Môže umelé mlieko pomôcť s ekzémom u malého dieťaťa?

vldm
2. jan 2023

Ahojte. Maly ma 7 mesiacov, od 3 mesiaca ma ekzemy, zacalo to v malom ale zhorsovalo sa to. Boli sme na alergo, z krvi mu nevysli ziadne alergie. Prva kozna povedala ze je to atopicky ekzem, dala mu kortikoidy, tie zabrali ale ked sme vysadili tak bolo zase horsie. Druha kozna urobila stery, vraj stafylokoky, dostali sme antibioticku mast, nezabrala, nasledne antibiotika Amoksiklav, nezabrali. Teraz cakame na vysledky zo stolice.

Za tie 4 mesiace sme minuli stovky eur na rozne maste, oleje, kremy, probiotika a ine lieky a nic mu nezabralo. Jedine co mu trosku pomaha je zinkova mast, ale ta to nelieci lebo sa vzdy ekzem vrati. Manzelka uz skusala dietu bez najbeznejsich alergenov a mlieka, a teraz zase skusa nejaku dietu ale nic nam nepomaha.

Co citam na nete tak mam pocit ako keby 99% pripadov deti s AE bolo kojenych. Malo by v takomto pripade zmysel prejst na UM? Prosim o radu, aj ja aj manzelka sme uz z lekarov unaveni lebo nic nerobia len si skusaju na nom ze co zaberie, a maly nic nerobi, len hlada sposoby ako sa skrabat. Sme zufali. Maly 7 mesiacov a nevie sa dvihnut ani na ruky, ani na styri este nesiel, ani sa nepretoci z brucha na chrbat, cvicime aj Vojtu a navstevujeme fyzio, ale on aj tie cviky vidi tak ze zase len dalsi sposob ako sa dostat na miesta kde sa este neposkrabal. A to, ze 80% casu krici alebo narieka ani nehovorim. Fakt uz nevieme co dalej a tych veci na ktore on moze v strave reagovat je strasne vela (a tiez to moze trvat tyzdne kym sa to odrazi na jeho ekzemoch) a my nechceme dalsi rok stravit tym, ze na nom budeme robit pokusy. Tak by ma zaujimalo, ci moze zavedenie UM namiesto kojenia s tymto pomoct.

PS: skusali sme aj rozne znacky pracich praskov

matabb73
2. jan 2023

Moja dcéra mala tiež veľmi zlý atopický ekzém od troch mesiacov a ja som ju dojcila vyše dva roky. Na začiatku som mala veľmi prísnu diétu. Nejedla som nič čo by mohlo spustiť ekzém. Jedla som len pečivo, mäso, cestoviny, ryžu, zemiaky, šunku. Zo zeleniny len mrkvu a paštrnák. Z ovocia len banány. Pila som len čistú vodu, detský čaj a Caro. Na tri mesiace som úplne vyradila aj mlieko a mliečne výrobky a ďalšie tri mesiace mlieko. Mojej dcére táto dieťa veľmi pomohla a koža sa jej pekne vyčistila. Keď som zavádzala príkrmy, tak tiež len potraviny, ktoré nestúšťajú ekzém. Popri tom všetkom som jej kožu premasťovala Dexerilom a keď bolo treba, tak aj kortikoidom od lekárky. Plus ešte probiotika Biogaia alebo Dofilus. Ked mala dcéra rok, tak bola na tom omnoho lepšie a ekzém mala už len sem, tam. Neskôr ustúpil úplne. Takže, aj dojcene dieťa sa z toho môže dostať, ale treba prísny režim.

matabb73
2. jan 2023

Na pranie som používala Lovelu. Aviváž žiadnu.

nikpa
2. jan 2023

@vldm prioritne by som ako kojaca matka vysadila úplne mlieko a teda všetko mliečne. Alebo začať aspon s bezlaktozovymi potravinami. Buď má alergiu na kravsku bielkovinu alebo na laktózu. Skúste začať týmto. To sú najbežnejšie alergie u dojčiat. Môjmu malému tiež vyšli negatívne testy ale na mlieko reaguje keď mu ho dám. Keď ho vysadím, hneď je lepšie, aj ekzém zmizne zázračne sám.

stannkal
2. jan 2023

@vldm mali sme rovnaký problém so strašným ekzemom. Co sa tyka alergií, to velmi nemá zmysel riešiť tak do 3.roka života keďže dovtedy sa imunitný systém len vyvíja. Dnes je moderné pripisovať ekzémy nevhodnej strave ale vo väčšine prípadov to nebýva ten dôvod, resp môže to byť súhra rôznych faktorov a strava môže byť jedným z nich. Ak ti môžem poradiť tak naozaj tie kortikoidy, nám pomohli super, ale samozrejme len vtedy keď je to naozaj nevyhnutné. Nam stacilo 2-3 dni kortikoidy a bolo dobre na par týždňov. A okrem toho sa dobre o pokozku starať, premastovat, môžem odporučiť krémy od Weledy. Naša malá ma už 3 roky a môžem povedať ze sa to naozaj postupne zlepšovalo.

vldm
autor
2. jan 2023

Dakujem vam za rady. To je prave to, ze manzelka uz dietu mala a nevideli sme ziadne zlepsenie. Nasledne bol vysetreny na alergo kde mu zistili ze nema alergiu na mliecne, tak znovu zaradila do stravy mliecne veci, a zase ziadna zmena. A zvysok potravin - keby ich nebolo tolko ktore mozu sposobovat problemy. Kamarat nam povedal ze jeho mala hrusky z obchodu moze, ale ked si da zo zahrady, tak sa vyhadze. Trafi ma uz naozaj z toho...

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
stannkal
2. jan 2023

@vldm ja by som sa na tu stravu naozaj tak neupinala. Naozaj alergiu na mlieko alebo iné veci ma len maličké percento deti a vtedy sa to prejavuje aj tráviacimi ťažkosťami. Určite je najlepšie dojčiť a popri tom prikrmy. Rozhodne nevynechajte žiadne alergény zo stravy, dieťa sa s nimi potrebuje zoznámiť v 1.roku života, to je práve tá prevencia proti možným alergiam v budúcnosti. U tak malých detí nie je dobre experimentovať s diétami, môže to spôsobiť viac škody než úžitku.

matabb73
2. jan 2023

@stannkal toto im neradíš moc dobre. Asi si sa ešte nestretli s tým keď sa niekto vysype po konkrétnej potravine. Ja áno, aj ja osobne. Sú potraviny, ktoré sú spúšťačom ekzému a je nezmysel ich dieťaťu s ekzemom dávať. Napríklad citrusy, paradajky. Ja som držala určitú dobu prísnu diétu, dcéra niektoré potraviny jedla až po dvoch rokoch života. Teraz má 14, ekzém nemá už dávno a ani potravinové alergie. Mne spúšťajú ekzém citrusy, tak by bol nezmtsel; aby som ich jedla keď to tak je. Alergia na kravské mlieko sa u malých detí stanovuje ťažšie a niekedy práve vylúčenie mlieka na určité obdobie to môže ukázať.

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
olinecka53
3. jan 2023

@vldm ahoj, neskúšali ste kozie mlieko ???? Viem ze mamina koji , my sme vysadili kravsku laktozu a malý sa komplet vyčistil... sem tam sa mu ekzem vracia a vždy to zaberie ... pouzivame excipial krém, a raz za tri mesiace keď je to akut. Ho dvakrát natriem kortikoidom.

Veľa pevných sil

vldm
autor
3. jan 2023

My sme mlieko mali vysadene vyse dvoch mesiacov, nezaberalo, manzelka skusala vysadit aj syry, smotany atd ale tiez to nic neurobilo, neviem no.

@stannkal rozumiem tomu, co hovoris, ale ako hovori @matabb73 radsej by som mu v aktualnom stave nedaval to, co mu skodi, lebo on uz ma fakt ten ekzem po celom tele a nevieme to dostat pod kontrolu a nechceme mu to zase len zhorsit.

@deadlylucy napisal som sukromnu spravu

@olinecka53 kozie sme neskusali, my sme ale mali vyradene komplet mlieko zo stravy a nijak sa to neodrazilo na malom, aspon sme si teda nevsimli ziadne zlepsenie

matabb73
3. jan 2023

@vldm nedaj sa obalamutiť tou paňou, či ti písala, že jej máš napísať správu. Ona predáva nejaké produkty, preto vždy prispieva v podobnych témach. Dokonca aj keď sa jedná o onkologických pacientov.

matabb73
3. jan 2023

@vldm natierate ho denne, čím? Atopická koža je suchá koža a treba ju poriadne premasťovať. Ja som na začiatku natierala moju dcéru tri krát denne. Nám pomohol ten Dexeril. Koža bola po ňom vláčnejšia, odolnejšia. Keď mala na koži zápal, krátkodobo som natierala kortikoidmi. Miešaný Advantan z lekárne na predpis lekárky. Toho sa netreba báť. Je potrebné potlačiť zápal. Ja som ju kúpala v Oilatum. Žiadne mydlo ani inú kozmetiku sme nepoužívali. Na premastenie je dobrá aj Bioderma Atoderm alebo A derma.

vldm
autor
3. jan 2023

@matabb73 to by som stravil hodinu casu keby som ti mal vypisat vsetko... naozaj uz sme tolko veci vyskusali (vacsina na podnet obvodaka a koznej). Jedine co mu ako tak pomahalo je ta zinkova mast, ale uz ani to mu nezabera.

Atopicka je sucha ale zas na druhej strane ti kazdy druhy clovek inak povie. Jeden povie ze treba premastovat a kupat v oleji, a druhy ti povie ze aby sa ekzem nerozniesol a nemokval tak kozu treba susit, napr. zinkovou mastou alebo morskou solou.

matabb73
3. jan 2023

@vldm skús ešte na Instagrame, je tam kožná lekárka čo kedysi prispievali aj sem. Neviem presne meno, asi Karolína Baumautner alebo nejako podobne. Veľmi dobrá a ochotná poradiť.

myrra81
3. jan 2023

@vldm mne pomohlo vysadenie alergenov, kedze dojcim a konecne nam zabralo aj nieco ine ako kortikoidy vdaka tomuto clanku, my sme mali ten kvasinkovy ekzem, cervene svrbive flaky, nam zabral zinkovy Badger

https://svetnontoxic.org/ekzem

martinoocka
3. jan 2023

Krotkoidya antibiotika na to dávať to je len začarovaný kruh. Kto tu tvrdí že treba jesť všetko tak nevie o čom hovorí lebo ma zdravé dieťa. Ja som takto pátrala čo vadí mojej malej. Zacinala som prvé dva týždne len mäso zemiaky mrkva ... len toto dva týždne....postupne som pridávala potraviny a sledovala som reakciu. Moja mala alergiu na mlieko, prvy rok som nemohla nič mliečne treba sledovať aj zloženie potravín napr v pečive zvykne byť mlieko v sladkostiach atď....a takisto treba vyradiť sóju lebo to je bielkovina podobná mlieku. Po roku a pol som začala postupne dávať mlieko sebe potom jej a už to bolo ok....no a kamarátka sa takto natrapila s malou hrozne ekzemy, škrabala sa do krvi preplakala noci ,ona nemohla jesť skoro nič mlieko, lepok vajcia, mlieko, cudzokrajné ovocie...ovocie a zeleninu len domáce nič z obchodu ...kým ju kojila tak ani ona nejedla ....teraz bude mať mala 4 roky a konečne sa z toho dostava , keby sa na ňu vykalse a dáva jej jesť všetko krížom krazom tak sa trápi celý život s tým.....
Je blbosť že dieťaťu sa vyvíja imunita treba mu dať všetko keď mu niečo škodí treba to určite vyradiť aby na to imunita akoby zabudla a potom opatrne zaviesť naspäť po čase .....

myrra81
3. jan 2023

@stannkal velmi zla rada, aj ked to myslis dobre, deti sa zoznamia s alergenmi uz pocas dojcenia, vsetko co zje matka, a po nasadeni normalnej stravy, niektorym sa este vyvija imunita tak sa to prejavuje ekzemom na alergeny, treba ich vysadit a pockat kym sa imunita poriadne pripravi na to, ono to trva tak do 3ho roku aj dlsie moze. nebudem predsa davat dietatu alergeny z ktorych sa vyhadze do cervenych svrbivych krvavych flakov, v noci take dieta nemoze kludne spat, stale place a skriabe sa, nemozem ho stale natierat kortikoidom a nalievat fenistilom, aj to nie vzdy zaberie.

matabb73
3. jan 2023

Na antihistaminiká som zabudla. Moja brala od štyroch mesiacov Zirtec kvapky dlhodobo. Vidíš, že aj oné ženy ti radia diétu. Nestačí dva mesiace. Ja som mlieko nepila pol roka keď som dojčila a moja dcéra ho začala piť až keď mala viac ako dva roky. Dovtedy len materské mlieko.

vldm
autor
4. jan 2023

Rozhodli sme sa vcera ze prejdeme na UM, kojili sme aspon tych 7 mesiacov a ano kojenie je stale ta lepsia volba ale nechceme ho dalej trapit tym, ze na nom budeme skusat diety, kojit by sme tak ci tak do roka prestali. Jemu sa to naozaj kazdym dnom mierne zhorsuje.

Ja som alergik travy stromy, brat ma intoleranciu na laktozu, mama zase na med, svagor ma to iste co ja, a mame v rodine aj ekzemy, takze skusime HA UM. Ked mala manzelka dietu tak ani med, ani mlieko, ani paradajky, nic, a nepomohlo. Testy z alergie nic neukazali (krv), tak isto stolica nic (takze kvasinky ani bakterie to nie su) - vcera nam pisala kozna ze este predpise nejaku mast a potom o tyzden chce nejake celkove antibiotika, ale to odmietame, maly ma 7 mesiacov a uz 3x bral antibiotika a rozne kortikoidne maste mal tiez Xkrat, to proste neni v poriadku. Naozaj mame pocit ze ti kozni lekari len strielaju do tmy, prva kozna u ktorej sme boli len pozrela 5s na maleho z pol metra a hned isla kortikoidy predpisovat, ziadne stery ziadna stolica ziadne testy na intoleranciu, nic.

Bol to psychologicky boj, manzelke sa tazko luci s kojenim, ale snazime sa to brat racionalne a chceme malemu pomoct. Skusim sa tu potom po nejakom case vratit a napisat, ci to pomohlo, kedze odpoved na svoju otazku som zatial nedostal, tak mozno to ostatnym mamickam pomoze.

matabb73
4. jan 2023

@vldm podľa mňa to vzdávate príliš skoro. Práveže v tomto veku mojej dcéry som mala najprísnejšiu diétu. Nečakaj od umelého mlieka zázraky. Atopická koža bude stále atopická. Aby ste sa zas nedostali do začarovaného kruhu hľadania správneho mlieka. Mne povedali, že nestačí dávať klasické HA mlieko, ale že musí mať s úplne naštiepenou mliečnu bielkovinu. Dali nám vzorku, ale moja dcéra to vôbec nechcela piť. Ani do kaše zamiešať. Smrdelo to ako lepidlo, tak sa vôbec nedivím. Ja som sa preto rozhodla radšej držať diétu ako ju nasilu kŕmiť takým hnusom. Aj deti na umelom mlieku majú ekzém. Inak, na gastro mi vždy doktorka povedala, že mám dojčiť čo najdlhšie.

martinoocka
4. jan 2023

Veru mlieko s naštiepenou bielkovinu je iný hnus....podľa mňa to dieťa nebude chcieť ani piť ....pri alergiách sa odporúča práve dojčiť čo najdlhšie aby sa imunita aj črevná mikroflóra správne vyvinuli. Na ňom netreba skúšať diéty len matka ich musí dodržiavať on tým nijak netrpí 🤷 jemu bude chýbať jedine to materské mlieko keďže idete skúšať na ňom UM....
A testy z krvi do roka - dvoch nemajú význam neukážu nič. Nám na gastro do roka ani nerobila povedala, že to nemá zmysel, že to aj tak nič neukáže....