Moje dieťa má sociálnu fóbiu

mamka34
4. okt 2013

Milé maminy,

pri pátraní po príčinách problémov môjho dieťaťa som prišla na to, že sa veľmi bojí školy a zlyhania v nej. Ako dcéra prešla na druhý stupeň, začala byť čoraz častejšie chorá, bola chorá aj cez Vianoce, jarné prázdniny. Vyvrcholilo to hospitalizáciami v apríli, potom prišli kúpele v júni, cez prázdniny bol kľud, imunologička jej zistila zníženú činnosť enzýmu diaminooxidáza a celkovo zníženú imunitu. Dnes ráno som mala odísť na tri dni z domu, dcére bolo večer tak zle, na vracanie, zvýšená teplota, kŕče v končatinách, že som odvolala svoj program a povedala jej, že nemôže ísť do školy. Spala pokojne do 10tej a zobudila sa bez teploty, spokojná a bez bolestí brucha. Keď sme sa teraz rozprávali, tak sa priznala, že sa bojí učiteľov a zlyhania v škole. Mávala samé jednotky a teraz, keď za pol roka vymeškala 220 hodín, tak sa dopracovala k dvom dvojkám. Je introvert, učí sa sama a ľahko. Už som premýšlala, že ju budem učiť sama doma a do školy iba na preskúšanie, alebo čokoľvek, čo by jej mohlo pomôcť. Každá, zvlásť odborná, alebo preverená a neodborná rada, 🙂 sa cení. Ďakujem veľmi pekne.

kazunomiya
4. okt 2013

No ano, to je skolska fobia, deti to mavaju. Ja by som urcite na tvojom mieste vyhladala psychologa - bud v poradni (CPPPaP) alebo aj detskeho klinickeho... oni to velmi dobre poznaju. Ja som niecim takym trpela ako dieta, tiez som bola furt chora a vela som vymeskala a spatne ma mrzi ze som tym padom nebola ani zapojena do kolektivu tak ako ine deti.
Tie choroby mozu velmi lahko suvisiet prave s tym strachom, telo nan reaguje takto, a ked sa organizmus nauci, ze si vie ulavit od uzkosti tym, ze ochorie (lebo nemusi potom chodit do skoly), tak podla mna takto vznikaju take bludne kruhy chorob.

Stalo by za to zistit, kde sa ten strach vzal, preto si myslim, ze najlepsie by bolo najst si dobreho odbornika - detskeho psychologa. Ja som sa zbytocne ako dieta trapila a nikto v skutocnosti nevedel, co sa deje resp. ako mi pomoct. V takych pripadoch musia vsetci spolupracovat, rodina aj skola...

wena
4. okt 2013

Nemyslim, ze ma socialnu fobiu, pokial sa neboji navstevovat ine miesta kde su ludia okrem skoly. To co popisujes, je relativne normalna reakcia na to, ze vymeskala tolko hodin a odvykla si od skolskeho prostredia .

Tiez som za to aby ste navstivili psychologa, ten vam poradi najlepsie.

Urcite ale nezvazuj, ze ju nechas doma a do skoly bude chodit len na preskusanie, to je to najhorsie riesenie.
Zaclenit sa naspät do skoly jej pomoze jedine trening a pravidelna dochadzka, nechodim do skoly sa problem len zhorsi.

jana121212
4. okt 2013

@mamka34 a dcera drzi aj antihistaminovu dietu? tie prejavy co mava mozu suvisiet aj so znizenou funkciou DAO. ak si si este necitala, skus si vyhladat informacie o histaminovej intolerancii. ak dietu drzi a napriek tomu ma tieto stavy, tak by som sa skusila poradit s ucitelkou, vela sa s dcerou rozpravat, vysvetlovat, ze ani ty si nemala same jednotky, zistit ci jej v skole neublizuju spoluziaci. podla mna ucenie doma nie je riesenie, z toho preskusania bude mat ovela vacsi stres ako teraz ked sa ma naucit len par stran na pisomku. ked teraz pokazi pisomku, tak si ju moze opravit, tam by to bolo problematickejsie. navyse ochranit ju mozes len urcitu dobu, raz sa bude musiet vediet fungovat v spolocnosti, ak nie v skole, tak neskor v praci. a skusila by som aj psychologa, nejaku pricinu jej spravanie mat musi. hlavne ked jej ta skola ide, tak by nemala mat dovod bat sa ucitelov

mamka34
autor
4. okt 2013

Veď práve, keď chodí do školy, tak sa stravuje v škole a musí jesť to, čo je tam navarené. Ale viete si predstaviť nechať dieťa bez teplého obeda? V lete pribrala asi 4kg, predtým mala pri výške 158 cm asi 34-36kg.

centrumvitalita
7. nov 2013

@mamka34 Asi by som doporucil zapracovat na strave, napriklad nieco ako vylucit lepok a laktozu, dosledny pitny rezim ale rano s teplou vodou aby sa nastartovalo travenie a uvolnil stres..nejake lahsie ranajky.. ryzove vlocky bez mlieka samozrejme..pripadne este nejake bylinne preparaty .. kontrolu na intoleranciu lepku

ifka22
12. feb 2016

Dobrý deň . moja dcérka 9 má asi túto diagnózu.v poslednej dobe stále je úzkostlivo boji sa školy akú známku dostane pritom je jedničkarka.vzdy stresuje až sa trasie A je jej nevoľno boli ju bruško.chodime eurologicke ktora zistila u nej tiky ktorw sa pejavuju obdobne raz ma pernamrntne a i okedy vo ec.boli sme aj u spychologicky ktorá zistila že má poruchu pozornosti tým ,že nestíha iným deťom, keď maju písomne zadania čo bolo asi pred rokom.podla učiteľky teraz stíha A známky mávala 1-2 ale teraz hlavne tento týždeň 2-3 A aj 4ka čo asi není V poriadku.nikto ju nekarha nebije .vysvetlime ,že iba to do učiť a predcvicime.nechapem čoho sa bojí.aj sme ju vyspovedali či jej detí neublizuju nesmeju sa A že nie.je mi jasné že asi psychologicku asi navštívime opäť ale chcem sa poradiť aj S niekym kto má podobný problém. dakujem pekne