Môj syn často padá

26. aug 2023

Caute, vsimla som si, ze moj 2 rocny syn ked sa kopne o nieco, napriklad o hranu koberca, namiesto toho, aby si rychlo dal druhu nohu predsebou, tak radsej spadne a stale tak pomaly, ako keby to robil naschval.
Na nizsich schodoch vie ist pekne hore/dole, tie ktore su vyssie, tak si radsej da dole ruku.
Velakrat ked uteka, nepozera sa predsebou, zakopne do stolicky, spadne....

Aj u vas to bolo tak? Doteraz som si nic take nevsimla, ale ani som ho nesledovala, len odkedy sme sa prestahovali do ineho bytu..... Ci to robi naschval neviem...

anjelicek26
26. aug 2023

Uvidis.. ked to bude pokracovat,tak ocny a pediater

majamat
26. aug 2023

veru uvidis, ci to bude pokracovat.

no teoreticky okrem patologickych pricin mozu byt pricinou aj fyziologicke zalezitosti.,
jednou z nich je nesustredenost - chlapci su casto aktivnejsi ako dievcata, samozrejme nei vzdy to plati, do 3r aktivita stupa.
pripadne naopak, dieta moze mat strach, anpr moja dcera bola bojazlivejsia a nepustala sa do nicoho, v com nemala uplnu istotu.
tiez zavisi od vysky dietata. moja dcera mala v tom veku okolo 80cm, synovec cez 90cm, co je dost velky rozdiel vyssie dieta ide po schodoch lepsie ako nizsie. nizsie dieta musi nohy dvihat vyssie. 2r dieta este techniku chodze nemusi mat dokonale natrenovanu a zvladnutu. .
a teda ach patologicke dovody tu mozu byt, ako naznacila napr @anjelicek26

kacena4
26. aug 2023

ak je to dlhotobo tak ocny, ale ak zakopava aj o zem nie len predmety a pri chodzi ci behu dava špičky do seba tak ortoped moze byt plocha nozka a vpadnute clenky

autor
26. aug 2023

@anjelicek26
@majamat
@kacena4 dnes naprikald som to nevidela, on je mimochodom tiez taky opatrny, kludny chlapcek doma. Vonku ale uteka, chodi na preliezky a toto mi vonku nerobi. Iba doma, ale aj to je pravda, ze moze byt prilis sustredeny na nieco a neda si pozor. Ma este ploche nohy, ale nezakopava.
Chodim s nim ja k fyzio kazdy polrok (inak od 2 mesiacov pravidelne kvoli lahkej axialnej hypotonii), lebo sme museli posilnovat brusko a mame diastazu, ale nie silnu. Mame doma piklerovej triangel vyssi, a bez problemov prelezie pekne.
Akurat minule som si vsimla zas u kamosa, ze strasne vela pada vonku, ale urcite nema ziadny problem. Je sikovny vutalny, a ovela silnejsi ako moj.

mamina7070
26. aug 2023

pediater neurolog ja by som sla radsej po vysetreniach

autor
26. aug 2023

@mamina7070 a co mam povedat? Syn sa potkne a spadne? Nedava pozor a preto sa potkne o nieco? 😏 On mi nespadne z nicoho nic pri chodzi bez provokacii (potkne sa o nieco).
Proste unho ide o to, ze nedava pozor, a radsej spadne opatrne, ako keby mal z reflexu dat predsebou nohu. Aj ja sa potknem a spadnem, ked nedava pozor. Len teraz je to castejsie, tak neviem, ci to je take obdobie, ide to vekom, preto sa pytam...

autor
26. aug 2023

Toto som este nasla. Tak mozno preto sa potkne + nedava pozor. Budem to sledovat, a keby sa to zhorsilo tak s aopytam fyzioterapeutky. Aj tak ideme o pol roka. Pred mesiacom sme boli aj u rehab doktorky.

andreatytler
27. aug 2023

Nerozumiem ako to myslis ze pada naschal. Preco by to robil naschval? Ze aby mal tvoju pozornost?
Ci ze ocakavas ze by mal to zakopnutie ustat a nespadnut? Myslim ze 2 rocny este nemusi mat taku koordinaciu aby rychlo dal pred seba druhu nohu aby nespadol a tiez nemusi vediet isto chodit po vyzsich schododoch.
Kolkokrat za den takto spadne?

autor
27. aug 2023

@andreatytler vcera ani raz, dnes opat nie... Uteka, cez kadeco a nespadol (bol a je bosy). Mam este taky pocit, ze kvoli papuckam mi to moze robit. Ma ich nove (mesiac) a vacsie trosku. Do 1cm nam odporucili... Dava si ich aj dole, co mi predtym ale nerobil. A veru.... Ked si spomeniem, aj som si hovorila este doma pred stahovanim, ze sa potkne teraz castejsie kvoli papuckam, ale zvykne si......... No evidentne su mu asi este velke. 🤦🏻‍♀️

majlo1234
27. aug 2023

Moj syn ma rovnaky vek a rovnako pada. U nas je to viacero faktorov-moj muz jw pohybovo nenadany, aj jeho deti z predosleho manzelstva su absolutne captave. No a nas syn to iste, dlhsie mu trvalo, kym vobec zacal chodit a pohybovo je proste dva tri mesiace za vrstevnikmi. Zaroven je velmi rozumny, rozprava v suvetiach a vidno, ze mu to pali. Vesmir je v rovnovahe😅

andreatytler
28. aug 2023

Tak to podla mna netreba riesit. Ja som cakala ze padne minimalne 3x za den. Nas syn tak velmi casto padal ked mal asi 1.5-2 roky. Vedel chodit uz od 11 mesiacov ale velmi dlho mu trvalo kym sa mu zlepsila koordinacia natolko ze prestal padat. Nohy mal samu modrinu. My sme boli dat skontrolovat zrak a ma ho dobry.
Je mozne ze mu vadia tie papucky.

autor
28. aug 2023

@majlo1234
@andreatytler sledovala som ho teraz 2 dni jak blazen, 🤦🏻‍♀️ a ja neviem, ale nepotkol sa ani raz o nic, nedala som mu ani papucky. Dnes dam, a uvidim, co bude s papuckami... 😆

majlo1234
28. aug 2023

Ano, moze to byt topankami. Nas nepadne doma skoro vobec, a chodi bosy, doma na zahrade, kde je tiez bosy, rovnako nepadne. Pada vylucne vonku a s topankami. Podla mna z toho vyrastu, aj vas aj nas🙂