Mononukleóza u detičiek

4. mar 2023

Pekný večer maminy, chcem sa opýtať aké ste mali skúsenosti s mononukleozou u vašich detí? Konkrétne môj syn má 9 rokov a cca mesiac a pol dozadu mu doktorka diagnostikovala mononukleózu. Dávam mu isoprinosine ktorý predpísala plus vitamín D a vôbec nechodiť von. 2 týždne bol ospravedlnený aj zo školy, vraj to vyzerá lepšie. Lenže problém je v tom, že jeho momentálne jeho celodenná teplota je 37,6-37,8 a nejde vôbec dole ale vraví ze sa cíti dobre🤷🏽‍♀️ momentálne dobral aj antibiotika a žiadna zmena, na infekčné nás ešte neposlala. Prosím vás aké sú skúsenosti vás s touto diagnózou?

anjelicek26
4. mar 2023

Pri mononukleoze nesmie brat antibiotika, este viac hrozi poskodenie pecene... ci tie mu dala az teraz? Syn mal 8 dni 40ky pri mononukleoze, vdaka bohu lekarka rozum a pri nizkom crp mu ziadne antibiotika nedala, inak by to bolo horsie... pecenovu dietu drzal vyse pol roka...

sella38
4. mar 2023

na mononukleozu sa nedavaju antibiotika. Syn mal, bojovali sme mesiac s teplotami.

autor
4. mar 2023

@anjelicek26 on ma práveže pečeň v poriadku

anjelicek26
4. mar 2023

Ano brali mu poriadne krvne testy? Lebo ja si len pamatam, ze pri mononukleoze je rapidne zvyseny pocet leukocytov v krvi a tym padom sa postupne odburavaju cez pecen a velmi zhorsuju vysledky a to dlhodobo, preto treba dbat na stravu ako ostriez... synovi brali za ten cas krv tri krat, kazde dva mesiace, pravdu vtedy som nad tym nespekulovala, nasa doky vie co robi...

nana8989
4. mar 2023

Mononukleóza napadá pečeň a slezinu. Mojej dcére sa otrasne zväčšili uzliny na krku, mala ich ako ping-pongove loptičky, kvôli tomu som s nou vlastne letela k doktorke, z krvi mala zvýšené pečeňové testy, poslala nás doktorka hneď do nemocnice na sono. Malá držala prísnu diétu, po mesiaci sme išli znova na krv, výsledky už boli potom v poriadku. Ale doktorka mi povedala, že pri mononukleoze sa antibiotika nedávajú..

autor
5. mar 2023

@anjelicek26 áno brali, zistili ze ma mononuk. ale pečeň v poriadku 🤷🏽‍♀️ doktorka nenakázala ani pečeňovú diétu tak som fakt z toho zmätená

anjelicek26
5. mar 2023

Skuste Ju dodrziavat aj Tak Preventivne, moze to Len pomoct.

1mina
5. mar 2023

Aj moja 4.5 rocna mala teraz na prelome decembra a januara, tiez mi hovorili ze atb nato nie. Jej ale teda hrozne dlho sa drzal hnis na mandliach uz som z toho bola zufala, teplota ju drzala asi 3 tyzdne zvysena. Potom uz ak ked bola uplne fit a po dobrati isoprinosinu bola este par tyzdnov doma, dr chcela, pustila ju az po kontrolnom odbere krvi a sone bruska. Dokopy bola doma cez 6tyzdnov

frederika2011
13. dec 2023

@nana8989ahoj chcem sa spýtať ake mala uzliny. A. Za aký čas vám zmizli natierala ste ich

nana8989
13. dec 2023

@frederika2011 úplne veľké hrce mala na krku, viditeľné aj z diaľku, fakt ako keby mala pingpongové loptičky pod kožou, vyzeralo to hrozne, fotku bohužiaľ nemám.. Nenatierala som to ničím. Ona ich mala viditeľné ešte aj po pol roku, keď sme boli na sone na kontrole, vtedy mala najväčšiu ešte stále 2x0,8cm.

lucka109
17. jan 2024

Ahojte, my si týmto hnusným ochorením prechádzame teraz, mononukleóza nám bola zistená z krvi po mesiaci neustálej chorobnosti a teplôt, malá má 7 rokov, boli sme aj cez vianočné prázdniny v nemocnici. Teraz 15.1. nastúpila do školy a dnes 17.1. opäť doma, teplota do 38 a nádcha :(, už som zúfalá

frederika2011
17. jan 2024

@nana8989
Presne aj môj syn mal tak zmizla mu ale je viditeľná ešte ja som normálne bola šokovaná sroho ako to môže takto narobiť šarapatu mi sme mali streptokoka dal ATB dr kým prídu výsledky mononekulozi potom sa to potvrdilo po kontrole 10dni sme dostali anginu

frederika2011
17. jan 2024

@lucka109 no ja som toto prežívala mesiac našťastie malý mal len velikánov uzliny plus streptokok

becyn97
18. jan 2024

@lucka109 moj 2,5 rocny syn ma od vianoce teoloty, bud iba zvysena teplota alebo vysoke horucky, v nose mal streptokoka+ este nieco co neviem dostal ATB, ale horucky stale trvaju…ma viditelne uzliny na krku,bolesti noh aaacch cele zle…a dnes nas poslali na usg brucha, ma vacsenu slezinu, dufam ze to bude iba mono a nic vaznejsie😞 ako ste na tom Vy? ma Vasa dcerka este nejaky problem alebo iba horucka?

lucka109
29. jan 2024

@becyn97 moja má akurát teraz veľmi zlú imunitu, berie isoprinosine, boli sme aj u imunologičky, tá nám ho kázala dávať až tri mesiace, potom jej budú robiť opäť krvné testy. Boli sme aj na sone či nemá zväčšenú pečeň a slezinu, ale všetko má v norme. Tento týždeň išla opäť do školy, tak som zvedavá ako dlho tam vydrží.

frederika2011
31. jan 2024

@nana8989 a. Som sa zabudla spýtať ak teraz ma uzliny nášmu to zmizlo ale ma zas viditelnu ale kašle momentálne tak asi to mam tak chápať že. Keď bude chorý sa mu zväčšia ci ako ste mu ak dávali niečo či len isoprinosion

frederika2011
31. jan 2024

@becyn97 ako ste na tom teraz

nana8989
31. jan 2024

@frederika2011 moja ma od malička tie uzliny také viditeľné keď je chorá, ale pri tej mononukleoze to bol fakt extrém, preto ma to tak vystrašilo.. Ona brala len bežné vitamíny a lieky na pečeň, okrem toho nemala nič.

frederika2011
1. feb 2024

@nana8989 aha takže od malinka ich ma viditeľné práve preto píšem že aj mňa to vystrašil teraz je chorý ma kašeľ a. Teraz mu ju vidno nechápala som ale dr vravel ze počkáme do 2 m. A ze ak sa budú objavovať na hematologiu a boli ste na sone