Dobrý večer, chcem sa spýtať ohľadom salmonelózy ako to je ak dcére vyšla z vyteru, dnes je to 5 deň od vyteru, môže chodiť do školy ak nemá žiadne príznaky už ? Ako dlho môže byt infekčná. Ďakujem za odpoved
Preliecit antibiotikami a kontrolny ster ci zabrali.
@77daniela77 antibiotiká sme už vybrali ona totižto mala hnačky, teploty pred dvoma týždňami hneď nám dali antibiotiká a až po dobrati sme vlastne boli na výter a včera mi volala Dr že vyšla salmonela .. a že kontrolný výter až o 2-3 týždne .. a teraz neviem ci ju môžem dať do školy Dr povedala že môže ale veľmi prísna hygiena len ja sa bojím keď to má v sebe, ci to nemôže preniesť na ostatne deti preto som chcela počuť názor mamičiek
dcera mala salmonelu, kym nemala tri vytery po sebe negativne, nemohla do prace
Tak ako pise
@inga93
Neviem ako to funguje teraz ale syn mal v roku 2019 , volali mi z Rúvz , na ďalší deň došli doniesli nám tie "tyčinky" na testy s ktorými sme museli každý ku svojmu lekárovi a až po 2. negat. odbere sme mohli medzi ľudí dovtedy sme mali nariadenú karanténu. A to platilo pre každého člena domácnosti. Len teraz to už môže byť inak
salmoneloza je zoonoza, čiže sa prenáša len zo zvierat resp ich produktov na ľudí, nikdy nie z človeka na človeka. neviem čo riešia. mala byť dávno v škole.
Syn mal salmonelu, liečil sa v nemocnici 10 dní a bol braný
ako infekčný. Liečil sa veľmi dlho 3 mesiace a pokiaľ nemal 3 negatívne stery tak do škôlky nemohol.
Nie,je tam karantena,dokonca mna si pri salmoneloze dcery predvolali na hygienu a dali do karanteny a aj dalsie deti co mali priznaky.Musela byt 2 tyzdne doma.
@bara_borka Trepes somariny!
Syn do skolkybmojol ist az po 2 vyteroch negat. po sebe
5 dni minpride po vytere skoro. Salmonelu este vylucuje stolicou.
Nedala vam info hygiena? Nam volali z hygieny.
Svokra musela byt v karantene kým nemala tuším 2 negatívne testy po sebe
Určite nie ! Salmonelóza je infekcna. Aj môj syncek ju mal až po 3 steroch negatívnych mohol ísť do škôlky. Určite nedávaj.
Ale ona rieši školu ak zameška 3 mesiace to môže rovno opakovať rocnik
@katjaa44 môj muž mal salmonelu a nik neriešil karantenu nechápem ako to že niekto áno niekto nie
@bara_borka salmonela je antropozoonoza, takze aj clovek clovek, clovek zviera a naopak...
@katulienkax To bola chyba jeho lekara,nesmie to takto byt,tam su prisne podmienky.
Nám vôbec nikto nevolal, akurát doktorka v štvrtok volala že jej vyšla salmonela a na školu som sa pýtala ona povedala že môže ísť do školy normálne ale mne to príde tiež divne že môže preto som chcela vedieť nejaké skúsenosti ... z hygieny nám vôbec nikto nevolal.. akurát doktorka že o 2-3 týždne kontrolný výter to je všetko
@autorka, Áno, je to tak. Po novom sa môže po odznení príznakov do kolektívu, deti aj dospelí. Dospelí nesmú do práce jedine ak pracujú v potravinárstve, tam sú potrebné 3 negatívne stery po sebe. Je to tak kvôli tomu, že salmonela sa môže vylučovať stolicou aj pol roka. Potom čo bude človek pol roka PN, alebo dieťa mimo školy...
@evka64
@77daniela77 nie je to blbosť ani somarina, pracovala som na infekcnom, nieco o Tom viem. ďalšia blbosť sú ATB pri miernych a stredné ťažkých príznakoch u inak zdravých jedincov a opakovane kontroly stolice....
Inak my sme napriklad na skore vylucenie salmonely uzivali asi 2 tyzdne kazdy den smectu aby pochytala salmonelu v crevach a vylucila von.
K synovi v pondelok nastupil spoluziak, ktory koncom augusta schytal salmonelozu a az teraz nastupil do skoly. 🤷🏼♀️
Napis do skupiny Zdravotníci na MK
@bara_borka Ja som robila 25 rokov fagotypizaciu salmonel,tak tiez o nich nieco viem🤔
@inga93 Neviem na základe akého zákona, vyhlášky... Kuk link nižšie...
https://www.modrykonik.sk/ask-an-expert/pediate...
Kamarátka mala pred rokom salmonelu so synom a lekárka jej aj detska postupovala tiež tak isto. Boli 3 týždne doma. Príznaky mali týždeň. 2 týždne po odznení príznakov išli do kolektívu ( práce aj školy).
Ahoj, nemala by chodit do skoly. Moja dcera mala este v skolke salmonelu....dlho bola doma. Brala lieky a potom musela mat dva alebo dokonca tri negativne vytery. Uz nepamatam presne. Treba davat pozor...hlavne ked ide z wecka....umyvat poriadne ruky a tak....
@inga93 ja som sa rozpravala s jednou znamou z hygieny a tiez vravela ze nemusel byt syn doma tak dlho ze tolko negat vyterov. ze to bola iniciativa lekarky nechat radsej dieta doma dlhsie a pretestovavat kym nebude negativny.
Len my sme moc nemholi dat dieta do skolky bez papiera ze uz nieje infenkce a lekarka bez vyterov nechcela dat podpis ze garantuje ze infekcne nieje.
A lekarka vam k tomuto nedala ziadne informacie? Asi by som toto konzultovala s pediatrom.