Suseda bola dnes u nás s 2rocnym synom na návšteve. Boli sme na dvore, klasika jej maly pije zo všetkého čo vidí, o to by možno ani teraz nešlo./neviem, či sa roznášajú kiahne aj slinami/
Ale teda asi po 15 minútach/nemala som okuliare na očiach/ som si všimla, že jejmaly mal na tvári, vo vlasoch, na nozickach a rukách vyrážky. Vyzeralo to skôr jak štípance po komarovi, proste take vyrážky. Ja reku, čo komare? A ona, ale prosím ta, maly mal kiahne. Ja som začala v hlave prepočítavať, že kedy ich akože “mal” keď sme boli spolu minuly štvrtok-týždeň dozadu a ešte nič nemal. Tak som vypleštila oci, a povedala “ Jani, preboha ale veď my ideme v pondelok na dovolenku 😮Ja nechcem, aby sa môj maly nakazil” nekricala som, to povedsla som to skôr smutným tonom…ona sa postavila, urazila a odišla, že preháňam, že deti sú na dvore, že určite ho nenakazí a ze sa kiahne po 5 dňoch neprenasaju. Prosím Vás, reagovala som prehnane? Povedala som niečo zle? A môže sa reálne môj syn nakaziť. Myslienky kadejaké mám. Boli spolu v bazéniku, susedkyn maly sa napil z fľaše môjho, dotýkali sa, naháňali. Proste hrali sa. Dokopy možno 30minut. A nevidela som v akom stave boli vyrážky, či mal chrasty alebo ešte otvorené. Ona sa urazila a proste odišla. Je chyba na mojej strane, prijmem hocijaký názor
Tak susedka teda riadne prestrelila - urcite jej syn mal byt este izolovany. Nas krpec ma kiahne od nedele a este asi tyzden bude len doma - a to uz sa mu nerobia nove.
Mozes cakat, ze tvoj syn ich dostane. Btw jej syn bol infekcny uz 48 hodin pred prvou kiahnou. Tak rataj, kedy ste spolu boli minuly tyzden.
Teraz 4. júla boli u nás celý deň synovi spolužiaci. Môj syn dostal kiahne 7. júla. Spolužiaci nie. A predstav si, mám druhého syna, boli spolu celý čas, žiadna izolácia, a ten dostal kiahne až 19 júla. 22 júla prišla ku nám na kiahne spolužiačka a nenakazila sa. Ak sa tvoj syn aj nainfikoval, tak inkubačná doba je 21 dní. Ale nie je to fér takto behať kade tade s infekčnou chorobou.
Kiahne u nas dostala prva dcera zo skolky. Presne 14 dni trvalo, kym sa prva objavila staraiemu synovi. Je to vysoko nakazlive ochorenie.
Ale zase, my so sestrou sme mali kiahne, ja som mala cca 10 rokov, chodili k nam sestwrnica s bratrancom naschval, z vedlajsieho domu a oni dvaja sa nenakazili. Maju 37 rokov a doteraz kiahne nemali, ani jeden z nich. Hovorila som sesterke, nech si fest dava pozor, ked bola tehotna, aby ich nedostala vtedy,...
Takze inkubacna doba je 14-21 dni. Dost dlha, no...
Je to individualne, inkubacna doba vacsnou 21 dni a po siestich dnoch uz pacient neni infekcny....infekcny je len pokial je tekutina v pluzgierikoch ak su zaschnute uz neni a najviac infekcny je 2 dni pred vysypom...
Ak sa tvoj syn nakazil, tak sa vysype asi za dva tyzdne. Kolko dni vsm trva dovolenka?
Ako píšu baby vyššie, dva týždne sa teraz nič nebude diať a potom si malého sleduj. Syn chytil kiahne v škôlke a dcére sa objavili presne po 14 dňoch. Podľa toho sa aj zariad. Ak stihate dovolenku v priebehu týchto 2 týždňov, tak v pohode. Potom je to už riziko. Ak mal kamoškin malý ešte chrastou nezahojene pupaky a nabiehali mu nové, tak bol infekcny.
Potvrdzujem je to okolo 14dni cca kým dostane ... A veľmi veľmi nezodpovedný prístup !!!
Pri****rodič !! Na toto ja nemám pekného slová s infekčný je dovtedy kým nebude posledna chrasta.
Chyba urcite nie je na tvojej strane. Susedka je jedno nezodpovedne tupelo!! Myslim, ze netreba robit halo z kazdeho soplika, ale dotrepat sa k niekomu na navstevu s kiahnami?? To mi rozum neberie.
Pokial idete na dovolenku teraz o 2 dni, este by to malo byt ok. Ako dlho budete? Idete autom ci lietadlom/busom?
@duduska25 našťastie len 6 noci. A teraz nieje infekcny, mozem chodiť medzi ľudí? Ja nechcem byt nezodpovedná, viem aké to je keď dá niekto tesi cely rok na dovolenku a kvôli niekomu sa to môže zrušiť 🥺🥺🥺 doktorka v piatky poobede neordinuje ani nemám komu volat sa informovať, čo robiť
@majka1921 ideme autom, ale ideme na hotel. Tak nemám stresovať vravíte? Normálne od včera len nad tým rozmýšľam, lebo sme kupovali dovolenku za dobrý peniaze, ale podmienka bola, že sa nedá zrušiť pobyt. Proste by prepadol
Vieš návod ti tu nikto nepovie. Záleží akú má imunitu. Dcéra mala prvé vyrážky po 3 dňoch. Každopádne by si si pre istotu kúpila fenistil a masticku. Ale teda kamošku nakopat do riti minimálne.
Nestresujte zbytocne. Na dovolenku pokojne chodte, isto by som nic nerusila. Inkubacna doba je dost dlha, ak idete hned teraz je mozne, ze to dostane az po navrate. Alebo to nemusi dostat vobec. U nas jedna dcera mala a druha sa vobec nenakazila a to su nonstop spolu. Dieta ktore bolo len v kontakte nemusi byt v ziadnej izolacii. Uzite si dovolenku 🙂 tiez by som asi do istoty zbalila fenistil a hypermangan.
Neries, prajem príjemnú dovcu☺
2 dni pred prvou vyrazkou je infekcny. Inkubacna doba je dlha, ale to neznamena, ze sa nemoze objavit aj po 4 dnoch.
To je dobrá trubka tá pani 🙄 akože ok, deti si tým vačšinou musia prejsť a veď sú to len kiahne.. ale jednak by som upozornila, že teda prišli by sme ale len ak nevadi, ze ma kiahne, ale hlavne, ak s nim beha kade tade, su aj dospelí ludia, ktori kiahne este nemali a v dospelosti byva dost komplikovany priebeh ochorenia a su aj take tehotne zeny, ktore sa urcite tiez nechcu nakazit na zaciatku a na konci tehotenstva… veľmi sebecké 👎🏻
@anavixy ja som momentálne tehotná a kiahne som mala, ale vraj veľmi slabe. Vidis na seba som a u nemyslela Ach…
Neboj, ak si kiahne mala, mala by si mat protilátky. Ja som tiez bola tehotná, keď syn doniesol kiahne zo škôlky, natierala som ho a nič. A ani keď ďalšie 2 deti doniesli kiahne. Dvakrát ich dostaneš len výnimočne.
Naozaj? Oo.. no verim tomu ze ked si ich mala, hoc aj slabe, tak si chranena 🙂 riziko je vraj len do nejakeho 15tt a potom pred porodom, kedy hrozí nakaza pocas porodu.
@ajajaj00 podľa našej pediatricky je to škôr výnimočné, resp.podla nej mohlo íst o inú vyrážkovú chorobu , čo sa podobá na kiahne. Ale zase čo človek, to individualita, takže možné je všetko. Ja osobne nemám v okolí ľudí, čo mali dvakrát kiahne. Ale zase mám dosť, známych, čo chytili pásový opar.
Ojoj, ak este nemal, tak ich dostane. Kiahne si vysoko nakazlive. Infekcne nie su ak sa aj z posledneho pluzgiera stane chrasta. "Dufam", ze suseda s tym dietatom chodi kade tade ked ma teoriu o 5 dnoch. Nemala si prehnanu reakciu. Myslim, ze vam zrusila dovolenku.