Môže dostať kiahne?

mpiatrikova
18. apr 2016

Ahojte mamičky, mám taký problém. Dnes som bola u maminy a malý 3 ročný brat má kiahne. Včera sa začal vyhadzovať. Chcem sa spýtať že keď mamina zobrala maleho dovnútra do kuchyne ale brat bol v izbe a neboli vôbec v styku či to môže dostať. Máme doma dve týždňové bábätká a bojím sa aby to nedostali. Ďakujem vopred za odpovede. Strasne sa bojím hlavne o malych.

zuz02
18. apr 2016

Brat bol infekcny. To je jasne. Len som celkom nepochopila: ty si bola u maminy, brat bol vo vedlajsej izbe a tvoje tyzdnove babatka tam boli tiez? Ci ako si to myslela?

silvia117
18. apr 2016

Ahoj,kiahne nie su ziadna sranda ale tiez netreba podliehat panike a cakst to najhorsie...prejavy ako horucka 38.5,vracanie a stazene dychanie to su poplasne signaly.Kiahne sa obvykle prejavia 5dni po nakazeni.Inkubacna doba kiahni to znamena-nevodim deti na navstevu kde boli kiahne je cca1mesiac.Hlavne nepodlahni panike,a ak zbadas vyrazku sup k lekarovi.No ja prajem detickam vela vela zdravia a samo ze aj rodicom😊.

jana_eyre
18. apr 2016

ja som to pochopila tak, ze tam bol tvoj starsi syn, ale neboli v osobnom kontakte? vraj infekcia moze ostat hodinu v miestnosti, ale skor si myslim, ze to je malo pravdepodobne.. moj syn v roku bol s bratrancom den pred tym ako sa vyhadzal cize uz bol infekcny, objimali sa a nic nedostal - to mal 10mesiacov.. dostal ich az minuly rok, ked sa stretol s inym bratrancom, ktory bol tiez jeden den pred vysypom..

ale tak ci tak, babatka vraj maju prve tyzdne imunitu ziskanu od matky - ak si kiahne prekonala ty, babatka by to dostat nemali..

jana_eyre
18. apr 2016

@silvia117 hm, nemylis si to s nejakou inou chorobou? inkubacna doba je pri ovcich kiahnach 14 az 21 dni, vysyp je priemerne na 17ty den.. v normalnych pripadoch sa prejavuju vyrazkami a zvysenou teplotou, take ako opisujes su uz extremy a nie je to caste..

zuz02
18. apr 2016

@jana_eyre presne tak. Aj my tym teraz doma prechadzame. Syn to doniesol zo skolky a u dcery som prvu vyrazku spozorovala po 14 dnoch.

jana_eyre
18. apr 2016

@zuz02 aj u nas tak - dcera na 14ty den vyhadzana a syn 3dni po nej.. obaja boli s bratrancom a som rada, ze to uz je za nami :D skore uzdravenie prajem..

a este som si inak spomenula, muzov kolega mal male dvojtyzdnove babatko, prvy krat boli na prechadzke - prisli pozriet susedia do kocika aj s detmi.. vsetci sa pozerali do kocika a sused im vravi len tak medzi recou ze jeho syn co tam bol s nimi, ze ma kiahne.. mladych rodicov skoro porazilo, ale syncek naozaj nic nedostal, tak snad to je s tou pociatocnou imunitou babatiek pravda..

silvia117
18. apr 2016
zuz02
18. apr 2016

@jana_eyre dakujem. 5-r.syn to ma uz za sebou, este par chrasticiek, co musi opadnut. Ale znasal to super. Horsie 2,5-rocna dcera. Dnes je to 4.den, a vyzera hrozne. Kiahne ma vsade. Na tvaricke, v ritke. Uz sa boji aj cikat, co ju to boli. A stale ma okolo 38 st. Hrozne. A tiez som pocula, ze male babatka este cerpaju z maminej imunity. A ak mamina koji, tak aj v mlieku su protilatky. Aj ked ja moju 2,5 r.este kojim a velmi nam to nepomohlo. Priebeh mame zly.

jeemima
18. apr 2016

@mpiatrikova ak babatka kojis a ty si kiahne mala skoro isto ich to teraz obide, u tych deti nad 6 mesiacov uz sa stane ze aj ked su kojene ze mozu vhytit....co sa tyka maleho tak bol v dome kde kiahne boli takze sa mohol nakazit lebo predpokladam ze infekcny brat tam kaslal kychal to sa to vzduchu lahko dostane ...ale napr svagrina naschval vzala deti ku kamoske s kiahnami dokonca deti lizali to iste lizatko...a ani starsi 3,5 r a animladsi 10mes nedostali ani po takej cielenej navsteve ...takze to mas tak je to nevyspytatelne ale drzim palce nech vas to nateraz obide

jeennyv
18. apr 2016

@mpiatrikova kiahne nie su len o priamom styku, infekcny je takzvane cely byt, to mas ako ked ma niekto v rodine chripku ci nieco ine, nejak sa neosahavate atd. ale aj tak mozes chytit chripku...kiahne sa mozu a nemusia preniest...pre buducnost, ak viete, ze mate taketo choroby odlozte navstevy...

silvia117
18. apr 2016

@jana_eyre nie nemylim sa a ako som napisala to uz je extrem...nakazeni su infekcny uz 2dni pred objavenim vyrazok.vyrazka prichadza obvykle po 5dnoch.Liecenie 7-21 dni.i

senta_sofia
18. apr 2016

Ak su to take male babatka a ty si kiahne prekonala,mali by mat protilatky.

jana_eyre
18. apr 2016

@zuz02 no, moja mala rok a pol ked mala kiahne a tiez to prezivala horsie ako starsi syn.. je to veru narocne, ale nastastie to znasala zle len prvych 5 dni - tak snad to tak bude aj u vas a uz vas cakaju posledne narocne dni.. inak na ritku a susku je najlepsi hypermanganovy kupel, ale to asi vies.. len vdaka tomu dcera dokazala zaspat..

jana_eyre
18. apr 2016

@silvia117 ok, ale odborne clanky vravia nieco ine..

http://www.choredieta.sk/index.php/infekcia-och...

vendulena
18. apr 2016

Ahoj...moja dcerka dostala kiahne presne 14 dni po tom ako sa nakazila, ale myslim, ze tam bol aj kontakt, držali sa za ruky, zarazilo ma, ze som volala lekarke, ze pridem s malou, ktorá má kiahne a ona nás vpustila do ambulancie, aj keď tam bolo malé bábo....mohlo mať 3 mesiace, tak neviem, snad by nás tam nepustila, ak by sa mohlo nakaziť tym, ze budú chvíľu v jednej miestnosti....mne to samej vadilo a určite aj tej maminke

luliu
18. apr 2016

@silvia117 je to hlupost kiahne maju inkubacnu dobu do 21 dni, 5 dni je hlupost

suzie
18. apr 2016

Ak su dojcene, je predpoklad, ze to nechytia, ani keby boli v priamom kontakte. Pre tvoje ukludnenie, moja starsia dcerka ich priniesla domov od kamarata, ked mala sest rokov. Doma to od nej mladsia dcera (vtedy jedenapolrocna) nedostala a nijako som ich neizolovala, normalne sa spolu hrali. Drzim palce, aby boli vase babatka zdrave a v poriadku.

janickadr
18. apr 2016

@mpiatrikova Plati to, co je uvedene v clanku vyssie. Cize, ak si ty prekonala kiahne, tvoje male niekolkotyzdnove deti ich nedostanu, lebo dostali od teba protilatky este cez placentu. Postupne do 3-4mes.ich veku sa vytratia a potom uz deticky mozu na kiahne ochoriet.

andruska80
18. apr 2016

Ja keď som bola v pôrodnici s mladšou dcérou, syn mal akurát kiahne, tak som sa bola pýtať primárky z novorodeneckého, či vôbec môžem s ňou ísť domov a ona povedala, že ak ja som kiahne mala, bude mať imunitu odo mňa - presne ako píšu kočky hore...

gretocka
18. apr 2016

tak my sme teraz pretocili kiahne v troch kolach 🙂 u najstarsieho v triede to vypuklo a pol dva a pol tyzdni to dostal. Trojrocna sestricka sa okolo neho motkala a dostala kiahne po dva a pol tyzdni po nom. Otazkou ostalo, ci to chyti aj najmladsi stvormesacny. Je kojeny, tak bol predpoklad, ze to ustoji, ale po dalsom dva a pol tyzdni kiahne chytil aj on..... no a vsetci traja ich presli uplne v pohode a lahko....

silvia117
18. apr 2016
sardinka335
18. apr 2016

Tak týždnove bábätká su ešte mrnusikovia na kiahne....ale ako tu uz spominali imunitu by mali mat od maminy. My sme nedavno prekonali a v pohode, ani som nevedela ze ich maju..len boli bodkaty.

silvia117
18. apr 2016

@luliu inkubacna lehota al.inkubacny cas je obdobue od vstupu nakazy do organizmu po prepuknutie choroby

silvia117
18. apr 2016
luliu
18. apr 2016

@silvia117 A? Od vstupu kiahni do tela sa prejavia bo forme vysypu do 21 dni, nie 5

silvia117
18. apr 2016

@jana_eyre Ja viem jana-eyre a tiez viem ze ked si ich precitame takych 10odbornych clankov myslim tak v kazdom bude mala odchylka...☺

jabadaba
18. apr 2016

@silvia117 mas to trosku dopletene, pleties si inkubacnu dobu s dobou liecenia. Inkubacna doba je 14 az 21 dni - t.j. doba od nakazenia az po vypuknutie prvych priznakov. Vysypane dieta je infekcne az kym nie su vsetky vyrazky zhojene do chrasty. T.j. cca 10 dni az dva tyzdne. Zalezi od priebehu. Mame to cerstvo za sebou, priebeh hladky. Na kontrole sme boli dva tyzdne od prvych priznakov, to uz boli vsetko len suche chrasticky. Ziaden mesiac karantena ako si spominala. Ale je dobre dieta nesupnut hned do kolektivu kvoli jeho oslabenej imunite, aby necaplo zas nejaku inu vychytavku. 😉

luliu
18. apr 2016

Suhlas s
@jabadaba

silvia117
18. apr 2016

@jabadaba tiez pravda...a som uprimne rada ze to mate za sebou😊

jana_eyre
18. apr 2016

@silvia117 ano, spravne.. a pri kiahnach je ta inkubacna doba 14 az 21 dni, 5dni trva vysyp po uplynuti tejto doby.. ale to je uplne jedno, odbocujeme od povodnej otazky, ci tuto chorobu moze dostat male babo..

ja len ze treba davat presne informacie, lebo z takych milnych moze niekto chytit aj paniku..