Máte doma malého závisláka?

martina_197
26. jan 2018

Máte problém s tým, že vaše dieťa trávi stále viac času na mobile/tablete/videohre? Ako to riešite? Mne sa zdá, že sa mi to vymyká spod kontroly.

zlte_kuriatko
26. jan 2018

@martina_197 moja ma 6rokov a keby som ju nebrzdila tak je na na mobile ci tablete v pohode aj dve hodiny. No ma po polhodine jednoducho stop. Kolko rokov ma tvoje dieta a ako dlho tam je?

martina_197
autor
26. jan 2018

syn ma 8 rokov a mobil mal povoleny len ked bol v aute, aby sa nenudil po ceste. Vsetko bolo ok, ale na vianoce dostal tablet a keby sme ho nestrazili, tak by sa na nom hral aj cely den

janapiestany
26. jan 2018

ahoj nehnevaj sa ale 8 rocne dieta nemoze byt stale na tablete a ked uz doslat tablet od teba tak si zato mozes sama

zlte_kuriatko
26. jan 2018

@martina_197 ale ved ty si rodic. Urcite mu nejake pravidla a tablet zober. Moja ho tiez dostala ako darcek,nie od nas,polhodina kazdy den a berem a hotovo. Navyse v lete ked sme von teraz v zime sankujeme,ani ju nenapadne si ho pytat. A ja jej jo teda urcite nenukam 🙂

martina_197
autor
26. jan 2018

jasne, vsetko je o pravidlach a mantineloch, ja som len chcela vediet ako to riesia ini.

sida447
26. jan 2018

je to pravda,za tuto hroznu dobu si mozeme sami,strasne skoro maju deti mobily,tablety,ale to len vdaka dospelym,rodicom,ved dospely ma kolkokrat problem sa ubranit,aby na tom nesedel a nieto este dieta.Moje deti maju 11,9 ti najstarsi a nemaju ani mobil,ani tablet,hrat mozu len v sobotu na 1 hod.

martina_197
autor
26. jan 2018

ono su na to rozne aplikacie, co strazia cas a sleduju kde deti surfuju, ale hlavny nastroj je rodic a jeho priklad. Nesmie vodu kazat a vino pit. Deti len kopiruju to co vidia u dospelych. Ked je rodic stale na mobile, notebooku alebo sedi pred telkou, tak nedokazu pochopit, ze oni to robit nemozu

simsalabim
26. jan 2018

@martina_197 ved ty ako rodic urcujes pravidla. Povedz, ze na tablete moze byt, ked si urobi ulohy a splni domace povinnosti - napr. 60min denne. Ak nemas aplikaciu, co by to strazila, stacia obycajne kuchynske minutky. Zazvonia - koniec, tablet sa berie a odklada. Vhodne je upozornit cca 10min dopredu, aby vedel, ze cas konci a hotovo. Velmi rychlo si zvykne na traketo pravidla, len treba byt dosledny. Je to len a len na tebe - poznam rodicov, ktori detom beru mobily, len co prekrocia prah domu, takych, co im wifi zapnu len na urceny cas, takych, co strazia cas, ktory stravia na nete/tablete a pod. a aj takych, co to nijako neobmedzuju... co je spravny pristup, neviem, ale tak nejako instinktivne si myslim, ze ak dieta cele hodiny hra hry na tablete, ukracuje sa o chvile stavania lega, kreslenia a pod., kde sa mu rozvija jemna motorika, i o hry na vzduchu. Vsetkeho vela skodi, preto som to ja osobne vzdy obmedzovala, ale nezakazovala. Obe moje dcery uz na ZS daleko predcili svojich spoluziakov v IT zrucnostiach ( ved tato je IT), ale to aj vdaka tomu, ze k technike mali pristup, i ked casovo obmedzovany ( ale ta sranda, ked dcera 1x hackla heslo na domacej wifi 😈).

martina_197
autor
26. jan 2018

🙂 suhlasim s tebou @simsalabim. Zakazovanim techniky clovek dosiahne akurat to, ze si to dieta neskor vynahradi niekolkonasobne. Zakazane ovocie chuti najlepsie... Myslim si, ze vsetko je o zdravej rovnovahe, zakazmi sa nic neriesi, ale skor treba detom ponuknut zaujimavu alternativu v podobe kreslenia, spolocenskych hier, lega, pobytu v prirode atd. Je toho tolko, len na to mnohi zabudaju. Zivot je to, co sa deje mimo obrazovky.

evittam
26. jan 2018

@martina_197 Aké "stráženie" - proste je to na tebe-na vás ako rodičoch. Napr.hodina denne a hotovo. Odložím tam kde to nevezme.

fotoarch
26. jan 2018

@martina_197 Otazku si polozila - Mate doma zavislaka ? A v diskusii som nasla , ze dostal tablet na vianoce. Je koniec januara . Asi - mal jezisko priniest iny darcek. Mam pred 40tkou a tablet nemam.
Nieje to nutnost ani pre deti, male deti. Si rodic. Zvol pravidlo od 18-do 18,30 bude drobcovi k dispozicii, ked bude mat popratanu izbicku a po veceri umyte zubky a v pyzamku. Nech potom s nim relaxuje.. Ty vychovavas, urcujes normy vo vasej rodine. Dieta ma aj posluchat aby sa naucilo respektu v zivote a trpezlivosti ....

martina_197
autor
26. jan 2018

@fotoarch tablety, mobily, pocitace ako take nie su zle, problem je v ludoch a tom ako ich pouzivaju. Takze Jeziskovi by som si do remesla kecat nedovolila. Otazku som polozila, aby som vyvolala diskusiu na temu, ktora sa tyka takmer kazdeho v okoli. Staci sa pozriet okolo seba na tych zombie, co chodia s hlavami dole v malych obrazovkach.
Od fora clovek ocakava, ze sa podeli o svoje skusenosti a nieco nove sa dozvie. Rady typu "ty si rodic, ty vychovavas" su len mudrovanie. Myslim si, ze v tomto pripade je viac ako posluchanie a vychovavanie lepsia cesta byt dobrym prikladom, ktory budu deti nasledovat. V com su totiz dobre je sledovanie a kopirovanie dospelych. Digitalna abstinencia vo veku 8 rokov nie je na mieste, treba skor najst zdravu rovnovahu. Dieta by nemalo mat pocit, ze musi s technikou superit o pozornost rodicov.

sidhan
26. jan 2018

Ahojte môžem povedať že máme doma zavyslaka!!!a ťažko s tým bojujeme.Uz od jeho 3 rokov .Teraz ma 10 .Prví raz čo zbadal play station čo si brat kúpil na Vianoce a potajomky hrávali keď som bola v prci.Teraz je to momentálne notebook a keď mu zobereme ten tajné sa hra s telefónom.Zakazat! Aj to bolo veľa plaču.A zrazu príde zo školy že prváci potrebujú počítač aby si mohli písať úlohy. Tak nič museli sme dať zaviesť internet a notebook.A pani učiteľka na ďalšom rodičovskom blazene povie že aj mi už máme prístup k internetu.Vymysleli sme mu vedľajšie aktivity popri škole a na čo keď tam chodil s plačom.Aj teraz bude vykend tak musíme niekam vybehnúť aby za tým nesedel .A keď sa ho človek spita či sa mu páčilo tak povie že to robí len kvôli nám aby sme sa tešili.Akoze hrozne muž už nadáva že nebudeme nikam chodiť na čo keď ho to ani nezaujíma.Unaveny sme s prace a ešte mu robíme peogrami jak sprostý a prt s toho.NO A TERAZ MI BABO RADZ CO S TAKYM CHALANISKOM .ARGUMENTY ZE ZOBERTE MU TO ZAKAZTE TO NEPLATIA.NAPOSLEDY KED TO MAL ZAKAZANE DOSOL S USMEVOM NA TVARI ZE VSAK ONI SA ZAHRAJU NA POCITACI V SKOLE NA HODINACH😏

morandia
26. jan 2018

jednoducho zobrat tablet ,mobil a odlozit , nas takto chcel stale pozerat, nicomu venovat sa nechcel ,nic vymislat nove, hrat sa, povedali sme si ,ze stacilo, uz je bez tabletu ,mobilu rok a uplne ine dieta , hraje sa ,kresli si ,vzdy nieco vymisla ...proste vymenene dieta a je spokojnesji ,citit to z neho , prve dni ako sa mu zabavil tablet doliezal a prosikal, no my sme mu povedali ,ze je tablet pokazeny a nebude ,uz nikdy... ako pisem je rok bez toho a absolutne mu to nechyba a ani nemame vplane vratit mu ho , mozno ked bude ooovela starsi ,ale teraz urcite nie, je to najhorsia blbost aka moze byt naucit dieta na tablet a mobil... samy sme sa takto popalili a sme radi ,ze uz na to ani nepomysli ...

mishicca
26. jan 2018

Mam doma zavislaka...ale 33 rocneho....

martina_197
autor
26. jan 2018

@mishicca sme v tom namoceni takmer vsetci. ohrozena nie je asi len generacia pokrocilych seniorov, ktori nemaju digitalnu gramotnost (aj ked ti zase frcia na TV a serialoch)

fotoarch
26. jan 2018

@martina_197 nie, ty si ma nepochopila. ja som ti ako pises - namudrovala, ze ty si rodic, ty urcujes pravidla . a chcela si radsej skusenost. vsak ti pisem, skusenost s 3 malymi detmi, kt. maju PC denne v kontakte. od 18- do 18,30 , ak je detska popratana, zubky umyte, nepapuluju,. tak nech relaxuju. nemyslim si, ze by dieta malo byt denne zavesene na tablete, lebo vsak on sa sam rozhodne kedy dost, budem mu prikladom. no tak to nefunguje, pc je lakadlo, a dieta si nevie ustrazit lakadlo, takze tam vstupuje rodic s mantinelmi a uci dieta trpezlivosti a poslusnosti. A kedze chces forum s radou zo zivota - tak najstarsi syn napisal pisomku z informatiky najlepsie z triedy , ps ho bavi, je zrucny a je v 11 rokoch limitovany max 1 hod.denne, a to uz na nom vie aj primitivne programovat. tablet nema a ani mu ho jezisko nekupi, pretoze by na nom lipol ako na lakadle . 🙂

fadama
26. jan 2018

Nechapem tieto zakazovania modernych vecí (telefon,tablet....). Syn má ps4,xbox 360, a aj mobil a Nintendo. Hra sa a pozerá internet kedy sa mu zachce. Ked sa chce tak sa hra aj so psom hrame aj ping pong a podobne aktivity. Ked má v skole hotové co hotové má mat tak nech si pozera na internete co potrebuje/chce.

fotoarch
26. jan 2018

@fadama ja zakazujem - aj ked limitujem , je asi presnejsie slovo - preto, lebo den dietata je velmi kratky. Ak pride zo skoly, druziny, ma mat studium na druhy den, plnohodnotu veceru v kruhu rodiny,tak nestiha to najdolezitejsie pre mna - ist von s kamaratmi, na cerstvy vzduch , v nejakej sportovej aktivite, podla moznosti za slnka. Priklad zo zivota - tento krasne zasnezeny tyzden, sa moji chlapci sankovali na kopci sami, kde boli zvysne decka z dedine neviem ... velmi malo je deti von aj v lete .... Aj moji sarvanci by si v lete radsej vybrali nintendo ako bicykel. Ked sa vracaju vecer, vzdy vravia ze bolo perfektne ...

mickao
26. jan 2018

@fadama uplne suhlasim. Tiez mojmu nezakazujeme, pokial ma spravene co treba a chova sa normalne. Pride leto a ani si na pc a tablet nespomenie. Sme vonku skoro cely den, pripadne na chate, vylete atd. . Na jesen az po koniec zimy ho to drapne zas. Ale zase len kym neskonci zima.

fadama
26. jan 2018

Presne tak, moj tiez uprednosti spolocensku hru pred internetom ale nie vzdy je na nu cas a vtedy travi aj hodiny na internete ci hre.

beky1813
26. jan 2018

No tak si potom zle napisala uvodny prispevok. Lebo tam sa pytas nieco, ale v odpovediach hladas nieco ine. Som zvedava, co sa z tejto temy vyvrbi

kvetinka75
26. jan 2018

my sme kúpili tablet až ôsmačke, ani na sociálnych sieťach nebola a nič sa nedialo. Hrali sme spoločenské hry, chodili na výlety, návštevy, piekli sme, varili, venovali sa nejakým kreatívnym činnostiam. Zmena nastala až na strednej keďže spolužiačky a kámošky sú mimo mesta tak spolu cez siete komunikujú, posielajú si úlohy a pod. ale na základke sa to dalo obmedzovať. Ale dovtedy sa bez toho zaobišla. Skôr bola závislá na klasických hrách - karty, človeče, monopoly, svet v kocke, každý deň sme niečo hrali.

bosoriak
26. jan 2018

@martina_197 u nas maju presne stanoveny cas, kedy mozu, 1hodina denne. Iba za podmienky, ze maju ulohy, zjedeny obed, upratanu izbu a vecer urobia nejaku kreativnu cinnost - nakreslia obrazok, vymodeluju nieco z plasteliny, napisu kratky pribeh atd. Zatial to funguje. Tiez sme to zaviedli kvoli tomu, ze sa mi zdalo, ze zavislacia.

rebeka25
26. jan 2018

@martina_197 nejdem citam ostatne prispevky napisem za seba. Aj moj syn ma skoro osem rokov a keby mohol tak je na nom hodiny.Proste je to presne ten typ dieťaťa, ktore keby sme neustriehli resp.kaslali na to tak by bol behom par dni totalny zavislak. Ale nekasleme a ma povolene len cez weekend po hodine. Pokial ho neodovzda po hodine a zacina cirkusovat automaticky ten dalši weekend ma tablet zakazany.

kenka1988
26. jan 2018

Presne, je to zavislost, mozno aj pre teba, povolis chvilku, potpm o 10 min viac a uz sa to vymyka kazdemu z pod kontroly, lebo, mas napr chvilku cas na seba, nemusis sa venovat jeho potrebam a pod. My sme monitory uplne zakazali, su pripady kedy sa tomu nevyhneme, ona si rada pozrie youtube s inymi detmi, ale vie, ze doma to nedostane. Zakazom sme videli zmeny, lebo dovtedy bola hlucha, nepocuvna a panovacna. Bez tabletu sa da vydrzat, len si musite zvyknut, obaja.

baboobchod
26. jan 2018

@sidhan fuuuu akoby som o nas citala :( tiež 10 rokov a keby nemusel, ani sa od PC neodtrhne. Vyjsť cez víkend von - to je gulanie očami a výrazy ze aká nuda ! No musíme s tym nejako bojovať, samozrejme obmedzujeme ako sa da, ale tažko sa vymýšľa nieco zaujímavejšie ako mihotavé obrázky :(

nika1106
26. jan 2018

Nasa ma i tablet i mobil ma 7,5 r no tablet zapada prachom uz sa ho asi 3 mesiace nedotkla...mobil ma ale viac menej len kvôli tomu aby aom sa jej poobede dovolala a ak sa ním hra tak iba naucne hry...ziadne ine

sense
26. jan 2018

Moja bude mat 5rokov nic nema. Telku obmedzene...sice off topic ale ked vidim v praci (pracujem v doprave), ze decka cca 2roky v kociku cumel v ustach ale mobil v ruke a rodic tiez tak sa mi nozik vo vrecku otvara..

Si rodic a si zodpovedna za dieta a vychovavas ho ty, ak mas pocit ze sa to vymyka spod kontroly, tak mu daj casovy limit kt. Nesmie prekrocit....a dolezite je aby ste vy ako rodicia neviseli nonstop na mobile ci tablete...

...ja osobne priznavam.ze tiez som zavislak ale ...som to vyrazne obmedzila v dobe ked som doma s dcerou tak do mobilu necumim....viac vecer ked uz spi ako relax namiesto telky a.v praci ked.mam spravenu pracu... si.nieco precitam noviny al knihu a doma bud kona al hru...

Technika a vymozenosti dnesnrj doby su sice dobri sluhovia ale zli pani

deti95060810
26. jan 2018

Takých závislákov mám doma niekoľko. ocinko hráva tanky aj do 2 v noci - však nech sa hrá, neriešim....
deťom zoberiem mobil, vypnem notebook a vyženiem do postele....ešte také malé slečny mi budú rozkazovať. Troška zavčasu....Vek ? prvý a druhý stupeň ZŠ....