Mínusové dioptrie u 7-8-ročných deti

andriska133
23. nov 2022

Ahojte máte niekto dieťa s minusovymi dioptriami a rýchlo sa mu zhoršujú dioptrie? Mne dnes očná hovorila že sú nové metódy pre deticky aby sa trochu spomalilo zhoršovanie zraku. Jedna je že sú to denne šošovky a druhá je že sú to špeciálne sklíčka ktoré sa zatiaľ robia len v Čechách. Máte náhodou prosím vás už niekto skúsenosti? Dakujem

tanyan
23. nov 2022

Dcéra má krátko/tupo zrakosť. Nedávno sme dostali prvé okuliare a doktorka nám hovorila iba, že sa to samé nezlepší. Vraj si to môže dať operovať, keď bude dospelá. ☹
Dúfam, že to nebude mať rýchly progres...
Ak by sa však niečo dalo robiť, tak by som rada dieťaťu pomohla.

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 áno,spomaliť rast mínusových dpt sa dá. A sú rôzne metódy. Aj aplikácia k.s.,aj špeciálne sklá v okuliaroch,dokonca sa používali aj speci kvapky.
Dôležité však je minimalizovať prácu na blízko. Čiže mobil,hry,preferovať telku,veľa pohybu na dennom svetle.
Výskumy sú v začiatkoch. Doba začína byť o práci na blízko,Pc,atď. Bohužiaľ,novým generáciám minuskarov sa nevyhneme.

janickacrazy
23. nov 2022

@andriska133 Úplne si neviem predstaviť nosiť šošovky u takých detí. Možno ked bude trochu starší. Mne sa tiež zrak takto zhoršoval a nedalo sa nič robiť. Šošovky som začala nosiť až ako 15-ročná a nosím ich stále a bez problému.
@terezka1947 ja som ani mobil ani PC ani tablet nemala a predsa sa mi zrak zhoršoval rýchlo, vonku sme lietali celé dni, nepomohlo, moja sestra vidí ako ostriež

terezka1947
23. nov 2022

@janickacrazy toto je iba jedna z veci,kt.napomaha krátkozrakosti. Druhá vec je genetika napr. A ešte mnohe iné záležitosti,ochorenia,atď.
A okuliare sa musia nosiť,nie iba na tabuľu,ale nosiť.
A čím skôr sa podchytia minuskari,tým skôr sa vie podchytiť rast dioptrií. Aj jedna "uchránena"dpt do cca 20-25r je veľké plus.
Lenže teraz bude každá nová generácia bližšie a bližšie ku krátkozrakosti. Vývoj nezastavíme.

terezka1947
23. nov 2022

@tanyan tupozrakost je dôsledok niečoho,nie prvotná diagnóza. Do cca 4r je plne vyriesitelna správnou korekciu,no aj neskôr má veľký význam ju riešiť. Síce sa už úplne neodstráni,ale vie sa z toho tupozrakeho oka dostať ešte "veľa".

andrejka1974
23. nov 2022

Tak toto som ešte nepočula a to moja dcéra nosí mínusové dioptrie od 21 mesiacov a to ma teraz 14 rokov a u nás sa dioptrie zlepšujú na začiatku mala práve -8 ľavé -5 a teraz ma práve -4,5 a ľavé -3 a ostrosť videnia na začiatku mala len 25 percent a po troch rokoch mala už 100 percent zo začiatku sme dva roky prelepovali očká na striedačku takže vekom sa nám to postupne upravuje

andriska133
autor
23. nov 2022

@tanyan no toto čo mne spomínala očná je našlo ensu od septembra zatiaľ...

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 ďakujem...no ideme znovu januári na kontrolu a uvidíme aké bude mať...potom mu asi am tie špeciálne sklicka no jedno stojí 120€ ☹️

andriska133
autor
23. nov 2022

@janickacrazy no vtedy také šošovky neboli...tieto sú denne ale treba ich minimálne pol roka a viac nosiť...tieto sú nejaké špeciálne 🤷

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 už dávno kvapkali deťom atropin. Aj lekári u nás. Ono to aj pomáhalo,akurát,že keď to vysadili,vracalo sa to postupne,resp.rastlo to ďalej.
Veda ide dopredu. Tie okuliarove šošovky,čo ti spomínala robí napr.Essilor a Hoya.
Ale neviem,či už sú na Slovensku v ponuke. No rozhodne na trh pridu aj k nám čoskoro.

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 áno dnešná doba je moc pretechnikovana čo jasné že škodí aj očiam...plus dedičnosť...môjmu sa začali kaziť ako nastúpil do školy teraz nosí celý deň okuliare...

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 pošleš mi,prosím foto celého prospektu?
Rozšírim si obzory.
Lebo ja som doteraz vedela o k.s.,kto.sa dávali deťom iba cez noc.

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 aha o kvapkách som nevedela že voľakedy také bolo...no áno už sú aj na SVK

andriska133
autor
23. nov 2022
andriska133
autor
23. nov 2022
andriska133
autor
23. nov 2022
andriska133
autor
23. nov 2022
andriska133
autor
23. nov 2022
terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 ďakujem.
Je dobré,že sa o to zaujímas a ešte lepšie,že si natrafila na šikovného očiara😉
Dokonca,pre deti sa odporúčajú ako pomoc aj druhé okuliare. Ak majú vyššiu mínusový dpt,do diaľky majú jedny. A na blízko,pri dlhšom učení o určitú dpt menšiu korekciu,práve kvôli tomu,aby sa oko "nenamahalo" laicky povedané a nerástlo,čím sa zvyšuje aj dioptria.

tanyan
23. nov 2022

@terezka1947 Dcéra má už 8 a doktorka povedala, že jej narástlo to oko veľmi (že tá vzdialenosť sa už nezmenší). Odporúčala nám prekrývať a posilňovať tak oči.
Ako druháčka na základnej má 145 cm a topánky nosí 36-37, takže tie odchýlky od štandardov sú aj inde. Dúfala som, že v rámci tela bude mať dostatočné kompenzácie, ale očividne nestíha kompenzovať všetko. Začali sme už chodiť aj na endokrinológiu kvôli podozreniu na predčasnú pubertu.
Našťastie sa jej okuliare páčia a rada ich nosí.

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 môžeš napísať aj meno očného lekára?lebo ozaj,klobúk dole. Škoda,že viacerí nie sú tak fungovaní a rozhľadení.
Pomôžeš určite viacerým mamičkám,čo si tvoju diskusiu prečítajú.

terezka1947
23. nov 2022

@tanyan áno,bohužiaľ.... rýchly rast u detí a ešte endo je ďalší faktor. Ale je dobré,že to riesis.

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 aha to som nevedela tak v januári sa popytam. Inak občas keď píše ulohu alebo číta čítaniu tak mu dám dolu okuliare lebo na tak blízko nezmuri zatial

janickacrazy
23. nov 2022

@andriska133 a bude si ich vedieť dať do oka? Som veru nevedela, že také šošovky existujú. Moje deti našťastie nepotrebujú zatiaľ žiadne, hoci my obaja s manželom máme silnejšie dioptrie.

terezka1947
23. nov 2022

@janickacrazy inak,mám kamošku. Obaja s manželom majú cca -5,0dpt. Dve deti a obe genetika "obišla".
Minule sme sa tak smiali a vraveli mi,že tretie by schytalo všetko po oboch.

andriska133
autor
23. nov 2022

@terezka1947 to endo si prosím ťa myslela čo konkrétne 🤔 napr.nejaka porucha so štítnou?či? Ďakujem
Naša očná je dr. Valkovičova v NZ

andriska133
autor
23. nov 2022

@janickacrazy to netuším veru či by si vedel dať ale dnes mi vraví že však ja by som mu ich dávala... ale na pol roka to vychádza cenovo rovnako cca alebo podľa toho v akej cene sa kúpi rám....a zas okuliare ak by mal aj po pol roku také isté tak sa nemusí meniť sklíčko....

terezka1947
23. nov 2022

@andriska133 endokrinologia

andriska133
autor
23. nov 2022

@janickacrazy ja mám tuším inak nejaké -3 ale asi by som už aj silnejšie potrebovala len seba neviem dokopat k očnej...asi sa obavam že sa silnejšie a inak v rodine nemá nik od malička mínusky...neviem po kom mám také slabé oči...ja sa ani nejak extra dlho nemôžem pozerá do mobilu napr.ze niekoľko hodín v kuse mne prijde zle a hlava sami začne občas točiť

janickacrazy
23. nov 2022

@terezka1947 ja mám -8,5 a manžel -6,5. Deti máme tri, našťastie okuliare nepotrebujú, aspoň zatiaľ. Ale u nás v rodine okrem mňa nikto nemá zlý zrak, takže ozaj je to zvláštne.