Mapovitý jazyk u 13 mesačného dieťaťa

janka1984
26. okt 2016

Ahojte maminy. Rada by som sa vás popýtala či a aké máte skúsenosti s mapovitým jazykom u malých detí. Ak ste sa s tým stretli, kedy sa vám to objavilo a kedy zmizlo. Doktorka mi o tom veľa nepovedala, na internete som sa tiež moc nedočítala tak to skúšam takto... Dcérka má 13 mesiacov. Prvýkrát sa jej to objavilo keď mala 10 mesiacov. Najprv to bol malý ružový fliačik akoby bez chuťových pohárikov, ktorý sa jej postupne zväčšoval, až ho mala cez pol jazyka. Bola som vtedy u doktorky, povedala že je to "mapovitý jazyk". Že to niektoré deti tak mávajú a väčšinou sa to objaví keď deti prekonávajú dajakú infekciu alebo majú oslabnú imunitu. Vtedy sme mali aj kašeľ a nasadila nám atb. Hneď ako začala užívať atb jej fľak zmizol (do jedného dňa). O mesiac neskôr sa jej to objavilo opäť, vtedy však bola zase chorá - zahlienená, zase atb a počas užívania to zmizlo. No a teraz sledujem že to máme opäť. Fľak už cez pol jazyka, akurát mi vôbec nepríde že by bola chorá, ani soplíky, ani kašeľ, nič. Len sa mi zdá, že sa jej idú prerezávať ďalšie zúbky - stoličky aj trojky na oboch stranách dole. Ďasienka má už celkom napuchnuté. Teraz fakt neviem či to môže mať zo zúbkov, alebo mám opäť bežať k lekárke, dať jej urobiť CRP... No nechcem ju stále trápiť, za posledné dva mesiace si toho užila až až. A pritom jej nič teraz nie je - iba ten jazyk.

papricka33
26. okt 2016

@janka1984 Skús nasadiť probiotiká. Napr. Nutrolin B

janka1984
autor
26. okt 2016

@papricka33 ďakujem za radu, no probiotiká užívame už druhý mesiac... od kedy sme dobrali posledné antibiotiká. Najprv sme mali Probio-fix a terz biogaia + cebion. Práve som sa dočítala, že to môže byť aj reakcia na prítomnosť bakteriálnej mikroflóry v ústach, tak sa obávam že opäť skončíme na atb. 😒

dxxolm
26. okt 2016

Aj moj drobec mal taky jazyk aj ja som moc cital 😀 papal lieky ktore mu nechutili tak som to nechal tak neskodi mu to ze ho ma taky a nakoniec mu to samo preslo netreba pchat lieky ... .

kaja73
26. okt 2016

@janka1984 atb by som ,ak jej nic ine nie je, na 100% nedavala..ani keby stery vysli pozitivne a daco tam bolo...tym rozhodis imunitu na par dalsich mesiacov..telo musi aj same bojovat a vytvarart si imunity..atb ju len potlacaju..moj aj hnisavu anginu zvladol za 2 dni bez atb...telu treba dat sancu.

janka1984
autor
26. okt 2016

@dxxolm dakujem za reakciu 🙂 aj ste to mali odsledovane ze kedy sa mu to objavovalo? ci pri chorobe ako sprievodny jav alebo iba tak bez priciny? Konkretne na to sme ziadne lieky nemali. Co sme uzivali atb, tak to preto ze mala v oboch predoslych pripadoch vysoke CRP.

janka1984
autor
26. okt 2016

@kaja73 Atb sme namali kvoli jazyku. V prvom pripade mala CRP 40, trosku sopliky, pokasliavala a den na to sme odchadzali do chorvatska takze pre istotu nam dala ATB. O mesiac ked to mala opat tak CRP mala az 89, bola zahlienená, takze ATB boli opat potrebne. Teplotu vsak nemala ani raz. Po douzivani atb CRP kleslo a aj flak zmizol.

elenita
26. okt 2016

No môj 8-ročný syn ho má štandardne... takmer od narodenia.... že je to znakom detí s horšou imunitou, resp. alergikov... neriešim, nerobí nám to žiadne problémy... zhoršuje sa to, keď málo pije, veľmi vidno pri dehydratácii - takže dodržiavať pitný režim, plus pri čistení zúbkov treba kefkou prejsť aj po jazýčku a vyčistiť ho...
A teraz cez prázdniny sme skončili aj v nemocnici (nemalo súvis s mapovitým jazykom samozrejme), a tam mi na to odporúčali tyčinky pagavit - vytiera sa s nimi jazyk.

zaba9
26. okt 2016

Aj my sme to mavali. teda mladsia dcerka. Mozno tiez od neakych 10mesiacov,a fakt dost dlho,myslim ze este aj v skolke. Pochodili sme xy lekarov,nikto nam nevedel povedat z coho a preco sa jej to robi. Tiez nam povedali,ze sa jej to robi pred chorobou. Niekedy to platilo,inokedy nie. Uz som nevedela kam na vysetrenie,tak sme to nechali tak A casom to preslo. K tomu sa jej este na nozkach vyhodili take fliacky,ako ked sa poprhli. Ale nebola poprhlena. To som si vsimla v lete,ked nosila kratke nohavice. Ani to nam nevedel nikto vysvetlit a mozno po pol roku to preslo. Este k tomu jazycku,raz sme boli na gastro,opat to mala vyhadzane na nom,a aj lekarka povedala,ze citi uzlinky v brusku,ze o par dni bude chora. A aj bola. Tak neviem,ci to suvisi s oslabenou imunitou.

dxxolm
26. okt 2016

@janka1984 juj to ja neviem kedy presne sa mu to urobkalo v podstate hned od mala podla mna reakcia na mlieko .. . Dlho sa mu to drzalo kazdy doktor doktorka povedal/a ze to sa mu strati casom a dali mi ten nutrionB no to nechcel a mal pravdu 😀 ja som si to nevsimal este ako 3 rocny mal jeden pas na jazyku a jedneho dna som zbadal ze uz ma krasnucky jazyk .. .

janka1984
autor
26. okt 2016

@elenita Prave sa mi zda teraz naopak - ze toho vypije viac ako inokedy 🙂 Myslim ze tekutin pije dost vela, okrem toho ju este v noci dojcim. Len terez sa jeduje pri normalnom papani - myslim ale ze to kvoli zubkom. Pagavit som nepouzivala ale poznam to - take citronove palicky 😉 , no obacas jej davam neocide gel - taky natibakterialny do pusiny, nieco ako pagavit na ustnu mikrofloru.

janka1984
autor
26. okt 2016

@dxxolm tak dufam tiez ze to nic nebude... Nechcem s nou zase letiet lekarke ked jej inac nic nie je. Okrem toho ma stale este rozbitu imunitu od poslednych atb a u tej nasej doktory je to vzdy na hodinove cakanie v cakarni s chorymi detmi. Inac ten NutrolinB v poslednej dobe nie je v lekarni dostat - ale to iba tak mimochodom 🙂

dxxolm
26. okt 2016

@janka1984 🙂 netreba sa bat to sa vstrebe casom budete mat pestru stravu a to ju poopravuje celuuuu samo 🙂

lunnita
23. mar 2017

@janka1984 Ahoj, ako vam dari s jazykom? moj syn to uz ma niekolko mesiacov, dnes nam dr. povedala ze mame skusit obmedzit lepok, (najma psenicu), ze casto to byva z toho. Na nete som sa zas docitala, ze to byva z alergie na kravske mlieko. Mate s tymto nejaku skusenost?

janka1984
autor
23. mar 2017

@lunnita Stále sa nám to strieda. Sú obdobia kedy to máme, potom to zmizne a o pár dní sa to opäť objaví. Podľa našej doktory to mávajú niektoré deti keď prekonávajú infekt. Čo som si všimla, tak u nás to ozaj vždy súvisí s dákou chorobou. Teda objaví sa to 1-2 dni pred chorobou a ako choroba odznieva, postupne to z jazyka mizne. Keď sme napr. boli chorí tak, že sme mali zvýšené CRP, tak hneď po nasadení antibiotik fľaky z jazyka zmizli. Niekde som čítala, že to súvisí s bakteriálnou nerovnováhou v ústach. Ale mali sme to aj pri obyčajnej nádche či takých tých detských soplíkoch. Celkovo sa mi zdá, že naša malá (17 mes.) býva dosť často chorá - každý mesiac riešime nejaké soplíky alebo kašle. Máme doma ešte malého škôlkara, ktorý nám domov prinesie každú chorobu. S kravským mliekom som si to do súvislosti veru nedávala a to ho pijeme veľmi veľa. Dcéra je taký mliekoholik 🙂 No a to isté platí aj s lepkom. V podstate bielu múku má v pečive, piškótach, omáčkach, polievkach so zásmažkou... možno by stálo za to vyskúšať to vysadiť. Zatiaľ som si žiadne známky potravinovej intolerancie nevšimla u dcéry - nemáme ani ekzémy, ani boľavé bruško. Tie samotné fľaky na jazyku mi až tak neprekážajú ako to, že vždy je s tým spojená dáka choroba :(

lunnita
24. mar 2017

@janka1984 vdaka moc, je pravda, ze syn tiez byva casto chory (starsia je v skolke), cize moze to suvisiet aj s tym. Nas maly dvojrocny ma tak isto aj lepok aj mlieko denne.. skusim mu oboje na mesiac vysadit/obmedzit a uvidim ci sa daco zmeni, ak hej, zacnem asi postupne pridavat najprv psenicu potom mlieko aby som zisitla co mu to sposobuje. i ked to bude veru vyzva pre celu rodinu 🙂. .

snezienka14
5. okt 2018

@lunnita dobry vecer, aj moj syn ma tento mapovity jazycek... chcem sa opytat, pomohlo vam vysadit mlieko/lepok? Dakujem za odpoved.

lunnita
12. okt 2018

@snezienka14 zmenilo ale len zo začiatku, najprv mu mapy vymizli, ale potom sa mu vratili, tak som to prestala riesit. Ale mapy mava stale. Lepok a mlieko sa snazim obmedzovat. Zda sa ale ze to mava castejsie ked ide mat infekt, vtedy mala cely jazyk mapovy.

martinka13
12. okt 2018

Náš syn to mával počas anginy

mata882
6. feb 2021

@elenita môžem sa spýtať či ste kojilo alebo ste mali UM lebo môj dcéra to má a neviem už čo robiť. Ani ju to neboli ani nič pekné papa. Je na UM klasickom nutrilone. Doktorka mi dala probiotiká ale nepomohlo,stále s jej to vyhadzuje . Plus hypoalergénne mlieko ale tym že je horké tak mi ho nechce papať. Neviem či to mám riešiť alebo to nechať tak .

elenita
7. feb 2021

@mata882 Ahoj, syncek bol dojceny len do 6 mes, nevedel sať. A okrem neho som dojcila aj jeho sestru-dvojicku. Potom bol na Nutrilone tiez. Ja by som to na Vasom mieste uz neriesila, pokial ju to neboli. Moj ma teraz takmer 13 rokov a stale ma taky jazyk.

mata882
7. feb 2021

@elenita ďakujem veľmi pekne ste ma upokojili

snezienka14
8. feb 2021

ani u nas to ani po 6-tich rokoch nevymiza, a to sme u alergologicky pravidelne... mozno to suvisi aj so zvysenymi IgE, aj ked 3-rcona dcerka ma zase IgE v poriadku (okrem alergie na kravsky protein) a tiez mava ten mapovity jazycek... snad z toho vyrastu do dospelosti..