Motorické stereotypie

vegaj
3. jún 2024

Dobrý deň, je tu nejaká rodinka, v ktorej niektoremu z clenov boli diagnostikovane motorické stereotypie? Ďakujem.

jullly141
10. jún 2024

@vegaj Môj syn 3.5 roka ..robí tieto stereotypne pohyby

vegaj
autor
11. jún 2024

Dakujem za odpoveď Jullly141. Boli ste u doktorky? Respektive vam poskytli nejake blizsie informacie o diagnoze? Chodí vás chlapček do škôlky?

jullly141
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
w123
19. jún 2024

Ahoj áno dcéra ich ma zistené na neurológii, do škôlky chodí normálne nikto nič nerieši, ani neurológ mi k tomu viac nepovedal len že deti sa prejavujú rôzne zato pediatricka naznačila že to môže súvisieť s nejakou poruchou spravania, takže nič sa s tým nerobí len sa čaká 🤷

jullly141
19. jún 2024

@w123 pokiaľ viem tak to spadá pod atypicky autizmus ..toto je jeden z typických príznakov ..pri atypickom sú ale ostatné veci Ok ako kontakt hra reagovanie na meno porozumenie atď .a rozpráva či nie ? Obzvlášť ak k tomu nerozpráva ..

vegaj
autor
20. jún 2024

Ďakujem,že ste sa podelili o informácie. Snažíte sa aj nejak pracovať so stereotypiami, či nechávate detičky rast a nervovú sústavu dozrieť? Myslím na dospelý vek a na tieto prejavy

w123
26. jún 2024

@jullly141 kontakt reagovanie na meno porozumenie je všetko ok, normálne ..hrat sa sama nezahrá a v kolektíve som si všimla že sa deti stráni iba sa pozerá ako sa hrajú nezapaja sa, občas opakuje tu istú otázku dookola a pravidelne ma svoje chvíľky kedy si stereotypuje ale inak je rozumná rozpráva chápe

drobec02
1. júl 2024

@w123 aké stereotypy má vaša dcéra, ďakujem za odpoveď

w123
2. júl 2024

@drobec02 hýbe si s rôznymi vecami pred očami a pritom napína celé telo ústa dokorán, používa na to rôzne predmety trávu, hračky ako hady.. alebo zvieratká s chvostikmi, opasky ma to od pol roka niekedy aj s prstami pred tvárou proste vždy si nájde niečo s čím môže túto aktivitu vykonávať každý deň

w123
2. júl 2024

@drobec02 robí presne takéto ako tento chlapec na videu

https://www.youtube.com/watch?v=Tt5FBTZLckw
drobec02
3. júl 2024

@w123 a máte nejakú diagnózu či aspoň predstavu o čo ide?

jullly141
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
drobec02
3. júl 2024

@jullly141 má nejakú DG?mne neurologička povedala že je to znak nezrelej CNS ale ak bude pretrvávať dlho a neustáva tak to môže byť aj autizmus ale dozvedela som sa že toto robia aj deti z dysfaziou u nás sa to volá špecifický narušený vývin reči ale túto DG skôr dostanete v Česku ako na Slovensku tu vám dajú hneď nálepku a hotovo

jullly141
4. júl 2024

@drobec02 no tu to šupnu do autizmu ..atypickeho ako vravím ak je všetko ostatné ok ..nestretla.som.sa.este s tým žeby na tieto stereotypie bola nejaká iná samostatna dg 🤷ale tak 4 roky to je už dosť ak to do teraz pretrváva ..

w123
4. júl 2024

@drobec02 ako diagnózu nám napísal motorické stereotypy ako hovorím neurológ to ďalej neriešil psychologická nám tiež povedala že to môže byť nezrelá nervova sústava ale moja ma 5,5 a robí to stále rovnako aj si to uvedomuje aj sama povie že to robi

drobec02
4. júl 2024

@w123 a nerobí aj také akoby počíta prsty že kŕči a vyrovná?

vegaj
autor
8. júl 2024

Ahojte, nás synček ma skoro 5 rokov a robí tieto pohyby. Úplne si ich uvedomuje a už vie pomenovať, kedy to robí. On ma veľmi bujnu fantaziu a keď si v hlave tvorí príbehy a fantazia pracuje naplno,tak vtedy stereotypuje o 106. Neurológ nás nerieši, dal diagnózu a uz ho iba každého pol roka sleduje. Psychologička nám povedala, ze ak to bude pretrvávať do skolackeho veku, tak ho naučí nejaké triky ako to "skryť pred verejnostou". Teraz sme začali chodiť do RATA centra a podstupovať TMST terapiu, ktorá by mala napomôcť správnemu dozrievaniu nervovej sústavy a vytvárať dráhy medzi hemisferami. Ci to pomôže to možno uvidíme do roka.

drobec02
8. júl 2024

@vegaj a akú DG vám dali?ak smiem vedieť

vegaj
autor
8. júl 2024

Diagnoza je motoricke stereotypie. Inak je úplne zdravy

jullly141
9. júl 2024

@vegaj dnes som sa nato pýtala neurológa ..mne zas povedal že sa to radi jedine k autizmu ..atypickemu trebárs ak je všetko ostatné ok ..tam to spadá .. pýtala som sa či to existuje ako samostatna diagnóza ..mne povedal že nie ... Rozpráva vám ? Mne nie iba svojou hatlaninou 3.5 roka ..tak asi aj preto

vegaj
autor
9. júl 2024

Rozprava pekne plynule a aj cudzí ľudia mu rozumejú.
Akého mate neurologa?

30katrusa40
9. júl 2024

@vegaj moj syn má tieto pohyby. Od mala. Má autizmus ono je to u autikov dosť časté.