Môže to niečo znamenať?

7. dec 2021

Ahojte maminky. Včera som na instagrame narazila na jednu rodinku, ktorej dieťatku bol diagnostikovaný autizmus. Zaujala ma tam otázka ohľadom "flapping hands" a trošku mi to ostalo vŕtať v hlave.
Dcérka má 15 mesiacov, chodíme ku fyzio, zatiaľ sama nechodí, nerozpráva (mama, tata, baba a také si blaboce ostošesť), predbežne to dávame za vinu viacerým narkozam, náročnej operácii a veľa hospitalizáciam... udrží očný kontakt, je veľmi kontaktná, stále sa smeje, rozumie jednoduchým príznakom, prstom ukazuje a navedie ma presne k tomu čo chce. Jediné čo si na nej všímam, je tá absencia reči a má taký zvláštny prejav radosti a nadšenia a aj sa tak hrá. Skacká na kolienkach a máva s napnutými ručičkami a strašne sa pri tom smeje alebo pri tom nahlas blaboce, robí to dosť často aj pri iných aktivitách. Občas keď to robí mi napadne, či je toto v poriadku, lebo to vyzerá zvláštne ale inak mi nepríde "iná". V podstate som sa nad tým zamyslela len včera keď som čítala o autizme a o mavaní rukami. Nedávam je hneď diagnózu, len ma to zaujalo, že či to môže niečo znamenať alebo proste má len taký prejav 🤔

thereisabear
7. dec 2021

Poznám zdravé deti, čo to v jej veku robili. Náš autista nemával rukami. Pokiaľ rozumie a ukazuje prstom, tak by som sa autizmu nebála.

simsalabim
7. dec 2021

Moja mladsia pri nadseni a radosti tak skakala a mavala rukami, ze sme si mysleli, ze vzlietne. Robila to hrozne dlho, este na prvom stupni. Autistka nie rozhodne je.