Pekný deň prajem mamičky. Chcem sa Vás opýtať syn (5r)dnes dostal kiahne. Hovorím si aký pekný darček 😃. Má iba jeden vodnaty pupencek,tri iba také drobucke a vo vlasoch má už chrastu. Môže sa ešte viac vyhodiť? Čakám že aj mladší skoro svoj ročny dostane. A ja asi tiež lebo som v detstve nemala. Aj keď dufam že nedostanem. Lebo aj muž má pásový opar a nič som nedostala. Ale chcem sa opýtať či môžem ísť s ním na desať minút vonka. Lebo po večery každé Vianoce ideme von a zapalime si prskalky a čakáme kedy Ježiško zazvoní. Medzi tým muž dáva darčeky pod stromček. Na tvary nemá kiahne. Iba na nohách a jednu na brušku. Pýtam sa preto lebo starká do mňa hučí že to nemôže ísť von lebo mu tie kiahne zachladnu. Ďakujem za odpovede a prajem Vám krásne a pokojné Vianoce.
Niekedy treba dat za pravdu iným...starká ma pravdu
Nuž tento rok vymyslite iný systém na uloženie darčekov pod stromček. Nepodceňuj kiahne a ak ešte máte domácnosti aj pásový opar - veľa zdravia prajem!
V žiadnom prípade do chladu. Práveže iba teplo, aby kiahne pekne prepukli a "vyšli von".
S kiahnami v zime von neexistuje.v lete na slniecko na 10 minut ano ale v zime v ziadnom pripade.. zachladnute kiahne mozu byt velky problem mozu sa vyrazit do vnutornych organov hrozi zapal mozgovych blan.zober deti po veceri poumyvat ruky oci zuby a zavri sa s nimi do kupelne.muz to stihne dovtedy
Inak k tomu,že ty si nemala v detstve a ani nechutila od muža pásový opar. V minulosti sa ockovalo proti kiahbam. Neviem aký ročník si,ale asi budeš teda ockovana.
@zuzka565 https://www.nasa-doktorka.sk/rezim-pri-ovcich-k... inak tu sa píše že môže ísť von normálne , nakratku prechádzku ak nie je horúčka a nesmie stretnúť s ľuďmi , a ani nikde na nete sanepisenic o zachladnutych kiahnach. Myslím že kým pustite prskavky to bude ok, však dnes je aj na Orave 6 stupňov,teplo
mozes stretnut tehotnu ine dieta etc.. ja som tak isla v bude a tam decko s kiahnami .. ja sama som kiahne nemala bola som tehotna -neskutocne sebecke od ludi vedome roznasat chorobu ... nikdy nevies komu s tym mozes ublizit ...
Ďakujem za odpovede. Nejdem s ním von už má aj teplotu tak do 38,5. Pekne Vianoce vám prajem ešte raz a hlavne veľa zdravia 🍀
@evica17 Proti ovčím kiahňam sa očkuje dobrovoľne a určite sa ešte v 90-tych rokoch neočkovalo, prišlo to omnoho neskôr. Viem, že v r.2009-2010 už bolo dostupné.
Nemoze nikde ani na dvor ani na balkon pri kiahnach sa ma doma sediet
@zuzanockamt v 70 rokoch sa ockovalo povinne. Nastuduj si to. Moja mamina je ockovana.
@bilberryday a keď na to nemali ? Su j rodiny čo ledva prežívajú a nemajú n ti vyhodiť 5 eur na taxi či kolo to stojí.
A ak by som neprekonala kiahne,tak by som sa dala zaočkovať, nakoľko je to bežné detské choroba a aby som v trhu nemusela tŕpnuť.
@evica17 áno, proti pravým kiahňam, určite nie je očkovaná proti ovčím kiahňam
Vonku by som nešla kiahne sa nemajú zachladit pokiaľ dobre pamätám.