzelom vsetko vysvetlit.
Musim sa tu trosku preklikat, mozno najdem nejaky tip, ako to zvladli ine maminy a ich drobci.

miskakyska
9. máj 2012

@agrimonia držím palce!!

val007
29. máj 2012

@agrimonia Ahoj, nedá mi nezareagovať na Tvoj príspevok, pretože som si práve "googlila" podobný problém a narazila som na Tvoj. Naša dcérka má teraz 4 roky a už skoro dva roky užíva Aerius. Najprv ho užívala stále, potom už len občas a teraz už len keď je chorá, alebo vidíme alergické príznaky. Pomáha jej, to musím uznať. No na druhej strane sme si aj my s manželom všimli, že je veľmi nepokojná, taká až jedovatá, ja som ju niekedy až nespoznávala a tiež mávala mierne problémy so spánkom. A raz medzi rečou som to spomenula kolegyni a ona mi to potvrdila, že aj jej dcéra, keď má obdobie užívania Aeriusu je nervózna. Ona má už 7 rokov. Tak som jej to vysadila a opäť máme našu veselú dcérku. Na alergológiu ideme až v júli, tak sa to chystám doktorke povedať.
Možno by ste si predsa ešte trošku mali posledovať malého a prípadne sa tiež poradiť s doktorkou.
My sa hlavne s manželom tešíme, že teda tá naša malá nie je taká "jedovatá" naozaj, ale zrejme to súvisí s tým liekom.

poleva
1. sep 2012

@agrimonia môže byť ospalý,je to antihistaminikum,ja ho dávam doobeda,ked malých ukladám spať

boka08
16. máj 2013

mozno tu chemiu treba vyradit a porozmyslat nad alternativnymi pristupmi...ja tento chemicky roztok davam max. 3 dni a to len ked nam ekzem prekvitne mimo kontrolu inak ho drzime na prirodnych a psychomotorickych principoch v klude.

lubbie
22. júl 2013

Ahojte, ja sa pridavam. Maly ma 21 mesiacov a Arius uziva asi 1 a pol mesiaca ma alergicku nadchu. Posledny tyzden sledujem na nom presne tu popisovane zmeny. Predtym bol blaznivy, santil, behal po vonku, zaujimal sa o vsetko. Teraz zostal taky zmateny, zastane a uprene niekde hladi, spamata sa az ked sa ho dotknem, uz nebezka, stale sa pri niecom pristavuje a akoby nad tym rozmyslal, je nervoznejsi, pri vsetkom place a ovela viac sa boji. Dokonca uja, co nevidel 2 tyzdne (predtym boli kamosi). Predtym sa utekal pozriet na traktory, velke stroje pri praci, teraz sa ich boji a uteka sa schovat za mna. A tiez menej spi, niekedy vobec doobeda nespi, predtym spaval 2 hod. Este mal aj zlu reakciu na Isoprinosin, bolelo ho brusko, stratil chut do jedla. Tak sme vsetko vysadili, zobrala som ho homeopatovi (ten mimochodom zhodnotil, ze nema ziadnu alergiu) nasadil mu nejake gulicky, tak dufam ze to zaberie. A dufam, ze vysadenim Ariusa sa nam zase vrati to vesele sidlo.

fidorka171
29. jan 2015

Ako citam nie sme sami.mojmu synovi zistili alergiu na roztoce.zacalu sme brat najprv sirup aerius.teraz tabletky.odkedy to berie ma bolesti bruska.je nafuknuty.nemoze zaspat.budi sa. Tak som mu vysadila liecbu na skusku na par dni.a synatora prestalo boliet brusko.normalne zaspava.nebudi sa po nociach. Jedno sme vyriesili. No opat sa vratili priznaky alergie. Musim to konzultovat s lekarkou. No odmietam davat dietatu nieco co ma tolko vedlajsich ucinkov. Keby mala niektora z vas skusenosti s inymi liekmi.ktore nemaju tolko vedl.ucinkov.budem rada ked to tu napisete.dakujem.

mikella912
20. feb 2016

Dievčatá náš ma 3r 9 mesiacov a berieme ho skoro už 3 mesiac, prestupil do školky bolo dobre potom sme začali brať aerius tak začal byť protivný aj vo školke aj doma, podražený..teraz rozmýšlam že to celkom zapadá do toho od kedy ho berieme a od kedy je podraždený..už som ho vysadila tak snád sa to polepší

livia158
20. mar 2018

pridam sa aj ja, moja 11 mesacna dcerka brala aerius len 3 dni ale tie dni bola tiez viac ospala, zvlastna. aj ked teda u nas to malo pozitivne ucinky lebo bezne spi velmi zle a tieto dni spala ovela lepsie, no mala taky zvlastny pohlad, proste bola ina. takze si myslim ze to bolo tym sirupom

zuzissta
27. nov 2018

Aj môj 4.5 ročný syn berie aerius asi mesiac a je zúrivý nepokojný a nemôže spať aj keď je strašne unavený chúďatko. Dávajú mu ho pokusne na pripchaté eustachove trubice, aj keď alergia sa nepotvrdila. Okrem toho mu dali aj spiromon a avamis tiež pokusne.

garik
11. jún 2022

Potvrdzujem uvedené nežiaduce účinky poruchy správania v zmysle agresivity aj poruchy spánku pri užívaní Aeriusu u nášho syna. Užíval ho od 5. rokov a mal problémové správanie. Spať mohol len v absolútnej tme. Musel mať vypnutú aj kontrolku na TV, či vypínači.Potom ho roky nebral a stal sa z neho normálny chalan.Kedze sa mu zhoršili príznaky sennej nadchy, začal brať znovu aerius a sme tam ,kde sme boli.Zacinaju sklony k agresivite, tiež udáva bolesti v nohách.Tak sme sa zamysleli,ako je to možné a manželka na to došla, že to korešponduje so začiatkom užívania Aeriusu. Je to uvedené v nežiaducich účinkoch lieku a Vaše a naše skúsenosti to potvrdzujú.Je ťažké to dokázať, veď si predstavte, že poviete lekárovi, že máte zlé dieťa...

paulahr
4. nov 2023

Pripájam sa…nášmu ročnému synovi bol predpísaný aerius pri zápale priedušiek, doktor povedal že je lepší než FENISTIL..možno je ale odkedy ho syn užíva je podráždený, nekludny, úplne zmenený…nikdy sa takto nechoval