Môže 5-ročné dieťa lieky od bolesti? Ak áno, aké?

anjelicek26
18. sep 2011

Dcerku boli zubok, ma tam kaz (to, ze ho zubar ked tam bola bodocka odmietol opravit - vraj je to male a na druhy raz len zoskriabol a zablomboval a zas je to tam po 6 tyzdnoch - to radsej nebudem komentovat). Kazdopadne je to teraz velke a ju to boli.

Co jej na to mozem dat? Zubna pohotovost netusim, kde tu je a ani by som tam male dieta nebrala. Takze zajtra rano budeme operativne riesit - ineho - zubara. Ako sa jej da dovtedy pomoct?

mirkaveron
18. sep 2011

Ahoj valetol je super mojmu synovi som dávala pol tabletky ,tak isto ho bolievali zúbky ale aj cesnak na zúbok pomože držím palce kedže viem aké je to trápenie ☹

anjelicek26
autor
18. sep 2011

Sa citim ako uplny debil, ako keby som nieco zanedbala :( Zubky cistime velmi poctivo, aj viac, ako ostatne deti :( Boli sme okamzite u zubara. A on to takto odflakol :( Ved jej to uz blomboval :( Len po tom zoskrabani nevysusil - ja viem, mala som sa ozvat uz vtedy, ze to sa musi :( Ale co som ja lekar, aby som mu to vravela? Teraz to vypadlo a je tam velky kaz :( Takze to rastlo pod tym Chapem, ze ju to boli, ved to ma cez 1/4 zubku :( Je to hore, na stolicke :(

traktor
18. sep 2011

..neviem ci to mas..panadol baby, nurofen pre deti..inak je dobre na tu bolavu stranu davat lad a obviazat..

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@traktor - mame oboje, zatial som jej ale dala polku normalneho valetolu expres. Snad to zaberie. Tak mi je jej luto :(

traktor
18. sep 2011

@anjelicek26 drzim prsty nech zaberie a zajtra nech natrafite na dobreho zubara..

drzubok
18. sep 2011

@anjelicek26 kde sa stala chyba,? panadol ale tak na jeden vecer...zvysok doriesit u zubára

hajanka
18. sep 2011

@anjelicek26 moze, ved aj Panadol Baby od teploty posobi aj od bolesti a dava sa par mesacnym babetkam 😉 takze 5 rocna urcite moze, drzim prsty u zubara, aby ste nasli nejakeho fakt dobreho!

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - no ja neviem, sladkosti je malo, dzusy nepije - ale ovocia jedia na kila, to je fakt, u nas cisto ovocie/zelenina padne 6kg za tri dni, asi je to fakt prilis, musime to obmedzit.

@hajanka - susedka nam odporucila fakt vyborneho, snad sa nad nami zmiluje a vezme nas. Vecer sa uz nestazovala, ze ju to boli, tak snad do rana vydrzi.

drzubok
18. sep 2011

@anjelicek26 kaz nevznikne za den dva,je to proces destrukcie najprv skloviny od prerezania.predpkladam kaz na patke,mozno stvorke takze proces od cca 2,5 roka. ovocie je fajn 😅

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - horna stvorka. Mala tam malinku bodku, co nechcel opravit... potom opravil zle...teraz je to velke... dufam, ze ju to chudatko nebude boliet :( Teda asi bude, co si budem nahovarat.

Neviem, ako sa mi podari im obmedzit ovocie, ale budem musiet...citrusy nejedavaju...ale asi to ostatne staci tiez 😢

hajanka
18. sep 2011

@anjelicek26 co si, ovocie jej davaj nadalej, deti potrebuju cukor (okrem ineho...) a ten v ovoci je najprirodzenejsi
Ja si myslim, ze to je jedno aky dlhy ten proces je, ak sa ten kaz ukazal "az" teraz a zubar neosetril len odflakol.....

drzubok
18. sep 2011

@anjelicek26 konvencne-jednoduchoplombou je mliecnaky mozne opravovat so skut.povrchovýchkazom. zvysok su hlboké kazy kde je postup leg.argtis zlozitejsi a na slovensku to tak robia mozno traja zubari. osetrenie takéhoto kazu velmi casto vyusti v nekontolov.gangrenu a nasledny opuch.

drzubok
18. sep 2011

@hajanka onoosetrim kvalitne mliecny zub je ovela tazsie ako trvalý...o to viac že je to dieta... co financnenieje ocenene..
@anjelicek26

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - no potesil si ma 😕 Lebo ona ma hore sedu tak 1/4 zubku 😔 Kedze pred ani nie dvoma mesiacmi to zablomboval (zatrel?) a az ked ta blombicka vypadla, sa to ukazalo, tak sme asi reagovali neskoro :( Snad to nejako poriesia a nie, ze by jej to chudatenku malemu trhali ☹

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - v anglicku je zubarina zadarmo, ako vsetko osetrenie, ci dietata, ci dospeleho, neviem, ako si to potom zuctovavaju z NHS. Len ja by som radsej platit - ako to mat urobene takto ☹

drzubok
18. sep 2011

@anjelicek26 zajtra bude nasledovat prevrtanie zuba... ten ostane otvorený... cobytak nemalobyt ale žial z urcitých dovodov bude

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@hajanka - tak moji mavaju ovocie rano v müsli vzdy, na desiatu ma do skoly ovocie, k obedu mavaju ovocie alebo zeleninu ako "dezert" a ona to aj papa , na olovrant tanier zelenina/ovocie/chlebik ... asi fakt vela...

hajanka
18. sep 2011

@drzubok co myslis pod tym ze to financne nie je ocenene?

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - nevies, ci jej to umrtvia? Bude ju to boliet? Ja zo sebou asi budem musiet brat aj maleho, ten bude pripnuty v kocari, ona mne na kolenach, si to neviem predstavit, ked ona sa k tomu vsetkemu aj boji 😖

drzubok
18. sep 2011

@anjelicek26 žial platby z poistovne u nas za mliecnak... 6eur ti nepostacia na to že stravis polhodinu a mas zaplatit sestricky seba,najom material vybavenie 🙂 možno anglani nhs platia viac... ale videl som výplne nhs aj endodonciu a ....... na zaplakanie...

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@hajanka - ja neviem, ocenene/neocenene, to je urcite zavisle od zubara a ako si to zariadi, ale ten, co to pri Saske odflakol jej vlastne sposobil, ze jej budu musiet teraz robit rozsiahly zakrok. A toto si s nim pojdem osobne vydiskutovat 😠

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - no uz dost, bojim sa :( Do nemecka ideme az v decembri a takze nemam na vyber, ako ist k nejakemu zubarovi tu. Bojim sa, ze sa jej nakazia aj ostatne zubky, navyse ju to boli. Riesit to musime. Tohoto zubara, kam zajtra chceme ist, mi odporucali, tak snad bude vediet, co robi.

drzubok
18. sep 2011

@anjelicek26 pockaj...on vedel že je kaz takhlboký že výpln na to už nedal.... vies,,...lebo endodoncia mliecneho sa u nasnerobí.. teda tí traja... 🙂 .takže neber to že to odflakol....

hajanka
18. sep 2011

@anjelicek26 ano mas zadarmo (deti aj rodicia) ak mas NHS Tax Credit Exemption Certificate, co predpokladam ze mas 😉 ja som tam natrafila na velmi dobrych zubarov (nastastie) vsetko mi spravili velmi kvalitne, nie tak ako na SR, u kazdeho co som bola (aj u sukromneho) tak z toho bola vzdy vacsia neplecha nez uzitok

bianca
18. sep 2011

@anjelicek26 normalne akykolvek detsky sirup alebo tabletku ibuprofen,paralen vhodny pre urcity vek a vahovu kategoriu.Nemusis sa bat.

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - on to zoskrabol a zatrel takou bielou pastou (kaz potom uz nebolo vidno). Boli sme tam cca. 15 minut. A vraj je vsetko hotove. Kaz vtedy fakt hlboky nebol, bola to bodka na zube, no tak 2mm siroke to bolo. Nic jej nevrtal. A rozhodne nebol tak velky a sedy, ako je teraz, proste neprehliadnutelny.

drzubok
18. sep 2011

@hajanka no neviem práca s detimi je dost psycho... a sest eur za ml.zub od poistovne... pricom pol hodinu to robis... niekedy ani nic...... 🙂 .mam kolegu ktorý za pol hod.berie 50 eur...za cas.... je v tom plomba anestza prehovaranie... 😎 a ma to logiku

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@hajanka - ja mam z neho zly pocit, aj s tym, ze nas prvy raz odbil, ze ma sice kaz, ale prilis maly, aby nieco riesil - o mesiac uz bol teda "dost" velky aby sa na to pozrel a teraz o dva mesiace je obrovsky :( Proste nepomohol jej :( Ju to boli :( Je to väcsie ako predtym. Nic ineho mi z toho nevychadza :(

hajanka
18. sep 2011

@drzubok to znamena ze zubari preto nechcu ostrovat mliecne zuby? lebo tie zakroky nie su pre nich dost "vyhodne"????? akoze na nich malo zarobia, ano? no to je teda pekne svinstvo, to pocujem teraz prvy krat... a ja ze preco nechceli synovi na SR mliecne osetrit 😠

anjelicek26
autor
18. sep 2011

@drzubok - ja nemam problem zaplatit 50€ za tu pol hodku, pokial to bude spravene poriadne. V nemecku platime u zubara hodne viac - a som rada - lebo je to 100% spokojnost.