Môže syn prestať rozprávať?

4. nov 2022

Ahojte, caka nas mmr ockovanie. Samozrejme precitala som si kadeco a poviem uprimne, som vystrasena. Od 18m nas zacal opakovat v slovickach, aktivne.
Syncek ma teraz 19 mesiacov, komunikuje s nami, pekne mi rozprava slova, napodobnuje nas, bez dychania sleduje nase usta, napodobnuje pekne zvieratka. Ukaze v knihe na zvieratko a napodobni ho, aj zvuky aj gestikulaciu. Proste, bavi ho rozpravat. Spaja aj nejake slova: moja mama, chcem nam nam, chcem dudu. Je rozumny.

ALE citala som tu na MK od maminiek, ze u vela deticiek sa zastavila rec po tejto vakcine. 🥺🥺🥺🥺
Preco? Ako? :( z nicoho nic sa moze zastavit?



Ako je to mozne? :(

anjelicek26
4. nov 2022

Vela deti ma recovy regres okolo 1,5 roka... sustredia sa viac na motoriku... potom sa zas rozbehnu... a to aj tie neockovane... moj nerozpraval do 3,5 roka viac ako 5 slov (ockovany vtedy este vobec nebol), takze tak no... nepoznam nikoho, kto by mal po MMR reakciu, mimo slabeho vysypu, co mala kamoskina dcera par dni po ockovani...

autor
4. nov 2022

@anjelicek26 aha, rozumiem, takze to nemusi ani byt po ockovani, pretoze prave vtedy dostavaju aj vakcinu. Dakujem Ti za vysvetlenie. 🙏🏼

beata_k
4. nov 2022

Nic sa neboj. Ockovanie s tym nic nema. Tisice a tisice deti su ockovane a rozpravaju veselo dalej 😉

anjelicek26
4. nov 2022

Skus si pogooglit speech regression, je o tom niekolko studii... v tomto veku je to bezne, moze to spustit vela veci, od jasli, cez zacanie ucenia na nocnik, cez zmenu domacej situacie, narodenie surodenca, motoricke milniky, tych moznosti je velmi vela... tyka sa to 20% deti v tomto veku... a autista a podobne je pod 1% deti... a vravim ockovanie sice do toho casovo zapada, ale myslim, ze studii bolo spravenych viac ako dost, ktore toto vyvratili...

ariannazara
4. nov 2022

😆 dobrý vtip. Nikdy som nepočula žeby nejaké dieta malo s niečím takým problém.

panelacikova
4. nov 2022

vhodné je vypnúť internet a obzvlášť diskusie premotivovaných antivaxerov a začať používať zdravý rozum.

autor
4. nov 2022

@beata_k
@anjelicek26
@ariannazara
@panelacikova ja vam DAKUJEM! ❤️ Ani neviete, ako mi odlahlo.

krrisstina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzkaa1991
4. nov 2022

Bohužiaľ su dedicky.ktorym očkovanie spustilo nejake zdravotné problémy ale.to museli mat v sebe len nepustene...hlavne autizmus....v skolke mame chlapčeka.ktory.bol.do ockovania celkom ok rozpraval a po nom sa zmenil....tiez som vahala.ockovat.moju ale.nastastie vsetko.ok teraz v 5r mame ist na preockovat sa

marianarem
4. nov 2022

Ja som mala tiez trochu obavy z MMR a nakoniec s nou ziadny problem nebol. Po takych 7-8 dnoch sa objavil vysyp a to je vsetko.
Moj maly mal regres po prvej a dtuhej hexavakcine. Taky, ze zabudol to, co mal posledne naucene. Po tej druhej sa az mesiac dostaval do povodneho stavu, prestal sa vtedy davat na styri, co sa uz predtym daval. A naozaj dlho trvalo, kym zase zacal. Ja som bola predtym vyslovene zastanca vakcin a po tomto som ziskala respekt. Ale stale som za ockovanie,,kamoska mala napr. ten cierny kasel a to by som veru nechcela, aby maly dostal.
Kazdopadne tretia hexa uz bola ok a MMR hadam najlepsia zo vsetkych. reci sa to nedotklo ani trochu. A aj tie regresy, co som videla, tak na druhej strane bolo stale vidiet, ze maly sa neprepadol uplne, ze sa stale vyvija, len nieco proste zabudol. Takze som to vlastne neriesila.

autor
12. nov 2022

@krrisstina ze??? Nevymyslam. 😅 Kedy idete na ockovanie?

autor
12. nov 2022

@zuzkaa1991 a mal aj nejake znaky predtym? Moj ako 11 mesacny mal aj operaciu v narkoze, a vsetko prebehlo v najvacsom poriadku. Lebo co viem, tak kto ma nabeh na auti aj chripka moze vytiahnut, nie to operacia.

autor
12. nov 2022

@marianarem aha, takze aj po inych vakcinach mozu nieco dostat. Och... :( My chvala Bohu uz vsetky 3 + rota mame za sebou. 🙏🏼 Chcela som este aj na meningokoky radsej, lebo clovek nikdy nevie. Takze mmr bola fajn. 🙏🏼 Si ma potesila.

marca12
12. nov 2022

@ariannazara ja ano, kamoskina dcera prestala rozpravat a vnimat podnety. Keby som to nevidela na vlastne oci,neuverim. Takze su take pripady

autor
12. nov 2022

@marca12 ale kvoli ockovaniu? Je to 100%? Mala predtym nejake ine priznaky?

basska_b
12. nov 2022

Ono, 99,99% deti to asi v zdravi prezije. Ale nikto mi neruci za to, ze moje dieta nebude to 0.01%. A toto sa mi prave nepaci. Priamo v letaku su uvedene vazne neziaduce ucinky. To, ze niekto sa s tym nestretol, neznamena, ze to neexistuje. Vyrobca vakciny sa s tym stretol. Kludne sa tu do mna pustite, ja si to nebudem ani citat, pisem pre autorku, lebo vidim, ze rozmysla a vaha. Mna odradili tie kilogramy neziaducich ucinkov popisane za tie roky na koniku. Ak je aspon zlomok z toho pravda, co urcite je, dakujem, neprosim. Aj pani doktorke som povedala...

janage
12. nov 2022

@basska_b to isté percento rizika ak nie vyššie, ale máš, ak dieťa tu chorobu neočkované niekde chytí. A v dnešnej dobe globalizácie to fakt nemusí byť nič výnimočné.
Stačí, že dieťa viac športuje a chodí na sútaže do väčších miest, zahraničia či naopak zahraničné tu a také osýpky môžu a nemusia skončiť zle.
Samozrejme je to Tvoja vec. Ale keď som ja videla čo s mojim dieťaťom porobili iba kiahne, aké riziká tam v tom čase boli, koľko liekov do neho išlo, tak ďakujem pekne. MMR síce posunuté, ale dostala.
Každý si musí vyhodnotiť riziko vedľajších účinkov verzus choroby. Ty si vyhodnotila tak, ja inak.
Ale nepopieratelne riziko ochorenia a jeho dôsledkov existuje tiež.

marca12
12. nov 2022

Normalne zdrave rozpravajuce dieta

janage
12. nov 2022

Autorka ja mam 2 deti. Atopici obaja. Jedno kiahne klasický v pohode priebeh, druhé katastrofa. Kiahne všade, vrátane očiek a intymnych oblasti. Antivirotika, antibiotika, koža v prdeli, do dnes v ložiskách ekzému jazvy či poškodená koža. Imunita po nich v prdeli na dlho.
Nikto ti nezaručí ani to, že práve tvoje dieťa po osýpkach, či inej chorobe, voči ktorej možno očkovať, neskončí tiež v tom minimálnom počte komplikácií zo samotnej choroby.

autor
12. nov 2022

@janage a kedy si ockovala?

autor
12. nov 2022

@janage ved to... Ja nemam odvahu zas neockovat, ale bojim sa. My v rodine mame 1 aspergerku, a jej mama tvrdi ze po tomto ockovani sa zmenila, ALE aj pred ockovanim bola ina... Proste.. Nekomunikovala, nevedela ani 1 slovo. A to uz mala 15 mesiacov. Ani mama, ani baba, nic. Ocny kontakt 0. Nepocuvala na meno, iba kricala neustale. To je zas ine.
Ale ked pocujem, ze zo 100% zdraveho, komunikativneho dietata ako moze dat dole 1 vakcina... Nechapem. Ja sa istim aj tym, ze sme mali operaciu a keby mal nieco v sebe, tak by to vytiahla aj ta narkoza. Chvala Bohu ale nic, ziadne regresy v nicom. 🙏🏼

autor
12. nov 2022

@marca12 a ked dala ockovat?

janage
12. nov 2022

MMR dostala až 5 ročná, ale tam boli zdravotné dôvody na posun. Krátko po zaockovani vypukli epidémie osypok tuším v Prahe a Maďarsku a na východe SR. Ja prichádzam s mnohými ľuďmi do kontaktu, manzel sluzobky, staršie dieťa sa v tom čase zucastnovalo súťaží so zahraničnou účasťou.
Takže vybrala som malú na mesiac zo škôlky, aby bola zdravá a zaockovali sme ju. Nepotrebovala som si pri osypkach s ňou zažiť to čo pri kiahniach.
Jednoducho riziko, že ich chytí už bolo privysoké.
Paradoxne túto vakcínu zatiaľ znášala najlepšie zo všetkých.

autor
12. nov 2022

@janage az 5 rocna 1. davku? My mame zatial iba 19 m, ale do 2 rokoch to dame podla mna.

janage
12. nov 2022

Aj ja som sa bála, zvažovala čo je pre dieťa najlepšie a potom sa rozhodla. A v živote už som musela ako rodič urobiť veľa rozhodnutí, kde výsledok nebol istý. Jeden tak, druhý tak. Vždy som sa snažila urobiť to najlepšie pre dieťa v danej chvíli.
Ja chápem aj to, že niekto jednoducho vyhodnotí riziko očkovania väčšie ako riziko choroby.
Aj keď tu obávam sa sme naozaj doplatili práve na tú úspešnosť očkovania, choroby takmer neboli, ale samozrejme vedľajších účinkov časom viac.
Moja mamka ešte zažila záškt. Bola v letnom tabore, ochorela ako jedna z mála, očkovanie ju zachránilo. Ale dodnes to má ako strašný zážitok.
Ona má v očkovaní úplne jasno. Prežila.

janage
12. nov 2022

Áno, ona mala všetko posunuté. Teraz už má všetky očko.

janage
12. nov 2022

Ja celkom nerozumiem zas prístupu zlahcovania vážnych dôsledkov choroby a ich bagatelizacie a zároveň zdôrazňovania vedľajších účinkov vakcín.
Tak ako existuje jedno, existuje aj druhé.
Ak sa cítiš neistá, zváž riziko, porozprávajte sa s niekym kto ťa vypočuje, pochopí, ale podľa možností s odborníkom v oblasti.

annm81
12. nov 2022

@basska_b Pri všetkých očkovaniach platí, že riziko vážnych vedľajších účinkov je neporovnateľne nižšie ako riziko vážneho priebehu a následkov choroby proti ktorej sa očkuje. Do toho súhrnu plusov a mínusov je zarátaná aj výška rizika, že sa človek chorobou nakazí. A na dlhodobej škále sa tieto riziká neustále vyhodnocujú. Preto sa už plošne neočkuje proti TBC. Preto mnoho krajín zvažuje návrat k povinnému očkovaniu proti osýpkam. Preto sa niektoré očkovania odporúčajú len rizikovým skupinám.

januelik
12. nov 2022

Môj syn tiež prestal v tomto mesiaci komunikovať. Napíšte mi SS

autor
12. nov 2022

@janage ano, velmi dobre si napisala. No, ja by som ho ockovala uz aj hned teraz.... Lebo nam aj zubky idu, slintal, mal zvysenu teplotu, bol nervozny, mal sople. Teraz mame cca 1 tyzden pokoj, ako keby ten zubok spal, tak preto by som to chcela cim skor mat za sebou. Co sa tyka zas jeho imunity. Ma najlepsiu z nas. Mali sme kovid, 1x sa povracal, ani nekaslal, nesoplil, iba mal 24 hodin teplotu, teda zrazala som ho. Ja som pri kovide skoro umrela. 🤦🏻‍♀️ Crevna chripka takisto. On fit, sice mal hnacky, ja a manzel zas, vracanie a na dne. Nebral este ATB. Jedine ked mu tie zubky idu, tak pri ocnych, stolickach ma sople.... A my sme chodili aj k neurologicke, lebo som s nim cvicila kvoli brusku, odporucila nam v 18 mesiaci ockovat, lebo som sa od nej pytala, ci pre istotu by nebolo lepsie, a hned povedala, ze jasne, aj to napise obvodnej. Obvodna zas nechapala, preco, kedze je syn v poriadku, ale suhlasila.

Len vies...... Ked citam tieto veci ohladom vakciny. Keby som necitala, uz by bol zaockovany...