Máte skúsenosti s febrilnými kŕčmi?

alenka080174
31. júl 2021

Dobrý večer, chcem sa spýtať, máte skúsenosti s febrilnymi kŕčami u dieťatka? V pondelok ich dostala moja 2 ročná vnučka, trvali viac ako 30 minút, bol to hrozný zážitok a mám strach že sa to v budúcnosti zopakuje. Dá sa tomu predísť? Ďakujem za každú skúsenosť a radu.

nikpa
31. júl 2021

@alenka080174 treba mať doma vždy diazepam a pri teplote 39 podať, aspoň nám tak povedali. Ale keď dostane syn teplotu, sme v strehu aby neprekročila ani 38 zatiaľ sa kŕče neopakovali. Vždy okrem liekov na teplotu hneď zrážame aj obkladmi.

domkad
31. júl 2021

@alenka080174 dcéra ich tiež raz dostala a veruže hrozný zážitok.mala cca 2 roky vtedy ,teraz má skoro 6 a nič.Alw pravdupovediac pri každej jej vysokej horúčke tŕpnem...

stanislava33
31. júl 2021

@alenka080174 moja dcéra mala 2xfebrilne kŕče a bola jej diagnostikovana epilepsia.

kittykat22
31. júl 2021

@alenka080174 zalezi co bol spustac. Mala horucku alebo ich dostala len tak? Mozu byt koli vysokej horucke alebo moze byt spustat neurologicky problem.

maminkadeticiek
31. júl 2021

Nech Vam dr predpise diazeoam a vysvetli ako a kedy uzit.Je to super pomocka ako tomu predist.Aj psychicky budete vo vacsom klide ze ak by prisli horucky viete si rychlo pomoct sami.

mata391
31. júl 2021

@alenka080174 baby, moja dcérka ich tiež mala keď sme boli v nemocnici kvôli vysokým horúčkam. Mam doma diazepam, a to lieky ale aj rektalnu tubu. Ako prosím postupujete keď ma dieťa horúčku? Pri akej vysokej už dávate a akým spôsobom? Tabletku alebo rektalne? Ďakujem 😥

alenka080174
autor
1. aug 2021

@kittykat22 mala vysoku teplotu,vecer mala len soplik a teplotu 38,dcera hned dala paralen od teploty,este aj v noci jej davala,rano uz bola riadne horuca,isla jej dat nurofen,ked zacala zvracat a hned na to dostala krce,zobrala ju zachranka,az v nemocnici krce prestali,neurologicky je v poriadku,robili jej CT hlavicky a EEG,to bolo negativne,ale pre istotu ju este objednali na MR hlavicky,ale to bude az koncom novembra.Dufame,ze aj to bude v poriadku.Davali sme sirup od teploty

alenka080174
autor
1. aug 2021

@maminkadeticiek Uz nam pani doktorka predpisala diazepam rektalnu tubu,aj diazepam tabletky.Dala rady ako postupovat pri teplote.Ze uz pri 37,8 zacat davat lieky od teploty,pri 38 uz k nim pridat aj tabletky diazepam a pri krcoch ihned podat rektalne diazepam.

alenka080174
autor
1. aug 2021

@mata391 My ame do teraz davali sirup od teploty,ale zachranari nam povedali ze je lepsie mat doma Paralen cipky a podat tie,ze rychlejsie zaberu a ked by teplota neklesala,mozme striedat s Nurofen sirupom.Davat aj studene zabaly,ale ze vzdy treba skusit,ci mala nema studene rucky a nozky,ak by mala tak zabaly nedavat

alenka080174
autor
1. aug 2021

@nikpa Nam povedala doktorka,ze lieky od teploty zacat davat uz pri teplote 37,8 a pri 38 uz pridat aj diazepam tabletky

kittykat22
1. aug 2021

@alenka080174 tie sirupy treba striedat. Paralen + ibalgin. Mojmu synovi nuforen teplotu nezrazal len udrzoval. Zrazal len Ibalgin. Ta davka ktora je na obale je najnizsia mozna davka ktora je. Ked mal syn 40.ky tak sme davali dvojnasobok davky. Povedala nam to lekarka na pohotovosti kde sme so synom dochadzali koli tomu ze trpel syndromom horecnatych deti. Teplota je obvykle najvyssia rano o 6.00 a potom v noci od 21-00.00. Je dobre zistit ktory sirup zabera a akonahle sa ta teplota splha prilis vysoko treba ho dat. Potom treba sirupy po intervaloch striedat kym sa teplota neudrzi v normale.

nikpa
1. aug 2021

@alenka080174 diazepam keď sa blíži k 39 nám bolo povedané ale vidíš, čo lekár, iná rada 🙄

alenka080174
autor
1. aug 2021

@nikpa To je fakt,kazdy inak poradi.Mozno preto,ze tie krce trvali tak dlho.

radicova12345
8. sep 2021

Ahojte baby. . Tak. Začnem. Moja dcéra má 7 rokou. Aj pol. A prvý krát mala kŕče ruki a nohy. Strašný pocit. Mala to 2 krát. Ráno. Ale nie hnet po sebe. Trvalo to tak. Aši len 5 minút. Horúčky žiadne. Len mi zvracala. Doktorka mi povedala ze tie kŕče. Boli z toho. Ze nemá v sebe. Minerali.. . Ale pod večer. Mala horúčku 38. A žiadne kŕče. Ona nemala vôbec aj keď mala. Horúčky 40. Len teraz sa nám to objavilo. Poprosím radu. Za každú. Bojíme sa o ňu.. Ďakujem. Môže sa to aj zopakovať.??? Budem rada za vašu odpoveď.

nikpa
8. sep 2021

@radicova12345 febrilne kŕče sú len do cca 5 rokov. Teraz už je to niečo ako epileptický záchvat. Zvážila by som návštevu neurológa.

bluka2
8. sep 2021

Pokiaľ viem, teplota sa má zrážať až od 38.5. tak nás pediater a celkovo všetci v okolí majú tieto dáta.

zuzudrnda
8. sep 2021

Febrilne krce vznikaju pri rychlej a velkej zmene telesnej teploty. Preto synovy nikdy prudko teplotu nezrazam. Ma 3,5r a mal zatial 1ks cipku a mal aj teplotku cez 39. Zrazam vyzlecenim z pyzamka, chladnym predmetom do rucky, chladenim zapastia a pitnym rezimom

radicova12345
9. sep 2021

@nikpa čože. To vážne.. Doktorka mi povedala ze ma z toho. Ze nemala v sebe. Minerali. Lebo mi zvracala. Ze je nejaká vyroza

eeffka
9. sep 2021

@bluka2 ale nie ked ma dieta febr krce. Moja mala a ked na nu isla teplota prvy isiel diazepan a nasledne paralen uz ako jej stupalo 37.5, lebo kna mala do hodky skoro 40. Pomamila sa, ja som mavala ako decko 40ky akurat se sa nedaval diazepan a nemala som krce. 1x mala cca v 2r a potom som mala stisnuty zadok cca do 6r, potom som uz diazepan nesavala a ani chora uz nie je vobec, ma teraz9

nikpa
9. sep 2021

@radicova12345 nie som lekárka, keď povedala tak asi to tak je ale u nás v rodine maju deti na feb.krce asi voľake predispozície alebo čo lebo aj sestrine obe mali opakovane aj ja keď som bola malá ale sestra s obomi musela ísť aj na neurológiu.
@bluka2 keď máva dieťa f.kŕče nesmieš nechať teplotu zájsť tak vysoko, treba nasadiť diazepam a hneď ju zrážať.

asocial
9. sep 2021

@bluka2 38,5 rektálne, 38 pod pazuchou. Tak vraví aj naša lekárka. Plus, aspoň u nás, keď už je 38,5 nezaberá nič, iba zábal väščinou, a až keď sa zníži teplota, potom zaberajú čípky či sirupy.
kamaráti mali dvakrát febrilné u dcérky, prvýkrát boli aj v nemonici. Dievčatko má teraz 6 rokov a od 2 rokoch nič.

zenazaba
9. sep 2021

@radicova12345 ak vasa dcera zvracala a "nemala minerali", dostala krce z rozvratu vnutorneho prostredia a nie zo ziadneho neurologickeho ochorenia....a vsetky "odpovede a rady" vam ma dat lekar a nie zeny z modreho kona.

zenazaba
9. sep 2021

@kittykat22 nehovorte hluposti. Febrilne krce sa preto volaju febrilne, lebo ich vyvolava horucka. Ak ma dieta krce bez febfilneho ochorenia, nemoze.ist o febrilne krce.

zenazaba
9. sep 2021

@mata391 a to vam lekar nevysvetlil rozdiel medzi tabletkovym a rektalnym diazepamom? Tabletkovy sa dava preventivne pri horucke, ale v sucasnosti sa dava iba detom po komplikovanych febrilnych krcoch (ako napriklad u vnucky autorky diskusie), nie pausalne vsetkym. A rektalny sa dava na zastavenie krcov, ak uz dieta krcuje.

kittykat22
9. sep 2021

@zenazaba a z coho si myslis, ze to dieta tu horucku ma? Z choroby nie? Alebo si myslis ze deti maju horucku lebo zjedli lentilky?

bluka2
9. sep 2021

@asocial ja som si vzdy myslela, ze 38,5 po odpocitani a u oboch mojich detí som si všimla, že stačí dať medzi 38,8-39 kedy už začínali byť také, že sa zdalo, že to potrebujú. Pri druhom teda už ani nemeriam, iba vidím, že do toho bodu dospel...
Uznávam, iné deti možno inak

zenazaba
9. sep 2021

@kittykat22 citate, co pisem a co pisete vy? Napisala som, ze febrilne krce nemozu byt bez febrilneho ochorenia! Je uplne jedno ake ochorenie, ale musi byt febrilne!! Vy ste napisali blud, ze su spustane BUD horuckou ALEBO neurologickym problemom.

radicova12345
10. sep 2021

@zenazaba ahoj. Áno. Lenže. Moja dcéra dostala prvý krát kŕče a to horúčky vôbec nemala. Co len mi zvracala a nechcela vôbec nič piť tým pádom bola aj dehidrovana. Mala jazyk úplne biely. Výsledky mala všetko. V poriadku. Len nie minerali. Nemala v sebe. A doktorka mi povedala ze to preto. Mala tie kŕče.

eeffka
10. sep 2021

@radicova12345 nacitaj si nieco co je to vlastne je, tvoje dieta mohlo mat krce z hocicoho ineho ale isto to nebol febrilny krc, bezne ked ti chyba magnezko mas krce. taktiez treba pocuvat presne co hovoria a zasa neverit slepo vsetkemu, zdravy sedliacky rozum.
Mne ked dcera mala krc, dovalil sa zachrankar ze no mamicka epilepsia, ked som sa ho opytala na zaklade coho to diagnostikoval kedze decko ma horucky uz 2dni ci to nebude obyc febr krc tak zrazu ze "no ano aj to by to mohlo byt"... majster svetla, ak by natrafil na labilnejsiu povahu a uz je problem na svete

zenazaba
10. sep 2021

@radicova12345 ved ja vam o ziadnych horuckach ani nepisem. Dieta bolo dehydratovane, malo straty mineralov, rozvrat vnutorneho prostredia a z toho zakrcovala. Takze ak sa pytate, ci sa to moze zopakovat, ano moze, male deti ionovu disbalanciu, dehydrataciu a hypoglykemiu znasaju velmi zle.