Môže ísť do nemocnice s dieťaťom manžel, ktorý je PN?

nitka1157
22. júl 2021

Vie mi niekto poradit co robi na socialke? Dieta ma ist do nemocnice na cca 10 dni ak nie dlhsie..ja kojim nemozem a manzel zacal marodovat s nohou.asi prasknuty meniskus.babky nemozu tiez.
Mohol by ist manzel aj ked maroduje? Momentalne caka na vysledky z magnetickej .potom sa uvidi co dalej

nika82
22. júl 2021

manzel je na PN takze nie

makova333
22. júl 2021

@nitka1157 ukoncit PN a ist na OCR

anjelicek26
22. júl 2021

Ked je PN a este s nohou, tak nemoze chodit nikam inam...

nitka1157
autor
22. júl 2021

@nitka1157 dakujem mysleli sme si to 😔

gionella
22. júl 2021

@makova333 mne ani ocr nedali kým som bola v nemocnici lebo nemocnica by sa postarala ja som “tam nemusela byt“ podľa nich

slavka2010
22. júl 2021

@nitka1157 ja som bola PN s chrbticou a bola som pocas toho so synom vtedy v nemocnici, ale iba 3 dni. Volala som obvodnemu co mi vystavil PN a povedala, ze musim ist s dietatom do nemocnice a nemal s tym problem. Ale nemala som vaznu diagnozu. Dokonca kym som bola v nemocnici s malym mala som kontrolu zo socialky. Ale zavolala som tam a vysvetlila situaciu a nebol s tym problem. Ale bolo to tak 6 rokov dozadu.

klarissa25
22. júl 2021

@makova333 nemôže ísť na OCR ak je dieťa v nemocnici

janka2501
22. júl 2021

nemocnica vystavi PN ako doprovod, a pri odchode PN aj zrusia, ja tak chodim s dcerou...OCR jedine ak je s dietatom doma

loginexistuje
22. júl 2021

moze ale teda musi zrusit povodnu PN a nemocnica mu vystavi PN ako doprovod ale teda treba to samozrejme potom riesit aj so zamestnavatelom lebo tam plati znovu prve dni nizsia PN a plati ju zamestnavatel .... a po skonceni pobytu by musel mat znovu novú PN na tu nohu (to sa skor treba poradit s lekarom ze ci to takto da ze ukonci a da znovu na tu istu diagnozu ale nemal by to byt problem samozrejme treba hladiet aj na to ze tam sa nemozu starat aj o neho ci je seba obsluzny ked ma problem s nohou ako bude poriesene spanie v nemocnici ci na tom rozkladacom lozku a pod

zuzanockamt
22. júl 2021

@makova333 pokiaľ je dieťa hospitalizované, OČR nedostane

nitka1157
autor
22. júl 2021

@nitka1157 manzel je sebestacny ma len ortezu.ma aj vychadzky normalne funguje.len ma viac lezat a nohu nezatazovat..
Dakujem za vase rady.velmi si vazim ze ste napisali

loginexistuje
22. júl 2021

@nitka1157 pripadne nech sa poradi s lekarom co mu vypisal tu PN na ktorej je a mozno bude sa dat aj bez prerusenia len nahlasi sa na soc poist zmena pobytu ... nech sa spyta toho lekara ... a podla toho sa zariadte

lilinka88
22. júl 2021

@nitka1157 nech si zavolá priamo na SP na posudkový činnosť, najlepšie ku povedia či by bolo možné na danej PN zmeniť za daných okolností miesto, kde sa bude zdržiavať

ckatka
22. júl 2021

Ja by som to riešila tak, že by som len nahlásila zmenu miesta kde sa budem.pocas pn zdržiavať. Hotovo.

makova333
22. júl 2021

Ak sa ako zamestnaný rodič staráte o choré dieťa, ktoré potrebuje absolvovať operáciu alebo kúpeľnú liečbu a môže ju absolvovať jedine so sprievodcom, môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o nemocenské alebo o ošetrovné.

V prípade dlhšie trvajúcej hospitalizácie alebo kúpeľnej liečby požiadajte lekára o vystavenie tlačiva Potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti (PN-ku). Za prvých desať kalendárnych dní tak budete mať nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, ktorú vypláca zamestnávateľ. Nárok na nemocenské, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, budete mať od 11. dňa dočasnej pracovnej neschopnosti do skončenia hospitalizácie, prípadne kúpeľnej liečby. PN-ku vám ako sprievodcovi vystaví zdravotnícke zariadenie poskytujúce ústavnú starostlivosť dieťaťu, prípadne v odôvodnených prípadoch vám môže toto tlačivo vystaviť aj všeobecný lekár pre dospelých, t. j. váš ošetrujúci lekár.

Ak by ste si chceli uplatniť nárok na ošetrovné, Žiadosť o ošetrovné vám taktiež môže vystaviť zdravotnícke zariadenie poskytujúce ústavnú starostlivosť dieťaťu alebo po prepustení z hospitalizácie ošetrujúci lekár dieťaťa (ak je k nahliadnutiu lekárska prepúšťacia správa z hospitalizácie dieťaťa). Ošetrovné vám Sociálna poisťovňa preplatí len za prvých desať dní.

Sociálna poisťovňa odporúča, ak ide o dlhšie trvanie potreby sprevádzania dieťaťa v zdravotníckych zariadeniach, uplatniť si preto nárok na nemocenské.

lilinka88
22. júl 2021

@makova333 máloktorý lekár v nemocnici pri hospitalizácii vystaví OČR, keďže sa o dieťa starajú v nemocnici. Praxou je,že sa vystavuje PN ako sprievodca.
A v prípade autorky nejde o to,či je možné vystaviť PN alebo OČR,ale či je možné počas už existujúcej PN ísť ako doprovod s hospitalizovaným dieťaťom

makova333
22. júl 2021

@lilinka88 citaj vyssie moj prispevok zo SP.

lilinka88
22. júl 2021

@makova333 jedna vec je niečo napísané a druhá prax 😉 každopádne to autorke nič nerieši, keďže otázka bola iná

makova333
22. júl 2021

@lilinka88 to ci by mohol ist aj manzel ked maroduje, si musi sama zistit na SP, my nevieme aky ma liecebny rezim ani ako to posudi SP.

lilinka88
22. júl 2021

@makova333 to som jej aj odporučila,aby si zavolala na SP na posudkovu činnosť a najlepšie jej povedia

kaci311
27. feb 2022

@janka2501 toto by ma zaujímalo, ja som stále využívala očr aj keď sme boli v nemocnici, avšak teraz máme ísť na 14dni na diagnosticko liečebný pobyt a tam mi povedali že mi normálne vystavia PN ako doprovod, prvý krát som to počula,ze sa to takto dá, lebo ja som už riešila dilemu ako to urobiť keď ocr je len na 10dni. A očr aj PN je asi rovnako platené, jediný rozdiel že prvých 10ni platí zamestnávateľ , však?

lilinka88
28. feb 2022

@kaci311 áno, pri takýchto "pobytoch" sa dáva PN ako doprovod. PN je prvé 3 dní 25%, potom 55% (pokiaľ nemá zamestnávateľ v kolektívnej zmluve určené inak), od 10.dna platí SP. OCR je 55% od prvého dňa, cele platí SP a môže byť max 14dni

janka2501
28. feb 2022

@kaci311 presne, a OCR vam nevystavia,ked je dieta v nemocnicic

cokololadka
30. máj 2022

@makova333 Toto prosím ťa kde si našla takéto informácie ?