Mesačná dcérka má problém s kakaním

motylicek123
22. apr 2012

ahojte mam taky problem - dcerka 1.mesiac - stale sa dojcime neprikrmujeme, mi nechce kakat, ked sme prisli s porodnice kakala mi kazdy den 1x, no teraz ako keby tlacila cela ocervenie a nic sem tam poprdka po crievkach jej hrmoce, no vobec nekaka len place a zvija sa, sponuje sa, a nechce mi potom ani dobre papat, chvilocku papa, potom a odtiahne place zvija sa chvilku sa ukludni pije a zase sa opakuje zvijanie sa sponovanie sa tlacenie a nic, skusala som masirovat brusko pupikom, cvicit s nozickami a cvicit i do kriza rucicka nozicka, davat na brusko a masirovat chrbatik, i espumisan ked mi toto robila treti den skusila som rektalnu rurku a mala sa nevedela dokakat - asi 6x kakala po sebe a take zlte horcicove a riedke doslova to z nej vyletelo az to zaspliechalo, potom ju to ukludni a je spokojna a papa a v pohodicke aj zaspinka, rektalnu rurku, ale nechcem pouzivat skuste poradit - feniklovy cajik mi nechce pit vzdy ho vyvrati tak ho skusam pit ja

katmi
22. apr 2012

@motylicek123 plne kojene babatko nemusi kakat aj 2-3tyzdne.. ak nekaka, znamena to, ze vsetko to mliecko spotrebuje-stravi.. moze mat problem so vzduchom v crievkach, ktory sa tam dostane pri kojeni.. preto aj to zvijanie..ak ma brusko makke, je to v poriadku.. pokial je iba kojena, caj ani vodu by som jej nedavala..

motylicek123
autor
22. apr 2012

no len ona sa aj snazi ako keby tlacit do plienok, ale nic, brusko jej skusam a ma ho v poriadku tak neviem no skusim to nejako vydrzat a nedavat tu rurku ani kapky len masaz a na brusko ju dat uvidim, ale bala som sa ci nahodou to nemoze byt nieco

kukujka
22. apr 2012

ked bola moja mala len kojena tak kakavala vzdy cca 1x za 7az 12 dni a bolo vsetko v poriadku

hajanka
22. apr 2012

@motylicek123 akurat ma napadlo, ci jej neponukas cajik 🙂 ono totito prave feniklovy cajik moze sposobovat bolesti bruska, zvysenu plynnatost alebo problemy s travenim, ak je ocividne ze je to kakanie robi problemy, ze sa skruca, zvija a pod. Ine by bolo, ak by bola kludna, lebo kojene babo nemusi kakat aj ako je vyssie spomenute. Ale vo vasom pripade to nebude ono.
Skus si davkovat probiotika (sebe) a nepodavaj jej viac ziaden cajik (ani na tvojom mieste by ho nepila vobec), po prve ho vobec nepotrebuje (mesacne babo nepotrebuje ine nez mliecko), po druhe moze este nevyzretej tr. sustave sposobovat problemy v traveni, bolesti, naduvanie a pod, viaze na seba vsetky mineralne latky ktore mu tvoje mliecko poskytuje a tak ho o ne ochudobnujes a v neposlednom rade, zvysuje riziko alergie v buducnosti (kedze bylinky).
Inak, moze to byt aj zlou technikou prisatia, ked sa okrem mliecka nahlta aj vecsieho mnozstva vzduchu a to mu robi problemy s brusku. Skontroluj aj tu techniku sania.

frola
22. apr 2012

@motylicek123 moje deti kym boli len kojene nekakali aj viac ako 10 dni. maly dokonca raz potiahol bez kakania 3 tyzdne, ale vtedy som mu uz pomohla rurkou lebo ho to bolelo. ale to bolo prvy a posledny raz co rurku pouzila. to ze sa zvija a tlaci, nemusi byt od kakania ale od bolesti bruska - kolika

motylicek123
autor
22. apr 2012

@hajanka cajik som skusila raz a ked mi ho vyvratila tak uz som jej ho potom nedala ja pijem cajik kazdy den jednu salku od lerosu pre kojace maminy ale jej ho uz nedavam a vlastne nam to robi stale, mozno je to aj tou technikou kojilaa som v sede a mala strasne dychtivo pila od vcera skusam novu polohu v lahu a mala mi v pohodicke saje tak pomalsie a viac preglga,aj k prsku sa mi hned prisosla tak uvidim ci to bude v tom, lebo v sede kym sa prisala to trosku trvalo

hajanka
22. apr 2012

@motylicek123 ja by som ho pre istotu uplne vysadila, ale to je moj nazor, inak skus tu techniku prisatia a pitia alebo probiotika, moze sa stat, ze si aj nieco zjedla z coho by ju mohlo boliet brusko?

motylicek123
autor
22. apr 2012

@hajanka dakujeem, skusim cajik uplne vysadit a prestanem ho pit , ake su tie probiotika myslis napriklad nieco ako bio gaia ?? tak ma napadlo ci to nemoze mat spojitost so mnou lebo mavam problemy s naduvanim uz hodne davno

hajanka
22. apr 2012

@motylicek123 napriklad biogaia, su aj pre dospelych aj pre babetka, no ci to ma spojitost aj s tvojim naduvanim, moze aj nemusi

hajanka
22. apr 2012

@motylicek123 ono toto je ten najkritickejsi vek v tomto, za nejaky cas si najdete a vychytate musky 🙂 prve 3 mesiace su take vselijake, ked si travciaca sustava zvyka na mliecko, na bakterie... apod. navyse nervova sustava je este nevyzrela, takze aj vsetky tie vnemy, hlasy, zvuky, obrazy... vsetko to na babetko vplyva

babofka
22. apr 2012

@motylicek123 ak nezabera Espimisan skusila by som este Sab simplex. u niekoho zabera jedno a u niekoho to druhe. je pravda, ze kojene babatka kakavaju aj 1x do tyzdna, ale pokial na nej vidis, ze sa trapi ja by som sa rektalnej rurke az tak nebranila. pri mladsom synovi som ju pouzivala aj ja.. vyrastie z toho a rurka mu nijako neublizi, to ti povie aj pediater.

frola
22. apr 2012

@babofka mne pediatricka povedala opak

babofka
22. apr 2012

@frola fakt? 😕 zakazala pouzivat rurku? preco? ked sa s tym naraba opatrne a kupi sa ta uplne najmensia.... neviem ako inak potom pomoct 😖

babofka
22. apr 2012

u nas nic ine nepomohlo, ja som lutovala, ze som ju nepouzia uz skor (mne to pediatricka prave poradila). maly tak tlacil, az mu vybehol (vrodeny)slabinovy pruh ☹

elen17
22. apr 2012

My sme na zaciatku mali tiez tento problem aj rurku sme pouzivali, lekar mi dal kvapky espumisan mozu sa davat aj kazky den. My sme boli velky hladosi a stale sme chceli papat, takze castejsie papkala, brusko bolelo a kakat nekakala aj 8 dni. mne pomahala aj ked som si ja varievala rascovu polievocku kazdy druhy den a cajiky nepomahali a nedavala by som jej ich staci iba to ze ju kojis. 😀

monulicka
22. apr 2012

@motylicek123 my sme mali presne toto iste prve 2 mesiace...nam pomohlo ze som ju na noc prestala balit nasiroko a daval som jej Espumisan..ale nie 25 kvpaiek naraz...ale som to rozdelila na viac davok denne a vzd yy red kojenim davala...toto mi povedal nas pediater,

frola
22. apr 2012

@babofka ze to moze viest k navyku a neskor maju deticky problem sa same vykakat. ale tak raz za cas to neublizi ale ja by som teda moc nedavala.

a espumisan a podobne kvapky mozu pomoct a nemusia, zase pchat chemiu takym malym detom furt do telicka tiez nie je nic moc...

ilona3
22. apr 2012

@motylicek123 viem sa vcitit do tvojich pocitov, lebo my sme tym presli (3x) 😒
tvoja malicka je teraz presne vo veku ked sa u babatiek objavuje kolika. ako ti uz pisali aj dievcence vyssie. plne dojcene deticky mavaju stolicu v kazdej plienke ale mozu kakat aj 1x za 10 dni. oboje je povazovane za normu. ´ kolika je sposobena nadmernou plynnatostou a na tu najlepsie funguje rektalna rurka. mozes ju pouzit aj niekolkokrat denne vzdy ked mas pocit je malicka ju potrebuje. cez rurku jej moze odist stolica alebo len prebytocne plyny. urcite sa nemusis obavat toho ze by si na rurku zvykla a neskor sa bez nej nevykakala. 🙂
skus jej zacat davat aj bio gaia 1x 5 kvapiek. v pribalovom letaku sice pisu ze su urcene az pre deti od troch mesiacov ale kludne ich mozes uz dat ajteraz. kvapky jej pomozu ziskat "zdravu" bakterilanu floru v crevach a ta potom pomaha lepsie travit a tym sa minimalizuje vznik neziaducich plynov.
caj pre dojciace mamicky (akakolkek znacka) alebo feniklovy moze ale nemusi sposobit nadmerne nafukovanie takze to si odpozoruj sama.
dojcenym detom do 6 mesiacov sa neodporuca podavat ziadne ine tekutiny (vodu ani caj) pretoze matarskemlieko im zabezpecuje vsetko 🙂
cvicenie nozickami a masirovanie bruska v smere hodinovych ruciciek tiez pomaha uvolnovat plynnatost.
drzim palce 🙂

motylicek123
autor
22. apr 2012

velmi pekne dakujem za vase rady budeme skusat a uvidime co nam zaberie, ja mam tu rurku taku oranzovu ako keby gumovu a dala som jej len taky malinkaty kusocek do ritky a hned aj vytiahla a ona hned prdkala a aj sa vykakala asi zo 6krat ale ako hovoril pouzila som j len tri krat viac nie lebo sa bojim aby i na nu nezvykla

ilona3
22. apr 2012

@motylicek123 toho sa bat nemusis, urcite si na nu nezvykne naveky. mozno ju budete musiet pouzivat mesiac mozno 3 mozno viac, ale ked bude Gabi vacsia sama zistis ze ju nepotrebuje. 🙂
my sme ju pouzivali pri najstarsom cca do 8 mesiacov, pri dcere asi do 3 mesiacov a najmensi do 10 tyzdnov a potom postupne som v priebehu par dni zistila ze uz ju nepotrebujeme. 🙂

veve39
22. apr 2012

@motylicek123 velmi vela deticiek okolo 1-2mesiacov zacne kakat s omnoho vacsimi intervalmi ako po narodeni, je to uplne bezne a v poriadku
nasa mala v takom veku zacala kakat 1x za 6-8dni, bola som z toho samozrejme znepokojena (dovtedy bola stolica denne)
pokial nie je stolica aj po dlhej dobe tvrda, nejde vobec o zapchu - casom, hlavne po zavedeni tuhych prikrmov sa to upravi
to, ze je babo nekludne suvisi hlavne s vetrami, kolikou - nevie pouzivat brusny lis, nema ho este vyvinuty a pri vetroch sa "namaka", je preto nervozne, napina sa a place
co sa tyka rurky - ked sme s malou koli obave zo zapchy skoncili na detskej chirurg.ambulancii na Kramaroch, lekarka nam tam vsetko skvele povysvetlovala a k rurke povedala, ze pri uvazenom a opatrnom pouzivani nie je nebezpecna a vraj ani navykova,,,,

motylicek123
autor
22. apr 2012

@ilona3 lebo vsade to tak pisu a ja este taka neskusena prve babenko tak vies 🙂 som opatrna 🙂 ale ked sa bude zase spierat a masaze nebudu pomahat ani na brusko davat a chrbatik masirovat tak skusim tu rurku dat

motylicek123
autor
22. apr 2012

@veve39 no praveze ona mala vzdy riedku stolicu takeho horcicoveho tipu cize zapchu som vylucila hned uvidime snad sa nam to zlepsi casom

ilona3
22. apr 2012

@motylicek123 to je predsa uplne v poriadku ze si opatrna, zle by bolo keby si opatrna nebola 🙂
nepoznam ziadne dieta ktore by rurku pouzivalo naveky 😀

motylicek123
autor
22. apr 2012

@ilona3 tak to je jasne ze nie naveky, ale vies ked vsade pisu, ze navykove a umele vyvody a neviem co tak clovek ma potom pochybnosti, ale ked ju bude treba tak jej ju dam - nenecham ju trapit sa,dneska si docela pekne poprdkava hehe az sa musim smiat jaka je chutna ked tak pusta :D

snehuliena
22. apr 2012

Ja som používala kvapky Bio Gaia, ale vtedy mal už dva a pol mesiaca, skús sa spýtať v lekárni, či sa môže. Nám to určite pomohlo. A tiež pomohlo nahriať textilnú plienku žehličkou, aby nebola horúca, a to priložiť na bruško. Črevá sú totiž hladké svalstvo, a ak to bolí, je to podobné ako u nás žien, kŕče z menzesu, Takto mi to povedala lekárnička a tak som to vyskúšala. Bábo sa za chvíľu ukľudnilo. Inak daj pozor, čo spapáš, ak sama nevieš, čo môžeš, skús si vybaviť, čo vám dali v pôrodnici.
Pri bolesti skús bábo nosiť bez perinky tak, aby bolo jeho bruško opreté o teba, to je pre neho aj upokojujúce a tiež mu tým masíruješ bruško.
Bábätká veľa plačú, ale neboj sa. Hlavne nestresuj, nos si ho na rukách, nerozmaznáš ho tým, teraz ťa veľmi, veľmi potrebuje. Za chvíľu skončí toto ťažké obdobie, črievka sa tiež naučia pracovať tak, ako majú. Držím palce!!

hajanka
22. apr 2012

@snehuliena @motylicek123
Biogaia v letaciku uvadza, ze od 3.mes, v cechach ale ze uz o 1.mes., v letaciku je uvedene, ze boli podavane aj novorodencom a predcasne narodenym babetam a nemaju absolutne ziadne neziaduce ucinky, takze smelo, mozu sa podavat od narodenia 🙂

motylicek123
autor
22. apr 2012

@hajanka tak to je fajn potom 🙂 skusim to

motylicek123
autor
22. apr 2012

@snehuliena dakujem velmi pekne no snazim sa papat take podobne ako v porodnici len clovek skusa, na kadeco mu vylezu oci a potom nevie co presne tomu drobcovi robi zle, leboo toolko toho pojedol :D plienocku vyskusam nahriat tak ma napadlo, ze dobry by bol aj ten termofor s teplou vodickou 🙂 musim to niekde pohladat mam taky jemnucky plysovy 🙂