Mam 15 mesiace babo. Pri vysetreni v 4 mesiaci mi neurologicka povedala, ze je mala hypotonicka,bola len mierne hypotonicka, a doporucili mi chodit s nou na plavanie a cvicenie na fit loptach. Na plavanie sme zial nechodili, nedalo sa mmi to zladit a na loptach sme cviecievali, ale pokroky som nevidela. Mala mi zacala sediet, ked mala 10 mes a stvornozkovat v 12. mesiacoch. T.c. este nechodime, preto som sla k rehabilitacnej dr. a ta mi doporucila rehabilitovat.Pri vysetreni zaroven zistila, ze malinka vybocuje chldidlo smerom von a doslapuje viac na vnutornu hranu. Chcem sa opytat, ci ma niekto s tym skusenosti. Moze suvisiet vybocenie nozicky s hypotoniou? Pomohla vam rehabilitacia pri takomto postaveni nozicky?Dakujem za radu.
tiez Ti doporucujem ortopeda. Aj moj maly vtlaca nozicku dovnutra, ma taky akoby vypukly vnutorny clenok, chodime na ortopediu a mame aj na mieru urobene vlozky do topanok s klenbou. Uz sa to trochu zlepsilo, ale stale to nie je ok. A nezabudni sa ho opytat, ci je potrebna aj ta rehabilitacia, lebo mam pocit, ze niektore rehab. dr. to radi s tou rehabkou prehanaju 🙂
ahojky, nám v 9 mes. zistili na rehabke vybočovanie nožičky, Dr. mi len ukázala ako to masírovať dávať to správnej pozície a vraj može sa to ako začne chodiť napraviť, a ak nie urobia jej špeci botičky na mieru, na kontrolu či ich treba máme prísť v 15 mes.
@lukcova ahoj. my mame presne ten isty pripad ako vy. mala ma vybocene chodidla von /jedno viac/ ale uz od narodenia. uz v porodnici nam ukazali ako mame nozicku masirovat. masirujeme doteraz. boli sme na kontrole v 3m, a tam jej rehabilitacna dr. zistila lahku hypotoniu, cize chodime cvicit na fitlopte. prave dnes sme boli v detskom reh.centre v dunajskej luznej prvy krat, lebo na antolskej su deti iba do 6 mesiacov. takze aj tam nam potvrdila lahku hypotoniu, budeme cvicit na fitlopte a chodidla jej bude masirovat maserka. mala ma 7,5 mesiaca, pohybliva je dost aj ziva, ale zatial sa neplazi. este dr. povedala ze ak nepomoze masirovanie na chodidla, moze jej dat laser...
a myslim ze vybocenie nozicky s hypotoniou nesuvisi. starsia mala tiez vybocenu nozicku von od narodenia /polohou v maternici/ a jej sa to pekne masirovanim upravilo, pekne chodi a nema ziaden problem.
znama ma malu a tej tiež vybočuje nožička tak že pätička sa jej vytlača do vonkajšej strany a došlapuje ako keby na tu vnutornu stranu skoro na kotniček.neviem či je to podobne.lepšie sa to opisat neda.no a jej povedali že je to z toho že davala malej už nosene topanočky.že mala nemala pevnu pätu.alebo ak kupila nekvalitnu obuv nie dostatočne tvrdou pätou.teras jej doporučila nosit pevnu obuv z ortopedicekj predajne ale...aj tam našla nekvalitny kusok a po noseni sa jej to opät zhoršilo..musi jej pravidelne kupovat nove topanočky lebo ich strašne rychlo vyšmatla...a ak sa jej to nezlepši pojdu na operaciu...ale ak jej ta pätička nevybočuje može ist len o to že ma nabeh na ploche nožičky.ale to sa všetko len vyvyja.asi by so zašla k ortopedičke určite ti povedia čo maš robit a ako to napravit.možu ti predpisat vložky do topanok a špecialne topanočky kde ju to bude držat v spravnej polohe a nebude vybočovat ta nožička..držim palce.