Mentálna zaostalosťt stredného stupňa

vivi291018
25. okt 2022

Dobrý deň, som mama mojej krásnej dcérky Vivi ma 4 roky a bohužiaľ je sluchovo postihnutá a nosi aparáty a ďalej jej genetické testy vyšli, pre mňa ako mamu veľmi zle, vyšlo jej, že ma mentálnu zaostalost stredného stupňa. Som zúfalá, smutná a bojím sa o ňu ako bude žiť, nevie nám stále rozprávať, ani ma neoslovi mama, muža tata, proste nič, síce keď jej povieme,, povedz mama" tak povie a to isté aj tata, papa, hav a sem tam baba, to je všetko, strasne sa bojím, že nebude rozprávať, alebo ze sa veľmi ťažko začleni do normálneho života. Prosím, vás tu mamičky alebo aj nemamicky ktoré máte skúsenosti s takýmito deťmi o nejaké rady, alebo aspoň nádej, že aj deti s takýmto postihnutím rozprávajú a aspoň nejako sa začlenia do spoločnosti. 🥺
Podotýkam, že dcérka je hráva, vie sa hrať pekne s deťmi, v niektorých veciach je dosť chapava, nie je agresívna a vie podať emócie, vie nám dat najavo ze nás má rada a pod.

dagmarovita
25. okt 2022

Ale bude rozprávať, aj sa začlení, neboj. V Kremnici maju skusenych poradcov na toto, su odbornici, ona ani nemusí mať mentalne postihnutie tak ako píšu, na tom pracujte, je o tom vela, specialny pedagogovia vedia poradit ako s nou ju rozvijať, su knihy ako mozog cvičiť..., zial neviem nazov, jedna mamicka ju tu aj fotila, aj perga..vcelí produkt poradit sa s tou panou ma dobre vysledky, ze sa deti rozhovorili, ale ist za tymi co s tymito detmi pracujú, neboj sa,

vivi291018
autor
26. okt 2022

@dagmarovita ďakujem za odpoveď, ja chodím s malou ku špeciálnej pedagogicke do poradne no to len teraz nám prišli také výsledky z genetiky tak zatiaľ som s toho smutná, zúfalá a strašne sa o ňu bojím

kacena4
26. okt 2022

priznám sa prvykrat pocujem ze sa z genetickych testov sa vycitat mentalna uroven dietata. iq testy robi psycholog co viem a ak by jej aj vysli horsie vysledky mize tobyt sposobene poskodenym sluchom. neviem ci sa u cas da zaviest kochlearny implantat ale ten detom velmi pomaham. pocut a nasledne sa rozrospravat a hlavne spravny logoped. drzim palceky

maminkadeticiek
26. okt 2022

Z coho presne,resp.ako jej diagnostikovali ment.retardaciu?Vysetril ju psycholog alebo psychiater?Nerozumiem ako sa da z genetickych testov vysetrit ment.retardacia.

yanni
26. okt 2022

@vivi291018 z akych testov presne jej diagnostikovali mentalnu retardaciu? Z genetiky určitě nie. Mentalnu uroven testuju psychologovia a neurologovia.

karmen118
26. okt 2022

@vivi291018 ako tu už spomínala mamička predo mnou v Kremnici sa venujú týmto detičkám od škôlky, a tvoja dcérka nemusí mať reálne taký stupeň mentálnej retardácie, možno ani nemá, len kvôli sluchovej vade zaostáva. Zo škôlky tam deti potom pokračujú na ZŠ a tie čo majú mentálnu retardáciu a nedostanú sa na učňovku, tak tam môžu pokračovať v Praktickej škole - https://zsispkremnica.edupage.org/about/?eqa=dG...
Určite by ti vedeli poradiť ako ďalej postupovať. Neviem odkiaľ ste, ale detičky tam buď dochádzajú alebo sú na internáte. Moje deti majú inú diagnózu a dochádzajú do ich škôlky do triedy pre deti s komunikačnou poruchou.

vivi291018
autor
28. okt 2022

@kacena4 robili jej geneticky testy v Malackách, sme s Popradu, sama som s toho prekvapená a hotova, že tak jej to vyšlo, že ma mentálnu zaostalost stredného stupňa, ale ako čítam komentáre, tak mam aspoň nejakú nádej, že to práve ani tak nemusí byť

vivi291018
autor
28. okt 2022

@karmen118 som Vám veľmi vďačná za komentár, preplakala som dní aj noci, zo strachu ako to budeme zvládať, každá matka chce mať zdravé dieťa a tak dúfam, že to môže byť tak ako vy a ostatné mamičky mi tu píšete ze to tak ani nemusí byť

vivi291018
autor
28. okt 2022

@yanni tak podľa genetických testov jej to tak vyšlo, ja s nou chodím ku psychológovy, a dokiaľ nevidela lekársku správu od genetika, tak mi nič nikdy také nenaznacila, žiaden lekár mi to doteraz nikdy nijak nepovedal, mám pocit, že na to aj lekáry kašlú a čítajú navzájom lekárske správy jeden od druhého a riadia sa len podla toho, viem ze je to ich práca a tak a vážim si lekárov, no mam taky pocit, že ak by som nešla na genetické testy tak by ostatných lekárov ani nenapadlo ze moze mat takú diagnózu