Máte skúsenosť s ortézou hlavičky kvôli preležanine?

hamca
12. okt 2012

Ahojte mamicky, chcem sa spytat, ci ma niektora z vas skusenosti s ortezou na hlavicku. Totiz teraz sme zacali cvicit vojtovu metodu, kedze mame hypotonus a tam mi doktorka povedala o orteze hlavicky, kedze dcerka ma hlavicku trosku zlezanu.
Ako dlho a ako casto sa nosi orteza a za aky cas sa ukazu vysledky?
Chcem ziskat co najviac info o tom, kedze sa mam rozhodnut, ci to chcem alebo nie.
Dakujem

zuzub
12. okt 2012

ahoj, aj my sme mali podobný problém dcérka dávala hlávku na pravú stranu, cvičili sme tiež vojtovku a už je to úplne vpohodičke pekne sa to upravilo mala tiež jednu stranu zležanu a žiadnu ortezu ani nič podobné sme nemali a ani to nebolo potrebné, nakoľko ortopedička povedala, že také malé bábätka majú ešte mäkku hlívku a časom sa to upraví a mala pravdu. vojtovku sme cvičili fakt poctivo.ja by som pokiaľ to nie je nevyhnutné bábätko netrapila ešte aj s nejakou ortezou na hlave.....
držím palce 😉

sampo
12. okt 2012

No moja mala nie ze trochu, ale dost zlezanu hlavicku na lavej strane, lebo si cmulala prsty, ale ziadnu ortezu nam nikto nedaval, upravilo sa to samo, neostalo po tom ani stopy. Detto bratova dcera mala zlezanu hlavu vzadu (tiez dost),a tiez jej to neostalo 😉

paralenkap
12. okt 2012

My sme chvalabohu neboli v štádiu na Vojtovku, akonáhle som zbadala zležanú hlavičku (u oboch dcér), začala som ich polohovať, podkladať vankúšikmi (aby sa nevedeli otočiť). Nastavila som ich napr. na TV, alebo na niečo zaujímavé ...
No ortéza? Pravdupovediac počujem to 1x a som prekvapená. Myslím, že už vojtovka bude dosť šok pre malú nie ešte ortéza, ja by som asi počkala na výsledky z cvičenia ...

opicamartyna
13. okt 2012

ahoj my budeme mat osem mesiacov asi vo 4 mes. sme si všimli že má synček vyležanú hlavku, na radu lek. sme polohovali, podkladali ale absolútne žiadny vysledok, ortézičku akurat vybavujeme ak chceš cez ip si možeme niečo napísat

bibistec
13. okt 2012

no my ked sme malu priviezli z nemocnice povedali nam nech ju polohujeme raz na jednu a raz na druhu stranu a nemala nic zlezane, ale zas vojtovku sme cvicili 5 mesiacov koli skratenym slacham na jednej strane ramienka

tataja
22. nov 2012

Ahojte maminy.My mame ortezu hlavicky od vcera. Zatial sa len ucime ale ziaden krik ani rev sa nedeje nakolko je to odliatok podla jeho hlavicky a netlaci to nikde. Mame plagiocefaliu tazku deformaciu lebky takze sme sa rozhodli pre toto riesenie a nakolko to mal aj bratranec a vysledok bol absolutne perfektny. Tiez mi nie je vsetko jedno ked to musim malemu davat ale nechat to tak a dufat ze sa mu to upravi polohovanim alebo mu narastu vlasky som nechcela.

kikus48
22. feb 2017

@tataja ahoj. Pomohla vam helmicka na zlezanie hlavky ? Mali ste nejaku negativnu skusenost? Moja mala ma tiez tazku plagiocefaliu, nepomaha ani polohovanie ani rehababilitacia.

katarina644
22. feb 2017

ahoj, moj syn je cisty hypotonik, dost dlho sme mali zlezanu hlavicku na lavej strane. nie je to sice ok doteraz, ale druhi to nevidia. cvicili sme vyse dvoch rokov vojtovku. a postupom casu sa zacala hlavicka sama upravovat. my sme teda ortezu nepotrebovali. a ani mi v tom case o tom ani nikto nepovedal. len mi hovorili, aby som ho polohovala do tej druhej strany.