Môže si pediatrička pýtať poplatok za CRP vyšetrenie?

janulkama
21. mar 2011

Chcela by som sa opýtať a poradiť.Naša detská lekárka si od nás pri CRP vyšetrení pýta 5 eur.Ale keď idem niekam inam,tak nám to prepláca poisťovňa.Aj moja sestra u svojej detskej neplatí,keď deťom robia CRP.Je možné a dovolené,aby si od nás pýtala za toto vyšetrenie peniaze?Inde nám to prepláca poisťovňa... 😕

traktor
21. mar 2011

@janulkama aj u nasej lekarky som platila..teda sa ma opytala ci to chcem..a vtedy som tych 5 eur platila, ..raz vsak sama od seba urobila a vtedy som neplatila..tak neviem ako to je..

matula1981
21. mar 2011

@janulkama nasa doktorka si za toto vysetrenie vypyta 6,5 eur 😒

latvia
21. mar 2011

@janulkama pred 5 rokmi som za CRP platila 120 Sk, ale teraz som neplatila absolutne nic. mam dojem ze to uz ma preplacat poistovna, kedze od januara tusim plati zakon ze to maju mat pediatri povinne

latvia
21. mar 2011

@janulkama
@matula1981 zavolajte si do svojej poistovne, ci CRP preplacaju, ak ano, tak na vas dr. ryzuje 😖

lucadra
21. mar 2011

@janulkama Ja u pediatra platím 6 eur a platim mu ešte ročný poplatok a tí čo maju dôveru poistovnu tak platia 3 eura. moja mala ma vszp. Asi zavolam do vszp a opýtam sa ako to je

matula1981
21. mar 2011

@latvia dakujem velmi pekne za infosku, budem sa o tom urcite informovat 🙂

boresko
21. mar 2011

Ahojte baby. CRP pristroj je dost drahy a zalezi aj na tom, ci je to sukromna ambulancia, alebo statna. Ci si CRP lekar kupil sam, alebo mu bolo preplatene, pripadne mu bolo darovane. Rozhodne by som ale 5 eur neriesila, pretoze je to jedina spolahliva moznost, ako lekar zisti, ci ide o bakterialnu alebo virovu infekciu a to je strasne doliezite pri rozhodovani sa, ci nasadit alebo nie antibiotika malemu dietatu. Na virove infekcie ATB nezaberaju a v prai to vyzera tak, ze vela deti uziva ATB uplne zbytocne (a vytvaraju si nevhodnu rezistenciu) len preto, lebo lekar neodhadol spravne povodcu infekcie. Ale nemajme im to za zle, niekedy sa to naozaj diagnostikuje velmi tazko, hlavne ked sa prekryva viac symptomov a dieta je malinke a nevie samo objektivne posudit a povedat, "kde ho boli a kde picha" a preto je CRP velmi dobra vec v ambulancii. Skor majte radost z toho, ze vas pediater to CRP v ambulancii vobec ma 🙂 a Vam prejem, aby ste mali deticky co najviac zdrave 🙂

latvia
21. mar 2011

@matula1981 potom sem hod info, ci tvoja poistovna preplaca, nech vedia aj ostatne mamicky 😉

traktor
21. mar 2011

tento rok sme to nemali..5 eur som platila v starom roku..

janulkama
autor
21. mar 2011

sama od seba...si zober,že naša to sama od seba nikdy neurobí,len aby zarobila?Ale aj tak si myslím,že je blbosť,aby sa CRP u detí platilo...veď to je automatické aby to spravili,aby deti nemuseli brávať toľko antibiotiká...

janulkama
autor
21. mar 2011

@boresko tu nejde o tých 5 eur,ale o princíp.Všade to moja poisťovňa prepláca,len u nej platíme!A nieje vôbec súkromná...

Ja mám dôveru...napríklad v utorok sme boli na pohotovosti a v lekárni mi zahlásili,že moja poisťovňa neprepláca lieky,ktoré dajú na pohotovosti.Volala som do našej poisťovne a tam mi povedali,že je to hlúposť,že ako si to vôbec dovolili povedať. 😒

janulkama
autor
21. mar 2011

@latvia presne,moja doktorka si pýta vraj preto,lebo to čo ide do toho prístroja,tak to je drahé...načo si platíme nemocenské?

mia85
21. mar 2011

my mame doveru a platila som 5eur- v minulosti a aj v tomto roku... u nasich pediatrov to ale ine poistovne preplacaju, len dovera nie... no aj tak si myslim, ze je to svinstvo od poistovni. ale ako pisala @boresko neriesiela som tu sumu. jednoducho ide o zdravie dietata a vtedy zaplatim hocico, ked to ma pomoct. ci za vysetrenie alebo lieky... a myslim si ze prave toto poistovne a lekarne dobre vedia... ze rodic zaplati hocico len nech je dietatko o.k....

janulkama
autor
21. mar 2011

@mia85 no ja si do tej dôvery musím zavolať...

janulkama
autor
21. mar 2011

takže dôvera vôbec CRP neprepláca a tak premýšľa,načo sme vlastne v tej poisťovni.Ale nevedel mi povedať,prečo inde neplatíme 😕

traktor
21. mar 2011

aj ja mam dôveru..a ako som pisala uz som aj platila aj nie..tak neviem podla coho to ide..ale ani mi to nevadilo..som bola rada, ze hned vieme na com sme ..

janulkama
autor
21. mar 2011

@titkovamiriam takže ak som to správne pochopila,VŠZP to prepláca,ale je na lekárovi,či uzná za nevyhnutné ten test spraviť.Lebo sa môže stať,že povie,že neurobí,lebo to nieje nevyhnutné.Takže si to zaplatíme všetci tak či tak...Moja sestra má VŠZP a u detskej neplatí.

janulkama
autor
21. mar 2011

@traktor jasné,aj ja som rada,že už to robí aj naša pediatrička,len je zaujímavé,že sami na poisťovni nevedeli povedať,prečo to niekde neplatíme...

traktor
21. mar 2011

@janulkama mna by teda tiez zaujimalo, ze preco som raz platila a raz nie..ze podla coho to beru..ako zplatim..ale zaujma ma to..

janulkama
autor
21. mar 2011

@traktor no veď,mne nejde o to,že to platím,je super,pár krát sme sa vyhli ATB,len ma to zaujíma na základe čoho to tak robia...

maznacik007
21. mar 2011

my sme poisteny vsetci v dovere a nasa pediatricka tiez pyta platbu za CRP vysetrenie... ked sme boli na pohotovosti na kramaroch tam sme CRP neplatili tiez neplatime ak sa CPR robi v ramci kompletneho vysetrenia krvi...

my zvazujeme ze oddideme po tych rokoch z tej poistovne aj ked nie pre CRP ale skor pre to ze Dovera napr. nema u nas zazmluvneneho ORL lekara a to sme ako okresne mesto... cize ak potrebujes ist k ORL / dieta ma zapal stredneho ucha a pod/ tak musis ist do BA kto nema auto tak nechapem ako to riesi v horuckach s dietatom vyse hodiny cestovat prestupovat..

janulkama
autor
21. mar 2011

@maznacik007 no na také som ešte nenatrafila,možno preto,lebo chodím len na kramáre...ale ak by sa mi to stalo,tak by ma to asi dobre vytočilo 😒 Aj ja nad tým premýšľa,že odídeme,len si to musím dobre premyslieť...

boresko
21. mar 2011

... no tak som Vam nieco zistila.... CRP je u pediatrov uz nejaky cas povinne, ide len o to, ako je nastaveny cennik pouzitia, kolko preplaca poistovna a kolko doplaca pacient. Je to aj rozne, co sa tyka VsZP a Dovery (do dovery spadaju aj vsetci byvali poistenci Apolla). Tak ako pisete, Dovera moze mat ine uhrady ako VsZP a teda aj doplatok sa lisi na ambulancii. Urcite nejde o vymysel daneho lekara, ide jednoducho o to, aku mate poistovnu a aku zmluvuma ma dany lekar s danou poistovnou. A perlicka na zaver: v Cechach nam nase doplatky za CRP len zavidia, tam si rodicia musia siahnut do kapsy omnoho hlbsie 🙂

domulienka
22. mar 2011

ahojky,ja som bola minuly tyzden u nasej detskej s malou,a neplatila som za CRP nic,mame doveru 🙂

janulkama
autor
22. mar 2011

@domulienka takto už už je fakt zaujímavé 😒

rovni
22. mar 2011

toto zaujima aj mna,aj ja vzdy platim 5 euro a mame Union,pritom vsetky kamosky co maju deticky,za to u inych Dr,neplatia

domulienka
22. mar 2011

@janulkama vyzera to tak ze uz aj detski si robia ako chcu 😝 jedni uctuju ,druhi nie.U nas napr.kozna furt za objednanie 7 eur a popritom nezoberie vtedy kedy ma ,za vselijake ukony aj za konzultaciu...tak sme zmenili sice 45 km od nas v inom meste a neplatime nic,zo zubarmi je to iste ,u nas v meste je ich hadama 15 a len u dvoch sa neplati,my nastastie chodime k jednemu z tych dvoch,nechapem to ked pocuvam za plombu 20eur a pod.je mi to luto ...preco je to tak nechapem....

janulkama
autor
23. mar 2011

@rovni to je tiež zaujímavé,no nie?Veď v poisťovni mi sami nevedeli povedať,prečo to tak je...tak kto nám to má potom vysvetliť?Mne detská povedala,že tie náplne čo čo to sú drahé,preto si to účtuje.Pochopila by som to,keby ten prístroj práve kúpila,ale povedala,že ho má už dlhšie,len nemala tie veci k tomu...tak prečo si potom pýta? 😒
@domulienka hej,zarábajú na nás,ako sa len dá!Ono sa povie,veď len 5 eur,ale k tomu nech si každý múdri priráta ešte poplatky za lieky,konzultácie tiež nie sú zadarmo a plus ďalšie veci,ktoré si spoplatňujú...

lule1
26. máj 2011

Lekári majú limity od poisťovne a preplácajú im len určitý počet CRP vyšetrení. Preto si za ostatné, nadlimitné, účtujú peniaze. Aj keď by to nemali robit. Moja skúsenosť je taká, že naša lekárka robila CRP vždy, pri každom soplíku a platili sme. Odkedy CRP preplácajú poisťovne, toto vyšetrenie naša lekárka prestala robit. Zdá sa mi to úplne postavené na hlavu!!! Na jednej strane poisťovne nútia lekárov, že musia mať CRP prístroje, ale preplácajú im len zopár vyšetrení mesačne.