Môže mať 5 mesačné dieťa skoro každý deň teplotu do 37,5?

ivulkap
5. feb 2015

Ahojte maminy, rada by som Vás poprosila o radu. Môj malý synček má 5-mesiačikov a takmer každý deň (najmä poobede) má teplotu do 37,5. V pondelok som bola s ním aj u lekárky, brala mu crpčko a vraj v tele nemá žiaden zápal. Ešte podotkla, že niektoré deti to mávajú aj do 2-3 rokov, ale ja som sa s tým ešte v mojom okolí nestretla. Zúbky mu zatiaľ ešte nejdú, aj keď všetko hryzie...Žiadne iné problémy s ním nemám, pekne sa hrá, spinká, nie je ani nejaký nervózny. Samozrejme teplotu udávam už po odrátaní 0,5 stupňa, je meraná digitálnym teplomerom v konečníku. Z čoho by to mohlo byť? Stretli ste sa s tým? Ďakujem za každú odpoveď.

ivulkap
autor
5. feb 2015

Obliekam mu zvyčajne len body a dupačky, prípadne tepláky a ponožky. Mikinku mu dám len v prípade, že sa ešte nekúri a to len doobeda, akonáhle začneme kúriť hneď ho vyzliekam.

gubcikova
5. feb 2015

@ivulkap koľko dní to má?

liebling98
5. feb 2015

@ivulkap ako ti písala @veriiii meraj ráno, nie večer. Najlepšie, pokiaľ nemá nejaké iné príznaky, nemeraj vôbec.
Vyššia teplota večer je normálna, súvisí to s metabolizmom. Príjem potravy, trávenie, plač, pohyb, všetko sú to chemické reakcie, ktorých vedľajším efektom je tvorba tepla. Na to sú v organizme termoregulačné mechanizmy, aby sa vedeli s týmito fyziologickymi zmenami vysporiadať. Aj Ty, ak by si si merala teplotu ráno a večer, zistila by si, že večer je o niečo vyššia. V noci má telo kľudový režim, bazálny metabolizmus veľa tepla nevyprodukuje.
Takže hlavne kľud, nestresuj sa, ani Tvoje bábätko každodenným meraním teploty.
Píšeš, že ho veľmi neobliekaš, to je super, určite aj dodržuješ jeho pitný režim.

ivulkap
autor
5. feb 2015

Začalo mu to po 2.očkovaní, takže už nejaké 3 týždne. Pije samozrejme dosť, či mliečko, čajík, toho si myslím, že má dosť. Ráno tú teplotu nemáva to je pravda, vždy až poobede to začne...možno je to aj tým kúrením...neviem. Ďakujem ale za rady a upokojenie 😀

alobalka
5. feb 2015

Ja by som skúsila aj iný teplomer. Doma som testovala 3 naraz a boli odchýlky aj o 0,5 stupňa.
A ďalšia vec je, že po očkovaní sa tvoria v tele protilátky a k tomu je zvýšená teplota potrebná. To by aj na to sedelo... 😉

bejustek
5. feb 2015

@ivulkap Ahoj,my sme mali tiež takúto zvýšenú teplotu-37,3-37,4 k večeru,síce sme s tým neboli u lekára,ale postupne sa to normalizovalo samé.Niektorí autori aj uvádzajú,že bábätkám do 6.mesiacov sa má odpočítať až 0,7stupňov a takých 0,1 až 0,2stupňa môže byť odchýlka v meraní.Vlastne v tomto období sa dieťaťu normalizuje termoregulácia a imunitný systém.A keď chceš zistiť,že či mu nie je teplo tak stačí vyskúšať záhlavie či má teplé alebo studenšie a podľa toho obliecť.Ja som si tiež s tým robila starosti ale teplota sa nám postupne ustálila na normál. 🙂

karin1811
5. feb 2015

@ivulkap toto som mala ja pri druhej dcérke. Tiež nám to začalo po druhom očkovaní /myslím si to/ a tie teploty po odčítaní boli do 38°C. Musím napísať, že som bola vyplašená.. Naša detská lekárka má okrem mojej malej ešte dve deti v obvode, ktoré mají normálnu tel.teplotu nad 37°C /už sú ale staršie/. Nasledovali všetky možné vyšetrenia, hľadala sa príčina. Posledný verdikt bol, že to súvisí s imunitou.

andys11
5. feb 2015

ano, moze. moj maly mal takto akoby zvysene teploty az do 38 bezne, ked mal par mesiacov. presli sme si testami a bol uplne v poriadku. casom to uplne zmizlo.

veriiii
6. feb 2015

@ivulkap ahoj,ja som uz prispevala na tuto temu,len som trosku zmatena,.ze tu nevidim moj prispevok,nevies com sa s nim stalo?
ako som pisala, treba merat rano hned po zobudeni, a ako pise
@liebling98 aj viacere mamicky, nemeraj ked dietako je o.k.kedze ho tym len stresujes- seba tiez....teda v konecniku,co je teda v tomto veku smerodatne..ak mas pochybnosti,tak sa pytaj na imunologiu,ale viacero mamiciek uz pisalo,ze im nic nenasli, a meniaca sa telesna teplota suvisi aj s vyzrievanim termoregulacie, dieta do2 rokov si nevie dobre regulovat teplotu, suvisi to s aktivitou, jedenim, pitim, koniec koncov ani ty si nenamerias cez den rovnaku teplotu..
co sa tyka hryzenia, mozu mu isty zubky,ale vo veku cca 4 mesiace vyzrievaju slinne zlazy, a to moze svrbiet a male to vyjadruje hryzenim..
a spytam sa este,pises,ze to zacalo po 2.ockovani,ty si kazdy den merala malemu (od narodenia)? 😕

liebling98
6. feb 2015

@veriiii ty si jej odpovedala, keď to bola otázka, potom autorka založila túto diskusiu s tou istou témou.

ivulkap
autor
6. feb 2015

Ahoj, ja som najskor vytvorila otazku, ale kedze som az potom zistila, ze uz ja nemozem do nej prispievat, tak som vytvorila este aj na to iste diskusiu 😀 Takze preto sa to tu nezobrazuje.
Samozrejme, ze som mu nemerala kazdy den teplotu, co som padnuta na hlavu???? Ale tak, ked mu chytim cielko, tak uz citim, ze ju ma teplu. A este k tomu mam aj teplomer do uska a na hlavicku...takze aj tak mozem zmerat teplotu, bez toho aby som dieta "stresovala" meranim teploty v konecniku.
Pred ockovanim to urcite nemaval. Su rozne vedlajsie ucinky ockovania, tak preto sa na to pytam, ci je to mozne, ze by aj dlhsie trvajuca zvysena teplota bola vedlajsim ucinkom. Samozrejme, ako kazda matka sa bojim o zdravie svojho dietata, tak radsej sa opytam 100x zbytocne akoby som mala nieco podcenit a neskor lutovat. Dakujem ale inak za vsetky komentare, uvidime ako sa to bude dalej vyvijat...hadam sa to normalizuje. Pekny den prajem vsetkym 😀

veriiii
6. feb 2015

@ivulkap aha;o.k.no povodnej Otazke si praveze vobec nespominala ockovanie, az ked sa ozvala ina mamicka ..