Mamičky takmer vždy zdravých detí, ako to robíte?

melisssaa
17. mar 2017

Mamičky detí, ktoré bývajú málokedy choré, čomu podľa Vás vďačíte za dobrú imunitu detí? Odkedy naše dve deti nastúpili do kolektívu, čo už je viac než rok, sú neustále prechladnuté, ukašlané, s teplotou. V zimných mesiacoch boli viac doma než v školke... Pritom sa naozaj snažíme dbať na to, aby boli denne vonku, mali dosť spánku, dodržiavame pitný režim, varíme skor zdravo, do školky nikdy nejdú, kým nie sú úplne doliečení, nepreťažujeme ich žiadnymi krúžkami... Prosím, čo zaberá na posilnenie imunity Vám, alebo aký máte životný štýl? Budem vďačná za každý tip. 🙂

lucopeda
17. mar 2017

nechavam co najviac prichadzat do kontaktu so spinou, v zmylse ze nebeham po ihrisku s vlcenymi obruskami... vonku travime takmer vsetok volny cas. Mame doma psa myslim ze aj to zohrava ulohu imunizacia... Drzim palce

belllinka
17. mar 2017

Zas netreba s každým sopľom hneď zostávať doma:
http://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/2...

barbarapo
17. mar 2017

od malicka k ranajkam zelenina, na desiatu ovocie - naozaj denno-denne. Ked nastupili do skolky, poctivo som im ovocie nosila poobede, ked som po nich sla. Stale su vonku, oni sa ani dnu hrat poriadne nevedia (co tiez nie je najlepsie🙂, aj ked mrzlo, aj ked mrholilo. A denno-denne chodime peso - do skolky a do skoly a aj spat. Je to narocnejsie na cas, no ma to svoj efekt. Ale myslim, ze je to aj dane, niekto ma silnejsiu a niekto slabsiu imunitu.

stardust
17. mar 2017

cistota pol zivota, spina cely. A neizolovat dieta od spolocnosti.

atreyu
17. mar 2017

Céčko v zimných mesiacoch, !!!otužovanie,otužovanie, otužovanie!!! A na vzduchu v každom počasí ;)

Ale aj to čo bolo spomenuté vyššie, chodíme medzi ľudi aj v chrípkovom období ;) nevadí mi keď iné dieťa zakašle na moje nerobím z toho paniku, a nebehám za nimi s vlhčenými servitkami v ruke ;)

havana_frost
17. mar 2017

Nepristupujem k nemu takmer nijako špeciálne.
1. Rýpe sa v piesku, v hline, hladká psov, (naši) psy ho oblizujú.
2. Nedávam mu zbytočne veľa oblečenia, iba ako sebe. Žiadne veľké babušenie, keď netreba.
3. Nemá ani žiadnu super špeciálnu dietu, zeleniny je málo, ovocia veľa.
4. Nedávam mu výživové doplnky typu "na imunitu", nie je to kontrolované a kontrolovateľné, keďže nejde o liečivo. Väčšinou je to aj tak len cukor.
Proste všetko s mierou a hlavne normálne, žiadne extrémy na žiadnu stranu.

meluela
17. mar 2017

@melisssaa genetika, zial genetika :-/

sibalka21
17. mar 2017

Od narodenia im treba budovat imunitu...

xstelinka
17. mar 2017

Moj prvorodeny bol v skolke neustale chory a aplikovala som vsetko na nom co zienky hore popisali.Nic nepomohlo,trosku sa to zmenilo ked sme ho v 5rokoch dali na futbal.Ale ako nastupil do skoly akoby utalo.Uz je tretiak a chory este nebol. A to uz sa im parkrat stalo,ze polka triedy chybala. Treba zatat zuby a vydrzat.Urcite z toho vyrastu.

bitrik
17. mar 2017

my spime vo velmi chladnej izbe, nie je to zamer, jednoducho, kym nedokoncime rekonstrukciu, tak spalna nebude zaizolovana natolko, aby sa dala v zime vykurit aspon na 18 stupnov, jednoducho to nejde, teplota na spanie je vacsinou 15 stupnov. Ale dievcata spia ako sipkove ruzenky, samozrejme pod hrubym paperovym paplonom... Tym, ze su zvyknute na nizsiu teplotu, obliekam ich, podla nazoru mnohych naokolo, slabo. Ony same sa odmietaju babusit, vzdy mi hovoria, ze im bude prilis teplo. Ja som sa rozhodla, ze ich nebudem nutit, vzdy je z toho len zbytocne zvysovanie hlasu a koniec koncov, chore nie su.

pininka
17. mar 2017

Tiez si mysim,ze polovica uspechu je genetika. Kazdy sa ma pyta co robim,ze deti su take zdrave, no ja neviem, su skoro stale vonku, v kazdom pocasi, vhodne obleceni, stravujeme sa normalne,jedia vsetko, ziadne extra bio potraviny a pod. Ja aj moj muz sme boli velmi zdravi ako deti, takze nemaju byt asi po kom chorlavi.

anabeth
17. mar 2017

tá strava je veľmi dôležitá a podcenovaná- každý vie, že ovocie zelenina sú zdravé, ale kolko detí zje odporučených 5 porcií denne? a ked to deti nenaučíš teraz, vždy budeš s tým mať problém,
nezaťažovať organizmuz zbytočnosťami- kupenými sladkosťami, údeninami, polotovarmi, faastfoodom, treba si naštudovať čo najviac ( nie na MK), bez toho to ide ťažko, človek podlieha bludom typu- ved aj my sme tak jedli a tu sme,
imunita sa buduje aj prekonaním viroz, ale samozrejme každá choroba je pre organizmuz záťaž, zvlášť ked sa skomplikuje a lekár (vela krát zbytočne) nasadí atb
ani tak nejde o to, že nesmie ochorieť, ale silná imunita si poradí s chorobou rýchlo a bez komplikácií
a ako píšu baby- von- von- von, otužovať za každého počasia, ak bývate v meste-vybrať šport- nemusí byť reprezentant ale...
aj ked ja som s tými vlhčenými obruskami behala 🙂, nás doktorka dostrašila žltačkou a hlístami
mám tri deti, na zdravý životný štýl sme nabehli, ked malo prvé rok , fakt sa to dá lahlo ak ťa podporuje muž, žiadne bio extrémy ale zdravý rozum a neignorovať výskum, dnes je na internete všetko, netreba dipom z biochemie,
a som s ich chorobnosťou spokojná 🙂-
najstarší mal peľovú alergiu, dodržiavali sme režim, bez liekov a v puberte z toho vyrastol

letnykvietok
17. mar 2017

@melisssaa postupy, ako pisu kocky vyssie - tiez neriesim sterilnu cistotu, maju casty pobyt vonku, skor otuzujem deti nedavala som zbytocne vela vrstiev, teda ony teraz chodia dost slabo poobliekani sami, pistia, ze im je teplo...., pestra a pravidelna strava bohata na vsetky zlozky, ktore treba organizmu, samozrejme vela ovocia a zeleniny. A je aj pravda, ked mali / maju iba nadchu a nic viac, tak do skolky/skoly idu. Doma ich nechavam, iba ak nastupi teplota, po pripade necham v piatok doma a od pondelka normalne funguju.
Ale co je velmi zasadna zmena u nas, tak pred 3 rokmi som vysadila vsetky mozne pripravky na imunitu, vratane C-cka. Vyhlasila som vojnu farmaceutickemu priemyslu. Odvtedy pozorujem este lepsie zmeny....
Len nastup do kolektivu si musia zvyknut vsetky deti, tiez chodili soplavi, ukaslani domov... Nechavala som doma az ked som na nich videla, ze nie su vo svojej kozi. Proste nemohla som pri kazdom zakaslani zostat doma...

katinka71
17. mar 2017

moj od 3 rokov nebyva chory mal kiahne,napriek tomu ze zje iba jednotvarnu stravu,zeleninu a ovocie nechce jest,z varenehio jedla je iba rybie prsty a zemiakovu kasu uz 3 roky stale kazdy den,(zaobera sa snim cely tim psychologov a expertov na zdravu vyzivu uspechy sa dostvuju pomalym tempom) vyskovo je vysoky aj vahovo v norme,od 3 mesiaca od narodenia chodime plavat raz tyzdenne,sme vonku za kazdeho pocasia aj ked bol nachladnuty,pri kasli hom ho nechala vybehat na cerstvom vzdu,so soplom aj kaslom chodil ako aj ine deti do kolektivu (mame toho isteho dr ako aj spoluziaci) ze tak si buduju imunitu cize ked nemali horucku boli vzdy vsetci soplavi a ukaslani v skolke,to nas detsky dr nam ani 1 den nedal ocr kvoli soplom a ze kasle ,nebral antibiotika pri kazdom podozreni ,nedezifikovat domacnost iba normalne saponatom umyvat (to som bola na prednaske z hygieny a tam prizvukovali nepouzivat dezinfekcne prostriedky v domacnosti),nezrazat hned tepoly u deti az od 39,5 C,v synovej triede malokedy vymeskane deti kvoli chorobe,ja davam doplnok vyzivy kvoli jednotvarnej strave od aloe vera multivitamin,tyzdenne ma plavanie ,v telocvicni pohybove hry cez zimu korculovanie a lyzovanie

tomikejt
17. mar 2017

My sme tiez minimalne chori, tuto zimu ani raz (klop klop). Davam vit.C, ovocie, zeleninka, vela casu sme vonku, mame zvieratka doma dve macky a u mojej mamy psa, ale ako niekto pisal vyssie, asi za dobrou imunitou bude aj genetika

maslenka
17. mar 2017

@melisssaa mam to stastie, ze nepoznam ziadne lieky, sirupy, kvapky od kaslu a pod. Ciastocne je to podla mna vrodene, pretoze niektore mamicky, ktore maju viac deti,maju jedno chore len obcas, ine stale. Zbytok je v nasich rukach. Ja osobne som kojila len par mesiacov, takze tym to nebude. Ale pestrou stravou, hromadou ovocia a zeleniny v akejkolvek podobe, ziadne take, ze dieta ma oblubene styri jedla s tie sa varia dookola. Dieta treba od utleho detstva obliekat co najmenej, radsej nech mu je chladnejsie, ako by sa malo spotit. Dolezita je teplota v byte, ci v dome, nikdy nad 22 stupnov, ani pri babatku, iba pri kupani, ale u nas ani to.nebolo. V miestnosti, kde spi maximalne 18 stupnov, na to som dbala. A kazdodenny pobyt vonku. Aj ked fuka, prsi. Gumaky, prsiplast, ziadne vyvazanie sa na kociku, ale pohyb. Viem, ze ked je mama s detmi vonku doobeda hodinu aj pol a poobede dve, doma jej vsetko stoji, ale vyplati sa to. Co najviac casu travit s detmi v prirode, ziadne detske kutiky, materske centra, kde su deti dnu v skupine dalsich deti. Takze moj recept - strava, dostatocny pohyb vonku, neprekurovat.

marse
17. mar 2017

Vela zeleniny, ovocia, pobyt vonku za viacmenej kazdeho pocasia.. nebehat s kazdym soplikom k lekarke pre lieky, davam svojim detom Cečko, a navyse beru kolostrum ( bolo nam odporucene ked starsej zistili atopicky ekzem) a mozem povedať že moje deti ešte nemali antibiotika!!!!! Chvalabohu.

katinka71
17. mar 2017

@maslenka tak pestru stravu si viem tiez predstavit ze do do 2,5 roka zjedol vsetko bol nekojeny a potom nastal zlom ze nezje nic okrem rybych prstov a kase ,mozme sa sa aj na kusky nakrajat mm je kuchar vyuceny vzdy mame navarene cerstvych jedal a maly ani za svet nezje nic a nevieme s tym nic robit,( presne ked mal 2,5 r mal prekrutene creva ,ileus to davaju odbrornici za pricinu ),skusili sme mu do tych ryb par zrniecok ryze zakamuflovat hned to zbadal dostal zachvaty zvracania a nejedol 3 dni nic,tak ze u mojho pestra strava nieje ale nastastie nebyva chory

vroni
17. mar 2017

Ja robim co najmenej. Nelietam s kazdym soplom k lekarovi, nemam odsavacku na vysavac a v zivote som sople detom neodsavala, neomdlievam a nezrazam teplotu 36,9 (lebo podla MK treba nutne HNED striedat panadol s nurofenom kazde tri hodiny, kde by sme prisli, keby malo dieta mat teplotu), stravujeme sa tak, ako nam to vyhovuje (ano, jeme slaninu aj klobasu a zasadne bez chleba), deti nebabusim, nesterilizujem a nevyplasi ma ani ked su od cokolady okolo celej hlavy (mozno prave vdaka tomu moje deti nijako po cokolade nezmieraju). Chori nebyvaju ani jeden, dcera chybala v skole zatial dvakrat (je piatacka), syn sa obcas skolkovo vysopli, ostane par dni doma a ficime dalej. Ale nijako cielene neotuzujeme, chodenie "von" bytostne neznasam, takze to tiez neprehanam a o zdravej strave mam svoje vlastne predstavy, ktore vacsinove rozhodne nie su... A zijeme vo velkomeste, takze behanie po poliach a lukach sa nekona a pes mi do domu pride len cez moju mrtvolu...

marse
17. mar 2017

a podotykam ze moje deti neboli kojene lebo som nemala mlieko, cize diskusie a nazory ze len kojene deti maju imunitu je pre mna blbosť

pragmaticka
17. mar 2017

kazdy den vonku za kazdeho pocasia odkedy nas prepustili z nemocnice a to sa mala narodila v strede decembra! teraz kazdy den aj 2-3 hodiny vonku+ v skolke vonku. vzdy obliekam nalahko..skoro celu zimu je bez pancuch v skolke a cestou do nej..ak viem ze v zime ideme na dlhsie vonka,tak dam aj pancuchy, inak nie. Do 1,5 nejedla ziadne sladkosti, ochutene jogurty a pod. kraviny, teraz bohuzial uz jedava..aj napriek tomu jedava ale veeeela zeleniny a este raz zeleniny. Ked vidim nejaky napis v skolke (crevna ci vela inych deti v skolke zasoplenych), nasadim na 3dni uz dopredu probiotika a obmedzim prijem cukru (sladkosti) a salatiky kazdy vecer.. Vitamin D cez zimu. Inak nic. Teplotu zrazam az od 38,5-39 (podla jej nalady). ako babatko som ju kupala max. raz do tyzdna, teraz max. 2x, cez leto ked samozrejme kremujem, tak kazdy den. Z jasli vynechala 1x, zo skolky zatial tiez len 1x za obdobie 19mesiacov kolektivu. Crevnu ci ine infekcne choroby zatial domov zo skolky nedoniesla, aj napriek ozname na nastenke o pripadoch.

megba
17. mar 2017

Moje deti su zdrave, ale myslim ze v tom zohrava najvacsiu cast predispozicia a asi aj kojenie, starsiu som kojila do 4 rokov, mladsieho stale kojim (ma 2,5 roka). Inak nic specialne, vonku su dvakrat denne, stravujeme sa viac zdravo ale aj sladkost maju obcas a obcas aj pizzu 🙂 zelenina je celkom boj, ovocie ako tak zjedia. A neprehanam s obliekanim, minule mi ucitelka v skolke vravela, ze dceru slabo obliekam, ale okrem kiahni sme tento rok este nevymeskali skolku kvoli chorobe (bola chora raz aj to cez vianoce 🙂 Urcite aj tvoje deti z toho casom vyrastu, myslim ze specialne posilnovat imunitu pripravkami ma maly efekt.

maslenka
17. mar 2017

@katinka71 ked mu tie rybie prsty nepripravis, tak zomrie od hladu? Nie. Iba zistil, ze mas panicky strach z toho, ze nude hladny, tak s tebou toci. Aj ine deti byvaju chorw, maju za sebou aj operacie - moje, ale ak su zdravotne v poriadku, nie je dovod ustupovat im. A hlavne um nedat najavo, ze sme hotovi z toho, ze nic nejedli. A nepis mi prosim - kto nezazil nepochopi. To je vymysel dnesnej doby, ze matky varia iba to, xo vedia, ze dieta zje. Kedysi by to neriesili uz len z financnych dovodov. Je navarene, nechces? Nevadi, odchod od stola, jogurtami ani chrumkami sa nedotlacis. Pi dvoch tyzdnoch takehoto systemu ti dieta bavit prestane. Jasne, ze ma pravo niektore jedla neznasar, ald stale rybue prsty? Vies ake svinstva su v nich casto pomlete? Je fajn, ze nebyva chory, ale u mna by pochopenie nenasiel. Vy ste sa rozhodli nechat si od neho diktovat.

janush
17. mar 2017

my patríme našťastie k tým deťom, ktoré nepoznajú choroby. Dcérka bude mať 6 rokov a ja neviem čo je to teplota, antibiotiká a byť s dieťatom na PN doma. Neviem čím to je, ale som nesmierne rada, že mám také odolné dieťa. Dcéra nie je ničím výnimočným stravovaná, žijeme rovnakým životom ako ostatné "choré" deti. Asi len toľko, že keď je chorlavá (u nás to je sopeľ a kašeľ) liečím ju domácimi liekmi ako sú čaj so zázvorom, med s cibuľou, morská soľ atď. Malá aktívne športuje, má treníng 5x do týždňa, v školke majú saunu...

sante11
17. mar 2017

Asi to bude genetikou, moje dieta bolo rok kojene, prikrmy podla predpisov a lekarky, mrkvicky, zemiaciky....jedlo vela ovocia, zeleniny, stiav doma robenych,cerealii, masa...vsetko zdrave, nonstop vonku, za kazdeho pocasia, v piesku aj hline vonku, v cistote vnutri, a sople, dutiny, usi boli stale zapalene, Mudr.ma uistovala, ze z toho vyrastie, ked 6roc.bral v auguste pri 30°C za prazdniny 3.ATB na zapalene stredne ucho a dutiny, okamzite som mu dala vybrat nosne mandle a trochu sa to zlepsilo, ale nie vela. Druhe dieta od 4mes.krmim vsetkym co varime, kojim, uz malo 2x chripku s 40horuckami, takze asi len genetika. Skoda, ze nie su po dedovi, ten popiera vsetky pravidla zdraveho stravovania, nevie co je ovocie a zelenina, ma 130kg, puci len klobasy, maso, udeniny, slope a nema zvyseny ani tlak.🙂 Keby mi chutilo vsetko, co lekari zakazuju, liala by som to do seba sudom, lebo robim opak a vysledky ziadne.😅

maslenka
17. mar 2017

@melisssaa tiez ma este napadlo minimum cukru, tak ako tu pisala jedna maminka predo mnou, ale nie len ako prevencia, ale trvale. Ziadny caj. Ale cista voda, iba v zime nesladeny. A ziadne doplnky stravy, kraviny na podporu imunity a pod. Kde vyrobca kalkuluje s tym, ze ziadna mamicka si nemoze overit obidva sposoby, aj podavat a nepodavat. Moze potom rozpravat, ako jej Martankovia pomohli a nemoze nijako dokazat, ze by dieta neochorelo aj keby ich nebralo.

maslenka
17. mar 2017

@sante11 nie je to len stravou, ale skutocne skodi uzkostliva cistota a v drvivej vacsine maju ludia doma prekurene. Mas to tazke, ked je dieta chore, zacat s otuzovanim, ale to je podla mna este dolezitejsie ako ta strava.

anabeth
17. mar 2017

@maslenka keby sa dalo dám ti aj päť páči sa mi 🙂

sante11
17. mar 2017

@maslenka Muz ma vsade teplomery, aby sme nahodou nemali nikde viac ako 18°C🙂

maslenka
17. mar 2017

@sante11 to je dobre, skus sa este pozriet na nete na recepty nasich babiciek na detske choroby, byvaju velmi ucinne.