Môže po vybratí nosná mandľa opäť narásť?

mmoonna
28. nov 2019

Ahojte, moja dcérka má 5 rokov. Keď mala 3 roky, tak jej vyberali nosnú mandlu, lebo bola často chorá. Robili jej to tak, že jej dali oblbovák a potom jej ju vybrali. Za dve hodiny sme išli domov. Problém bol v tom, že jej ten oblbovák nezabral a ona si to všetko pamätá a má teraz strach z lekárov, ktorý pomaly prekonávame. Ale o inom som chcela. V poslednej dobe sa mi zdá, že rozpráva nosovo, v noci chrápe a dýcha ústami. Ale nos má čistý. Chcem sa spýtať, či si myslíte, že by jej tá mandla mohla znovu narásť? A akoby som jej mohla pomôcť, aby sa jej zmenšila? Lebo určite jej ju nechcem dať znova odstrániť, keďže ani to prvé odstránenie nemalo žiadny efekt a bola chorá aj po vybratí. Ďakujem

petranelkova
28. nov 2019

@mmoonna tak skor by som navstivila poriadneho odbornika, ci nema nieco s nosovou prepaskou nie hned rezat mandlu, ak jej to neodstrihli poriadne dorast mohla, preco strihali len 1? No a isto je to z toho? Preco si ju nedala uspat? Oblbovak ochromi ale clovek si veru pamata..

asia83
28. nov 2019

@mmoonna Áno, nosná mandla môže dorásť. Zaujímajte sa o to, akou technikou jej tú mandlu odstránili. Mojej dcére vyberali mandlu teraz v septembri novým spôsobom tak, že jej už určite nedorastie.

mmoonna
autor
28. nov 2019

@petranelkova my sme boli u najväčšieho odborníka, ktorý je u nás. Je súkromný a chodia k nemu ľudia aj z iných miest. Oni jej vyberali obidve. Neviem, či je to z toho, však jej tam nevidím, len opisujem, aké má príznaky. Čo sa týka toho oblbováka, bolo mi povedané, že to stačí, dieťa si nič nebude pamätať. A bola u neho moja sestra s dvomi deťmi, tiež im to robili a vôbec nič si nepamätajú. Bol s nami aj jeden chlapček, ten si tiež nič nepamätal. Neviem, prečo si naša všetko pamätá. Ja by som chcela, či nie je niečo, čo by jej pomohlo, aby sa jej zmenšila.

drsmolinka
28. nov 2019

Nosova mandla dorasta takze podla mna je to zbytocne dat vobec vyberat...vlastna skusenost

hivanik
28. nov 2019

@mmoonna ...pozoruj ju ako v noci spi, ci chrape a ci ma otvorenu alebo zatvorenu pusu. Aj mojmu synovi po pol roku trochu dorastla ale nie tak aby to bolo treba riesit operacne....nasledne mu potom zistili alergiu na bkm takze to bolo spustacom opakovanych infektoch a to ze mu dorastla....bral sprej od orl....
Ak dieta v noci chrape tak dochadze k apnoe alebo velka nosma mandla moze tlacit na usi a potom deti zle pocuju. Urcite by som to nepodcenovala a dala skontrolovat na orl.

kika831
28. nov 2019

@mmoonna ak jej mandlu vyberali len ambulantne tak bud ju nevybrali celu- co sa pri takomto zakroku moze stat a tym padom moze dorast. Teraz sa vsak uz vyberaju mandle sposobom ze sa dieta uspi a v tom pripade, sa vybera cela a teda uz nenarastie. Inak ona sa postupne s vekom aj tak strati. Takze asi je na mieste dat malej dutiny skontrolovat. Tazko takto nieco poradit. Ale mozno ma len zapuchnute sliznice a stacil by na par dni fenistil. Drzim palce

janulka182
28. nov 2019

@mmoonna nie naaahodou v ziline?

mmoonna
autor
28. nov 2019

@janulka182 áno v Žiline.

mmoonna
autor
28. nov 2019

Ja jej tú mandlu určite nehcem dať znovu vybrať. Ona začala hrozne chrápať a škrípať zubami, keď pred tromi týždňami mala angínu. Mala antibiotiká a potom jej to chrápanie a škrípanie zubami prešlo. Už to nie je také hrozné, len proste v noci sem tam pochrapkáva a ráno akoby mala plný nos, ale nič tam nemá. Cez deň v pohode.

mmoonna
autor
28. nov 2019

@janulka182 prečo sa pýtaš? Myslíš, že ten lekár nie je o.k.? Ja som o ňom počula samé chvály, tak neviem. Aj keď ja sama mám už trochu pochybnosti.

janulka182
28. nov 2019

@mmoonna pytam sa, lebo mam rovnaku skusenost z toho isteho miesta. dcera si vsetko pamata, trauma jak hovado a mandlu ma nazad. boli sme na kontrole (uz inde) a ostali jej tam nejake dva kusy, z ktorych mandla dorasta nazad. syn mal vyberane uz v martine, v narkoze. tam by sa uz nemalo stat, kedze to vybrali poriadne, nie namatkovo, ze by dorasla. teda mozne je vsetko.,.,. ale dnes ten zakrok u dcery lutujem a uz by som to neurobila. v nemocnici mi vysvetlili, ze to co dostala bol len oblbovak, aby sa nevladala branit. a nakoniec to cele bolo aj tak prd platne. ale to je nasa skusenost.

janulka182
28. nov 2019

@mmoonna nebudeme menovat. lekar je isto super. no vyber by som uz volila v narkoze.

kacenka396
28. nov 2019

@mmoonna dcerke 4.5 roka vyberali nosne mandle nedavno... Prve na co nas upozornovali aby sme nesli na sukromnu kliniku., kde vyberaju stylom dame oblbovak a strih. Sam lekar nam povedal ze ani on sam by si to takto nedal vybrat a maju s tym problem aj dospely vobec takuto vec vstrebat. Operovali nas v nemocnici v uplnej narkoze. Po prebudeni vsetko v poriadku, dcerka vysmiata a choroby ustupili. My sme isli vyberat pretoze mala stale akoby nadchu, dychala len nosom, pochrapkavala a skripala v spanku zubami. A okrem toho jej mandle tlacili do usiek, mala silny zapal, dokonca museli prepichovat blanky oboch usiek. Ako sme vybrali mandle nadchy ustupili, su tomu 3 mesiace a chora este nebola a to chodi to skolky kde je vzdy niekto chory.

mmoonna
autor
28. nov 2019

@janulka182 ďakujem za odpoveď. A dcére si dala odstrániť aj tie zvyšky, čo tam mala? Ja keď som išla k tomu lekárovi, tak on sám mi to ambulantné odstránenie vychválil, tak som nemala dôvod riešiť tú narkózu. Teraz by som to určite riešila už inak. Dcéra má tiež traumu a to sú už dva roky potom, stále si to pamätá. Napríklad do hrdla si dá pozrieť jedine baterkou, ani náhodou, aby jej tam pchali tú paličku. Nám to tiež vôbec nepomohlo, aj po vybratí mandle bola chorá ako aj predtým. Takže úplne zbytočná trauma.
@kacenka396 škoda, že mne toto niekto nepovedal, ale nám to aj tak nepomohlo.

juliette173
28. nov 2019

Suhlasim s odpovedami vyssie. Nosnu mandlu najlepsie vyberat v narkoze, kedy uz nedorastie a je pokoj. Takto je to tazko povedat, ci dorastla, ci nie. Problemy su tam teraz tie iste ako ked je mandla zvacsena. Najlepsie, aby to pozreli na ORL. No kedze je tam ta trauma, bude to dost komplikovane. Skoda, malo sa to vybrat poriadne na prvy raz 😞 Kazdopadne drzim palce.

janulka182
28. nov 2019

@mmoonna nie, kontrolu ma o pol roka, ci to dalej dorasta. zatial to nemalo velkost potrebnu na odstanenie.

montemotherone
1. dec 2019

@petranelkova nezáleží od toho či je mandlu "neodstrihli poriadne" 🤦‍♀️ pretože nosná mandľa (adenoidné vegetácie) sa rozvíja a rastie cca do 6 roku 😉

@mmoonna takže áno, mohla dorásť. Môjmu synčekovi to robili v celkovej narkóze, takže to zvládol v pohode. Ak to bude naozaj nutné, skús nájsť také pracovisko 🤷‍♀️

mmoonna
autor
1. dec 2019

@montemotherone ďakujem. Zajtra sa chystáme k lekárke, tak uvidíme, čo nám povie. Aj teraz jej tam chrčí, aj celú noc a nos čistý. Ach jaj.