Máte skúsenosti so zajakavosťou u dvojročného dieťaťa?

23012014
11. máj 2016

Prosim Vás o informáciu so zajakavostou u 2ročneho dietata, tento problem prisiel z večera do rana. Dietatko dobre prosperovalo a zrazu taka nečakaná zmena. Ak mate dobre referenie na dobrú logopedičku prosím poradte.
Dakujem

ivetkab.
11. máj 2016

Logopéd Ti dieťa ešte nezoberie. Berú deti od 4 rokov. Ono to ani nemusí byť zajakavosť. Niekedy dieťa chce naraz viac povedať a tak jedno slovo aj dvakrát aj trikrát zopakuje. Prípadne v tej rýchlosti zopakuje dvakrát aj trikrát celú prvú slabiku. Moji všetci traja potrebujú rýchlo veci riešiť a aj povedať. U všetkých troch to tak bolo, že chceli povedať veci tak rýchlo, že kým sa "vykoktali" tak ak by sa neplašili, tak by som už dávno informáciu od nich mala. Skús drobcovi len hovoriť, aby sa neponáhľal, aby to povedal pomaly. Prípadne ak povie slovo s prerušením, tak v kľude ho oprav a nech to slovko v kľude a pokoji zopakuje celé, bez zajakania.

rhiannon
11. máj 2016

To, ze logoped nevezme dieta do 4 rokov je hlupost. Niektori beru uz od 1,5 roka. Ak to trva kratko, tyzden a pod., tak by som neriesila, neskor uz ano. A k pricine - nezlaklo sa dieta niecoho?

pribinak
11. máj 2016

Logoped zoberie an podstatne mladšie dieta ako 4 rocne. Závisi od problému, ktory sa bude riesit.
Zavolaj pediatricke, urcite mate nejaku logopedicku v rajóne
Alebo do najbližšieho CPPP centra. Mávajú tam tiez Logopedov a su zdarma
V takomto veku to moze byt spôsobene bud nejakým ťažkým zážitkom, alebo to dietatu dobre páli-mysli a rec nestíha za myslením

moni
11. máj 2016

existuje specializovane pracovisko SZU, na Kramaroch - Centrum pre dysfluencie, ak by to pretrvavalo, obratila by som sa na nich (boli sme s dcerkou, takze keby cosi IP)
http://www.szu.sk/index.php?id=166
vseobecne v BA su cakacky na logopedov dlhe, takze nebud prekvapena.
vela stastia nech je to len prechodne obdobie!

bibistec
11. máj 2016

beru aj logopedi len najdite taku co ma skusenosti s malymi detickami my tiez chodime od mala ale ak z vecera do rana zachovaj pokoj moze to byt ze nastal vyvojovy skok a mozog skor rozmysla ako je chopne dieta preformulovat vetu a to sposobuje zajakavost a treba na to cas aby aj ta rec nabehla spolu s mozgom na rovankej urovni ale urcite chod k logopedicke usmerni aspon na tu prvu diagnostiku, dietatko sa tam zabavi je to ako v detskom kutiku aspon u nas

biokraska
11. máj 2016

Presne tento problem sme riesili my ale daj tomu cas u nas to trvalo cca 3mesiace a suviselo to s vyvojom reci. Rychlo myslela a jazycek este nespolupracoval. Boli sme aj za logopedom, lebo tiez som sa zlakla ale ten sa len opytal, ci je to moje prve dieta...:-/ ehm... no pristup k detom mal na urovni aj ked mne prisiel touto otazkou ...no povedzme nie po chuti a este povedal, ze na to dieta nepreba upozornovat a pomalicky vsetko s nou este raz prechadzat aj v knizkach aby z toho nebolo dieta v strese

lili007
11. máj 2016

Otázka je ako dlho tento stav trvá. Aj náš syn sa dočasne zajakával. Mal zrazu rozšírenú slovnú zásobu, mal chuť nám toho veľa povedať a v rýchlosti to nedokázal, tak koktal. Skúste sa ho spočiatku pýtať čo Vám chce povedať, napomáhať mu, dať mu čas. Potom uvidíte.