Môžem dávať 13-mesačnej dcérke každý večer Nurofen?

hans77
3. nov 2024

Ahojte. Chcem sa opýtať, ideálne zainteresovaných osôb (lekár)... Dcére-ma 13 mesiacov - Idú jej zúbky. Klasika-občas niečo pohrizie, soplík, ale inak ok,cez deň neplače. Myslíte, že je ok počas tejto doby, každý večer jej dávať nurofen (pre deti samozrejme) neprekočená dávka. Manželka, to argumentuje, že je to ok, že lepšie spí... Existuje riziko nejakého návyku? Resp niečo iné? Ako ste fungovali Vy ?
(manželka je lekár, verím,že nechce malej zle, ale stále je ten pocit, že nurofen, kôli lepšiemu spánku??)

viestta
3. nov 2024

Vsak jej to dava od bolesti, aby lepsie spala. To nie su opiaty

luccija
3. nov 2024

@hans77 tiež mi to radila pediatricka ty si tak isto dáš liek, keď ťa bolí zub.Doveruj svojej žene je lekár🙂ved jej to nebude dávať mesiac

lienka.7
3. nov 2024

@hans77 uplne v pohode, žiadne riziko nehrozi. Aspoň sa vyspi nielen mala, ale aj žena a asi aj ty 😊
Ja som mojej davala ešte aj gel mundisal, nic ine jej nezaberalo.
Inak by prerevala naozaj celú noc

biglovemom
3. nov 2024

Pozri,kebyze teba boli zub tiez si das liek ci ?
Dieta predsa tiez nenechas v bolestiach .😊

nevenka
3. nov 2024

@hans77 no este zvlast, ked je lekarka, tak vie, co robi.
Ja mam uz aj vacsie deti a hoci teplotu nemaju, tak mi hlasia, ze ich boli cele telo a hlava, tak im davam liek od bolesti. A bolest zubov je strasna. Ja som tiez obcas davala a teraz, ked mam skusenosti so starsimi detmi, tak aj tym mladsim dam aj skor, ak aj nemaju nad 38,5 teplotu, ked vidim, ze sa trapia.

taktotedanie
3. nov 2024

@hans77 ahoj som lekar, kludne na vecer moze ziadny navyk nebude

aandrea9
3. nov 2024

@hans77 nie som lekár ale skúšala to aj bez toho nurofenu? Kvôli lepšiemu spánku alebo dieťa v noci plače od bolesti? Aj to dieťa rovnako ako dospelý má iba jednu pečeň🤔

haraburdova
3. nov 2024

Ahoj, ja som davala dva tyzdne v kuse nurofen baby len na noc, lebo dcere sa za 2 tyzdne vytlacilo 6 zubov naraz. Konzultovala som to s pediatrickou, nenamietal. Dieta spalo, aj my a zubky ju netrapili.

simsalabim
3. nov 2024

Ty by si si pri bolesti zubov nedal nic?

kitycat
3. nov 2024

Ano, tiez by som dala na noc pre lepsi spanok. A ked sa osvedci prvu noc pokracovala 🙂

nahodnemeno
3. nov 2024

ok, ja som tiez lekar /pre deti dokonca/ a na nurofene nevidim nic zle, ak sa podava tak priebezne ...

lucia13022023
3. nov 2024

No ak nemá bolesti ja by som liek nedávala. Vravíš, že cez deň neplače. Je ok aj pred spaním ci v noci? Samozrejme, ak má bolesti, ten nurofen pomôže a návyk si na neho neurobí. Ale teda môjmu synovi tiež išli zuby, mal sopel, občas si drel ďasná tak som dala gél, ale nikdy neplakal od bolesti, v noci pekne spal, čiže som nurofen nedávala. Zúbky mu vyšli ani neviem ako. Zatial teda.

patka06
3. nov 2024

Základná otázka, či má dcéra problém so spánkom, pretože jej rastú zúbky.
Rozhodne by som nedávala, len tak, pre lepší spánok, aj keď nehrozí návyk.
Skôr by som ďasná pred spaním natrela gélom.
Dala by som len ak sa budí na bolesť
Celkom ma udivuje, že lekárka, dáva lieky len tak

lucia13022023
3. nov 2024

@patka06 presne.

martina1998271
3. nov 2024

@hans77 od bolesti a nepokojnosti pri zubkoch ale aj po ockovani su dobre aj Viburcol čapiky

luciferka93
3. nov 2024

@patka06 súhlasím

Ja som nurofen dávala len naozaj v núdzovom prípade... Snažili sme sa pomôcť gélom, alebo hryzatkom, mokru utierku do mrazaku a zuval takú studenú nie zamrazenu... Síce sme sa nevyspali lebo furt sme museli zamestnávať a budili sme sa ale zvládli sme to🙂

zaphyra
3. nov 2024

@patka06 100% suhlas, ja mam kamosku farmaceutku, veducu lekarne a dala mi prednasku, ze nurofen iba v nevyhnutnom pripade a co najmenej dni po sebe,takze sa tym riadim. Urcite nedavam preventivne a hlavne pri takom malom dietatku moze byt spanok naruseny kvoli xy inym veciam.

lalala94
3. nov 2024

@luciferka93 a nebolo by jednoducho ľahšie uľaviť tomu dieťaťu od bolesti tým, že by si mu dala nurofen? V noci riešiť hryzátko, mokrú utierku? Úprimne, nikdy som nechápala tú paniku mamičiek z liekov od bolesti. Dávať dieťaťu preventívne nurofen/ panadol je hlúposť, ale ak má bolesti kvôli zubom, tak liek je na mieste. Teba keď bolia zuby, tiež si dáš radšej studený obklad namiesto ibalginu? Ako jasné, nech si každý rodič robí ako chce, ale lieky nie sú zlo. Pokiaľ sa dávajú pri objektívnych dôvodoch (čo bolesť je), tak neublížia, pomôžu.

ronie338
3. nov 2024

Dávali sme 2 týždne vkuse večer lebo nie je len na lepší spánok ale aj od horúčky ktorá je väčšinou v noci aj pri zuboch a najmä od bolesti. Čiže sa dieťa lepšie vyspí, čo mu tiež pomôže. Čiže áno kľudne dávam. Keď treba aj cez den. A to synovi šli zväčša 3 zuby naraz. Mal lepšiu noc, lepšie zvládol deň. Keď sme nedali bola hrozna noc a ešte horší deň. Nevedel co so sebou, vtedy dostal cez deň a aj na noc. Prerezavanie zubov bolí a veľmi. Najmä ak idú ocne zuby a stoličky. To sú najhoršie zuby na prerezavanie.

luciferka93
3. nov 2024

@lalala94 ja som nikde nespomenula že lieky sú zlo a podobne, keď treba liek dieťaťu dám ale asi ako každá matka vie kedy je nutné liek podať.... Zuby nie vždy bolia.. Ďasienka môžu svrbiet a vtedy naozaj netreba nurofen ale stačilo mu to hryzatko s gélom... Ale je samozrejme jednoduchšie dieťaťu dat nurofen ako zistiť ci mu náhodou nepomôže niečo iné...

danieli
3. nov 2024

Manzelka je lekar a tym je to pre mna uzavrete, vie co robi, skor preco jej nedoverujes?

klip0
3. nov 2024

@hans77 veris žene ktorú si si vybral za životnú partnerku a matku svojho dieťaťa, žene ktorá je vyštudovaná v odbore na ktorý sa pýtaš ? Alebo veríš random ženám z netu ktoré nepoznáš ?
Ver jej, určite to dieťaťu nedáva len tak pre chuť

svokrinjazykmonika
3. nov 2024

@hans77 aj moja tak, cez deň celkom okay a večer keď nepomohol ani gélik tak som dala sirup. Tiež som ho istý čas tak dávala každý večer. Gély sú dobré dologel a dentinox.

bbshop
3. nov 2024

Byt na mieste tvojej ženy sa ma to asi reálne dotkne. Kebyže sa dozviem o tejto diskusii. Spochybňuješ ju nielen ako svoju manželku a matku svojich detí, ale aj ako lekárku a to je ešte možno bolestivejšie.

aandrea9
3. nov 2024

@bbshop možno je očná, čo ty vieš 🤷‍♀️

bbshop
3. nov 2024

@aandrea9 aj to mi napadlo, ale myslím si, že je skôr všeobecná lekárka. Každopádne podľa mňa všetky smery majú aspoň základné vedomosti o liekoch. Mne paradoxne očná odporučila jeden liek, ktorý užívam už roky rokúce a netýka sa vôbec oči.😅

lalala94
3. nov 2024

@luciferka93 osobne si myslím, že väčšina žien skúša najprv gély na ďasná ako lieky. ;) Akurát tie nie každému dieťaťu pomôžu.

mira0611
Včera o 18:06

@hans77 ahoj ja som, to tiez robila tak ako ty, aj ja som sa bala, opytala som sa detskeho lekara a povedal, ze nurofen nie je navykovy a je v poriadku, keby to bol panadol tam je to uz otazne.
Povedal ak vypije celu flasu nurofenu dobre si pospi, ale cela flasa panadolu je uz vyplach zaludka.

menoruze
Včera o 18:49

Urcite nie, znizuje to glutadion v peceni.

basska_b
Včera o 18:51

No moja kamoska takto davala, aby lepsie spal, lebo mal 2 roky a stale v noci pytal prso. Podla mna je to odveci... ale sak dobre, kazdy sa snazime, jak vieme. Ked taketo male babo place, ako spolahlivo viete, ze to su zuby? Ved to moze byt milion inych pricin. Ale doktorske deti to maju tazke. Stavim sa, ze zjedia statisticky viac liekov ako bezna populacia. Svagor daval detom Kinedryl na cesty a teraz sa cuduje, ze moje deti, tie starsie ako 4 roky, neprespia cestu v aute a miesto toho im tam robim x hodin animatora