Dcera ma sarlach a syn mal jeden den teplotu nad 38 a uz nie, ma afty v ustach ale na rukach a nohach asi po 5 vyrazok. stretli ste sa stym niekto?moze to mat aj on i ked nema teplotu?
ahojte mi sme prekonali tiež, brali sme antibiotiká, malému sa ošúpali celé ruky a nožky, a dneska som si všimla, že ma výsev asi 5 vyrážok, po mesiaci ideme na tie odbery ASLO, a uvidíme. 🙂
Príznaky a priebeh šarlachu
Príznaky môžeme rozdeliť na celkové, v dutine ústnej a kožné.
Celkové príznaky šarlachu
Príznaky sa podobajú bežnej angíne.
Náhla vzniknutá horúčka, často vysoká, zvracanie, bolesti brucha, hlavy, bolesti hrdla, ktoré sú výrazne.
Príznaky šarlachu v dutine ústnej
Nález na sliznici v dutine ústnej je typická pre streptokokovú angínu.
Nachádzame jahodovo červené sliznice, opuchnutý hltan a mandle.
Prítomné sú hnisavé ložiská na mandliach.
Na prednej časti horného podnebia sú prítomné červené bodky.
Jazyk je bielo povlečený, po 2-6 dňoch sa biely povlak stratí a jazyk je pokrytý drobnými červenými pupencami, nazýva sa malinový jazyk.
Lymfatické uzliny na krku sú zväčšené, bolestivé.
Kožné zmeny pri šarlachu
Kožné zmeny predstavuje typická vyrážka.
Kožný výsyp sa objavuje po 1-2 dňoch od začiatku ochorenia.
Začína na krku, hrudníku a šíri sa na celé telo.
Na začiatku je to malý červený fliačik, ktorý sa začína dvíhať. Výsledkom je drobná ružová alebo svetločervená krupica alebo len drsná koža.
Typické miesta výskytu je podbruško, vnútorné strany stehien, bočné strany trupu, podpazušie, lakťové jamky.
Pri zatlačení na kožu napr. skličkom, výsev mizne.
V kožných záhyboch sa môžu objaviť červené pásovité alebo čiarkovité zmeny, niekedy sú prítomné drobné krvácania tzv. petechie. Vyrážky nesvrbia.
Výsev mizne po 3-4 dňoch.