Mamicky, dnes mi trklo, ze moj manzel ma na stehne kozny fibrom...taky vyrastok farby koze, makky, a tiez ma vela znamienok...problemy s tym vsak nema ziadne...ale zacinam sa obavat, ci to nemoze byt priznak neuromatofibrozy a bojim sa, aby to nahodou nemala aj dcerka...co si vy o tom myslite...dakujem za reakcie
Ahojte maminky, chcem vás veľmi pekne poprosiť o pomoc. Som už zúfalá. Mám 20 mesačnú dcérku a už od roka sa začali naše problémy. Najprv to bol atopický ekzém, ktorý zdedila po mojom manželovi. Je ekzematik a aj alergik. Okrem toho má na tele veľký pigmentový fľak od ľavej bedernej oblasti až po trup. Má svetlo hnedé sfarbenie. Dcérke sa objavil v pol roku fľak farby bielej kávy pri ľavej pazuške a v jednom roku biely fľak na ľavom zápästí. Do teraz som sa psychycky vyrovnávala s diagnózou vitiligo, kedže biely fľak na chrbte mám ja, uzavreli to ako zdedené vitiligo, hoci som ani netušila, že niečo také vôbec mám. Keď som sa pomaly zmierila s touto diagnózou, všimla som si nedávno malinký hnedkastý fliači na zadočku asi 2x5mm. A nová možná diagnóza neuromatofibróza ma úplne položila. Ten hnedý fliačik som brala ako dedičstvo po manželovi, ani ma nenapadlo, že to môže byť niečo iné. Neviem od strachu spávať, jesť, ani nežijem.
@sisiska Hoci nie som lekárka, snáď ťa upokojím - dermatofibróm, teda kožný fibróm ešte ani zďaleka neznamená neurofibromatózu, tá sa prejavuje škvrnami farby bielej kávy po tele a ani tieto škvrnky nemusia hneď znamenať to najhoršie, možná diagnóza NF sa berie do úvahy až keď ich je 6 a viac. Ak má manžel veľa znamienok, je určitá šanca, že ich po nom podedí aj dcérka (veľmi pravdepodobné). Mali sme o tom debatu s @daylong_matej , možno ti Matej aj k tvojej otázke bude vedieť odpovedať fundovanejšie ako ja. Alebo, pre pokoj duše, odporúčam konzultáciu s kožným lekárom.