Ráno mi písala kamoška, že jej syn má kiahne. V sobotu sme boli u nich, deti sa spolu hrali. Deti ani ja sme kiahne ešte nemali. Asi už bol vtedy infekčný. Máme zaplatenú dovču za teplom od dvadsiateho. Mám sa báť? Zrušiť?
inkubačbá doba sú 2-3 týždne, kým to prepukne, už dávno budete doma, ja by som nič nerušila
@veronikaszabova kedy by sa mali prejaviť príznaky?
Šanca je veľmi vysoká. Moje obe deti dostali po kontakte s takým dieťaťom. Je to tak na 85%
zalezi od ich imunity mozu dostat nemusia, brat mal ked bol maly, ja so sestrou sme nedostali sestra dosala v 24 rokoch a ja v 27 ked som mala polrocnu dceru, ta ich odomna nechytila
Moje deti dostali kiahne 10dni od kontaktu.
Moj syn mal(i) kiahne v triede aj v druzine a nedostal.
@azurova99 ja som tiež nedostala keď brať mal. Mám známeho ktorý sa kvôli kiahniam čo dostal od detí skončil v nemocnici. Panikárim
moj oco ma 56 a este kiahne nemal a nechytil ani od nas ked sme my mali ako dospele
Najviac infekcne dieta je 2 dni pred vysypom. Ak ich dostal dnes ( v stredu), tak este v sobotu nemusel byt ten chlapec infekcny. Tak mi ti bolo vysvetlene. Mozno sa mylim.
Starsi syn mal prve kiahne od kontaktu na 9ty den.
Mladsi neviem kolko od kontaktu - nevieme, kde sa nakazil.
@siska25 chlapec mal teploty od pod.nebol v šk. Výsip včera.
infekčný bol 1-2 dni pred výsypom
Moja mladsia dostala na 17ty den po starsej. Dokedy mate moznost storna? Ja by som to riskla asi a nerusila.
Polož si otázku, že ak to niekto z vás dostane(môže a nemusí) na dovolenke a poprípade sa to prejaví postupne, ak by sa objavili komplikácie zdravotné (jedno z mojich detí malo) aká je starostlivosť v danej krajine, ako to bude s cestou domov atď, atď.
Si ochotná to riskovať? U nás ochoreli obe deti a muž postupne. Najprv dieťa, potom manžel a potom ďalšie dieťa.
Niekto má 3 vyrážky a nič, iný skončí na antivirotikach či v nemocnici. Ako dlho budete na dovolenke? Ak sa objavia kiahne tam tesne pred odchodom?
Tu sa píše, že človek je infekcny 24 až 48 hodín pred prvými príznakmi (nie výsevom) a tiež že prvým príznakom môže byť horúčka. Skús pozrieť
https://lekar.sk/clanok/ovcie-kiahne
Hlavne toto by som prediskutovala s lekárom detí a svojim. Lebo iné je ak kiahne dostane atopik v akútnej fáze ekzému , iné bežné inak úplne fit dieťa, iné dospelý (tam zvykne byt horší priebeh)
Ďakujem žienky, nastúpili horúčky,postupne sa vybodkovávane😢
😔 prajem skore uzdravenie. Aj my tym este prechadzame.
prosim Vas, vam to zacalo na 8 den po kontakte?
Podla mna mozes zrusit - je mala pravdepodobnost, ze ani jeden z vas ich nedostane. V sobotu uz bol isto infekcny.