Menzes v 10. rokoch

baboadel
21. jan 2018

Ahoj baby, chcem sa opýtať dcéra má 10 rokov, v lete dostala menzes, tento mesiac mala dosť silné krvácanie. Mali ste s tým skúsenosti ? Ako to zvládali Vaše dievčatá ? Najhoršie je to v škole hambí sa ísť si vymeniť vložku, preto jej vždy pretečie a zašpiní si spodné prádlo.

lubi13
21. jan 2018

Ahoj a riešili ste so s lekárom....10rokov je dosť malo, už potom veľmi neporastie a pod. Moja sesternica dostala v 9-tich rokoch, bola z toho úplne hotová. Detská lekárka ju poslala na gyndu a tam jej to zastavili....potom dostala normálne ako 13-ročná a bolo všetko OK

siska53
21. jan 2018

@baboadel no..ja som mala ako takmer 11r.1 teda mam len 155cm.. Len u mna je to aj geneticky,mame v rodine aj takychto malych i vysokych ludi. Ja som zdedila i so sestrou vysku po babkach. Segra ma 158cm hoci ho dostala neskor ako ja..
A ja som.to zvladala zle,ignorovala.som to,tiez som sa hanbila,tajila to v skole,mama ma nahanala si lenit vlozky.. A kedze mi byvalo veeelmi dlho zle,ja ten.menzes nemusim.doteraz.. Vravela som,ze ak.mam.trpiet,tak len kvoli tpmu,aby som raz mala deti. Tie su, ale pocity,ze bize,zas mi to uz ide,su pre mna hrozne.. Otazne je,ci prechod je lepsi..

baboadel
autor
21. jan 2018

@lubi13 Dcéra je na 10 rokov dosť vysoká má 162 cm a tiež vyspelá. Pred začatím asi tak pol roka sa jej objavili akné a tiež taký slabý výtok, takže som to viac menej očakávala ale tak za rok a ono to prišlo skôr. Dcéra je sledovaná na hematológii a lek. som to oznámila. Ešte počkám na budúci cyklus ak bude taká silná pôjdem na gyn.

baboadel
autor
21. jan 2018

@siska53 veru my ženy sa trápime od malička, ešte že dcéra tvrdí, že bolesti nemá ani bruško ju nebolí. Len ešte musí na to psychicky dozrieť. A nepoteším Ťa ani ten prechod nie je lepší, ja tým prechádzam, musela som podstúpiť hysterektómiu , tak to prišlo u mňa zo dňa na deň.

lubi13
21. jan 2018

@baboadel to je naozaj vysoká, ja mám 10-ročnú dcéru a má iba 141 cm. V triede je ale priemer, preto mi to prišlo veľmi skoro. Keď už aj akné začalo skôr, zrejme aj dospieva skôr.

bona_dea
21. jan 2018

10 rokov nie je uz v dnesnej dobe ziadna drama. Dost sa.to posunulo.
Ja som mala 11, mala som dve spoluziacky, ktore to dostali v 10tich, a to je pomaly 20 rokov dozadu a nikto to nijak nedramatizoval.
A s tym rastom, ja neviem kde kto k tomu prisiel, ale ja som este na strednej skole narastla cca 5 centimetrov.
Mam standardnu dlzku 167 cm, a tolko som nemala ani zdaleka v case ked som dostala 1. menstruaciu

lula313
21. jan 2018

@lubi13 ja si nemyslím, že je to malo, ja som pred 20 rokmi dostala v 12tich a to som už bola medzi poslednými a naj kamoska, čo dostala v 11 sa ešte pekne vytiahla až na 176cm, takze to sú len take povery, že nevyrastie.. v dnešnej dobe sa všetko posúva, kŕmime decká antibiotikovymi kurčatami, tak to má aj takýto efekt, že dospievajú skôr, predpokladám, že aj dcéra autorky má už telesne vyspelú dcéru, čo nemá 40kg a 140cm, ale je aj fyzicky vyspelejšia..
@baboadel ja by som sa s nou porozpráva, že je už žena, že je to velka vec a má byt na to pyšná. Mozes jej pripadne kúpiť nejakú diskrétnu krabičku na vložky/malu toaletnu tasticku, aby sa nehanbila chodit s vložkou v ruke na zachod. Na oslabenie MS mne pomaha vitamín c, pripadne pomarancove džúsy, tak by som jej ho v čase začínajúcej MS dávala.

katkalubkova
21. jan 2018

Ahoj, ja som dostala v 9 tich rokoch menzes. Pamatam si, ze prvy menzes bol slabi, to som zatajila. Aale ten druhy, to bolo ine krvacanie, vlozku som chodila menit co pol hodinu, samozrejme, ze to uz povedat musela. Tiez som si presla " peklom" chalani, dokonca aj baby boli take svohnute, ze sa mi smiali, no, ale vsetko to preslo. Doteraz si na to ale velmi nerada spominam.......

jarka91
21. jan 2018

@baboadel moja dcérka dostala v 10- tich rokoch tiež .... este minulý rok v novembri .
Tiež ma to dosť zarazilo, nečakala som to tak skoro !
No už asi pred pol rokom jej začali rásť prsia, a ochlpenie sa pridalo pred 2 mesiacmi .
Začala sa potiť už ‘ tak inak ‘’
Menzes je medzi 10-15 rokom už bežná .
Prvy mesiac ho mala naozaj silný , ale iba 3 dni
Nestihali sme vymieňať - učila som ju to .... vyrobili sme si mesačník , mala si ho vyzdobila , išli sme spolu nakúpiť ( taštičku , vložky, slimky, a utirky)
Další mesiac - december nemala vôbec .
A teraz v januári sme to dostali presne 1.1.obidve naraz 😊 u dcerky trvalo dlhšie o 1 deň , zatial este nemala v čase ked sa chodi do školy , no za triednou som bola a povedala jej o tom.
Nemyslím ze je správne zastavovať to .
Ak sa príroda - telo tak rozhodlo treba to nechať tak.Dievčatá to zvládnu .
Moja má 158cm
Pekný večer

kormelia11
21. jan 2018

Ja som tiež dostala v 10r menštruáciu a to nevravím ze ako prvacke na ZŠ mi začali už rast prsia
@baboadel

maaaria3
21. jan 2018

@baboadel tiež som dostala v 10 rokoch a ano, bolo to tažké, prsia a podobné znaky... ale som tu a tak to malo byt... nič by som nezastavovala a neovlyvnovala... to je brutal zásah... načo, stačí, že mladé holky berú hormony ako antikoncepciu a podobne... mám 164 cm, ale som rada za prirodzený priebeh mojho ženstva🙂

eliska13
21. jan 2018

@baboadel u syna v škole majú už 4 dievčatá menzes.Na silný menzes veľmi pomáha vitamín C mne ho doporučil gynekológ.A prečo sa hanbí?veď nikto v škole nevie čo sa deje ide normálne na WC, ešte sa len učí špinavé prádlo ešte bude mať veľa krát🙂

alenkabaj
21. jan 2018

Ja som tiež dostala v 10 tich, strasne som sa hanbila, a ešte k tomu mamka s hneď starala. Keď sme šli k doktorka hneď to riešila. Dostala som skôr ako moja a dva roky staršia sestra, čiže nič prijemne. Až na strednej som sa s tým zmierila

bubblies
21. jan 2018

Ja som dostala tiez prvy, ked som mala 10r a ako prvá z rovesníkov. S výškou to nic spoločne az tolko nema-ale hokd povery su niekedy mocnejšie ako rozum. Ja som nižšia, ale to je dane geneticky, nie meštruáciou. V rodine sme vačšinou vsetci nižší. Neter má teraz 10r a uz tiez dostala, pred 3mesiacmi, ale na svoj vek nevyzerá, vyzera vyspelejšie tak na 13-14, takze to uz bola len otázka casu. Tiez ochlpenie ma uz rok a pot bol uz tiez cítiť inak 🙄

Btw: A hento co malo za vyznam zastaviť dospievajúcej menštruáciu?? Kvoli výške?
No som zvedava, aky dopad to bude mat u nej do budúcna, podla mna by vyrástla aj tak (-+2,3cm) takze 👎 Hormonálny proces v tele dodnes nie je vedecky uplne preskúmaný, ale tak pre 2-3cm treba doňho zasahovať hned na úplnom zaciatku, to tlieskam teda 😅👏

matazirafa
21. jan 2018

@baboadel no toto presne som mala aj ja, zaciatok v 10 r. , potom po 2 rokoch mi ju upravovali hormonalnymi tabletkami kedze som ju mala kszde 2 tyzdne a velmi silne. Ci boli nutne je velmi otazne, kazdopadne sa mi to upravilo az par rokov neskor. To ze sa hanbí sa prebalit v skole je v tom veku normalne ale podla mňa je vacsi trapas chodit pretečena, to jej treba nejak citlivo vysvetlit. Ja som sa zo zaciatku bala si ich chodit kupovat lebo som myslela ze mi ich ani nepredaju. Je to pre nu nove ale onedlho na vsetko pride sama.

betina1984
22. jan 2018

Ja som dostala ako 10,5 rocna. Ale nepravidelny, ktory mam dodnes. Mam 166 cm, takze som rastla aj po menzese 🙂. Dcera bude mat v aprily 10 rokov a uz ocakavam coskoro aj menzes u nej. Je dost vyvinuta...

bibistec
22. jan 2018

Skor na endokrinologiu treba ci je to v poriadku

shmoulinka1
22. jan 2018

aj ja mam menzes od 10r, na co nejake umele hormony, ved aj HAK je svinstvo

bibistec
22. jan 2018

@bubblies nie.je to celkom tak, ono niekedy sa naozaj moze spustat menstruacia skor ako by sa.mala a nejde len o 2-3 cm na vyske
Niekedy su tam hormonalne problemy tiez sme mali v rodine pripad a museli zastavovat. Na to vplyva viacero faktorov. Ale ak je to po 9 tom roku vacsinou je to v poriadku ale to sa tiez da zistit

88patka88
22. jan 2018

Moja tiež dostala v 10tich pár dní po narodeninách taký ,,darček,, navyše....rastie ďalej ako z vody už len čakám kedy to skončí dnes má 12 rokov nohu väčšiu ako ja...s tym vymieňanim v škole máme rovnaký problem dokonca zo začiatku nechcela ani taštičku s hygienickými potrebami nosiť a to som jej naozaj zabalila minimalisticky co najviac to šlo ...keď dostala to bolo v 4 triede tak som to normálne povedala triednej a poprosila ju aby ju púšťala cez hodinu na WC no ani to nepomohlo ...dodnes to je tak ked hneď po príchode zo školy letí do zachodu ...snáď vekom sa to zlepší

montemotherone
22. jan 2018

@baboadel Nezasahovala by som do toho. Presne ako píšeš, objavil sa aj vývin druhotných pohlavných znakov, akné... Jednoducho sa to rozbehlo. Bolo to u niektorých dievčat bežné aj kedysi, aj dnes. Priemerna sa celkový vek trochu znížil. Musí to byť pre ňu ťažké, ale moja dostala v 13 tich a tiež sme "bojovali" 🙂 veľa vecí, fintičiek som jej nenápadne posúvala... Zo začiatku sa o tom ani nechcú baviť 🙂 Daj jej čas stráviť to, ale citlivo ju informuj, aby nebola stratená.
Na wc predsa chodí sama. Kúp, alebo uši jej nejaké minivrecko na vložky (1-2ks), tenké, ako peňaženka. V tom nech má zásobu. Nikto si nič nevšimne. Dá si ho do nohavíc a ide. S mojou sme v kľude prebrali kalendár, aby ju to neprekvapilo, hlavne v začiatkoch to bolo ťažšie, nepravidelné, takže nosila pre istotu v taške vložku vždy. Zo začiatku som si viedla svoj kalendár aj jej 🙂 Pomohla som jej s plánovaním aktivít, keďže dosť cestuje na sústredenia. Teraz už na nej vidím že sa to blíži, že sa jej nemám radšej stavať do cesty 😁 Už jej varím týždeň predtým ženské čajíky (buď zmesy- napr. Serafín, alebo alchemylka, myší chvost...) 😉

jaruskatt
22. jan 2018

Ja som mala menzes tiež od 11 rokov. Skús sa s ňou ešte porozprávať, nech sa nehanbí, že je to normálne a že možno nie je jediná, len spolužiačky o tom tiež nepovedia... Ja som používala vložky také dlhšie a s krídelkami. Vložky sú tenké, nech ju strčí do vrecka a ked pojde na wc, nikto ani nemusí vedieť. Alebo s naj kamoškou... Čo sa týka sily krvácania, myslím si že je to normálne. Príp. sa poraď so svojím gynekológom... neviem či by dcéra chcela ísť na gyn.vyšetrenie a či by to pre ňu nebol ešte väčší stres

lulistek
22. jan 2018

@baboadel Ja som mala menzes ako 9 rocna alebo 10 tiez uz si velmi nepamatam. Tiez som velm rychlo bola vyspela , mala som velke prsia uz ako tretiacka .

montemotherone
22. jan 2018

@alenkabaj buď rada, že sa starala 😉

montemotherone
22. jan 2018

@all veľmi dobrá kniha 😉 odporúčam stiahnuť... a čítať... a samozrejme aplikovať 😁
https://www.cyklickazena.cz

mawka
22. jan 2018

tiez cakam, ze dcera dostane skor, aj nas na to endokrinologicka upozornovala, ze to bude dost mozne, ze od 9 rokov mame byt pripraveni. preto sa s malou o tom bavim, aby to brala ako prirodzenu vec a nebola potom vyplasena. rozhovory su velmi dolezite o tychto veciach. dnes dievcata dospievaju skor, vidim to vsade. a prispievaju k tomu aj potraviny. na to nas tiez endokrinologicka upozornovala. zvlast na kuracie maso z obchodu plne hormonov, ktore najviac vplyvaju na dievcata. takze uvidim.

pavica236
22. jan 2018

Ja som dostala ako 10,5 rocna a mam 170 cm, bola som vyspelejsia, ale asi dve spoluziacky mali este skor ako ja

dassena
22. jan 2018

moja neter dostala prvy krat ked mala 11 rokov, dokonca aj v kupelni odpadla ked to zistila lebo chuda poriadne ani nevedela co sa deje, respektive to tak skoro necakala, ale odvtedy ma normalne, sem tam sa to stane, ze to pride aj takto skor. vela s nou o tom rozpravaj popripade ak by mala nejake problemy tak k doktorovi ale to asi vies 🙂

meusicka
22. jan 2018

@baboadel ja som tiez dostala v 10 rokoch. co mozem odporucit, ak ma dcerka silne krvacanie, tak ten 1 den nejak vydrzat, hoci aj ked ostane doma zo skoly, ani nie tak kvoli menzesu, ale tej psychike. ona potrebuje cas to spracovat. co som ale chcela kup rebricek obycajny a vecer alebo druhy den rano nech si ho dcerka da, ten jej krvcanie oslabi. cca 3-4 hodiny a bude tej krvy podstatne menej. aj to skrati celkovu dobu menzesu. okrem toho len rozpravat sa o tom, precitat si o tom. drzim palce.

sabca99
22. jan 2018

Podľa mňa bude najvhodnejšie ísť ku gyn, myslím, že je to skoro. Keď má dievčatko 13, 14 rokov tak je to už také normálne. Bude dobré to prebrať s lekárkou.