Dobry den/Ahojte,
kedze v rodine (bratrancova dcerka) ma asperger syndrom, tak sa informujem a zbieram co najviac informacii, aby som sa mohla ukludnit, ze moj syncek je zdravy. Posnazim sa cca napisat, co na nom vidim, ako ho vidim.
Ma 22 mesiacov, a urobila som Mchat + Asdetect (aplikaciu), a vsetko vyslo v poriadku. Nemali sme chvala Bohu ani jeden bod. Zaujem o deti ma, ked k nam pride maly v jeho veku chlapcek, tak sa hraju nahanacku, robia spolu bordel, aj ho obijme. Hraju sa. Ma ho rad.
Hraje sa podla mna pekne, tlaci auticka, napodobnuje ich zvuk, s hasicskym autom hasi akoze ohen, macika mojka, tlaci ho v kociku, dava nam pit caj, hraje sa s vkladackou, cita si knihy, teraz momentalne vsetko je u neho garaz, vsetko krmi aj zvieratka v knihe, aj auta. Ak niekto vonku place, hned sa na mna pozrie a povie, ze babo place. A ma smutny vyraz tvare. Miluje objavovat. Miluje nove veci, nove prostredie. Na ihrisku alebo len tak na ulici ide vacsinou za detickami, ale samozrejme niekedy si ich nevsimne, ked ma dolezitejsiu robotu, a to zbierat kamene a palicky. Je pozorny, rozumny, nema amoky, nie je hystercivy, pekne mi aj spinka od narodenia. Nie je vobec narocny. Je mu to jedno u koho je, len nech ho zabavia.
Co sa tyka komunikacie, tak ukazovat prstom zacal v 13 mesiaci, stale mi povie ahoj, ked vojdem do izby, alebo len tak ku mne pride, cca od 18m opakuje po nas vsetky slova, a cim dalej, tym viac sa zdokonaluje vo vyslovnosti, a pouziva tie slova tak pekne funkcne, pekne pouziva aj ano a nie, zatial vety netvori, vidim nabeh aj na spajanie slov (tato pod, mama daj), ale este nie aktivne. Dokonci posledne slova v riadku v basnickach, riekankach a pesnickach. S mojou pomocou vie pocitat do 10. Pamata si rozpravky, teda ak sa opytam, kto zjedol cervenu ciapocku, co mala cervena ciapocka v kosiku, tak vymenovat vie, atd. Ma podla mna super pamat. Ked ideme niekam, tak vecer to v slovickach zhrnie, zacne mi vymenovat, co videl. Ak mu pustim rozpravku v telke na max pol hodinu rano, ked sme este v posteli, tak vsetko komentuje, opakuje, ukazuje. Aktivne mu TV nepustam cez den, ani v pozadi...
Dala som ho na pol dna aj do jasli, a od prveho dna pani ucitelky tvrdia, ze akoby sem uz patril, pekne papal, hral sa, neplakal.
Jedine co mi tak vadi je to, ze sa necha krmit, pije iba z pohara so slamkou a odmieta mi kreslit. Nechce proste. Vysypem mu na stol farbicky, tak on ich ulozi naspat do boxu. Nieco minimalne si pofirka, ale nic moc... Odrazadla tiez 0 bodov. Radsej ho tlaci pred sebou. Je opatrny... Niekedy aj rukami lieta, toci sa. Hlavne, ked vidim, ze sa raduje.
Podla vas, mozem tieto choroby 2 vylucit, alebo sa este treba obavat?
Dakujem!
Dakujem pekne!
@snehulak77 Dakujem, ja si tiez myslim, ze je velmi sikovny chlapcek, velmi ho milujem. Preto sa aj trochu bojim, ci sa to este nemoze p.srat.
Tak vieš, teoreticky vždy môže... A môže sa objaviť ešte milión iných chorôb. Ale z vlastnej skúsenosti : takto žiť nemôžeme, že sa len bojíme. Ja som úzkostliva a veľmi som musela na sebe pracovať, lebo furt som si čosi všimala a spájala s nejakou dg (stále to trochu mam, ale už našťastie nie v takej miere). Užívaj si šikovného synka ☺️☺️☺️
Nie, bud dieta autizmus ma alebo nema. Je tam triada znakov vo vyvine, kde to nesedi k veku a je tam abnormalita. A tym, ze ako opisujete syna ma normalne prejavy verbalne, v hre, jedeni, hygiene, socialnej oblasti, nic nenasvedcuje tomu, ze by sa tam toto mohlo vyskytnut. To, ze to je v rodine nemusi byt nejake smerodajne. Nevieme co konkretne autizmus sposobuje a aktivuje nejaky program, ktory sa spusti inak. Ci je to napr vplyv hormonov, smogu, liekov, porodu atd. Toto nienje zatial nejak 100% potvrdene, nakolko poznam vela ludi s autizmom, ja sama mam aspergera a iny to v rodine nema. Moj syn napr nema ziadne prejavy, cize mozno ob par generacii nieco vyskoci. Tazko povedat. Moze to byt ojedinele. Ja by som sa vobec nestresovala. Moja mama mi hned ked mal asi 11mes maly povedala, ze wow, on sa hra uplne inak ako Ty, uplne inak reaguje. On sa hra, papa, hovori adekvatne jeho veku, u mna to bolo uplne ine.
Nas nechcel vobec kreslit, a to ma uz skoro 2.5, proste ho to nebavi. Teraz trochu pomaluje machule 10minut za tyzden, ale ziadne veldiela, jeho kamoska v tom veku uz nakreslila kuriatko a aj celu rodinu. Sused zas ma 3 a teraz prvykrat sadol na odrazadlo, bal sa ho, co nas od 2r chodi po uliciach ako draj. Kazde dieta vynika v niecom inom, toto su take detaily, ktore si vsimas, lebo mas obavy, co je pochopitelne, ale myslim si, len zniz naroky, neporovnavaj ho tak velmi s ostatnymi.
Este upozornim, ze mavanie rukami, take divne tesenie sa, spickovanie je u deti do 3,5 roka normalne. Rovnako rozne pazvuky a rozne ritualy. Tam to je vidiet, ze u deti to prave do toho veku samo mizne, u pas deti je to intenzivne. Ja napr spickujem a rozhadzujem rukami ked sa tesim doteraz. Syn to nerobi skoro vobec . Tiez pre deti okolo 24mes su typicke este echolalie v reci, u pas tieto casto pretrvavaju do neskoreho veku. A porozumenie reci ako takej je znizene. Tiez to, ze nechce kreslit je normalne. Kopec deti nechce kreslit, nevidia v tom zmysel. Vela deti kresli iba tak nejak neskor, ze sa to patri
Poradim ti. Zaved si pamätník. Toto co si písala tu, napíš do toho pamatnicka a syn keď vyrastie, možno si to rad prečíta...aký bol šikovný, múdry a co všetko vedel. Ten zaver o pochybnostiach vynechaj.
Nemôžem uveriť, že kvôli kresleniu uvažuješ nad diagnózou....
Úprimne mi to príde, že si sa chcela pochváliť, čo všetko doma robíte a čo všetko už vie. Preto radím ten zápisník. Ja si takto píšem od narodenia. Všetko čo dokázali, čo sa naučili, prvé slová, prvé vtipné vety, skomoleniny, ...všetko.
A pos*at sa to môže kedykoľvek a akokoľvek. Preto mat zdravé dieťa je dar a treba si to vážiť každý jeden deň.
@snehulak77 Dakujem! Inak ano, niekedy aj u mna je strach velky, a neviem rozmyslat zdravym sedliackym rozumom.
@kiki68 Dakujem pekne, ze si mi napisala. Prave toto ma zaujimalo, ze ci od narodenia, resp. ci su uz nejake znaky aj ivela skor. Ja si pamatam bratrancovu dcerku, ked bola malinka, tak vobec nepocuvala svojich rodicov, a hodinu otvarala a zatvarala dvere, a ked ju vyrusili, tak brutal plakala. Nechcem sa od nich nic konkretne pytat, aby nesuskali v rodine, ze co riesim.
@simona20201309 Je to dobry napad. 🙂 a dakujem, ze si napisala.
@lylyjana Snazim sa neporovnavat, uz som sa kvoli tomu viackrat popalila. Len ma toto zaujimalo, ze napriek tomu, ked dietatko nie je naeocne a nema ziadny znaky, ci moze z toho ten asperger vykuknut. Dufam nie a vsetko bude v poriadku. 🙏🏼
ja nechapem co vlastne riesis 🙂 (v dobrom)
jasne, kazdy porovnava, chceme ci nechceme. Ale zistila som, ze je to zbytocne. Ked bol syn este malinky, tak uz viac deti som videla, ze vedeli ukazat ake budu velke (potom som zistila, ze vsetky chodili na plavanie, kde to kazdy tyzden opakovali a rodicia s nimi doma, alebo to mali od surodencov). Nas vedel ukazat ako robi rybka, lebo ho to proste zaujalo, ked som mu to raz zo srandy ukazala. To ine deti nevedeli. Tym chcem len povedat, ze velmi vela zalezi aj od toho, co robide doma, co vidi dennodenne alebo aj co ho bavi. Ked si s nim aj kreslis, sadnes si aj ty a kreslis nieco na svoj papier? Alebo len jemu das farbicku nech kresli? Vytiahni to parkrat za tyzden, ty si kresli svoje, on nech ma papier a mozno odpozoruje a chyti ho to 🙂
Prepac, ale som zvedava, preco sa vobec tym zaoberas, ci ho dieta ma alebo nema, ak sa jeho spravanie javi ako normalne? Aj keby ho mal, co na tom zmenis? Tie stupne aspergera su tiez rozne, a aj pristup je tym padom rozny. Ak budes uvazovat nad kazdou diagnostikou takto, tak sa zblaznis 🙂
Máš zdravého synčeka, bud pokojná a teš sa ☺️. môj ma 20 mesiacov a asi ani polovicu nerobí, a nemám pocit, že by nebol v poriadku. Ohľadom tocenia : minule som čítala, že deti to potrebujú na vývoj mozgu, takže je to úplne v poriadku, keď to robia.
Ú dievčat sa prejavuje autizmus trochu inak, nrporovnavaj ho.