Ahojte mamicky, synovi dnes ocna lekarka zistila sedy zakal na jednom oku... dost ma to sokovalo nakolko sa nikdy nestazoval ze by zle videl, ocnej sme isli len kvoli opakujucim sa bolestiam hlavy. Syn ma 5,5 roka a s tym postihnutym okom nevidel precitat u lekarky absolutne nic. Ma niekto osobnu skusenost s touto diagnozou u dietata? Dakujem
Bolesť hlavičky je častý príznak ochorenia oci u deti. Zdravé ocko je velmi namáhané.
Ja mám na obi dvoch očiach vrodený šedý zákal. Budú ho operovať a stále,keď sa mu to zakalý alebo ako mám opísať,tak mu vlastne vyčistia (operácia).Ja som zatiaľ mala 9 operácii,ale dá sa s tým úplne v pohode byť 🙂
@oliali s tym sedym zakalom nepomozem, ale len som chcela povedat, ze male dieta si same neuvedomi, ze ma zhorseny zrak, ked tak vidi odmalicka alebo zhorsenie prebieha postupne, cize to nevnima a berie to ako normalnu vec. Ja som bola na prvom stupni, ked rodicia prisli na to, ze zle vidim do dialky a len skrz to, ze som zmurila na tabulu, telku a bolela ma hlava. Nebolo to na moj podnet, lebo mna vtedy ani nenapadlo, ze vlastne zle vidim 🙂
@oliali ahoj. Synček mal vrodeny šedy zákal na ľavom oku. Prišlo sa na to keď mal rok,nasledovala operácia na Kramároch,tzn. odsatie sedeho zákalu plus sosovky. Momentalne ma 5 rokov,na ľavé ocko vidí v podstate len svetlo a tmu,aktuálne 27 dioptrii. Každý den od roka a pol vkladám kontaktnú sosovku s prislúchajúcou dioptriou. Ocko ma tupozrake,nepoužíva ho takmer vôbec a orientuje sa len zdravým okom. V budúcnosti by mu mali transplantovať umelú sosovku,no je tam podmienka aby mal ocko "vycvičené",teda každodenná okluzia zdravého oka a cvičenie. V našom prípade takmer nereálne nakoľko keď mu v škôlke prelepia zdravé ocko,na druhé nič nevidi.. uvidíme,nevzdávam sa ale zrovna včera nám pan doktor povedal,nech zázraky necakam nakoľko tupozrakost sa da vycvičiť max do 6-7 rokov.
Všetko záleží od toho,v akom to ma rozsahu,ake dioptrie ma a nakoľko je to ocko tupozrake.
Čo sa týka operácie,bolo to velmi rýchle,myslim,že na Kramároch sú skutočne odborníci,v našom prípade obzvlášť keďže mal synček ledva rok. Každú kontrolu však absolvuje v narkoze.
Všetko ti povedia,len sa aj pýtaj na všetko čo chces vediet pretože pre nich je to rutina a pre nás Španielska dedina..
Držím palce 🙂
@oliali mozno ti to uz nepomoze, ale ja som mala tiez vrodeny sedy zakal v oboch ociach. Vyoperovali mi ho, ked som mala 27 rokov. Videla som uplne normalne, do dialky som mala 1 dioptrie. Vyoperovali mi ho lebo mi zvysoval vnutroocny tlak, ktory uz mam beztak vysoky, lebo mam aj glaukom.
Ahojte, len sa chcem opytat ako ste pokrocili s malym. Nasa sa tiez narodila so sedym zakalom. Ako 6 tyzdnovu ju operovali, potom nosila okuliariky, ako pol rocnej jej vyberali stehy a teraz 8 mesacnej vkladali umelu sosovku. Co bude dalej nevieme...min.2-3 mesiace kym sa to zahoji a potom som sama zvedava co bude...ma este nejake taketo dietatko rada by som si popisala...
@dada0624 ahoj. Môj synček má 5 a pol mes, vrodený šedý zákal na ĽO, prvá operácia v 8t+ vložená um. šošovka, čaká nás však ešte jedna. Komplikovanejší priebeh kvôli pfv (persistent fetal vasculature - neviem presný odborný názov v slovenčine a nechcem zavádzať) avšak stále pretrvávajú cievy ktoré mali zmiznúť do pôrodu, alebo teda ešte skôr. Operovali ho v BB. Nepoznám nikoho s touto diagnózou na Slovensku, len ľudí z medzinárodnej skupiny na fb. Rada si popíšem 🙂 Viki
@vikik1591 aj my mame na LO vrodeny sedy zakal...dost ma to polozilo a stale sa s tym neviem zmierit... chodite do bb na kontroly? Aj nas tam operovali. Ako znasa maly tu sosovku? Ocko sa vam ako dlho hojilo po vlozeni? Lebo mne sa zda ako keby nasa mala to ocko mensie ako zdrave... Takze nemusite nosit okuliariky? A tie cievy to ma v ocku ci? Ja sa tomu tiez nerozumiem kadeco citam ale niekedy je to viac na skodu lebo ma chyti len depka...zajtra kontrola tak som zvedava co nam povedia... dada 😊
@dada0624 ano ano do BB Dfnsp chodíme, zo začiatku to bolo dosť vyčerpávajúce, máme to ďaleko a do BB chodíme od kedy má synček týždeň. Teraz už pomenej, no v septembri ideme konečne na konzultáciu ohľadom druhej op. Tiež ma to strašne položilo, celé šestonedelie si pomaly nepamätám, preplakala som ho, ale už je to lepšie, synček napreduje úplne normálne, je zdravý, a verím že sa podarí zachrániť zrak v ĽO. Aj keď ma trochu desí, že stále naň nevidí a teda mozog preferuje to zdravé oko. To s kataraktou skoro nepoužíva, málo ním pohybuje. Prelepujeme na max hodinu denne. Okuliarky zatial nie, boli by zbytočné, no naozaj dúfam že po ďalšej operácii už bude celý zákal preč a to plánujú už aj predpísať dioptrie. Celé to je pre mňa stresujúce, lebo nikdy neviem presne čo nás čaká. Lekári nevedia povedať ako to so zrakom bude. Cievky má za šošovkou, nie je ich vidieť, volá sa to pretrvávajúca tunica vasculosa lentis. To pravdepodobne spôsobilo aj zákal. Čaká sa či niektoré ešte nevymiznú samé, kvapkáme homatropin každý deň. Môžeme popísať aj mimo MK ak by si chcela. Cez inú sociálnu sieť alebo tak 🙂
@vikik1591 boze cize vam ten zakal cely nevybrali alebo sa mu robi kvoli tym cievkam? My sme mali celu sosovku zakalenu, vybrali jej ju v 6 tyzdni a potom sme brile nosili az do teraz- 13 dioptrie a pred tyzdnom jej vlozili umelu sosovku...teraz kvapkame mastime tiez same kontroly a uvidi sa co dalej tiez nevieme...ale skuli na to LO, nepouziva ho dobre, zaciname tiez prelepovat...budem velmi rada ak si popiseme, na fb nie som, ale mam messenger Dagmar Brašeňová alebo mail brasenovadagmar@gmail.com. 😊
ahojte dievčatá, my sa s 7r. dcérkou trápime so šedým zákalom na oboch očiach od jej 4 rokov, kedy jej to diagnostikovali...rada by som sa podelila o svoje skúsenosti....tana.michulkova@gmail.com
Dobrý deň, skúsim oživiť túto tému, resp.hľadám niekoho v podobnej situácii, potrebujem vedieť aký priebeh bol u vás.
Narodil sa nám synček s vrodenou kataraktou na oboch očkách, ako 10 týždňový bol operovaný na obe očká v BA, momentálne nosí kontaktné šošovky 28 a 29 dioptrie. Má ich iba krátko cca týždeň, ale mňa trápi to, že nám bolo povedané že s šošovkami uvidí normálne, primerane veku, no ja mám pocit že sa nič nezmenilo. Správa sa ako nevidiaci. Teraz bude mať 4 mesiace. Nerozumiem tomu, nepoznám nikoho kto by mi vedel niečo povedať. Uvidí nás niekedy? Je to normálna súčasť procesu? Čo s ním mám robiť? Cvičiť? Prosím ozvite sa mi niekto, som zúfalá. Ďakujem
chodte inej ocnej po dalsi nazor odporucam dr Elizovu robi aj sukromne aj v NUDCH bA