Moje 5-mesačné dieťa má reflux a grcká

10. nov 2022

Babenky na kolenach prosim o radu. Mame 5 m dievcatko s refluxom. Tie co ste na tom podobne poradte mi.
Ak ju nakrmim a vygrcia to mam ju krmit znova novou davkou?
Ked jej dam napr mliecko s vigantolom o 6:00 hod a 6:45 hod grcia mam podat vigantol znova?
Nic ine erobim len umyvam a prezliekam. Ide o to ze ma 5 m a najviac na jedno krmenie spapa 60 ml. Kazde 4 hodiny. Prikrmy ani nic ine nejje.

simsalabim
10. nov 2022

MOja odpoved je NIE na kazdu tvoju otazku. Nenakrmit znova, nepodat vigantol znova. Snaz sa ju udrzat v vzpriamenej polohe co najviac. Ono to iba vyzera, ze vygrcia toho vela, lebo to je mokre. Moja starsia dcera grcala tolko, ze som denne prala 2 pracky pogrcanych veci - oblecenie jej aj moje, plienky na grcky a pod., v obehu som mala 50 podbradnikov....

autor
10. nov 2022

@simsalabim myslite prosim ze nevygrcia vsetko? Ked je cela chodba 3×4 metra mokra a biela od mlieka.

unicornlady
10. nov 2022

Moja neter, keď grcala, tak jej doktorka nič nedala. Vraj, keď pekne priberá, tak to telo si vie vypýtať, ak by bolo málo jedla atď.. ale zase to ako môže byť chodba ogrcaná? veď to dieťa ešte nechodí. resp. neviem, u nás len oblečenie ovracala.

sojorez
10. nov 2022

Ten reflux mate potvrdeny na gastro? Lebo je rozdiel ako grcia... Ak grcia prudom, ze je cela chodba mokra, nemusi to byt len reflux, ale zavaznejsie ochorenie casti zaludka (nazov ochorenia si nepamatam). Pri refluxe by malo pomoct polohovanie po jedle, zahustovanie mlieka, prip.priamo antirefluxne mlieko.

autor
10. nov 2022

@unicornlady stojim s nou v chodbe napriklad a zacne prudom grciat ako z hadice aj nosikom jej to ide.

autor
10. nov 2022

@sojorez ano z gastra

ajsha123
10. nov 2022

To takto grcka stále? Alebo len teraz, nejakú dobu?

elenita
10. nov 2022

A pribera? Moje obe dcery mali reflux, tuto najmensiu som prezliekala denne aj 30-krat...bolo to hrozne narocne, ale preslo to postupne cca po tom polroku, s nastupom prikrmov, hoci ich spapala minimum.

ajsha123
10. nov 2022

@elenita aj u nás reflux začal ustupovať s nástupom prikrmov... Samozrejme, zo začiatku jedavala máličko, ako vrabec, Niekedy nič, ale ked mala hustejšie v brušku, menej grckala mliečko...

noami12
10. nov 2022

Aj beriete AR mlieko ? Mne prestala tak grcat po výmene mlieka za ar, a keď ležala vo vyvysenej polohe 🙂

sojorez
10. nov 2022

Dcera mala reflux, na gastre sa pytali ako zvracia, pozerali, ci prospieva, ci je dostatocne zavodnena. Ze keby zvracala prudom, tak treba prist okamzite, lebo tam nerobi problem zvierac/ reflux, ale samotny zaludok. Ja som tiez kojila, prezliekala do nemoty, ale dcera mala reflux ako novorodenec, rastom sa stav zlepsoval a u nas vymizol este pred zavedenim prikrmov. Ak nepomaha polohovanie (dlhodobe po najedeni - postielka vyvysena, kociar vo vyvysenej polohe, nosenie vo zvislej polohe), nedajboze neprospieva a to vracanie prudom je dlhodobejsie, zvazila by som opat navstevu gastra, ci nie je problem aj inde.

ajsha123
10. nov 2022

Keďže si písala, kolko vypije, asi pije UM? Či odsávané materské? Napadlo ma, ze naša posledná veľa grckala, ale že veľa, ale stále som mala pocit, ze to nie je čisto reflux. Máme totiž v rodine alergie na BKM (mlieko ako také), mne potvrdili alergiu nedávno a v čase kojenia som ho bežne jedla... Malá má na 100% alergiu na mlieko tiež, dodnes ho netoleruje... Čiže ked som ju kojila a v materskom mlieku boli stopy BKM, jej to robilo zle na bruško a zvracala...

ajsha123
10. nov 2022

@sojorez presne, aj mňa napadlo, ist opäť na gastro

autor
10. nov 2022

@ajsha123 od jedneho mesiaca po kovide to takto mame.
Krmim obycajnym sunarom co je pre mna aj nakladne nakolko ked ho vygrcia krmim znova a miniem dvojnasobok.

ajsha123
10. nov 2022

Obyčajný sunar určite obsahuje BKM... Ak je malá alergická, alebo len v tomto veku jej organizmus netoleruje BKM, môže byť zvracanie spôsobené aj mliekom... Nedá sa Vam ist opäť na gastro? Že problém pretrváva... Nikdy sme neboli na UM, ale pokiaľ viem, ak je to diagnóza, tak by jej špeciálne mlieko bez BKM mala poisťovňa preplácať... Kludne ma vyvedte z omylu, ak to tak nie je...

aliaray1
10. nov 2022

Ahoj, zkade vies, ze sa jedna o reflux? Diagnostikovali ho na sone?

Po krmeni dat Gastrotuss sirup, vyvysena poloha (podopriet vankusom) poriadne odgrganie.

Vigantol sa dava rano na lyzicke, nie do flasky.

Moze mat reakciu aj nanho, da sa podat vit D v prirodnej forme (napr. od znacky Terezia)

Moze mat aj intoleranciu, hlasila by som sa u pedi a ze chces testy. Plus ak mas potvrdeny reflux, presla by som na Beba Sensitive (dlhodobo) alebo AR (do 6 mes). Ak je indikovana, ma ho mat na predpis.

aliaray1
10. nov 2022

Bebu Sensitive aj AR su aj na predpis. Beba Sensitive sa dava aj po 6 mes.veku a teda kym si tvoja zvykne (niekolko tyzdnov), nebudes musiet menit.

Ak vyzdvihnes mlieka v dr.max, su uplne zdarma.

Okolo 6 mes sa reflux zacne vytracat.

Ak je na UM vylucne, uz mas zavadzat pevnu stravu.