Ahojte, prosim mala začala stvornozkovat asi dva týždne dozadu, pár dni nato si sadla. Teraz sa škriabe všetkým hore a otrieskava si všade hlavu. Este ma slabé nohy jej lietajú. Ako ste prešli týmto obdobím? Nejaké rady ako to zvládnuť bez úrazu? Pripadne co mi poradíte?
Stale som mu bola za zadkom 🙈🙈 nic som nestihala robit. Potom mi raz otec doniesol taku čiapku, co ma chranit pri páde ale moj maly ju neznášal a nechcel nosit. Cize mi neostávalo nic ine ako byt stale za nim, pokial nezískal lepsiu stabilitu.
@dilino
@betulinka1 este nechodí, len sa všade ťahá. Ako dlho toto obdobie bolo? Mesiac-dva-tri…
No u mojho do roku a pol 🤣🤣🤣🤣 ale dievcatka su šikovnejšie 😉 plus ja som bola moc ustráchaná, co spatne uznávam. Vsetky rohy som mala obalené penou, ak som nieco potrebovala urobit, tak som ho supla do ohrádky, ktora mala makke dno. Tam padal a vstával dookola. Inak som nevedela ist ani na wc.
@betulinka1 joj toto ja nič neurobím, ležím pri nej a nech sa škriabe hore mnou. Ale z dlhodobého hľadiska to nie je reálne. A nechcem aby došlo k úrazu.
Existuje taky akoby batoh, ktory chrani hlavicku pri pade, neviem si spomenut na znacku ci nazov, skus pogooglit
Neriešila som to a nechala ju spadnúť 🤷 doktorka nám povedala že pád z jej výšky jej výrazne neublíži a pri pádoch sa učí. Zatiaľ spadla 3-4 krát zo sedu, 2 krát zo stoja ale chodiť sa ešte len učí.
Neriesila som ked sa buchla sa buchla -naucila sa davat pozor 🤷🏼♀️
Ja som davala pozor len aby nevyliezol niekde moc vysoko. Inak tych padov a buchnuti bolo vela, naozaj kazdy den tresk hlavou o parkety. Nedalo sa to kolkokrat ani vobec predvidat, takze jedine som oblepila ostre rohy, dala prec veci, co by ho mohli naozaj zranit - sklene a tak. No a potom uz len prezit. U mojho to trvalo pen asi mesiac, co boli buchnutia do hlavy ozaj denne, potom.uz menej.
moja dcérka bola ťažko postihnutá ležiaca ta nechodila. Ale ved je príde čas bude chodiť.Len treba dať pozor aby silno nebuchla hlavičku.
Vsetky skrine a tazke veci zbezpecit a inak panboh jej pomahaj😃 nas sa tak naucil opatrnosti
U nas je presne ta faze ted. Dala jsem z jeho dosahu pryc veci, kterymi by si mohl ublizit, poupratovala veci do skrine a nechavam ho lozit, kde chce. Kdyz stal u nabytku, tak ze zacatku jsem se snazila ho trosku tlacit do kolen, aby pochopil, ze kdyz chce dolu, tak musi pokrcit nohy - uplne zbytecne, zacal to delat, az kdyz chtel on. Pady samozrejme jsou a budou. Davam pozor, aby se nevysplhal nekde, kde by spadl z vysky a jinak neresim. Zasadne ho nikam nedavam, i kdyz tam chce, aby pochopil, ze kdyz sam nekde vyleze, musi pak i slezt.
U nas postupne ubudal nabytok a pribudali zabrany 😉. Nakoniec sme uz dali tu detsku branicku aj na obyvacku a vobyvacke nic iba gauc a stolik a pod gaucom tuli vak a matrac 😩. V detskej matrac na zemi a jedna ikea polica s hrackami.
Len ziadne helmicky, batohy a podobne. Narusi jej to tazisko tela a zarobite si na neskorsi problem.
Teraz to chvilu bude krusne, no musi sa naucit aj padat.
Nasa na tom bola podobne, po par tyzdnoch nozky vycvicila a stala pevnejsie a pevnejsie, ale muz sa smial, ze ju hadze ako prd vo vetre 😂
A tiez je dolezite, ze ona sa uci padat, tak nechytat vzdy a nezasahovat stale do padu (samozrejme ked vidim, ze smeruje na roh tak zasiahnem). Ale dost rychlo jej to doslo a pekne na rit dopadla a aj ked ju prevalilo az na chrbat tak asi po 2 tyzdnoh sa naucila aj drzat hlavku hore (pritiahla bradu k hrudi).
Cim viac do toho teraz budes zasahovat, tym dlhsie budes cakat na jej samostatnost.
A ak sa vo všeobecnosti bojíš, čítala som že ak ich necháš vyvíjať sa a napredovať bez zásahov (nechodiť s nimi za ruky, nepomáhať stavať atp.), padajú menej. Lebo majú dobrý obraz čo dokážu a čo nie
Hlavne jej nedavaj ziadne prilby a batohy. Toto vsetko meni tazisko tela a nerobi to dobre pre spravny vyvoj chodze.
@beata_k
@smajliica
@banalu
@nwnw
@bluemoon24
@majlo1234
@dilino
@marianarem
@hennyinnsbruck
@smajliica
@sim_mi baby dakujem každej jednej za nazor. Takze kľudne aj keď spadne teraz nič sa nedeje. Hádam toto obdobie prejde čím skôr a bude pevnejšia a rozchodi sa samostatne
ja ked nie je pod dozorom, dala by som ju do ohradky a pod. to ze spadne niekde ok, ale ak odlezie k niecomu a spadne niekde napr. na hranu stola/niecoho nemusi byt len tak. Cize lozit ju nechaj ked si s nou na 100%, iank ju daj medzi hracky niekde, kde si nemoze ublizit, odliezt niekam atd.
nech pada, neublizi jej to. mame doma 10 mesacnu a mame to iste. moj muz s nou uz bol 3x na pohotovosti 🤦♀️ nedal si povedat, tak sa naposledy hanbil ako pes, lebo sluzil primar, riadne ho spindal, ze pokial dieta nevypadlo z okna, nic sa mu nestane, ma makke kosti a padmi sa uci nepadat. dieta totizto musi padat. ako baby pisali, ziadne prilby, batohy, nic. jasne, davat pozor, aby netrieskalo hlavicku o rohy, ale take tie pady z 30cm vysky, to je nic.
@matkahelka tiez sme skončili na pohotovosti preplasil nás lekár ze prasknutia lebka stomatochirurg sa zasmial ze tak male deti sa este nestretol. Ze maju mäkké kosti a ze su to svi. Len som teraz veeelmi opatrná asi až prehnane aj muž. Nejde ani tak o pád ako o to ze sa škriabe hore stolom a trepne si hlavu lebo teraz ma obdobie ze sa škriabe hore všetkým
mne sa páči vyraz nohy jej lietajú.
Maličke zlatičko. Len väčší pozor aby si neudrela silno hlavičku zlatušik maličky. Príde jej čas bude chodiť sama.