Chcela by som sa opýtať ma prisť k nam švagrova priateľka a jej bratia doma majú kiahne ešte len treti deň či môže aj ona nakaziť nás.Či ich ona môže nejako zaniesť aj tu k nám. Začali sme 9 mesiac a bojíme sa. Máte niekto nejake skúsenosti?
@lucinka981 bola som u nasich na navsteve so synom a novorodenou a na dalsi den sestra zistila ze ma kiahne.,, bola na kramaroch a prva otazka ci je tehotna.,, je to velmi nebezpecne pre tehotne, mi teraz cakame ci ich dostaneme dufam ze nie ;( a myslim si ze je dost nezodpovedne ked si tehotna a silou mocou chcu ist na navstevu ked tam maju kiahne
@lucinka981 osobne by som to tiez riesila tak ze by som ich slusne poziadala ci by nemohli prist niekedy inokedy ked uz budu vylieceny a kiahne nebudu mat. Ona by vas nemusela nakazit ale istota je istota
@priora no kiahne maju jej bratia a ona ze uz kiahne mala len neviem ci ich moze nejako zaniest neviem na obleceny na rukach alebo neviem ako a kedze byvame u svokrovcov tak sa hambim jej povedat aby tu nesla lebo ma na to pravo.
@lucinka981 aka hamba? normalne by som zavolala, ze som sa radila s gynekologom - rozumej odbornicky na konovi a ten ti povedal, aby prelozili navstevu, ked bude pribuzenstvo nebude mat infekcnu chorobu, si v 9 mes, uz si na konci, kasli na nejake toto ci tamto
@lucinka981 Na čo zakladáš dve témy o tom istom a zahlcuješ to tu. Ako som ti napísala už v tej druhej - pokiaľ ona už mala kiahne a príde na návštevu len ona tak nie - nie je infekčná a nemôže ťa nakaziť pokiaľ si teda ty ešte kiahne nemala. Ak si už mala tak ťa nemôžu nakaziť ani jej infekčný bratia.
@lucinka981 a máš zistené protilátky na kiahne alebo nie? Možno si ich prekonala a ani o tom nevieš...
Návštevu určite odlož aspoň o dva - tri týždne, kým bratia nebudú v poriadku. Ja som dostala kiahne po tridsiatke u doktorky v čakárni, kde nikto nevyzeral, že by mal kiahne. Ovčie kiahne sú potvora potvorská nákazlivá. Vírus sa šíri až do 10 metrov kvapôčkovou infekciou alebo dotykom v prípade výsypu. Pritom človek je nákazlivý už pár dní pred výsypom! Pre plod sú kiahne vysoko nebezpečné. Tak zbytočne neriskuj, Švagrova priateľka by musela byť priblblá, keby nepochopila tvoje dôvody odmietnutia návštevy.
A svagrova priatelka ma kiahne?? Celkom nerozumiem preco by mala vas nakazit ak ich nema? Ja by som sa stretla, ak nema kiahne tak vas nenakazi.
ja si myslim, ze nema ako nakazit, ak ich ona sama uz prekonala /virus sa drzi v miestnostiach, ale nie na ludoch, ci obleceni/.. ale zas pre pokoj duse stretnutie odloz, pri takom malom babatku su obavy normalne..
jaj, ty este babo len cakas /zle som si precitala diskusiu a pochopila som to tak, ze mas doma tyzdnove babo 😅/ tak to by som sa nebala, naozaj si neviem predstavit akoby virus preniesla, pokial ich uz prekonala.. ale dolezite aj je, ci ty si uz kiahne prekonala alebo nie, o tom nepises.. a pre pokoj duse, vyberte sa s muzom niekam na vylet, ked svagrina pride na navstevu a pridite aspon hodinu po jej odchode 😉 ..
Ja sa chcem spýtať, sestrina dcérka má kiahne, ale už pred týždňom a pol sa vychádzala......už má zaschnute vyrážky......som v piatom mesiaci môže ma nejako ohroziť, ja som už kiahne prekonala... Ďakujem
Je pravda, že vírus môže poškodiť nenarodené dieťa len v prípade, že matka ochorie počas tehotenstva a to skôr do prvej polky tehotenstva. Ale na druhej strane začiatok deviateho mesiaca, no ja neviem... Všeličo sa môže stať a pôrod o nejaký ten týždeň skôr je tiež možný. Ale ak si kiahne prekonala už skoršie, tak dieťatko po narodení je hádam také tri mesiace chránené protilátkami z materského mlieka. Tak si to zváž.
@raa2 islo o to ci ich nemoze nejako preniest na rukach obleceni alebo neviem ako, ona ze uz vraj mala kiahne ale tak som citala ze kiahne sa aj opakuju alebo sa mozu druhykrat objavit aj ako pasovy opar.
@jana_eyre no velmi na vylet niesom kedze som v 9 mesiaci a mala som kiahne ale neviem aky priebeh ci nejake slabsie alebo silnejsie
@loxon jasne ze moze ked s nou budes v priamom kontakte ako pisem citala som ze sa mozu aj opakovat alebo vyskytovat ako pasovy opar a tehotne su najrizikovejsia skupina kedze mam oslabenu imunitu
@raa2 Veď presne toto som napísala - chce prísť osoba, ktorá už mala kiahne a je len v styku s inými čo ich majú - kľudne tá dotyčná môže prísť na návštevu - je veľmi malá pravdepodobnosť, že je infekčná-fakt len ak má extra slabú imunitu a kiahne, ktoré prekonala vytvorili slabé protilátky.... 😉
@lucinka981 A nie na oblečení ich nemá ako preniesť - to nie sú blchy alebo vši. 😉 No a ak sa tak bojíš, tak ti poradím - no nikam nechoď nech k tebe nikto nechodí a hotovo - máš problém vyriešený. 🙂
@lucinka981 určite zrušiť návštevu. Dostaneš to na 90 percent. Inkubačna doba mesiac. Som to niekde čítala. Že nemožné sa uchrániť. Ja mám protilátky už som kiahne mala. Ak si nemala neriskuj.
@sono2 ona ich ale mala aj svagrina ich mala, len ma bratov co kiahne maju 😅 neviem si predstavit, akoby ich jej preniesla, ako pise evittam - nie su to blchy, co sa drzia na obleceni 😀
to uz je vyssia pravdepodobnost, ze kiahne chyti cestou do nemocnice na vysetrenie, pretoze mozu byt bohuzial kdekolvek, kedze su najinfekcnejsie tri dni pred vyhadzanim..
@sono2 Inkubačná doba mesiac?! Hádať sa nejdem - ale mala to ona, aj švagrova priateľka, ktorá chce prísť - čiže ako som už napísala možnosť, že to dostane je veľmi malá a to tiež len za podmienok, ktoré som napísala. 😉
Inkubačná doba je v priemere 17 dní, nakazený človek je prenášačom cca 48 hodín pred výsypom až max.do vytvorenia sa chrást z vyrážok.
nie, nemoze
nakoko ze by aj napriek tomu ze ich mala ich prave teraz dostala ako jedna z velkych vynimiek este druhy raz a prave teraz a navyse prave eraz bola den pred vysypom, je sanca rovna temer nule
hod sa do pohody a prijemne tehulkovanie 😉
Ahoj.Ja som bola v 4 mesiaci tehotenstva,keď môj 3,5 ročný syn dostal kiahne.Ja som ich prekonala,ako dieťa.Bála som sa ,ale chvalabohu narodil sa mi zdravý syn.
Tak som sa radila s kamaratkou doktorkou a ta mi vravela ze moze nas kludne nakazit takze minimalne 2 tyzdne sa nemame kontaktovat. Takze aby som to uzavrela kludne moze aj tretia osoba prenasat kiahne takze radsej nedrazit hada bosou nohou ako sa hovori a radsej ked ste tehu tak sa vyhybajte
@lucinka981 sila mne detská povedala že tretia osoba ktorá prekonala kiahne ale je v styku s chorymi, tak tá nemôže nakaziť moje deti! Takže komu verit? Zas ruleta
@lucinka981 Zajtra môžeš vyjsť na ulicu ísť do obchodu, autobusu, ihrisko,.....atď. a stretneš sa s infekčnou osobou ani o tom nebudeš vedieť. A prepáč, ale to čo ti povedala tá lekárka je pravdepodobné tak maximálne na 1%. Ale ako som ti už poradila - neviem čo riešiš, keď sa tak bojíš tak nejdem nikam a ani nikoho ku sebe nepustím a vybavené. Byť švagrovou priateľkou už dlhšie ani nečakám, že mi vôbec dovolíš prísť. 🙂
@mily7 tiez si myslim, ze keby fungoval prenos cez tretiu osobu, epidemie kiahni by boli omnoho omnoho vyssie..
ved rodicia tiez zvacsa byvaju dvaja, jeden chodi do prace aj ked jeho deti kiahne maju /alebo druhy, ci treti surodenec ma ostat doma, ked jeho sestra ci brat maju kiahne?/ - neviem si predstavit aby sa cela rodina izolovala od ostatnych aby kiahne neprenasala..
navyse riziko nakazy cez tretiu osobu k osobe, co uz kiahne prekonala - tak to uz je nemozne.. tak ale ok, kazdy nech kona ako uzna za vhodne, ale trvam na tom, ze kiahne ked ich este niekto nemal moze skor chytit v autobuse, u lekara ci v obchode.. keby sme mali uvazovat, co vsetko mozeme v tehotenstve chytit, tak mozeme naozaj akurat tak sediet doma..
@lucinka981 asi by som ich slusne poziadala, aby navstevu presunuli na inokedy, predsa len si v 9 mes a kiahne dokazu narobit komplikacie