Mate/ mali ste niekto babatko s hypertonusom? Ako dlho ste cvicili? Ako sa babatko vyvijalo? A kedy hypertonus definitivne ustupil? My mame este aj torticolis - uklon hlavicky k tomu., babatko ma 3 mesiace. Vdaka
A ako ste zvladli cvicenie? maleho to tak nastve, ze nevidim velmi efekt poklesu svaloveho tonusu
a ako ste na to prisli, ze mate hypertonus?
My sme mali hypertonus na rykach aj bizkach.Uz sme to viac menej vycvicili,ale mame este slaby chrbatik a brusko.Moja je predcasniatko 34tt a ztoho vyplivali aj tieto problemy.Ccicime stale a asi tak skoro neskoncime :(
Bol od narodenia tuhy, hlava v zaklone, nemoznost dat do klbka, ma trhave pohyby koncatin, uz je to potvrdene aj neurologom aj rhb
Moje dvojicky sa narodili predcasne v 35tt a obe mali hypertonus. S oboma som cvicila od 3 tyzdnov s jednou 7 mesiacov a s druhou 8 mesiacov. Vsetko islo velmi rychlo, v 5.mes zacali stvornozkovat a v 7 mes sa same postavili na nohy...dodnes maju v rukach a nohach velku silu 😀
Ahoj, maly ma uz 13 mes, bezi to 🙂. Vojtovki sme cvicili len tyzden, tak ho stvalo to cvicenie, ze hypertonus stupal. Cvicili sme bobath, asi do 7 mes, motoricky isiel trosku pomalsie, plazil v 8 mes, stvornozkoval v 9 mes, sedel v 10 mes, teraz zacina chodit. Takze pomalsie ale vramci normy. Rucicky v past pri paseni boli ale dlho, mozno do 7 mes. Odporucali nam aj plavanie ale dost vtedy plakaval a ziadny rezim spanku, tak som nesla plavat. Inak je to culy, vesely, nebojacny chlapec. Len zle spinka stale, tak 30 min denne a v noci velmi casto hore..ale zvykla som si
ďakujem dievčatá, @adus126 aj @skrivulka
tak to ste podľa mňa veľmi šikovní..
Ja s malou cvičím Vojtu od 3,5 mesiaca, pri cvičení je pokojná, je to taký pohoďák. Aj na plávanie sme začali chodiť, celom si to tam užíva. Aj dobre spáva - 1-2x za noc sa zobudí, naje a spí ďalej.
Teraz má 5 mesiacov, iba nedávno sa začala pretáčať na bruško..aj pri pretáčaní sa mi zdá taká napätá (ručičky dá v päsť, pliecka pritiahne k hlavičke (mám pocit, že nemá krk) 🙂 a tak sa otočí) ..a potom sa už iba naťahuje za hračkami, všetko chytá do obidvoch rúk a neopiera sa o žiadnu. Neviem, či sa niekedy o tie ruky vzoprie a pôjde na štyri. Samozrejme, verím, že áno. 🙂 ako ju podporiť, aby sa opierala o vystreté ruky? Mám ju položenú hlavne na zemi, aby bola na tvrdom a pozerala sa na nás. Občas neviem, či je hyper-, či hypotonická.
Na vystrete ruky by mala ist zhruba v 6 mes, tzv.druhe vzpriamenie. Nam ukazali na cviceni len tolko ze ked je na laktoch, tak som mu suchla daku hracku tvrdiu akoby zboku medzi lakte a hrudnik a on ich vYstrel, prekvapivo to fungovalo. Je super ze je pri cviceni pokojna 🙂. Vsetko bude dobre, chce to svoj cas, maly sa pretacal tiez az v 5 mes, do druhej strany az o 2 mes neskor..nikdy napriklad si nepritahoval nohy k ustam, ako bol tuhy...a teraz v roku to v pohode urobi
..pravdu máš, všetko má svoj čas a vďaka za tip, niekedy vyskúšam.
Písala si, že ste ho do klbka nevedeli dostať ..a nosili ste ho v tom klbku, keď ste ho teda do klbka dostali? Či ste mali inú polohu na nosenie? Ale aj tak super, že štvornožkoval a už pochoduje po dvoch 🙂
Take poloklbko, oprety o nas, nase ruky pod nozickami.. nosili sme ho tak, lebo on uz asi v 2,5 mes musel vsetko vidiet..na zemi ho to nikdy nebavilo, neznasal ozaj polohu na bruchu do tych 7 mes, vzdy vYdrzal tak 5 min maximalne
janahu7 a ako casto pocas dna cvicite? Ja som s kazdou cvicila 4x denne, podla rehabilitacnej sestry menejkrat nema vyznam, aby sa tie vsetky pohyby zapisali dietatu do mozgu... asi treba iba poctivo cvicit a byt trpezlivy a vysledok sa urcite dostavi...drzim palce 😉
Nie je cvičenie ako cvičenie.My sme chodili do Martina a celé to bolo zle a nanič.V priebehu pol roka žiadny posun len trápenie mňa aj malej.Nakontaktovala som sa potom priamo do Centra výuky vojtovej metódy v Olomouci( ak budete mať záujem,ľahko nájdete kontakt na webe) tam sú odborníci.Toto centrum riadila pani riaditeľka,ktorá sama študovala u V.Vojtu.urobili vstupnú prehliadku, konzultáciu cvikov čo sme cvičili dovtedy, potom nasledovali rehabilitačné cvičenia,ktoré boli o niečom inom ako na SR,cvičili sme poctivo a výsledky nenechali na seba dlho čakať,pokroky boli očividnez mesiaca na mesiac...
Áno, dcérka mala 4 mesiace keď sme zacali cvičiť vojtu kvoli zvýšenému tonusu.. Cvičili sme asi 4 mesiace, veľmi rýchlo sa to upravilo🙂.