Mamičky autistov

28. sep 2022

Dobrý den, ak su tu maminky autistov. Ako sa vaše deti správali v dojčenskom veku? Kedy ste prisli nato, ze s dieťatkom nie je nieco v poriadku? A ako prebiehala diagnostika? Prosim iba mamky, ktoré si tym prešli
Dskujem

sibrez
28. sep 2022

Dobry den, syn bol dieta ktore robilo vsetko presne na cas ako je v tabulkach, len rec mu nesla, jasne blabotal si ale slabo a po svojom, ked sa to nelepsilo a okolo 2 roku bol stale velmi nechapavy, nerozpraval, nerozumel co od neho chcem, co mu hovorim, som uz spozornela. Mal hrozne hysaky. Kedze sa to vobec nelepsilo a ja som si uz chcela byt ista ci je ok, tak som ho vzala ku klinickej psychologicke ked mal 3 roky a 4 mesiace. Psychologicka mi dala vyplnit dotazniky, a ona sa s nim zatial ''hrala'' a pri tom si zapisovala, to potom vyhodnotila, povedala, ze tam to podozrenie na pervazivne vyvinove poruchy je. O 2 tyzdne nam prisla jej sprava domov pisomne. S tou spravou som sla neurologicke a pak pedopsychiatricke. Medzitym chodil na aba terapiu k psychologicke. Citala som vela clankov, knih o tom ako sa k nemu spravat, ako ho motivovat. Teraz po 9 mesiacoch sme boli na rediagnostike na moju ziadost a ziadost pedopsychiatricky.

jumama
28. sep 2022

Je vela priznakov a asi by to nebolo dobre niektore vynat, lebo oni sa mozu vyskytovat u vsetkych deticiek. Ono je asi ta diagnostika zalozena na tom, ze ak tych priznakov ma dieta viac. Velmi dobra je knizka Poruchy autistického spektra od Katerina Thorova. Tam je kazde obdobie do jedneho, doch, troch atd.rokov komplexne rozobrane na viacero stranach.

Napriklad motoricky vyvoj mozu mat oneskoreny aj deti, ktore to neskor dobehnu, tak isto rec, niektore deti sa rozrozpravaju az okolo2-3 rokov, tak isto deti mozu malo spavat, byt placlive a vyrastu z toho... Preto aj dojcata su len sledovane a diagnoza sa ustali az v predskolskom, skolskom veku... zatial vsak mozes s dietatom pracovat, ci je zdrave, ci ma PAS. Maminy s deti s PAS len musia byt nasobne tvorive pri vymyslani aktivit a komunikacii s dietatom. Rovnake metody ucenia sa daju uplatnit na vsetky deti.

Podla mna, co tak odlisuje deti a na com si to mozno vsimnes su take veci, ako ci je dieta schopne "zdielat" s tebou. Napr. pocuje lietadlo, pohne zrakom smerom k nebu, hlada, co vydava ten zvuk a potom ti to ukaze, aby si ho upokojila, co to je... Uz malinke deticky su tohoto zdielania schopne, bez slov, len s posunkami. U deti s PAS takato komunikacia chyba.

Mozu mat taku vlastnu "rec" - ze vsetko hovoria len jednouo slabikou, alebo nejake vlastne zhluky sabik maju, ktorej s tazkostami porozumie aj ich mamina, ktora je s nimi cele dni. A potom ich velmi frustruje, ak im niekto nerozumie.

Rec ma dve zlozky - samotny slovny prejav, ale aj porozumenie. Bezne dietatko, aj ked nevie slova, tak rozumie co mu hovoris a nejako posunkami a gestami sa aj ono vyjadri. U deti s PAS niekedy chyba aj porozumenie. Nerozumie co od neho chces, nevie yvyjadrit, co same chce. Nevie to ani ukazat, nechape, ze na to su gesta...

Dalsia vec je stimming - to je nieco, co pomoze dietatku sa ukludnit. Niektore sa kyvkaju, niektore biju hlavou o stenu ci o zem, niektore maju "clapping hands" - ked su vo vacsom vypati, tak klapkaju rucickami, prstami do dlani... Napriklad dieta chodi, bezi a pri tom si takto prstami do dlani klapka. A tiez otacanie sa dokola, dokazu sa dlho tocit dokolecka dokola na mieste, ked uz vedia chodit. Akoby sa im ani nevedala zatocit hlava.

Mavaju taky iny pohlad na hracky - oni nedokazu napodobnovat. Ze napr. mama ma hrniec a vari a da dietatku maly hrackarsky hrniec a varesku, nech tiez vari. Ono to nechape. Ono zacne tymi hrackami vacsinou len o seba buchat. Velakrat hracky zoraduju do dlhych radov a to je ich hra. Alebo na auticku krutia koliesko aj pol hodiny a pozeraju sa na to, ako sa kliesko kruti, ale nikdy sa s tym autickom nehraju, nerozumeju, ze je to napodobenina auta... Celkovo hry, kde by mali napodobovat alebo predstierat nejaku cinnost, zopakovat nejaku cinnost, tie im nejdu.

Pri pozorovani hracky mozu zaujat cudnu polohu - trebars klacia, s hlavou opretou o zem a iba akoby uplne kutikom oka pozoruju hracku, dolu hlavou, prevratene. A ak nerobia toto, tak napriklad si tu hracku dvihnu do vysky a zase z takeho zvlastneho uhla ju pozoruju, akoby z kutika oka. Casto aj na ludi len takto z kutika oka sa pozru.

jumama
28. sep 2022

Este niekedy sa uvadza, ze zvyknu utekat od mamy, ine deti sa aj v malom veku drzia pri mamine, maju strach sa vzdialit, do urciteho veku maju aj separacnu uzkost, deti s PAS tento strach necitia, kludne idu aj s cudzimi ludmi prec. A tiez aj bolest niektore deti maju posunuty prah bolesti, ak skaredo padnu, akoby ich nic neboli, neplacu ako ine deti. A tiez senzoricke problemy - precitlivelost na zvuky - napr. mixer, vysavac, auto na ulici - zapchavaju si rukami uska. Su vyberave v jedle - vacsinou im vadia chute, vone, a niekedy struktura jedla. Mozu mat fakt iba par veci co zjedia.

autor
28. sep 2022

@jumama dakujem krásne, veľmi výstižne si to napísala. Možem sa opýtať pracuješ v tejto oblasti?

jumama
28. sep 2022

Nie, nepracujem. Mame v sirsej rodine dieta s autizmom aj dieta s ADHD, takze mam vela poprecitovane a videla som, ako sa vyvijali, v niecom trosku inak ako moja dcera.

autor
28. sep 2022

@jumama možem napísať IP?

jumama
28. sep 2022

Kludne napis 🙂

autor
28. sep 2022

@sibrez dakujem krásne za skúsenosť. Do dvoch rokov sa teda javil úplne zdravo a bez problémov

thereisabear
28. sep 2022

Tak naozaj sme sa tým začali zaoberať keď mal cca 1,5r. Nerozumel pokynom, neopakoval po nás, nič mi nikdy nepodal, nezdieľal pozornosť, nerozprával... Pri diagnostike sme vypĺňali papiere, psychologička sa s ním hrala a pozorovala ho a niečo sa nás ak pýtala.

sibrez
28. sep 2022

ano ano. mozno boli odchylky aj skor ale ja ako prvomama som si ich nevsimla, az potom mi to zacalo tak vrtat hlavou ze je nieco inak.

kacena4
28. sep 2022

po pravde v dojcenskom obdobi (co je do 1r.) je su az tak badatelne priznaky autizmu, iba ak by u dietata autizmus spojil s mentalnym postihnutim tak su uz v tomto obdobi badat inakosti v spravani ci psychomotorike dietata

autor
28. sep 2022

@kacena4
@sibrez
@thereisabear moja ma iba 8mes a neviem ci je to tym ze chodíme k fyzio na cvičenia a jej povahou. Ale mam strach aby z toho nebol autizmus. Dnes sa o tom hovorí veľmi vela

kacena4
28. sep 2022

neboj autizmus sa prevazne da zistit az v neskorsom veku nakolko jeden z hlavnych priznakov je ze dieta ma problem s komunikaciou, v tomto veku mozes zistit ci ma socialny usmev, ci pouziva gesta ci vie udrzat ocny kontakt ale v tomto veku je to skor o psychomotorickom zaostavani napr. aj hrubej motoriky

autor
28. sep 2022

@kacena4 tak na tento vek sa dala na štyri ale nevie co ďalej sedieť nesedí, malo používa ruky malo chytá do nich. Chodíme k fyzio lebo preferuje jednu stranu.

thereisabear
28. sep 2022

A čo sa ti presne nezdá?
V 8m je to ešte ozaj skoro, aj keď náznaky môžu byť. Zaostávanie v motorike ešte nemusí znamenať autizmus.

autor
28. sep 2022

@thereisabear plače vkuse, od narodenia, nervózna je ja neviem co jej je, nerada cestuje v aute, ani v kočíku, som z nej v strese. 🙈 asi aj moja chyba trocha. Nevie sa zahrať iba hádže s hračkami. Sucha si tvar o posteľ nos respektíve, alebo keď spi musí mat tvar zaborený o vánkus. Zo začiatku som sa bála ci sa neudusí. Teraz uz to tak neriešim. Nikdy neviem preco plače ci je hladná smädná ci je pocikana. Neobjime ma ako ostatne deti. Je taká v napätí. Ruky ma stále upazene keď leží aj keď ju vezmem na ruky akoby nimi vyrovnávala rovnováhu.

thereisabear
28. sep 2022

Nemá reflux, skrytý reflux? Alergiu na bkm jej zisťovali?

autor
28. sep 2022

@thereisabear ja si myslim ci nema reflux. Boli sme na gastre nič jej neurobila iba skúsime bez bkm ale ja som ju kojila a držala diétu bez mlieka úplne a nebolo dobre. Ja si myslim, ze ma reflux. Vela grcala od prikrmu je to menej, ale keď pije viac mlieka vody tak grca viac. A od malička jr prehnutá do luku. S tym chodíme aj k fyzio zevraj to je jedna ruka nervozita prepnutie do luku a grcanie a aj to napätie. Ale neviem ci to je iste. To si myslim ja. Naša pedi to veľmi nerieši. Povedzme si pravdu, kto kde rieši reflux? Nikto nikde. Málokto ho poriadne vyšetrí

xsuzannex
28. sep 2022

Nas este v troch rokoch vobec nerozpraval, tak sme to zacali riesit

drake122
28. sep 2022

Čo opisuješ nie sú vôbec príznaky PAS, ale nerovnormerný psychomotoricky vývin na podklade koordinačnej, resp. možno koordinačnej aj tonusovej poruchy. A nie je pravda, že doktorka s tým nič nerobí, ak to bola ona, ktorá vás poslala cvičiť, pretože to je presne to, čo sa s tým má robiť...

autor
29. sep 2022

@drake122 ja som apelovali na cvičenia.

trojnasobnamama
29. sep 2022

Je to veľmi individualne.U niektorych deti vidno ,ze su ine už v dojcenskom veku u inych az po 2rokoch.To co opisujes je ako bolo spomenute vysie koordinačna a tonusova porucha.Cvičiť treba ,lebo to moze pretast do detskej mozgovej obrny.My sme cvicili no obrna sa nam nevyhla .Nasťastie dcera chodi.No autisticke prejavy sa unas objavili az po 2roku.Dcerka v dojcenskom veku praveze sa vsetkych bala len namne nalepena bola.Takze priznaky su fakt rozne.Ako rastla tak sa prehlbovali auti prejavy.nezdieľala pozornost,prestala rozpravat tych par slov čo vedela.ono to je proces ktory nejaky cas trva.odpoved nebude hneď ci je to autizmus.

luciazahornadska
29. sep 2022

Naša dcérka sa vyvíjala v norme až do roka a pol (cvičili sme vojtovku kvôli tomu, že mala hypotoniu). Inak bola veľmi vnímavá, spoločenská, vedela pár slov, začínala komunikovať. V roku a pol nastal zlom - prestala rozprávať, stratila záujem o okolie, nerozumela reči, ani len základným veciam. Hrala sa stále sama, odmietala akúkoľvek spoluprácu s nami. Všetko naokolo iba ukladala do radu - či to boli hračky, kocky, fľaše... Mala zvláštne sociálne cítenie, bola zaťažená na ruky - od každého vyžadovala, aby ju držal za ruku - dokonca na ulici chytala cudzích ľudí, lebo chcela ich ruku. Stále vyžadovala rovnaké stereotypy, rituály, odmietala nové veci, nové oblečenie, obuv, trasy. Bola precitlivená na zvuky, na veľa ľudí, často bývala preťažená, čo sa vyznačovalo častými amokmi. Tieto veci sme začali riešiť v roku a pol, začali sme navštevovať odborníkov, psychológa, terapie. Teraz má 4 roky preč a je to veľmi šikovné dievčatko. Samozrejme rozdiely medzi ňou a rovesníkmi sú veľké, ale stále sa snaží a ide dopredu.

autor
30. sep 2022

@trojnasobnamama
@luciazahornadska od čoho to závisí. Keď sa zdravo vyvíjali?
Myslíš, ze vojtova jej mohla uškodiť? My sme cvičili vojtovu, ale veľmi ju to drazdilo. Tak sme prestali. Prešli sme na bobathovu.

trojnasobnamama
30. sep 2022

Nemyslim.Vojtovka pomaha.moja by bez vojtovky bola ležiaca.Ale podla toho,ze sa pohybujem medzi autistami uz 6rokov je najpravdepodobnejsie ,ze dieťa sa uz rodi s autizmom.Potom casom začnu byt odchylky viac a viac viditelne.

luciazahornadska
30. sep 2022

Určite jej neuškodila vojtovka - práve naopak, tá nám veľmi pomohla v pohybe. 🙂 Pri poruchách autistického spektra je regres bežný...

autor
30. sep 2022

@trojnasobnamama
@luciazahornadska dakujem dievčatá. Ona z nej bola veľmi podráždená cvičili sme ju od jej 6tyzdnw do cca 3mes. Potom som prestala a postupne sa ukludnila a prešli sme na bobatovu. Aj fyzio to takto zhodnotila.

trojnasobnamama
30. sep 2022

To je v poriadku.Niekomu nevyhovuje vojtovka a zabera niečo druhe.Drzim palce hlavne nech ste ok.

autor
30. sep 2022

@trojnasobnamama dakujem 🙏

skaja_111
8. nov 2023

Ahoj ako sa máte dnes ? Riešime niečo podobne moja ma akurát 7mesiacov a mam obavy