Moja 8 ročna dcéra sa stažovala že ma kŕče v bruchu a na jej spondom prádle som si všimla že už mala aj výtok (biely ).Už jej začali rásť prsia čo sa čudujem lebo je chudá.
No neviem, ja by som toto spomenula pediatricke a objednala sa na endokrinologiu. To, ze dnesne dievcata dospievaju skoro este neznamena, ze je to v poriadku.
Ak jej uz zacinaju rast prsia,to bude zrejme predcasna puberta,to by som riesila.
a má aj iné príznaky puberty? ochlpenie a pod?
ak začnú rásť prsia menzes by mal prísť až o rok...
inak som čítala že sa už stalo že dievčatá v prvej tr. dostali menzes... 🙄 čo si vlastne ani neviem predstaviť ...
@dadis 28kg a preto sa čudujem že jej začali rásť prsia
@deti95060810 ochlpenie len na nohách a už nič
Podla mna to este menzes nebude..
@dadis objednám ju k pedriaticke a uvidím
moja dostala v deviatich, je stihla, ale nie nejaka chuda, prdia uz vtedy tiez mala
ani podľa mňa ešte menzes nebude... asi vás pošľú na endokrinol.
tam jej zoberú krv a budú zisťovať hormóny... prešli sme si tým.
ale my sme tam boli kvôli trošku inému problémy..
Spolužiačka mojej staršej má od 9 rokov dcéra dostala mesiac pred 12 narodeninami. Výtok môže mať aj s bazéna nejakú infekciu, určite by som riešila s pediatrom
Neje veľa kuraciny? Má margo pŕs.
Moja dostala 2 mesiace pred 10 narodeninami cize ako 9 rocna. Prsia jej rastli, ochlpenie uz mala predtym aj pod pazuchami aj dole. Doktorka sa mi vyjadrila tak, ze pokial to je v rozmedzi 9-14 tak sa to neriesi hormonalne. Ak to je pred alebo po tomto veku tak sa to riesi hormonmi. A este sa pytala kolko ma cm, lebo ked dostane, rast sa vyrazne spomali (nie zastavi, ale uz nebude rast nejako vela).
Ano moze ju cokoro dostat,nie hned ale spustilo sa u nej pohlavne dozrievanie podla toho vytoku.Da sa to konzultovat a riesit u endokrinologicky.8 rokov je fakt dost skoro.
Od, osmeho roku života sa jedna u dievčat o normálny nástup puberty a nie predčasný.Mám jedenástročnú dceru a presne v tomto veku okolo 8 rokov zacali zmeny , ako popisuje autorka a menštruáciu ešte nedostala.Takže, je to v poriadku. Aj pediater mi povedal že krče v bruchu sú u takychto dievčat normalne, lebo začinaju fungovať vaječniky, preto aj ten vytok. Treba, ale vyluciť inú pričinu kŕcov v bruchu, aby sa niečo nezanedbalo.
najskor zacina obdobie dospievania - raatu prsia, ochlpenie, zaobluju sa boky, zmeny psravnaia, ak pokozka sa meni, trosku sa moze meit samozrejme aj clekovy vzhlad, nastava rastove urychlenie - u dievcat moze byt nenapadne,a le aj tak da dievca do vysky o 1-2cm viac ako pbvykle, tiez priberanie na vahe je zvycajne vyssie, elbo sa uklada viac podkozneho tuku a teda aj tie prsia, boky zadok, tam tiez nieco ide.
samozrejme su dievcata, ktore su v puberte stale stihle, ale aj napriek tomu tam nejake ukladanie tuku je pozorovatlene a aj teda na vahe daju o nieco viac.
az ku koncu othoto obdobia prichadza ms. smaozrejme tieto druhotne pohlavne znaky mozu byt vyraznejsie a aj menej napadne,a le su tu, bez noch to nejde. niekedy prichadzaju len vo forme neneapadnej odchylky od normy. od zaciatku tohoto obdobia ( od tych prvych priznakov ) az po ms prede neikolko rokov, minimalne asi 3r, ale teda niekedy sa fakt ten zacatok hormonalych zmien nemusi zachytiti. preto casto ani poriadne nevieme, ze u dietata prebieha dospievanie uz napr rok.
napr moja dcera:
deti v aute maju mat autosedacku/podsedak do 150cm.
priemerne dievca ma tuto vysku vo veku 11r, pricom moze mat detsku postavu, cize v pohode podsedak pouzije. no moja dcera je drobna, ma 150cm teraz vo veku 13,5r a do podsedaka sa nezmesti, lebo sa jej uz rozsiruju boky. moja sestra na nu pozerala, ez vsak nema ziadne boky. noa le ma. nie vlemi, len jej postava je trosku inak tvarovana,a ko postava dievcata, ktore ma rovnake parametre, je mladsie a nie je este v puberte, reps je len na jej zaciatku.
cize fakt to nemusi byt vlemi viditelne, ale tieto znaky dospievania tu su.
ms bez toho neprichadza.
ak ma vytok a bolesti, kludne moze mat aj infekciu - hoci aj gynekologicku. pripadne to moze byt znakom hormonalych zmien, ale teda ms este hned dostat nemusi.
urcite zajdi ku pedine, nech vas pripadne psole na endokrinologiu na zhodnotenie, pripadne na detsku gynekologiu.
inak poznam dievca, ktore bolood mala vyssie od mojej dcery asi aj o 15-20cm, no vsak ale moja dcera bola vzdy drobna. ked isli na zakladku, to dievca zacal vlemi ryhclo rast. ked nastupili po prazdninach do 3r, skoro som okoktavela, vyzerala uz pomerne dospelo, vyska minimalne 155cm, teraz am tak 160cm, vtedy sa vytiahla. prsia pomerne velke, zenska postava. na jar, na svoje narodky, tusim okolo 9r dostala ms.
no ale tam bol badatelny skory pubertalny vyvoj. uz prakticky od narodneia tym, ez bola vyssia, je jesne, ze bola vyvojovo dopredu. toto sa da overit rtg zapastia. samozrejme jej to nerobili, ale na 100% by mala urychleny vyvoj, vsetko tou nasvedcuje.
Mala som spolužiačku na základke, menstruaciu dostala už v druhej triede. Prsia mala vtedy hádam Céčka 🙄
dnes mnohé dievčatá dospievajú veľmi skoro a rýchlo začínajú menštruovať. Takže áno, aj 8ročná môže. Ale výtok biely môže mať ešte nejaký čas a nemusí hneď dostať menštruáciu.