Ahojte, mam mentalne postihnuteho brata, ktory toto onemocnenie utrpel ked bol černobyl, teraz cakam s priatelom babätko a velmi sa bojim, aby to moje dieta nezdedilo, ake mate skusenosti ?
Dakujem
Uplne Ti rozumim, tento strach se na mne doslova prilepil pri mem prvnim tehotenstvi..
Kdyz vybuchnul Cernobyl byla jsem velmi blizko ...informace jak se mame zachovat se k nam dostali dost pozde..
tim myslim, pouziti vody, sklizen na zahradce...potraviny...atd
Vzpominam si na Cernobyl jako na "vcerejsi udalost" ☹
Bala jsem se MOC hlavne v tehotenstvi..ale mam vsechny 4 deti zdrave😉
Drzim palecky, hlavne k tomu, at Te strach opusti....nepripoustej si tuto alternativu, jedna se o velkou radu let zpet😉
...i kdyz vim, znam...primo sem jezdi deti z postizenych mist jeste "dnes"..a lide si je tu "adoptuji" na prazdniny.. 😉
Tradice se udrzela, uz jsem jezdi deti svych deti... 😉
Hodne Stesti a nezapominej se odreagovat od teto myslenky..tehotenstvi si musis VYCHUTNAT 🙂 a UZIVAT si kazdeho dne🙂
Ak to nie je genetické, ale je to dôsledok niečoho napr. Černobyľu, tak to nemôže byť dedičné ...
@lussia123456 mne mamina vravela, ze ja som bola vonku v kociku a spala, ked prisiel ten mrak......a teda mne sa nezda, ze som nejak mentalne mimo.....ci??? 😀 😀 😀 😀 😀 😀
@irriss
dôsledkom černobylu sú skôr rakoviny nie mentálne postihnutia podla mňa s partnerom ste mali ísť skôr na genetiku ,aby vyvrátili genetickú záťaž kamarátka má tiež brata s tredne ťažkým stupňom mentálnej retardácie a poslali ih na genetiku dopadlo to dobre krásne dievčatko teraz sa už s tým netráp aj tak to nezmeníš musíš myslieť pozitívne a drž sa všetko dobré dopadne držím ti palce 😉
suhlasim s nazorom alexis, co sa tyka dosledkov havarie v cernobyle. patraj skor po presnej diagnoze tvojho brata, ci z nej vyplyva riziko pre tvoje potomstvo. dolezite je ci je to postihnutie nahodne, alebo sa jedna o nejaku mutaciu. v kazdom pripade sa objednaj na geneticku konzultaciu, tam ta zbavia zbytocnych obav. nestresuj 😉. drzim palce
Podla genetickych vysetreni ti presne vedia povedat ci je postihnutie brata dedicne a mate ho v genoch, alebo nahodne
Pokud je to důsledek něčeho a ne genetických předpokladů, tak nelze zdědit, ale pokud je to v genetických předpokladech, tak je určité riziko že tvé dítě by mohlo postižení nést, ale tam by to nesouviselo s tvým bratrem (a dejme tomu ozářením), ale nosičem genu by museli být vaši rodiče, nebo vy jako rodiče... Jináč je riziko podstatně menší až mizivé 😉 Navíc aby to mohlo mít neblahý vliv na tvé dítě, musela by ji být ozáření vystavena ty a to v celkem hojném množství a kdyby to tak bylo, pozorovala by jsi určité znaky, pokud jsi zdravá není čeho se bát 😉
nemyslim si ze by tvoje dietatko malo zdedit toto postihnutie. niesom lekar,preto pisem len svoj nazor,ale tvoj brat to ma z oziarenia,nie geneticke.
mimochodom, aj ja som 86ka , mama bola v pokrocilom stadiu tehu.