Môžem dať ročnému dieťaťu železo?

july0
11. nov 2022

Ahojte môžem dávať ročnemu dieťaťu železo ? Ako dávam aj d-čko ? Lebo stale je unavený.

pribinak
11. nov 2022

@july0 čo tak najskôr urobiť odber u pediatricky a podľa výsledkov dávať železo.
To nie je cukrík, je pomerne ťažké na žalúdok, tak by to bolo treba konzultovať s pediatrickou a nie na koni

july0
autor
11. nov 2022

@pribinak volam len ma nedvíha a zachvíľku mám cestu do mesta však počkam teda

pribinak
11. nov 2022

@july0 ja by som svojmu dieťaťu nedávala nič len tak. Toto nie je vec ktorá horí, kľudne ak to nevyriešis dnes tak v pondelok

july0
autor
11. nov 2022

@pribinak už to pozorujem dlhšie ale nevadí to ? Najprv som si myslela že to je očkovaním ale to už teraz viem že mi to odoprie, malý je alergik aj ale na alergologiu ide az vo februári tak jedine má napadlo to železo. Ja som v tom že to je vitamín ako cčko alebo dčko🤷🏻‍♀️ Keď som bola tehotná som bola anemička chodila som aj na infuzie železo tak by to mohlo byť to

domireb
11. nov 2022

@july0 myslela som, že aj mojej chýba železo, lebo si furt trie oči, nechce jesť a olizuje všetko železo, čo nájde, ale dala som jej urobiť odber a železo je v norme. Nedávaj len tak, radšej choď vyšetriť, keď nie dnes aj pondelok utorok je deň.

july0
autor
11. nov 2022

@domireb a čo jej bolo teda ?

domireb
11. nov 2022

@july0 Nič sa nezistilo, zdravotne všetko ok, akurát dčka mala viac, tak kvapky dávam obdeň jednu / dve. Jesť nechce lebo nechce a prečo si trie oči, netuším, ale ona ma dlhé denné spánky, možno preto je potom viac unavená. A všímam si, že keď ju štvú zuby, tak si šúcha nos, tak sa to môže niekedy mýliť s očami

july0
autor
11. nov 2022

Tak konečne som sa dovolala hovoril presne ako vy najprv odbery takže v stredu ideme na krv ☺️

euka210
11. nov 2022

@july0 no to treba odbery najprv, ked bude treba tak asi daju Maltofer. Moj bol ok, ziadne priznaky a nahodne mu zistili silnu anemiu, az dostal tranfuziu...potom uz dobre.

stanulienkat
11. nov 2022

Ty si pediatricka? Ci len VŠŽ? Ja som zdravotnik a nedovolila by som si rocnemu decku nieco take ordinovat z vlastneho pocitu.

anastazia93
11. nov 2022

@july0 ja by som tiež nedala len tak.
U nášho, mal 8-9 mesiacov a mal teplotu zvýšenú. Išli sme na odber mal nízky hemoglobín. Potom mu spravili biochémie konfketne na železo a saturaciu a bolo to priam na hospitalizaciu. Berie striedavo doteraz, má rok a pol.
Počkala by som na odbery.

lenkakravcova
11. nov 2022

@july0 ja by som skúsila cucoriedkovy prikrm. Tým nič nepokazíš. 🙂
Ale asi až po tých odberoch, ak by sa zistilo ze ma malo železa. Lebo pred odber mi, by si ten obsah v krvi tým mohla navýšiť a potom by odbery neukázali nedostatok (ak by tam inak bol).

july0
autor
11. nov 2022

@stanulienkat ani som si to nedovolila, som sa najprv opytala ak si si nevšimla

july0
autor
11. nov 2022

@lenkakravcova neviem čučoriedky ešte nemá zavedené bojim sa alergie ked uz ma na mlieko vajcia aj orechy

stanulienkat
11. nov 2022

@july0 hej, len treba pytat lekara, nie mk. 🙂

july0
autor
11. nov 2022

@stanulienkat pani zdravotnička treba čitať lekarovi som sa už dovolala a dohodla s ním

lenkakravcova
11. nov 2022

@july0 tak uvidíš, keď budeš chcieť skúsiš, keď nie nie. Ja som ich dávala v prikrm od 7-8 mes. Môžu sa od 6mes. 🙂

mima172
11. nov 2022

@july0 Ahoj, moja dcéra má 2 a pol roka, od cca toho roka dávam železo Ferro fruit, keď ma slabší deň z hľadiska papania. Nie je to terapeutické železo, len výživový doplnok (terapeutické železo obsahuje až 50mg Fe, Ferro fruit v jednej dávke tuším 7mg). Je odporúčané od 3r, no je to len z dôvodu jednoduchšie byrokracie. Zložením je v poriadku aj pre menšie deti. Každopádne, napr spomínané čučoriedky (ja som ich zaviedla v 7m).