Mononukleóza u 4,5-ročného dieťaťa vyvolaná cytomegalovírusom

23. júl 2022

Drobec (4,5r) je už cca mesiac chorý. Začal občasným kašľom, ktorý po pár dňoch ustal sám od seba. Dr.ho pustila do MŠ. Bol tam dva dni, keď sa domov vrátil s hnisavými očkami. Zašli sme na pohotovosť, dostal masť. Dýchanie a hrdlo ok. O pár dní kontrola u detskej, to už soplil a mal zelené hlieny. Dostal Pamycon. Cez víkend som mala pocit, že ťažko dýcha, nepomáhal ani Nasivin, ani Mometasone. Hlieny ustúpili, no stále huhňal. V pondelok sa už sťažoval na hrdielko, mal na mandliach biele čapy. K tomu mal už asi 6 dní teplotu do 38°. Vždy iba večer. V utorok mu z odberu vyšlo nízke CRP a dr. usúdila, že to bude mononukleóza. Napísala mu Isoprinosine. O dva dni mi volala a potvrdila v krvi cytomegalovírus. Drobcovi bolo každým dňom lepšie. Isoprinosine bral 8 dní. Vo štvrtok som jej po telefóne zhodnotila synov stav, javil sa byť v pohode. Bez bolestí, bez teplôt, akčný, čulý. Kázala vysadiť Isoprinosine. No včera (piatok) večer začal zase teplotovať, pred spaním mal až 38,8°. Ráno sa sťažoval na hrdielko. Počas dňa bol celkom ok, teraz má zase 38,6°. Akú máte skúsenosť s touto dg? môže ísť o vrátenie sa príznakov? či je to niečo úplne iné? hepatálne testy a ASLO mal v norme. Po podaní Nurofenu mu teplota klesne.

veronika_sk000
23. júl 2022

mozu tam byt priznaky dlhodobo, niekto to vie prekonat bez povsimnutia, potom moze mat este zvacsene uzliny nejaku dobu, ale netreba sa toho bat..urcite by som potom vyziadala urobit u dr. aj pecenove testy, treba to sledovat, pretoze pri mononukleoze trpi pecen a vo vyhrotenych pripadoch sa zvacsuje aj slezina

autor
23. júl 2022

@veronika_sk000 áno, to mám všetko vysvetlené, aj načítané. Len ma prekvapilo, že už bol konečne ok a deň po vysadení Isoprinosinu sa mu zase zhoršil stav. Uzliny mu zatiaľ nehmatám.

veronika_sk000
23. júl 2022

mne lekar hovoril, ze sa pri oslabenej imunite tie symptomy mozu vracat..mne zistili z krvi, ze ho ma prekonany, lebo som mala na uzlinach za/pod usami hrcky..a spatne ked som premyslala, kedy som ho asi mohla mat, tak sa to tahalo vtedy asi pol roka, ale nepripisovala som to vobec nejakej takejto diagnoze

sella38
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. júl 2022

@veronika_sk000 ďakujem
@sella38 ako sa to ďalej riešilo?

chances
23. júl 2022

Ked mal syn styri roky, tiez mal mononukleozu sposobenu cytomegalovirusom. Teploty mal mesiac, kolisave, ale pomerne vysoke, prve dva tyzdne mu kazdy den vyskocila nad 38. Po troch týždňoch bol taky vycerpany a dehydratovany, ze nas na pat dni hospitalizovali a davali mu infuzie na zavodnenie organizmu. To vyrazne pomohlo. Takze vela tekutin, kludovy rezim, dokladna rekonvalescencia, oddych po chorobe na zotavenie sa.

autor
23. júl 2022

@chances ďakujem. To pitie je problém 😶 nikdy som ho nemusela naháňať piť, no tieto dni mám pocit, že ho vkuse naháňam s pohárom 😕 takže budem ešte viac....