Ahojte!
Mozno to bude na zasmiatie...Manzel mal prababku ktora bola porodna babica. Keby zila by mala nieco cez 100 rokov. Jej rady zdedila manzelova babka a svokra samozrejme. A odporucala aj jeho babka a svokra miodporucaju mazat dieta prve mesiace prasacim smalcom... Aj napriek mojmu nesuhlasu manzel dcerku mazal a podla mna ma flaky na zadku a kus na stehnach akoby svetlejsie miesta a biele...prave kvoli smalcu... Velmi to nevidno treba sa zapozerat. Teraz chcu do nas prist a doniest opat smalec ale pisala som svokrovi nech nenosi. Natieram synceka olivovym olejom. Mate skusenost tie co ste mazali smalcom? Ak ano ma to nejake vedecke opodstatnenie? Je to dobre? Alebo preco su take babske rady ze natierat tym? Stretli ste sa s tym? Lebo ja iba v rodine doktorej som sa vydala a trikrat mi to nevonia...Vdaka za rady a pekny dni vsetkym.
smalec je bravcova mast...vraj je to podla nich dobre a treba to robit ze potom nie su ekzemiky...velmi si chcu presadzovat svoje a to som nemala dovolit uz pri dcerke...
@milli3377 pochybujem ze tie flaky su z masti, kazdopadne nenatierala by som uz len kvoli tej specifickej voni ,,,je to proste babsky zalezitost, opodstatnenie vedecke isto nema,, ale v minulosti ked na vyber nebolo aj smalec bol fajn,,,
...zas to je uz na tebe ako si presadis svoj nazor,,, ale ci uz olivak alebo smalec, svojim sposobom je to jedno, neublizi,,,
@bamb27 Mozno to neni o tom ale manzela tiez mazali i svagra a su dost vybusni a nervni a aj dcerka je taka...nemoze to mat nejaky suvis ked mazes dieta zivocisnym tukom a rastlinnym? Uz len preto sa mi to zda divne...ale ako si napisala ked nebolo nic ine aj smalec bol dobry ale dnes na vyber mas. 🙂
@milli3377 nie nie, povahu nezmenis nejakym mazanim,,, teraz sice mas na vyber,, ale na druhej strane si vezmi,,, ako smalec aj olivak cisto prirodny produkt, zvysok je cista chemia,,, to uz skor o tej by sa dalo povedat ze moze mat vplyv na spravanie ,,ale rastlinne vs. zivocisne nie
dieta natierat mastou je poriadna blbost. dalsia blbost je to, ze si myslite, ze z masti ma dieta nervak. vsetko su to len bludy a blbosti. ani parom volov by mna nikto neprinutil robit mojmu dietatu nieco, co nechcem. a nechapem, preco ste si nechali natierat vlastne dieta bravcovou mastou. ak je vas manzel inteligentny clovek, tak musi pochopit a uznat, ze je to riadna blbost. a dieta nenatierajte nicim. vobec nicim. jedine, ak by malo suchu pokozku, tak pouzite nieco urcene pre babatka. poradit vam moze pediater.
@milli3377 myslím, že tu skôr ide o medzigeneračný postoj... pred 100 rokmi iné ako masť nebola (začínala nivea, ktorá ale nebola dostupná "chudobe")... a všetko, čo sa predáva z generácie na generáciu pod vplyvom pokroku u niekoho "narazí" ... teraz masť u Teba... je to normálne, ak to chceš, tak daj, ak nie, nedaj... mne tiež ako malej dávali na priedušky obklad z masti na vykašľanie a ja by som to malému v dnešnej dobe neurobila... a na povahu to zrejme nemá vplyv, to ide po "inej" línii génov... a na koniec, moja mamina neuznáva iné mlieko, len Sunar, čím to asi bude 😀
@milli3377 do vychovy a starostlivosti o dieta sa nema kto starat,len jeho matka a otec.aj tam treba velmi casto kompromisy.rychlo si nastavte system,zacina to takymito malickostami a konci rozvodom.k teme:v minulosti sa davala detom zut kozka zo slaniny,dnes su na to hryzatka,atd atd,takze natieranie smalcom je podla mna zbytocne sa drzanie tradicie alebo co a okrem toho fujfuj(ale to je zas moj subjektivny nazor)
@milli3377 akože ok, uškodiť to asi neuškodí, pomôcť tiež asi nepomôže, povahu jej to nezmení, ale aby mi dieťa smrdelo bravčovou masťou, tak to si neprosím a čo oblečenie, veď musí byť od tej masti 😝
pred ich príchodom kúp 4 veľké chleby, kilo cibule a keď prídu, sprav pekne mastné chleby s cibuľou a ponúkni, že si netušila, že je to pre malú 😎
z prasacej masti mu nemoze byt nic...biele flaky su z niecoho ineho...ak sa ti nieco nepaci..nemas 5 rokov..nehovor to nam ale povec to im v prvom rade! ved kedysi sa robilo kopec nezmyselnych veci nad ktorymi sa rozum zastavuje...ale samozrejme mnoho veci bolo aj uzitocnych...no natieranie dietata prasacou mastou k tomu urcite nepatrí!!!
@milli3377
Aj moja prababka bola pôrodná babica, a bravčová masť sa dávala napríklad aj na popraskané bradavky pri dojčení. 🙂 No ale počítam, že iná mastička vtedy nebola k dispozícii.
@milli3377 kedysi sa v bravcovej masti vyvarali bylinky ako napr nechtik a bolo to vynikajuce liecivo, aj teraz si niektori ludia vyrabaju takto ciste bio masticky na rozne ochorenia (nielen kozne, ale aj na liecenie dychacich problemov atd..)
Sulam sa riadne na tvojej otazke o spojitosti vybusnej povahy s mazanim smalcom, to je vyborne 😀 😀 😀
@milli3377 Aj v nasej rodine sa pouziva bravcova mast ako "vseliek". Nedaju na nu dopustit moji rodicia, stari rodicia, prastari rodicia ...., ale ja s mm nad tym len mavneme rukou a kukneme na seba ako dvaja puci 😀 . Poviem ti, dcerka ma od 3m ekzem, vyskusali sme aj ospevovanu bravcovu mast oi, ale absolutne ziadna zmena, zazrak sa nekonal. My natierame modrou indulonou, nad cim sa uz tiez vela ludi pozastavilo "vsak to je pre chlapov na ruky, nie?".
😀 😀 by som sa bála, že sa mi psi rozbehnú za dieťaťom... 😀
@milli3377 kedysi nebolo ineho"mastoveho "zakladu ako bravcova mast-(ludska koza ju dobre akceptuje)takze sa v starom lekarnictve pouzivalo len to, neskor vceli vosk a vosk z ovcej vlny-lanolin, az kedy tedy ropne produkty-vazelina a parafin, ktore sa nevstrebavaju do koze, tvoria film a kozu skor upchavaju...ale nevyhodou bravcovej masti je ze sa rychlo kazi,oxiduje ..
@milli3377 nevyhadzuuuuj, hlavne ak je z domaceho chovu! Najzdravsie je vyprazat na bravcovej masti, nevznikaju pri tom karcinogenne latky. http://zena.sme.sk/c/5796216/mast-sa-vracia.html
Svokre vysvetli sposobom co pise @veriiii a naloz s tym, ako uznas za vhodne. Nase babo malo do 4 mesiacov zlu pokozku, alergicke vyrazky skoro zo vsetkeho co som zjedla a na pracie prostriedky je citliva stale. Ja odporucam mazat dieta kokosovym olejom, nam sa osvedcil celej rodine.
@milli3377 ... kvalitná domáca bravčová masť nesmrdí 😉 neviem, či by som ju zrovna natierala na pokožku dieťaťa ale proti gustu žiaden dišputát 🙂 masť si zober a ulož do chladničky alebo špajze a ako píše @dazdovka používaj pri varení...svokre a manželovi vysvetli, že tebe viac vyhovuje natierať dieťa olivovým olejom 🙂 a nemyslím si, že spomínané biele fľaky a už vôbec nie výbušná povaha súvisia s bravčovou masťou, to ozaj nie 😅
@milli3377 akože netuším o čom píšeš, ale ak sa ti to nepáči, tak to nedovoľ, nech to je čokoľvek, ja som to nerobila a mojej dcére to nechýbalo (predpokladám, že rovnako ako tisícom ďalších detí)... babské rady majú niečo do seba, ale zas nie všetko...